×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо възможна визита на Пелоси в Тайван предизвика такова напрежение между САЩ и Китай?


Защо възможна визита на Пелоси в Тайван предизвика такова напрежение между САЩ и Китай?
Китай предупреди Съединените щати, че ще има сериозни последици, ако Нанси Пелоси направи необявено посещение в Тайван
02 Август 2022, Вторник, 18:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Подобно посещение би било "крещяща намеса във вътрешните работи на Китай", заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян

През 1997 г., когато тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нют Гингрич посети Тайван - острова, за който управляващата комунистическа партия в Китай претендира, че е част от китайската територия, Пекин не беше доволен, но преглътна раздразнението си. Тогава Китай имаше други приоритети, обяснява Асошиейтед прес.

Правителството на президента Цзян Цзъмин се готвеше да отпразнува връщането на Хонконг под своя  юрисдикция и искаше да отбележи излизането на Пекин от дипломатическата изолация след потушаването на продемократичните протести на площад Тянанмън през 1989 година. Гингрич, поддръжник на по-тесните американско-китайски връзки, току-що беше подпомогнал тази кампания, срещайки се с Цзян в Пекин. Китай реши да не влиза в сблъсък с Вашингтон.

Четвърт век по-късно условията са драстично различни. Правителството на китайския президент Си Цзинпин е по-богато, по-добре въоръжено и по-малко склонно на компромиси по отношение на Тайван. Пекин разглежда всеки официален контакт с острова като признание за неговото демократично избрано правителство, което според Китай няма право да поддържа външни отношения.

Моментът засилва политическия натиск. Много анализатори смятат, че тази есен Си ще се опита да си осигури трети петгодишен мандат като партиен лидер.

Тези негови усилия могат да бъдат подкопани, ако съперниците му го обвинят, че не е бил достатъчно твърд спрямо това, което те определят като американска провокация. Китай предупреди Съединените щати, че ще има сериозни последици, ако председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси направи необявено посещение в Тайван, съобщи ДПА.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян каза вчера на пресконференция в Пекин, че подобно посещение би било "крещяща намеса във вътрешните работи на Китай". По повод евентуално посещение на Пелоси в Тайван той добави, че китайската страна е напълно подготвена за всякакво възможно развитие на ситуацията и Китайската народноосвободителна армия няма пасивно да наблюдава и „със сигурност ще предприеме силни и решителни мерки за защита“ на китайския суверенитет и териториална цялост.

В изявление през уикенда Пелоси каза, че ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, за да проведе разговори за търговията, пандемията от COVID-19, климатичните промени, сигурността и демократичното управление. Тогава тя не потвърди медийните съобщения, че може да посети Тайван.

Днес Пелоси пристигна в Малайзия, но засега няма подробности за нейния график, отбелязва АП. В четвъртък тя ще има срещи с председателя на парламента на Южна Корея Ким Джин-пьо, но не е ясно кога точно тя ще пристигне в Сеул. Графикът на Пелоси за сряда също не е ясен и не се съобщава тя ще отпътува за Япония.

Байдън заяви пред репортери, че американските военни смятат, че посещение в Тайван "не е добра идея точно сега". Но вероятно от уважение към нейната позиция президентът не е казал, че Пелоси не бива да ходи там. Представители на САЩ заявиха пред Асошиейтед прес, че ако Пелоси отиде в Тайван, американските военни вероятно ще използват изтребители, кораби и други сили, за да осигурят защита на полета ѝ.

Правителството на Тайван е основано от китайски националисти, които бягат там през 1949 г., след като губят гражданска война със силите на Китайската комунистическа партия, припомня в. "Вашингтон пост". Официалното наименование на Тайван е Република Китай, а на контролираната от Пекин континентална част - Китайска народна република. САЩ първоначално признават правителството в Тайван за правителство на Китай. Единственият президент на САЩ, който някога е посещавал Тайван, е Дуайт Д. Айзенхауер, който се среща с Чан Кайши в Тайпе през 1960 година.

Въпреки това, след като през 1971 година Тайван губи мястото на Китай в Организацията на обединените нации, което е заето от Пекин, той бавно губи и дипломатическото си признаване по света. През 1979 година САЩ променят курса и установяват дипломатически отношения с ръководения от комунистите Китай. Оттогава Съединените щати действат в рамките на т.нар. политика на "Един Китай", въпреки че Вашингтон смята, че съдбата на Тайван не бива да бъде решавана със сила.

Според запознати с темата източници, цитирани от Ройтерс, възможно е председателката на Камарата на представителите да пристигне в Тайван още днес. Китай предупреди, че неговата армия няма безучастно да гледа отстрани, ако тя го направи.

"Както ние го виждаме, подобно посещение е много опасно и много провокационно", подчерта на пресконференция китайският постоянен представител в ООН Чжан Цзюн, цитиран от Франс прес. "Ако това посещение се състои, то ще отслаби и отношенията между САЩ и Китай, сигурен съм, че САЩ разбират това", добави той.

Министерството на отбраната на самоуправляващия се Тайван съобщи, че е повишило равнището на бойна готовност на своите сили от днес сутринта до обяд, съобщи Ройтерс, като цитира централната новинарска агенция на острова.

Няколко китайски бойни самолета прелетяха днес близо до разделителната линия в средата на Тайванския проток, съобщи още Ройтерс, като се позова на анонимен източник. Според него няколко китайски бойни кораба се намират от вчера в близост до неофициалната буферна зона на морския път. Въоръжените сили на Тайпе са изпратили самолети, които наблюдават ситуацията.

На фона на тези ескалации Белият дом се опита да успокои обстановката. Миналата седмица говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че няма причина Пекин и Вашингтон да влизат в конфликт, ако Пелоси реши да посети острова. Той напомни, че това не е първото посещение на председател на Камарата на представителите на САЩ в Тайван, а членове на Конгреса са посещавали острова и тази година. Кърби добави, че няма "никаква промяна" в американската политика по отношение на Китай.

Източник: БТА    


В категории: Политика


Любовен хороскоп за 6 – 12 май
Любовен хороскоп за 6 – 12 май 06/05/2024, Понеделник 21:36 0
24
Коментара по темата
24.
До 17
02.08.2022 23:30:01
6
4
Пиши бе мишок. Ама като отидеш там ми се обади. Въобще няма автономност. Китай коли и беси там. На теория всичко ви е ясно. Китайците казват като живееш в една държава един седмица чужденците пушат книга, като живеят една седмица пишат статия. Като живеят повече от година си затварят устите и си гледат работата. От много разбирачи като теб България е на това дередже. Миндил е майка ти. Културата ти е изписана от безсилната злоба, която тук можеш да лееш.
23.
до бай комундел
02.08.2022 23:24:20
3
7
"абе всичко се връща'' рече и отсече хахахах много му е натежало, горкият, чак до суеверия прибегна

А на режимите на китайската комунистическа партия и на путин кога ще им се върне това което са си заслужили от народа си? малко от собствените си хора изтрепаха и заточиха, Китай най-вече.
22.
Бай....
02.08.2022 23:14:06
3
4
А бе, малоумници , всичко се Връща рано или късно! И то Тъпкано!
21.
от 7.
02.08.2022 22:18:46
3
3
Казах каквото казах. Бай комундел ще има солена хапка за преглъщане. (Препратка към коментар 11)
20.
До 18
02.08.2022 22:13:29
3
4
пренесе си ........ въпреки заплахите на Китай , а комунистите омекнаха ей тва :)
19.
До Байчо
02.08.2022 22:11:56
5
10
Да ти кажа ли какво п*дерастче? Китай много гръмки думи казваха, че ако кацнела Пелоси в Тайван, щяло да има моментален отговор и тежки военни последствия. И? Къде е отговора? Къде са последствията? За точно такива има поговорка ''Много голям го вадеше, ама мек се оказа'' Позор! Ама виж, то това да воюваш със САЩ да не е като да избиваш невъоръжени монаси..... Червените червеи отново се доказват като страхливци когато силите са равни.
18.
Бай....до 7
02.08.2022 21:57:02
3
3
И какво като е в Тайван бе, шматарок?! Пренесла си дъртата смарангясала шунда на няколко хиляди километра! Голям праз!
17.
До 16, кво за Хонг Конг бе миндил
02.08.2022 21:38:36
2
13
На 9 юни 1898 г. британците под ръководството на кралица Виктория сключиха 99-годишно споразумение за наем за използването на Хонконг, след като Китай загуби серия от войни, водени заради британската търговия с чай и опиум.
През 1984 г. британският министър-председател Маргарет Тачър и китайският премиер Джао Зиянг договориха основния план за прекратяване на наема, така че Хонконг да остане полуавтономен регион за период от 50 години след края на наема.
Договорът за наем приключи на 1 юли 1997 г. и оттогава напрежението между демократично настроеното население на Хонконг и Китайската народна република продължава, въпреки че Хонконг остава функционално отделен от китайския континент.
16.
SS
02.08.2022 21:23:24
17
8
Американски разбирачи. Китай съществува от хиляди години, защото внимателно преценяват кой кога да ударят. Помните ли 1997? Аз я помня. Англичаните си събраха флага и изнесоха от Хонг Конг. Китай не е за подценяване тъй като държи значителна част от американския дълг. Това е изкривено мислене на така наречените демократи глобалисти. Още ми е странно как уж умни хора следват 80+ годишни политици с деменция и участвали пряко във властта през всичките и периоди. А в България е ясно една незначителна добре финансирана с грантове групичка се опитва да задава общественото мнение. Всичко е ок, когато икономиката върви, но скокнат ли цените гледайте филма. На никой не му пука за САЩ и Русия а за сметките и цените.
15.
Анал Лизатор
02.08.2022 21:04:56
7
5
Мастиите на джуджето путлер бяха много превъзбудени, но след като китайските чугунени комунистически кратуни взеха да скимтят и да се снишават, коментаторските им възможности рязко секнаха. Кинайската техника е като рускаст - само на хартия и анимация става и то само комунистически болни отрепки им се връзват на пропагандата.
14.
Мдаа
02.08.2022 20:11:42
0
2
https://americanmilitarynews.com/2022/07/us-deploys-aircraft-carrier-on-chinas-doorstep/
13.
до 9
02.08.2022 19:43:14
0
4
Един от сценариите на фалшивите игри предвижда свалянето на китаеца, така че може и това да се случи.
12.
Ей,
02.08.2022 19:40:57
3
6
отишла е чумата наистина! В 11 часа, разбира се! И тази война се подготвя отдавна и най-после я провокираха...
11.
До 9
02.08.2022 19:31:02
2
7
Милият ми анализатор той! Тепърва ще разбира сега, нашият, че Китай обича да блъфира, но когато нещата опрът до оръжие със сила равна или по-голяма от тяхната, омекват. Патиланец!
10.
До 8
02.08.2022 19:28:41
5
9
И в корейската война ли го ядоха? Щото до колкото се сещам селото наречено Северна Корея много рева че намесата на САЩ на страна на Южна Корея е било много подло и нечестно спрямо тях, а че Китай с пълната си армия са били на тяхна страна много обичат да пропускат да споменат. хахахаха Лай по-силно червено кученце. Казах лай! За сега само скимтиш.
9.
АнализаторА
02.08.2022 19:19:14
6
1
След толкова изявления на всякакви фигури във властта в Китай няма как да не последва ОТГОВОР.
Отговор - защото Китай като многовековна Империя ИЗЧАКА първо да кацне, да стане факт пресичането на червената риния и СЕГА ще последва ОТГОВОРЪТ !

Ако няма такъв, Президента на Китай и неговата кохорта ще бъде изхвърлена от властта.

Ще видим.
8.
Нанси Федероси
02.08.2022 19:12:54
6
6
Не знам кой е смешник и паляк и кой какво може да си позволи,но фактите са,че американските са яли само бахур в района след ВСВ.Така че Холивуд може да започва с подготовка за снимките на новия Взвод, китайски вариант на героично лапащите бахур.
7.
Впрочем.
02.08.2022 19:03:56
5
8
Пелоси вече е в Тайван. Вие сте на ход, ако имате куражът да действате, а не само да говорите.
6.
И ко
02.08.2022 18:56:40
1
10
Въпреки предупрежденията на Китай за “опасни последствия”, Нанси Пелоси кацна в Тайван. Това е първото подобно посещение на лидер на Камарата на представителите от 1997 г. насам.
5.
До смешника-паляк 4.
02.08.2022 18:55:50
10
20
''И щото всичко е спокойно и въобще не ги е шубе, затова американците са засилили 3 ти самолетоносач начело на флотилия към района.'' Много те е яд, че имат силата да се защитят ако е нужно нали? Лошите американци имат способността да вземат половината свят със сила и да избият всички които имате да кажат нещо на против. Но не го правят, просто защото не искат. Много зли. А болшевишките кучета бленуват и лаят! Джаф джаф червено кученце! Джаф джаф!
4.
Пуцай по вещицата
02.08.2022 18:48:11
14
10
Сваляйте тази дърта американска вещицата от метлата,с която е литнала към Далечния Изток.И щото всичко е спокойно и въобще не ги е шубе, затова американците са засилили 3 ти самолетоносач начело на флотилия към района.Най-смешното е,че точно тази кукумявка и компания плюеха против Тръмп, когато тръгна срещу Китай.
3.
Послание към Китай.
02.08.2022 18:35:40
3
10
Пробвайте се, ако ви стиска, и вижте резултатът!
2.
Свободен капиталист-антикомунист
02.08.2022 18:32:57
8
15
Защото Китай иска веднъж да пороби Тайван, И да ги присъедини към своята територия. От 50-те насам независимостта и свободата на този остров е голям трън в китайският задник. А присъствието на важно политическо лице от америка , като Нанси Пелоси (независимо че лично я ненавиждам) е в голям разрив с плановете им. Да живее свободния човек! Шибаният комунистически сектант да бъде смазан!
1.
паткан
02.08.2022 18:26:30
9
13
Щото където и да стъпят тези следва изпеленена земя и робство.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неприятна изненада за пътуващите с влакове Неприятна изненада за пътуващите с влакове Средно с 20% плащаме повече за билет Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка? Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка? Поне до изборите в САЩ няма да се променят драстично цените на петрола на световните пазари, прогнозира експерт  Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче В Люлин се разгоряла истинска войни между съседи за паркоместа Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик. Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Управниците от региона се обединяват за нова кауза - разширяването на граничния пункт Малко Търново-Дерекьой Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 1470 апартаменти и еднофамилни къщи ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас „Тази цел е изпълнима, защото сме показали, че умеем да защитаваме правата на избирателите си“, каза водачът Севим Али Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори