×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Полиция ще пази икони от ХVІІ век в Бродилово


Полиция ще пази икони от ХVІІ век в Бродилово
Иконите, съхранявани в читалището са били полусъсипани, някои от тях са реставрирани и стават привлекателни за крадци и иманяри
28 Юли 2011, Четвъртък, 12:37 ч.
Автор: Бесове.бг

Експертна комисия описа реставрираните шедьоври от църквата „Свети Панталеймон”, пренесени са от читалището в полицейското управление на Царево

Над 20 ценни икони от църквата „Свети Панталеймон” в село Бродилово, които имат изключителна културна и историческа стойност, ще бъдат пазени от полиция в Царево срещу набези на крадци и иманяри. Иконите са предадени за съхранение в местното полицейско управление от специална експертна комисия, назначена от кмета на общината Петко Арнаудов, която е имала за цел да опише и заснеме културните ценности. Причината за охраната е опасността ценностите да станат обект но кражби, тъй като подобни случаи е имало не веднъж в региона, а предстои част от тях да бъдат изложени на показ, за да бъдат осветени.
В констативния протокол комисията е записала, че от иконите в църквата са реставрирани 60, 20 от които са от края на ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век и са с изключителна историческа и художествена стойност. По мнението на специалистите съхраняваните досега в читалището икони от апостолски ред, царски двери, фриз със змейове, 4 икони от царския ред и църковна утвар са много ценни. Те също са от друга църква. Предписанията на комисията са за експертна оценка и особен режим на опазване.

Арнаудов е възложил на експертите да описват иконите след сигнал, подаден от младия нестинар Костадин Михайлов до Общински съвет –Царево за съмнения в злоупотреба с ценностите, което предизвика известно напрежение в странджанското село.

„След злополучния опит, който имаме с ограбването на автентичните 12 икони от апостолския ред в  Бродилово през 80-те години , а по- късно и тези от с. Българи /след тяхната реставрация/, зачестилите набези на иманяри и крадци, разбитите три тракийски могили от ІІІ в. пр. Хр. в с. Бродилово, сме принудени да предприемем спешни мерки за съхраняването и опазването на иконите. Случаите ни накараха да реагираме”, каза кметът Петко Арнаудов.

На 6 август жителите на село Бродилово ще честват 100 години от построяването и освещаването на църквата „Св. Пантелеймон”. Местните хора ще приготвят курбан за случая, а сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи тържествена света литургия.

Поради разрушаването на църквата в Бродилово тя не е действаща от 25 години. Иконите от иконостаса и старата иконна сбирка в резултат на предприетите тогава от общината мерки са били преместени и съхранявани в зала и хранилище на местното читалище и се предавали с описи от кмет на кмет при смяна на местната власт. Преди години е правена реставрация на част от иконите, но поради неподходящите условия в залата на читалището се наложи нова реставрация.

Сега със средства на държавата, общината и малка помощ от църковното настоятелство в храма е извършен основен ремонт, направена е консервация и реставрация на иконостаса и на още 40 икони, в това число и на всички икони от царския ред, които владиката ще освети на празника.

Със своето стилово и тематично разнообразие бродиловските икони и утвар, надхвърлят класификацията „паметници на културата с местно значение” и подлежат на задължителна експертна оценка. Някои от тях са буквално шедьоври и могат да красят и най-престижните музейни колекции. 80 икони са запечатани. Предварителният им оглед показа, че и сред тях има ценни образци. Констатацията на експертната комисия е, че всички те се съхраняват при неподходящи условия и са в изключително лошо състояние и само по чудо са оцелели досега. Ето защо, ако не се предприемат спешни мерки за тяхното правилно съхранение, консервация и реставрация, те ще бъдат безвъзвратно загубени не само за бродиловци, но и за общината и държавата.


В категории: Царево


14
Коментара
Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 1
14
Коментара по темата
14.
промяна
02.08.2011 13:46:16
0
0
Аз съм убеден , че Петко Арнаудов действа по закон , И че всичко това , което се случва в Бродилово трябва да се случи , да се опазят тези ценности . Против манипулациите на двама трима човека от ахтопол и бродилово съм . Но питам , г-н Арнаудов какво ви пречи с 1 изречение да излезете и да кажете на хората истината , истината по която работите и заради която ви подкрепям . Не оставяйте да ги манипулират . Правото е на ваша страна . Тук си личи , че вече сте възрастен и с остарял управленски подход . Тук един млад кмет , не би се оставил шепа интернет коментатори да формират общественото мнение , а без страх щеше да слезе сред народа и да им каже - така и така , за наше добро е иконите да са временно под полицейска охрана , и хората щеше да го разберат . Време е за промяна .
13.
ЯнаХС
28.07.2011 18:51:35
1
0
Пак лъжи , с лъжи не може да спечелите селото . Опитвате се да настроите обикновените хора с лъжи срещу кмета ли ? Няма да ви мине цирка !
12.
Копипейст
28.07.2011 18:42:20
1
0
До 10. Стига с тези копирани съобщения и внушения . Ти знаеш ли , че в момента клеветиш ? И подвеждаш хора от селото ?
До сега не били крали - ти луд/а ли си ? Точно до сега изтърбушваха селото и околностите ! А сега , когато някой предприе мерки , пак скачаш , да не би да си засегната нещо ?
11.
горице пресушена
28.07.2011 18:20:03
1
1
До сега със сигурност има много крадено в Бродилово , защото е нямало опис и т.н От сега нататък няма как да ги откраднат . И от това май ги боли определен кръг от хора !
Хората надали глас...абе не лъжете...вижте , че нестинарчето е дало сигнал , и от там кмета е бил длъжен да реагира . Няма как . !
10.
запознат
28.07.2011 17:03:24
1
2
Изнасянето на иконите не можа да стане тихомълком и хората нададоха глас,и то с право,сега трябва да се замажат очите на обществото и по-точно на бродиловци,та нали идват избори и такива грешки,като тази не бива да бъдат допускани,най-доброто което можаха да скалъпят е,че ТОКУ ВИЖ ГИ ОТКРАДНАЛИ ИКОНИТЕ!!!До сега не ги откраднаха,а точно сега с наближаването на 100 годишния юбилей решили господата да оголят църквата,не че досега си бяха мръднали пръста да подсигурят СОТ и др.предохранителни мерки.НО има обаче едно голямо НО,дали ИМАНЯРСКАТА МАФИЯ не е пуснала пипала и в общината-това са най-големите съмнения на хората и дали ще опазим ОРИГИНАЛИТЕ не от крадци,а от ОБЩИНСКИ ХИТРЕЦИ!!!
9.
skaridkoff
28.07.2011 16:20:12
2
2
Браво на всички ! Абе срещнете се на една маса критикари и общинари и се изяснете . Какво тука разни смелчаци по форума обиждат . Първо и аз се бях залъгал за тая "кражба" и си викам , ех тия бесепари пак крадат . После като разбрах каква била случката . Евала , кмете ! Иманярите вече те мразят . Чух , че иконите са доста скъпи . И са в полицията . Няма как да изтекат за чужбина ! Евала . Рискуваш си поста , за да ги опазиш...едва ли някой ще стигне до тоя извод !
8.
Георги Каменов
28.07.2011 16:17:06
1
1
Така като слушам , виждам няколко неща . Първо е имало сигнал от човек от селото , второ след сигнала - кмета е предприел законовите действия . Сега какво недоволствате пак и словоблудствате по форумите ? Ами намерете тоя дето е подал сигнала и му потърсете сметка .Направо не си знаете интереса .
Оставете хората да си вършат работата ! Казват ви , че всичко е описано от комисия - гаранция , че няма как да изчезнат . На снимката виждам прекрасно резултата от това , че до сега иконите са били в читалището . Критика към кмета обаче - кмете , слез сред хората . С чисти приказки им обяснявай нещата , щото виж тука как клеветничат по интернета и как залъгват народа. И все ще има някой дето да им вярва и да се тръшка видиш ли щото кмета си върши работата .
7.
Георги Каменов
28.07.2011 16:17:05
1
0
Така като слушам , виждам няколко неща . Първо е имало сигнал от човек от селото , второ след сигнала - кмета е предприел законовите действия . Сега какво недоволствате пак и словоблудствате по форумите ? Ами намерете тоя дето е подал сигнала и му потърсете сметка .Направо не си знаете интереса .
Оставете хората да си вършат работата ! Казват ви , че всичко е описано от комисия - гаранция , че няма как да изчезнат . На снимката виждам прекрасно резултата от това , че до сега иконите са били в читалището . Критика към кмета обаче - кмете , слез сред хората . С чисти приказки им обяснявай нещата , щото виж тука как клеветничат по интернета и как залъгват народа. И все ще има някой дето да им вярва и да се тръшка видиш ли щото кмета си върши работата .
6.
С.С.
28.07.2011 16:11:58
2
0
Ами , ами , какви клевети пак , господин/поспожо 4. и 5. с много категорична информация боравите .
Бъдете по-ведри , не влизайте тук , само за да обиждате друго мислещите .
Май в Бродилово някой доста сериозно е подхванал конспирацията и дезинформацията . Дано по-скоро тези добри хора от селото разберат , че никой не им е откраднал нищо , и че ще го съхрани . Драги , иконите няма как да идат в музея , има закони в тая страна , правят се реплики за там . По-спокойно със страстите лъжовни .
5.
бродилово
28.07.2011 15:59:01
0
3
И само да допълня, че местните в Бродилово са ужасно възмутени от тези действия, най-малкото, което можеше да се направи е поне да бяха ги информирали и не си мислете, че като са от село, не са наясно какво става и какво е предназначението на тази акция, за никой не е тайна къде ще отидат иконите, те самите го казват и знаят, че г-жа Арнаудова ще си запълни музея с тях
4.
бродилово
28.07.2011 15:49:08
0
3
Коментаторчета, пуснати предизборно да обяснявате колко е велик Арнаудов, смешни и жалки сте...по точно то е един коментатора под различни псевдоними
3.
da
28.07.2011 14:07:18
2
1
Да! Трябва да е по-често сред хората . Иначе , браво ! Отличен ход . Дано и занапред не се спира пред нищо,когато се работи за общината.
2.
царевичак
28.07.2011 13:45:26
2
3
Между другото добра реакция на арнаудов, интересно в края на мандата се занимава само с църквите, видях тази в ахтохол наистина е най голямата и бързо напредва строежа, умее да налучква това което им трябва на хората, добре е и по често да е след хората,
1.
5ремс
28.07.2011 13:35:17
2
3
Поздравяваме Арнаудов за смелото решение . Сигурни сме , че това е правилният подход . А и иконите няма да бъдат откраднати и ще бъдат показани на празника . Успех !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София След 4 месеца Миро от "Каризма" и неговата съпруга ще се преместят в новия палат Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Специалистът намира стриктното ваксинирането на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Спортисти и треньори не са получавали заплати от декември Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Мила Михова неотдавна успя да се стопи до под 50 кг. Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ако пластмасовите щори са пожълтели или имат упорити петна, използвайте сода бикарбонат Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Повечето плодове и зеленчуци на борсите се продават с увеличение Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи По традиция в „Златни пясъци” по-голямата част от гостите са от Румъния Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Прогноза за неделя - 12 май 2024 г.  Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж В народната представа се свързва с много по-древни езически повелители на небесните летни бури – град, дъжд, огнена стихия
Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори