×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Слънчев бряг пълно с райски газ, чужденците били като на друга планета


В Слънчев бряг пълно с райски газ, чужденците били като на друга планета
Туристите разказват, че навсякъде в Слънчев бряг се продават балони с райски газ
27 Юли 2022, Сряда, 10:20 ч.
Автор: Флагман.Бг

 Балонът, от който младите изпадат в еуфория, се продава за три лева

В Слънчев бряг свободно се продават балони с райски газ. Това установи проверка на екип на бТВ. Цената им варира от 3 до 12 лева, разкри кореспондентът Десислава Генева.

Докато разказваше за търговията с опитът, от който младежите изпадали в еуфория, тя държеше в ръце черен балон, пълен с райски газ. Когато търговецът на централната алея в курорта видя камерата ни, захвърли стоката си и избяга, каза Генева. 

С таен клиент екипът проверил има ли капсули, или пълнители с райски газ в търговската мрежа. Оказа се, че се продават на цена от 1,50 лв.

Използват се с машинки за пълнене на балони, които също лесно се намират, а търговците на балони с „небесен газ“ са навсякъде в курорта.

Туристите разказват, че навсякъде се продават балони с райски газ. Най-вече в дискотеките. Цената е различна – варира от 5 до 12 лв. в зависимост от големината на балона.

Споделят още, че за кратко време на човек му става еуфорично. Повечето хора смятат, че това не вреди на здравето им.

„Тези балони се продават се навсякъде. Действат страхотно, но не ги използвам“, каза Марин Василев.

„Харесвам този газ, чувствам се като на друга планета“, сподели пък чужденец. 

„Модата с райските балони тръгва от Англия. Предполага се, че английските младежи са я пренесли в морските ни курорти“, каза Десислава Генева.


В категории: Несебър


2
Коментара по темата
2.
hahahah
27.07.2022 14:18:30
2
6
Те и без райски газ са замаени... особено с фалшивия алкохол.
1.
Психиатър
27.07.2022 11:32:25
1
9
Случващата се история с азотния диоксид постепенно придобива премяната, позната ни от вече отшумяващата модерна тенденция, свързана с прием на попърс. Подобно на попърса, чието създаване бе реализирано със съвсем различно предназначение от това младежите да го употребяват, така се появи и райския газ, който реално го има дълги години, но не бе плъзнала идеята за възможността от интоксикация с него и чиято използваемост далеч не е предназначена за инхалиране с цел промяна състоянието на съзнание.

Ще Ви запозная бегло с това какво всъщност представлява т. нар. райски газ.

Райският газ е химичен елемент в газообразно състояние. По-познат сред обществото като диазотен оксид. Негови характеристики са това, че не разполага с мирис или цвят.

Защо опитът с веществото може да предизвика “приятни чувства” при приема му?

Ефектът от райският газ е изключително кратък, но в известна степен преживелищен. Трае до 1-2 минути. Усещането на ефекта се случва почти мигновено след приема, подобно на приема на седативи. Именно поради това често бива използвано в редица европейски държави от медицинската, стоматологичната и не само сфери. Инхалацията на оксида въздейства върху времето за реакция на човешкия организъм - дефакто някои процеси в организма, които се случват по абсолютно автоматичен начин, биват засегнати и се създава чувство за спокойно, но еуфорично чувство. Ефекти, създаващи илюзорното чувство за това, че приемът е безобиден, дори приятен - еуфория, изтръпвания в определени части на тялото или цялото тяло, краткосрочно виене на свят, неконтролируем смях, некоординираност в движенията, замъглено виждане, световъртеж, чувство за прилив да енергия, който бързо бива последван от такова за изтощение.

Диазогният оксид засяга всеки отделен индивид по различен начин, базирано на:
1. Прието количество;
2. Тегло, размери и текущо здраве на приемащия;
3. Реакцията на организма при приема
4. Преминаването през сериозно лечение или приемът на силни медикаментозни препарати по време на прием

Приемът има ли потенциални краткосрочни странични ефекти/последствия?

Макар че при редица лица, използващи го не се наблюдават последствия от приема, райският газ все пак обладава своята специфика. Особено, ако приемът е ежедневен и под формата на злоупотреба с количество и честота на употреба. Някои лица при по-сериозен прием достигат до падане на нивото на кръвното налягане, има вероятност от припадък/ци, а също така дори от сърдечен удар.

Какви биват страничните ефекти от прием?

Най-вероятно сте наблюдавали или изпитвали, ако не всички, то някои странични ефекти, ако сте били около приемащ или сами сте приемали веществото.

Странични ефекти биват прекомерно потене, от едва доловимо до интензивно треперене, гадене, повръщане, от лека до силна замаяност, умора и други. Важно е да се отбележи, че не само практиката на специалисти, но и някои научни изследвания свидетелстват за появата на халюцинации, проблеми със зрителния и слуховия апарат, хрипове, възможност от периодично до хронично задушаване.

Кои индивиди разполагат с противопоказания, свързана с инхалирането на диазотен оксид?

Употребата на райски газ с цел достигането на ефект, близък до този свързан с алкохолния или наркотичния прием, не е препоръчителна за никого. Диазотният оксид не е предназначен и създаден с това предназначение. Той е колкото безобиден, толкова и опасен.

Два от симптомите за алергична реакция вече бяха отметнати по-нагоре - хрипове и затруднено дишане. Друг такъв бива втрисането.

Приемът има ли потенциални дългосрочни ефекти/последствия?

Редно е темата да се приключи с най-съществената част, нуждаеща се от алармиране и освещаване. Младите считат, че райският газ е абсолютно безобиден, защото обикновено нямат по-широко познанство с приеманите от тях вещества от това да го приемат. Това е тенденция, която се забелязва и при приема на някои психоактивни вещества, като марихуаната, например, която редица хора възприемат като безвредна.

Защо райският газ или диазотният оксид всъщност бива опасен? Подобно на практически почти всичко, а не само веществата, изменящи човешкото съзнание, което човек може да приеме в организма си в прекомерни количества и със значима честота, приемът на райски газ е изключително опасен. Приемът на газа грубо казано отнема приема и цикличността на кислород от и в човешкия организъм. Забавянето или блокирането на този процес подразбиращо се може да бъде крайно зловреден. При инхалацията на сериозно количество, при честа употреба или при прием, когато човешкия организъм е сравнитено в нестабилно и непълноценно състояние, може да е фатално и човек да изпадне в състояние на хипоксия или прекъснатото получаване на кислород.

Дали действително е опасен райския газ при дългосрочна употреба, подобно на другите ни познати вещества, приемани с целта на интоксикиране? Можете сами да прецените, разглеждайки последствията, които ще опиша отдолу, свързани с дългосрочната употреба.

Дългосрочната употреба на диазотен оксид може да доведе до:
1. Загуба на паметта (най-често краткосрочната, подобно на марихуаната, но не рядко се наблюдават ефектите и върху дългосрочната памет);
2. Изчерпването на витамин B12 (дългосрочната му загуба може да доведе до увреждане в мозъка, да засегне нервната система);
3. Шум или бръмчине в ушите;
4. Инконтиненция (неволно изпускане);
5. Изтръпване на ръцете или краката, но вече не само при употреба на диазотен оксид;
6. Спазми в крайниците;
7. Потенциални вродени ефекти, ако консумацията бива извършвана по време на бременност;
8. Нарушаване на репродуктивността;
9. Понижена имунна система;
10. Тревога и депресия;
11. Психологическа зависимост;
12. Вероятност или обостряне на вече съществуващи психически нарушения;
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В Народния театър репетират пиеса, представяща българите като некъпани варвари В Народния театър репетират пиеса, представяща българите като некъпани варвари Ивн Вазов навярно се обръща в гроба заради тази гавра с армията и народа ни Той беше президент, от утре яхна G-класа като на гангстер Той беше президент, от утре яхна G-класа като на гангстер Въпросният мерцедес често е предпочитан от ъндърграунд персоните и фолк певиците Дори не поглеждайте към тези 7 храни, ако не искате да загубите зъбите си Дори не поглеждайте към тези 7 храни, ако не искате да загубите зъбите си Ето кои са те Тези кадри ще ви пленят! Ново видео показва очарованието на Царево - мечтания в синьо Тези кадри ще ви пленят! Ново видео показва очарованието на Царево - мечтания в синьо Разнообразие във всички сезони, традиции, култура, море и планина - една община, а толкова много богатства Пребиха брутално момиче в училищен двор Пребиха брутално момиче в училищен двор Млатили са я три девойки и едно момче, биячите са снимали всичко с телефон, СДВР работи по случая Следващата седмица ни чакат жеги до 41°, морската вода ще е 23° Следващата седмица ни чакат жеги до 41°, морската вода ще е 23° Синоптик: Българите, които ще са на морето, ще са щастливци Линда затвори сладкарницата, ето защо жената на Кирил Петков хлопна кепенците Линда затвори сладкарницата, ето защо жената на Кирил Петков хлопна кепенците Причината за това не е фалит или някакъв друг проблем, а ремонт Д-р Спасимир Иванов постигна нещо уникално - обедини футболен Бургас Д-р Спасимир Иванов постигна нещо уникално - обедини футболен Бургас Мениджърът днес представи труда си - "Футболната история на Буртас 1894-2024" ЦИК поискали от столичния кмет да унищожи книжа, с който можело да се фалшифицира вота, той отказал ЦИК поискали от столичния кмет да унищожи книжа, с който можело да се фалшифицира вота, той отказал Той отговаря с писмо, че ролките можело да му потрябват Хип-хоп титани се събират на Морската гара в Бургас през август Хип-хоп титани се събират на Морската гара в Бургас през август Програмата на фестивала ще започне на 23 август (петък) с C-BLOCK, TURBO B, DOWN LOW, Румънеца и Енчев, DJ MARTI G и други
Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ Почина естрадна легенда Почина естрадна легенда Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г. Тази певица отрече слуховете, че е бременна Тази певица отрече слуховете, че е бременна Ето какво каза Лейди Гага Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Съвсем скоро ще има огромен дефицит на педиатри, каза Мими Виткова Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка След случката служителката от данъчния сектор е получила тежка паническа атака, тъй като от години страдала от тежка фобия от влечуги Instagram тества нова функция Instagram тества нова функция . Понастоящем платформата позволява на хората да прелистват или да скролват покрай рекламите, които се появяват в основния канал със снимки и видеоклипове, както и в каналите Stories и Reels Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Италианските медии съобщават, че разходите за лечението и защитата на личния живот на Шумахер са нараснали до седем милиона евро годишно Забраниха на "МакДоналдс" да използва марката "Биг Мак" Забраниха на "МакДоналдс" да използва марката "Биг Мак" Съдебното решение е свързано с дългогодишен правен спор между "МакДоналдс" и ирландската верига за бързо хранене "Супермакс" Путин събра световните медии, за да обяви нещо важно за САЩ Путин събра световните медии, за да обяви нещо важно за САЩ На срещата Путин е заявил, че не очаква резултатите от президентските избори в САЩ през ноември да доведат до промяна в политиката на Вашингтон към Москва, но не изключва тази възможност
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - Защо си нервен?
- Вали..., а жена ми е без чадър.
- Е, голяма работа, ще влезе в някой МОЛ!
- Ами... за това съм нервен!
Виц на деня Виц на деня - Имам вила на морето...
- Голяма работа, аз имам три в плевнята.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работя само защото ме мързи да лайквам и споделям снимките на пари и чудодейни икони, от които всички забогатяха.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори