×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скъпият газ затваря училищата


Скъпият газ затваря училищата
Директори от цялата страна имаха онлайн работна среща със служебния просветен министър проф. Сашо Пенов
31 Август 2022, Сряда, 09:59 ч.
Автор: Флагман

Училища в цялата страна трескаво търсят алтернативи на отоплението с газ, за да се опитат да предотвратят “газова” ваканция за учениците

Учениците в цялата страна може да минат отново на онлайн обучение, а училищата да затворят при първите студове. Това съобщиха пред „Труд“ директори на учебни заведения, които се подготвят за начало на новата образователна година, но са в шок от очакваните високи сметки за отопление.

Училища в цялата страна трескаво търсят алтернативи на отоплението с газ, за да се опитат да предотвратят “газова” ваканция за учениците. Близо 40% от всички школа и детски градини разчитат на синьо гориво и директорите им са притеснени как ще могат да посрещат сметките, които се задават. На места по разпореждане на кметове се купуват термопомпи, климатици и се чистят котлите, които да бъдат заредени с мазут, показа проучване на “Труд”.

Очакванията на директорите в страната е, че миналогодишният казус с ковид вълната може да се повтори като енергиен казус за училищата и учениците да трябва да учат от вкъщи. “Колегите от различните области имат силни притеснения по отношение на очакваните високи цени, най-вече на газа”, каза пред “Труд” Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

На среща при служебния просветен министър проф. Сашо Пенов вчера от съюза са получили уверение от него, че ако се наложи, държавата ще помогне за сметките през студените месеци, съобщиха от МОН.

“В разговора с министър Пенов той потвърди, че държавата в негово лице ще се опита да разреши по всякакъв начин този проблем, за да има газ и да подкрепи финансово при необходимост образователните институции, поради невъзможност да си платят сметките”, уточни Стаматов. По думите му в бюджетите на училищата има средства, с които може да се посрещне 20% увеличение не режийните, но не и повече. И макар сега да нямат неплатени сметки, за школата ще стане трудно след 15-20 октомври, когато ще се наложи да се отопляват.

Затова, докато стане ясно колко ще струва газа и кой ще може да плаща, в страната училищата и забавачките гледат да се подготвят сами, за да реагират при патова ситуация.

Проблемна зима очакват в Добрич. Всички училища и градини са газифицирани преди години. Скокът на цените обаче може да се окаже непосилен за учебните заведения, които похарчиха солидна част от делегираните бюджети за покриване на високите сметки в началото на тази година. Ако липсват компенсации, не е изключено някои училища да преминат към онлайн обучение по преценка на директорите.

В момента Общината търси варианти за алтернативно отопление с електрически котли за 17-те детски градини и 6 ясли, повечето от които са и санирани. “До седмица директорите им трябва да направят оценка на нуждите и възможностите. Въпреки че и забавачките са на делегирани бюджети, ги подпомагаме редовно”, казаха от местната администрация.

Всички образователни институции в община Велико Търново от месец също се подготвят за предстоящия зимен сезон и търсят алтернативни източници за отопление. Това заяви пред “Труд” Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново.

“Не мога да кажа дали във Велико Търново ще има криза за газ или липса на финансиране за отоплението на училищата и детските градини. По заповед на кмета на общината Даниел Панов обаче директорите на учебните заведения преглеждат алтернативните инсталации за отопление. Почистват котлите, мисли се за доставки на мазут и други горива”, обясни Пенка Игнатова.

Тя допълни, че само Спортното училище и две детски градини в областния град нямат алтернативни инсталации, а разчитат на местната “Топлофикация”. В детските градини има климатици, но те не са удачен вариант за зимно отопление, защото не отопляват коридорите на забавачките.

“Сформирана е експертна комисия, която в момента проверява готовността на учебните заведения за предстоящата нова учебна година”, уточни Игнатова.

В Пиринско също няма яснота как ще се учи, ако няма газ за отопление. Всички се готвят за алтернативни варианти - климатици или обединение на две училища в едно за по-евтино парно. Ако трябва ще се преподава и онлайн, но това зависи от министерството, казаха директори от региона.

Диян Стаматов, председател на СРСНПБ, пред “Труд”: Липсват над 300 учители по математика

По-малко от месец преди началото на учебната година от МОН са започнали да събират информация за дефицита на учители в страната. Почти няма преподаватели по информационни технологии, липсват стотици по математика и български език и литература, обясни Диян Стаматов пред “Труд”.

“Според мен дефицита на учители по математика е някъде около 300-350 в цялата страна. По БЕЛ също има дефицит. Сега бихме се обърнали към току-що пенсионирани учители и към студенти, за да разрешим този казус. Това е закрепващо, а не дългосрочно решение. Апелът ни е и към IT сектора, където с гъвкавост и заетост между 4-5 часа на отделен специалист, биха могли да ни помогнат. По математика и БЕЛ трябва да е дългосрочна политика, да има стъпки като безплатно обучение на специалистите през целия курс, по-силна подкрепа и повече допълнителни стимули от социално естество. Този дефицит, който сега имаме, догодина ще стане още по-голям, след още една година още по-голям и пр.”, каза той.

Добрата новина е, че има готовност от 1 септември да бъде реализирано увеличението на учителските заплати. За това има и уверение от ресорния министър проф. Пенов, посочи още Стаматов.

В Карнобат ще са на термопомпи

Вече подаваме информация в МОН - справка кои училища са на газ, кое школо как се отоплява. Това ни кара да се надяваме, че държавата ще вземе мерки предварително. Още сме август месец и се надяваме, че до студените месеци, ще се предприемат стъпки, за да не се налага газова ваканция. Това съобщиха експерти на РУО в Бургас.

“При нас училищата се отопляват с пелети и дърва съответно - в Приморско и близкото село Ново Паничарево. Така че към настоящия момент, ние сме подсигурили както училищата, така и детските градини, с необходимите количества за отопление”, каза пред “Труд” кметът на Приморско Димитър Германов.

“На газ при нас са предимно детските градини. Там има решение на общинския съвет, ще минем на термопомпи. Парите си ги осигурихме от собствения бюджет. Повечето училища са на дърва, за тях ще осигурим отоплението през Общински горски фонд. Мисля, че няма да допуснем газова ваканция. На газ няма да може да издържим финансово, затова диверсифицираме енергоизточника”, обясни кметът на Карнобат Георги Димитров


В категории: Животът


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
11
Коментара по темата
11.
До 8
01.09.2022 23:16:22
0
1
мрън мрън :) То се вижда кой какво пръска дето държавата и учителите са и длъжни :) Като трябва да ги учиш на всичко спри ги от училище ;) То твоето падение няма кой да го стигне - използваната за дойна крава хаха
Що ма куха лейко? Понеже децата ти не им се учи и немогат да зацепят и трябва да наливаш в частни уроци или понеже трябва да купуваш тетрадки учебници или да дадеш нЕкой лев на дИтетУ за екскурзия ли?Признай си че много те е страх от котки - децата пазиш ли ги да не ги пипат понеже носят болести хахахаха Дойната крава то теб никой не те дой ти доиш едни неща дето пускат бЕло семе - така че ориентирай се към доенето и не си блъскай празната кратуна с неща от които не разбираш ;)
10.
До 9
01.09.2022 23:11:33
0
1
не съди за мен по себе си ;)
9.
Лелелелелеле
01.09.2022 15:46:10
1
1
Що за индивид е този 7 и 5? Може да не си жена както казваш. Вероятно физически не си :) Но вътрешно си с друга ориентация :) Човече... много грозна картинка си! Лекувай се!
8.
Хахахахахахаахаха
01.09.2022 15:40:21
1
4
До 7, жена си :) Личи си по изказа и омразата, която пръскаш. Тази ти омраза обаче яде само и единствено теб :) Моите задължения към децата ми са да ги науча на всичко, онова, което училището не може. С други думи на всичко :) Лекувай си нервите. Личи си, че си лелка. на средна възраст с много котки :) Такива като теб сте жалко подобие на хора. Заради такива като теб обществото ни е пропаднало и тази държава е прогнила тоалетна :) Виж си изказа! Виж си омразата :) Мисля, че се изложи повече от нивото си :)
7.
До 6
01.09.2022 09:59:52
4
4
толкова си тъпа и проста, че всеки който не ти признае "истината" веднага е заклеймен като учител. И не съм жена ама карай. Толкова ти стигат умствените способности. Айде терминал 2 и се спасявай ти и децата ти. Да ходят да се образоват в германия при Мохамед и ЛГТБ сладурите. Какви задължения имаш според теб към децата си ма куха лейко? Явно никакви - държавата да ти ги изучи да ти ги изгледа опази лекува и т.н. А ти за кво си? Инкубатор ? Аре фак офф
6.
Do 5
01.09.2022 07:11:51
4
6
Едно от нещата, които ме отвращават е псевдо-учители, които им е толкова наранено егото, че веднага започват с личните нападки. Другото, което много ме отвращава е индивид, които говорят за бой и считат, че има отношение към възпитанието на децата. И третото е комбинацията от двете. Г-жо, вие сте неграмотна и пишете с правописни грешки! Не разбирата и къде да слагате препинателни знаци. имате доста граматически грешки. Не знам как си позволявате да говорите за прости деца и прости родители. Човек, който не може да пише на родния си език.... е на по-ниско стъпало от простия родител и простите деца.
Родителите НЯМАТ задължението ДА УЧАТ децата си! Това е задължение на държавата! Тя определя какво ще се учи, тя опредлеа какво е нужното ниво И ТЯ трябва да го постигне със ВСЯКО ДЕТЕ, независимо от въззможностите му! А тъй. като и очевадно това не знаете нека ви кажа, че няма неможещи деца! Има учители, които отвращават децата и те губят интерес.
Държите се като селска простакеса, която има наранено его.
Истината е, че виновни за състоянието на образованието СА тези, които са част от тази система! Всички учители и всички държавни служители! Жертвите на това, което се случва са децата! А родителите се изпозлват за дойни крави!
Ккто написах и по-долу: всеки родител има ЕДНО задължение към децата си по линия на образованието: да ги спаси от тази разсипана система! Няма никакъв изглед да се случи нещо полоително в близките 50 години!
Образование в България НЯМА! И от това само учителите имат сметка! Тук имаше статия, че си докарват по 40000 лв на месец без да плащат данъци! И май няма учител, който да не е в схемата!
СРАМОТА да обвинявате родителите и накрая да цоцате пари от същите тези родители! ЗАСРАМЕТЕ СЕ НАЙ-НАКРАЯ от ПОЗОРНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ! Вие не сте будители! Вие сте долни мрънкаци и измамници!
5.
до мимиту
31.08.2022 19:10:16
6
6
Мими ми стани и ти нещо на държавна службичка ма овца ;) Може би не можеш понеже нямаш висше образование? Не помня някой скоро да е ревал за заплати ама карай май ще си само ти.

Децата са по-незнаещи и неграмотни защото родителите им са такива. Учителите не могат да налеят нищо насила. Особено вкъщи ако се плюе по учителя как после детето да слуша какво му преподава и уважава?

Едно време като направиш тъпотия първо те бие учителя после като се прибереш баща ти те бие понеже си го изложил пред него. А сега такива пачи като теб само реват че децата им се неграмотни заради някой друг. Едно време родителите седяха и учеха с децата сега такива като теб са много заети да си губят времето къде ли не и обвиняват естествено някой друг. А може и умственият ти капацитет да не може да помогне на детето да учи. Аз знам едно - ако на детето му се учи без значение какъв е учителя то постига резултати - да учителя ако е кадърен вдъхновява детето и то по бързо постига резултатите. Но ако му се учи никой не може да го спре. Пък ти си дрънкай тъпотиите ;)
4.
mimi
31.08.2022 11:40:06
4
16
Абсолютно падение.До онзи ден ревяха за заплати, а преподаваха от вкъщи, днес пък им е скъпо отоплението и пак ще са онлайн..... А децата все по-незнаещи и неграмотни.Защо? Защото 80% от учителите ходят на работа само и единствено да вземат заплати и да се пенсионират по-рано.Като доста други държавни службички.
3.
Няма значение
31.08.2022 11:36:38
0
8
От поне 10 години всяка година резултатите от изпити (зрелостни, кандидатстудентски) са все по-ниски. Децата не са полуграмотни заради онлайн обучението ами въпреки него. Преди ковид не бълвахме нобелови лауреати.

Кадърните учители се приспособиха въпреки всички неадекватни решения на МОН. Некадърните започнаха да пишат шестици за "презентации", за да се занимават по-малко.
2.
Питам аз и отговор не чакам
31.08.2022 10:27:21
1
27
Две години децата учеха онлайн и училищата не се отопляваха, а в бюджетите им бяха заложени пари за отоление.Къде са тези средства?Бонуси ли си раздодаха?
1.
Остава само едно нещо, което можем да направим ние
31.08.2022 10:17:54
3
25
И то е да спасяваме децата си от тази прогнила образователна система! За трета поредна година ще са онлайн. После не се чудете защот децата са имбецили! Резултатите са плачевни. Спасявайте децата си! Дори частните уроци не са алтернатива вече. Частните училища са последния спасителен остров, въпреки, че и там държавата е налазила яко. Единственото е образование в чужбина, но за който може да си го позволи. Завръщат се тъмните години когато образованието е било достижимо само за богатите. Потресаващо и трагично до къде я докара "цивилизования свят"!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори