×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо някои хора изобщо не се разболяват от COVID-19?


Защо някои хора изобщо не се разболяват от COVID-19?
Определени индивиди могат да се радват на така наречения "генетичен имунитет"
31 Юли 2022, Неделя, 08:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Известни са основните начини рискът от заразяване да се сведе до минимум

Всички сме чували за медицински служители, които са работели в COVID отделения, но така и не са се заразявали. Или домакинства, в които всички се разболяват... освен един. Изглежда, че някои хора просто не могат да се разболеят - "суперсила", за която все още знаем твърде малко.

Вирусологът Волфганг Прайзер, който е един от хората, открили варианта Омикрон, коментира феномена пред Дойче веле така: "Мисля, че първият фактор за това е случайността. Така че може да имате късмет, а може и да нямате. Смятам, че това не бива да бъде подценявано". Според него този феномен е многопластов. "Разбира се, въпросът е: има ли някаква закономерност?"

Имунитет, придобит от други коронавирусни инфекции?

Известни са основните начини рискът от заразяване с COVID-19 да бъде сведен до минимум. Един от тях е носенето на маски на обществени места. Както и ваксините, които имат силен защитен ефект, тъй като стимулират производството на антитела, предава dnes.bg.

Въпросът е дали други инфекции, особено с различни коронавируси, също ни осигуряват някакъв имунитет? Някои изследвания сочат, че излагането на един или повече от четирите сродни коронавируса, които причиняват единствено симптоми, подобни на настинката, биха могли да осигуряват известна защита.

Заразяването с тези по-скоро безвредни вируси кара организма да произвежда по-дълготорайните имунни клетки, наречени Т-клетки. Те могат да разпознават вирусите и да се борят с тях. Поне при някои хора Т-клетките могат да разпознават и близки вируси като SARS-CoV-2. Това явление е познато като "кръстосана реактивност".

Кръстосаната реактивност е свързана със сходството между различни патогени, обяснява вирусологът Волфганг Прайзер. "Естествено е да се очаква, че коронавирусите имат сходни структури под формата на биопротеини, предизвикващи имунен отговор. Ако тези структури са подобни при различните вируси, това може да доведе до кръстосан имунитет", уточнява експертът.

Генетичната резистентност към COVID-19

Това би могло да обясни защо някои хора са защитени срещу COVID-19 поне за известно време. Освен това учени смятат, че малка част от населението вероятно е напълно имунизирано срещу инфекция с SARS-CoV-2 заради определени генетични фактори в тяхното ДНК. Подобна резистентност е била наблюдавана и в миналото при други инфекциозни заболявания.

 "Известен пример за това е сърповидно-клетъчната анемия, която осигурява резистентност към тежка малария, но на висока цена. Сърповидно-клетъчната анемия може да бъде опасна за живота и трябва да се лекува", казва Волфганг Прайзер. "Друга генетична вариация, открита преди около 25 години, предпазва от ХИВ или поне от развиване на СПИН. Така че ние знаем за подобни примери, но те са много трудни за разгадаване."

Вроденият имунитет към SARS-CoV-2 би могъл да се прояви при хора, при които рецепторният протеин ACE2 е различен. Вирусът използва протеина, за да проникне в човешкия организъм.

Учени все още изследват темата. "Основната цел на изследванията е да се изяснят механизмите и да се разработи стратегия, като например лекарство или нещо подобно, която да използва тези механизми за профилактика или терапия", обяснява Прайзер.

Истински пълен генетичен имунитет към COVID-19, ако изобщо има такъв, вероятно е рядко срещан. Експертите все пак не изключват такъв да съществува.


В категории: COVID-19


14
Коментара
Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 1
14
Коментара по темата
14.
До 13
31.07.2022 21:36:37
0
0
Някои наистина си приличат на рептили, но все пак и те имат прадеди... Та зависи и с колко "прилепа" си е общувала родата едно време... Ще полетим и ще видим е маже би техния девиз!
13.
до 11
31.07.2022 15:29:53
8
3
Според мен, това са глупости, както и разгадаването на "произхода" на "вируса". Няма нужда да се разгадава нещо което не съществува! На този етап аз мисля, че затварянето на Форт Детрик, та дори и китайските лаборатории, са просто партенки за пращане на будалите за зелен хайвер. Има доста доказателства, че "вируси" изобщо не съществуват и фалшивата теория на Пастьор си остава теория до ден днешен и е просто основание за медицинския фашизъм още от онова време. Не мога да кажа, че съм 100% сигурна в това, защото мисля че съм се разболявала в близост до болни хора, но съм по-склонна да го повярвам.

Да, отдавна се чува, че рептилите/нефилимите са Рh-, но такива са и много други хора...
12.
covid 19
31.07.2022 13:34:22
2
1
E MEDICINSKI TERMIN KOITO OPISVA SAVREMENIQ KONCLAGER NA 3TATA SVETOVNA VOINA
11.
!!!
31.07.2022 11:52:17
5
6
"Трудните" за разгадаване примери са хората негативни на резус!
Резистентните на вирус без значение дали са Rh - или Rh+ са с активен тимус!
Също тези, които носят втори алел Rh-
Голямо шикалкавене да не се усетят хората....
10.
относно ваксината
31.07.2022 10:41:39
20
10
Всичките ми познати които не се ваксинираха го изкараха тежко, мн висока температура , болки в тялото, задух - дори комшията ми почина, а жена му беше в болница 1 месец.Тези които се ваксинираха или не се разболяха или мн леко, лично мен ме боля гърлото 2-3 дни и това е.
9.
Аз
31.07.2022 10:36:10
6
12
Защото не ви вярвам убийци в престилки
8.
Защото
31.07.2022 10:30:42
2
10
Пият редовно ракия със салата.
7.
Кую
31.07.2022 10:15:51
5
7
Няма страшно. Краварите работят по въпроса.
6.
Супер силата
31.07.2022 10:09:03
6
21
е просто наличие на функциониращо сиво вещество, с достатъчно гънки, в пространството между ушите.

Имах няколко настинки през периода на "чумата", както винаги, само че не съм идиот да ходя да ми бъркат в мозъка и вкарват един дявол знае какво през кръвно-мозъчната бариера, да участвам в стъкмистиката им или да ме убият в смъртниците си!
5.
ЧЕТЕТЕ НИЦШЕ БЕ ИДИОТИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31.07.2022 09:18:01
3
5
ТРАГЕДИЯТА КАТО ТЪРЖЕСТВО НА ЖИВОТА !!!!!!!!!!!!!!ПРАВИЛНО ЕДИН ПРОФЕСОР УТОЧНИ ЧЕ 85% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ИДИОТИ !!!!!!!!!!!!!!
4.
ЗАЩОТО НЕ СА ИДИОТИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31.07.2022 09:10:38
4
10
ЗАЩОТО И ТЕХНИТЕ ПРЕДЦИ НЕ СА БИЛИ ИДИОТИ И СА ИМ ПРЕДАЛИ ГЕНИ НА НОРМАЛНО ФУНКЦИОНИРАЩИ ОРГАНИЗМИ !!!!!!!!!!!!!!КОГАТО ОРГАНИЗМА ФУНКЦИОНИРА НОРМАЛНО /приспособен към средата/ЛИЧНИЯ ИМ ИМУНИТЕТ СЕ СПРАВЯ СЪС ВСЯКАКВИ ВЪНШНИ ПАТОГЕНИ !!!!!!!!!!!!!!ПРИ ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР В ПРИРОДАТА ОЦЕЛЯМА НАЙ ДОБРОТО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВИРУСА ПРАВИ ТОЧНО ТОВА ""ПРОЧИСТВА"""ЧОВЕШКАТА ОПУЛАЦИЯ ОТ ИДИОТИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3.
Zdravnoto ministerstvo
31.07.2022 08:50:02
8
10
6toto nesa sa vaksinirali zatva a i 6toto ne glasuvat za BKP/gerb/Dps
2.
Ъглошлайфа
31.07.2022 08:42:43
11
23
Това е най големия проблем на СЗО, защо някой хора не се разболяват?!? Баси коравите пишлемета, какъв е тоз генетичен имунитет, според плана всички трябва да се разболеят за да има пара. Ако трябва ще измислят още около 848392919 вида корона но ще се преборят с тез корави копелета
1.
Защото
31.07.2022 08:29:19
7
24
не са хипохондрици :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори