×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДНК експертизи заковават Никола Батилов и Щерион Джамбазов за бойния арсенал, марихуаната и оранжерията в Свети Влас


ДНК експертизи заковават Никола Батилов и Щерион Джамбазов за  бойния арсенал, марихуаната и оранжерията в Свети Влас
Двамата обвиняеми отрекоха да имат нещо общо с дрогата и оръжията, Батилов живеел с майка си в Бургас, ходел в Свети Влас при приятелката си
Тема в развитие
виж още
скрий
25 Юли 2022, Понеделник, 16:33 ч.
Автор: Флагман.бг

48-годишният Щерион продавал царевица и плодове на плажа, а зимата не работел, местни твърдят, че кара G класа

ДНК експертизи заковават 48-годишния Щерион Джамбазов и 24-годишния Никола Батилов, които са обвинени за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана и притежание на огромен боен арсенал, без разрешително. Това стана ясно по време на гледането на мярката за неотклонение в Апелативния съд в Бургас. 

Отпечатъци и биологичен материал са намерени в лекия автомобил Опел, в който Батилов и Джамбазов натоварили чувалите с готовата продукция марихуана – близо 23 кг в пакети по 500 гр. В колата, която е претърсена в Елените по време на акцията на ОДМВР-Бургас, е открит и куфар с оръжия, по дръжката на който имало отпечатъци и от двамата.

Резултатите показват още отпечатъци и в бащиния дом на Джамбазов, на ул. „Ивайло“ в Свети Влас, където интензивно произвеждали наркотици. Припомняме, че в къщата са намерени 413 саксии канабис, както и цялостно оборудване за отглеждането на растенията - вентилатори, климатици, въздуховоди, лампи с рефлектори, маркучи за капково напояване, чували с почва и др. Арсеналът е от 9 пистолета различни по калибър и боеприпаси за тях, 2 автомата „Калашников“ и боеприпаси за тях, 2 пушки различни модели с боеприпаси, 1 гранатомет в готовност за ползване, 1 бойна граната, 5 заглушителя – за автомата и за пистолетите, 3 самоделни взривни устройства, подготвени за незабавна употреба (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ). Само броят на боеприпасите – патроните е 719, но Батилов и Джамбазов отричат да имат нещо общо с арсенала или дрогата.

Нямам нищо общо със случая. Не живея в Свети Влас, както твърди държавното обвинение. Живея в бургаския жк. „Изгрев“ с майка ми. Нямам намерение да се укривам, нито някога съм се укривал през живота си. Не съм съден. Не съм трудово ангажиран, майка ми се грижи за мен, но аз помагам и на баща ми, който се занимава с животни“, каза пред апелативния състав 24-годишният мъж.

Не се считам за виновен. Не живея на ул. „Ивайло“, където са намерени саксиите. Живея с жена ми на ул. „Свети Влас“. Продавам царевица и плодове на плажа. Имам заведение на плажа, което стопанисва братовчедката ми и си делим печалбата, давам и апартамент под наем. Зимата не работя“, обясни Джамбазов пред магистратите.

Източник на Флагман.бг, който отлично познава семейството на 48-годишния мъж, довери, че цял Свети Влас се чуди как Щерион кара Мерцедес G класа, продавайки царевица на плажа. „Целия град знае, че той върти тъмен бизнес. Преди G класата имаше Порше Каен. На зет си купи също Мерцедес, а дъщеря му кара Ауди А5. Само автопарка му е за стотици хиляди левове. Проверете къде и как са декларирани тези пари, това са нови коли за повече от 300 хил. лв. Преди време, до къщата на ул. „Ивайло“ имаше незаконна фитнес зала, там работеше дъщеря му“, разказва нашият източник.

В съдебната залата днес стана ясно, че всъщност Опелът, в който са намерени дрогата и оръжията, някога е бил такси, а през последните месеци се давал под наем.

Източник на Флагман.бг, занимаващ се с криминалистика, обясни, че когато се свалят отпечатъци от предмет, резултатите показват всички профили, които някога са докосвали съответната вещ. В случая по дръжката на куфара и в колата излизат единствено профилите на Батилов и Джамбазов, което изключва тезата на защитниците им, че имало вероятност някои да е сложил пакетите и оръжията в колата през периода от 6.07 до 7.07, когато са арестувани двамата мъже.

 

В 16:46 ч. Бургаският апелативен съд потвърди взета мярка за неотклонение “задържане под стража“ спрямо Никола  и Щерион, обвинени в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – канабис /марихуана/ и в държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, без надлежно разрешително.


В категории: Темида


31
Коментара по темата
31.
Дени
17.04.2023 10:37:21
0
0
Май нещо пряко са свързани много са умни затова с липосукцията са източили и мозъка на майка и дъщеря
30.
?????
17.04.2023 10:06:01
0
0
То е много лесно за обиждаш скрит зад друго име.Хората сме станали много зли същества.
29.
*********
16.04.2023 20:18:36
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
28.
Ивчо
16.04.2023 09:42:58
0
0
То са видя кой е картата.
27.
*********
16.04.2023 09:24:03
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
26.
Киро
15.04.2023 12:24:20
0
2
Боклуци.Цял Влас ги мрази.Гниите там в затвора отрепки такива.Хубаво е че има някво възмездие най накрая!И оная грозна курва ако се разкара ще е супер че нещо много взе да го играе мутреса ама някой ден ще си намери маистора.Парите и имотите до време.
25.
Сутеньора
14.04.2023 16:27:04
0
1
Брат,намирай начин,излизай че твойта увърше цело село.Теб те разведе ама другите кво и са виновни!Старата професия не се забравяла ама срам бе брат...направиха те за смях!
24.
Бай Кукуруз
12.04.2023 12:48:37
0
1
Боли го!Магаретата още пръскат боклуци,ся оная проститутката ше е мутресата.Оня Иван ли е къв е скъсания дървар като псе си влачи мадурите след нея.трагедия,пълен смях.Ма кат си мишка ся ше бииеш чекии в затвора.
23.
Царевичак
30.07.2022 20:57:49
0
4
Бил помагал на баща си-един ден не е бил при баща си да види що е работа на село с животни ,дори не го е виждал от години човека пострада един ден не му е помогнал.А за Щерион се знае ,че не му е чиста работата,паяка във Влас години наред го държеше той ,малко ли хора пропищяха от него,любовницата иска кинта не става само с царевица
22.
kaponeto
26.07.2022 19:57:32
1
4
Policiqta e monopola sega ... ako ne prodavash za tqh te vkarvat travestitite ... te darjavata prodadoha vie za 5 domata revete eni4ari bolni traversi
21.
Hahaha
26.07.2022 08:37:11
1
8
На бесилото
20.
Емигрант
26.07.2022 07:48:58
1
14
„Нямам нищо със случая. Не живея в Свети Влас, както твърди държавното обвинения. Живея в бургаския жк. „Изгрев“ с МАЙКА ми. Нямам намерение да се укривам, нито някога съм се укривал през живота си. Не съм съден. Не съм ТРУДОВО ангажиран, майка ми се ГРИЖИ за мен, но аз помагам и на баща ми, който се занимава с ЖИВОТНИ“, каза пред апелативния състав 24-годишният.”

И всеки ден мама и тате слагат 20лв под пепелника на масата в хола! Защото 24 годишното им момченце е безработно и няма средства и възможности да живее самостоятелно! И въпреки всичко той е истински мъж! Няма намерение да се укрива, защото само мишките се крият!
После защо децата си оставали в пубертета и се превръщали в социални паразити и олигофрени!
19.
Ууууу
26.07.2022 06:15:14
0
3
Да се обесят
18.
Никсан
26.07.2022 01:50:58
2
10
Е ако не е Гошо кои беше щерион направиго чевет после го продаде нека. Да го нахулят както той хули хората !
Вземете интервю от Георги Тодорлиев за Щерион да ви каже истината за тази тиня
17.
хахахахах
25.07.2022 23:27:02
6
8
нали са големите гангстери вее??!! Що не си признават тогава, путките прости? Поемете си вината и наказанието като мъже, бе путьовци такива.
16.
Иван
25.07.2022 22:38:13
2
4
Рено "Зафира" - някакъв нов модел ли са пуснали ?
15.
До 12
25.07.2022 20:01:02
14
8
Лягай са наспивай че си изписъл писането неадвкватно такова
14.
Географията е СЪДБА -Наполеон
25.07.2022 19:42:18
2
21
Ние се намираме в състояние на геополитически и цивилизационен упадък. Животът диктува какво да се прави. А с кой да го правим, как да го правим, откъде да започнем и какво да изберем като приоритет - това са открити въпроси. Втората фаза приключи. Третата все още не е започнала. Ако приемем за свършен факт, че либералната посока е свършена завинаги за нас, хоризонтите на бъдещето ще станат съвсем ясни. Но за да преминем към това бъдеще, трябва да положим усилия. Трудно е да се повярва в нещо ново. Винаги. Включително и сега. Или суверенитет, или запад (упадък). Това е необратимо. България е геополитическото сърце на Балканите и е най-важната страна тук. Балканите усилено се милитаризират. България увеличава дела от БВП за оръжие и купува американски военни самолети. НАТО продължава да се разширява на Балканите и наскоро включи в себе си и Северна Македония, наред с Албания, Черна Гора, Словения, Хърватия. САЩ рязко увеличиха военното си присъствие в Гърция – освен авиационни бази в Лариса и Стефановикио, присъстват в бази в Георгула, във Волос, Янули, Александруполис, Литохоро, в Суда, на остров Крит.
Българската военна индустрия е във възход и увеличава производството си и продажбите в около 60 държави в света. България бе превърната от сегашните български политици във фронтова държава във войната на Запада с Русия и изпълнявайки тази своя роля те извършиха неща, които дори Борис III като съюзник на Хитлер по време на Втората световна война не направи тогава срещу СССР – скъсване на дипломатическите отношения.
Нарастваща милитаризация и агресия характеризира и нашата съседка Турция. Нейната армия от над 355 000 души е по-голяма от армиите на всички останали балкански страни взети заедно. Над 60 хиляди човека от нея се намират в други държави. Нейни войски и военни бази са разположени в 15 други държави в Азия, Европа и Африка – Азербайджан, Албания, Босна и Херцеговина, Ирак, Конго, Катар, Косово, Ливан, Либия, Мали, Сирия, Сомалия, Северен Кипър, Судан, Централноафриканската република. Това е страната с най-много военни бази и войски в други страни след САЩ, Великобритания и Франция.
Това е свързано с тенденцията военните конфликти в света да нарастват. България е геополитически нервен сплит на Балканите. И предизвиква напълно разбираем интерес на всички възможни световни шпионски служби. Най-старото присъствие по българските земи е на британското разузнаване, още отпреди Освобождението.
След това пусна мощен корен руското разузнаване, който е непоклатим и досега. В България се прескачат като зайци на горска полянка шпиони от всякакъв вид и калибър - американски, френски, немски, да не говорим за турските и гръцките и разбира се, израелският шпионаж, който не вижда нищо интересно в България, но е длъжен да докладва.
Този голям брой от шпиони на квадратен метър на българска територия говори само за едно - че България е важна страна като територия и все още като държава. 
13.
Имало едно време на Изток
25.07.2022 19:21:07
1
18
Българските селяни са заинтригувани от идеята на арменските и гръцките търговци да се захванат с отглеждането на индийски коноп и добиването на хашиш.
Първоначално азиатското растение се разпространява в Пловдивска и Станимашка (Асеновградска) околии, но след сполучливото култивиране и добрата и качествена реколта започва да се отглежда в Ямболско, Сливенско, Бургаско и други райони. Гарантираното изкупуване на продукцията от търговците и високите приходи са причината, която води до ежегодното засяване на няколко десетки хиляди декари с канабис в страната.Смолата от растението има от жълтеникаво-кафяв до тъмнокафяв цвят и се нарича хашиш в България, но се именува и "индийски катран", "техрури", "хорас", "киф", "банг", "есрар", "шира", "джамби" и др. След Освобождението от османско владичество и до края на Първата световна война страната се вписва идеално в общата световна политика към упойващите вещества, като отглеждането на сънотворен мак и добиването на опиум е неразделна част от българската икономика. След края на войната и въведените от Обществото на народите (ОН - предшественика на ООН) ограничителни мерки за търговията с опиатите се появява и организираната контрабанда към черните пазари, изпитващи глад за този вид наркотици. Между 1919 и 1944 г. обществото ни също е въвлечено, от българи и чужди граждани, в световната мрежа за производство и нелегална търговия с опиум, хероин и хашиш.
12.
Тано Кариди
25.07.2022 19:16:09
3
15
Вече 34 години (от 1988 насам) България отбелязва в края на юни Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Борбата на българските власти срещу нелегалното добиване и разпространение на наркотиците се води с променлив успех през годините, а войната срещу тях става все по-продължителна. Факт обаче е, че в доста дълъг период в историята на страната ни управлението на държавата не само не преследва, но дори насърчава населението да произвежда опиати, разказва д-р Димитър Гюдуров, преподавател в Нов български университет и автор на мащабното изследване "Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944".
Държавата е първият възложител
След Освобождението от османско владичество и до края на Първата световна война страната се вписва идеално в общата световна политика към упойващите вещества, като отглеждането на сънотворен мак и добиването на опиум е неразделна част от българската икономика. След края на войната и въведените от Обществото на народите (ОН - предшественика на ООН) ограничителни мерки за търговията с опиатите се появява и организираната контрабанда към черните пазари, изпитващи глад за този вид наркотици. Между 1919 и 1944 г. обществото ни също е въвлечено, от българи и чужди граждани, в световната мрежа за производство и нелегална търговия с опиум, хероин и хашиш. На въпроса от кога датира държавната намеса у нас, първо с цел насърчаване на производството на опиати, Д-р Димитър Гюдуръв припомня, че на 3 март 1883 г. със спешно писмо на финансовия министър по онова време Григор Начович се уведомяват окръжните управители за решение на Министерския съвет, одобрено от Обикновеното народно събрание (ОНС), за отглеждането на сънотворен мак, неговото обработване и добиването на опиум (афион).
Целта на приетото решение е да се насърчи населението в България, да отглежда сънотворен мак и да извлича от него опиум.
По този начин, вторият кабинет на Драган Цанков слага началото на една нова икономическа политика на българската държава, която с времето придобива неимоверно значение за препитанието на част от населението и попълването на хазната с чуждестранна валута за закупуването на животоспасяващи лекарства за населението.
От окръжното на Начович става ясно, че от МФ са убедени във знанията и уменията на българските селяни в култивирането на земеделски насаждения, поради това отглежданият в страната мак и добиван афион може да надмине по качество всеки един опиум на световния пазар, както се случва с много други продукти на българското селско стопанство.
Данъчните облекчения
Населението, което засява нивите си с мак и започва да добива афион, се освобождава за десет години от плащането на десятък. Допълнително вносът на макови семена от Османската империя и износът на опиум от България се освобождават от митнически такси, а на производителите се гарантира премия от 5000 лева, ако успеят да получат награда от международно изложение. Безспорно българските селяни се насърчават от държавата да отглеждат сънотворен мак и добиват опиум, като  засетите площи се концентрират в районите на Лом, Ихтиман, Пловдив, Дупница и Кюстендил.
Цялата продукция от афион със средно съдържание на морфин от 8% до 12% е за износ и се изкупува предимно от британски търговци.
Българските селяни са заинтригувани от идеята на арменските и гръцките търговци да се захванат с отглеждането на индийски коноп и добиването на хашиш.
Първоначално азиатското растение се разпространява в Пловдивска и Станимашка (Асеновградска) околии, но след сполучливото култивиране и добрата и качествена реколта започва да се отглежда в Ямболско, Сливенско, Бургаско и други райони. Гарантираното изкупуване на продукцията от търговците и високите приходи са причината, която води до ежегодното засяване на няколко десетки хиляди декари с канабис в страната.Смолата от растението има от жълтеникаво-кафяв до тъмнокафяв цвят и се нарича хашиш в България, но се именува и "индийски катран", "техрури", "хорас", "киф", "банг", "есрар", "шира", "джамби" и др. През 1931 г. в София се създава първата легална фабрика за упоителни вещества и от този момент нататък в контрабандата на хероин присъства и такъв произведен в България. Създаденото акционерно дружество "Първа българска фабрика за производство на алкалоиди - С.О.Ф." е със седалище в Красно село, София, и с основен капитал от 600 000 лева. Много бързо и за кратък период от време са издадени разрешителни за работа на още фабрики за преработка на опиати. Със законно разрешение за работа от октомври 1932 г. е "Фабрика за химически продукти и алкалоиди" на Исак и Бенямин Анави, която официално произвежда кодеин и морфин от опиум. Санитарните власти обаче се усъмняват в легалната дейност на фабриката и я затварят със заповед от 4 август 1933 година.
В Радомир "Фабрика за фармацевтични и химически произведения и алкалоиди - Стефан Лазов и Синове" е с разрешение за инсталиране на техника за производство от май 1932 г., но без разрешение за функциониране и работи нелегално до февруари 1933 г. Преработва 570 кг опиум и при затварянето на сградата от криминална полиция е конфискуван 12,596 кг хероин.
В София през август 1932 г. е открита Лаборатория за фармацевтични и други продукти "Лабор". В Княжево започва да функционира фабрика "Химически произведения - Петър Дечев", която е с разрешение за производство от 1933 г., но работи през повечето време нелегално. Фабрика "Фармацевтични продукти - Ст. Младенов" започва работа през септември 1932 г. и официално обработва 146 кг опиум и 13,700 кг. морфин. Тя е под постоянното наблюдение на криминална полиция поради подозрения за нелегален износ. Последна в списъка е лаборатория за химически и фармацевтични произведения "Устрем" край София в Царибродски квартал до тухларната на братя Димови, но не функционира през разглеждания период.
Здравните власти се намесват през втората половина на 30-те години на миналия век.
Преди 1 век: Само 1 българин на морфин
В докладите на Главната дирекция на народното здраве (ГДНЗ), която от 1936 г. провежда ежегодно анкета и събира сведения за разпространението на токсикоманията в държавата, се посочва, че в страната злоупотреба с наркотични вещества почти отсъства от обществения живот и до онзи момент има само 8 души, а в началото на Втората световна война са регистрирани още трима, но всичките са с мания по морфин и един по кокаин. В Обществото на народите повече не проявяват интерес към наличието на зависимости от опиум и опиумни деривати в България, но дали защото те отсъстват, или по друга причина, няма как да се разбере от наличната документация.
Д-р Димитър Гюдуров коментира, че в анкетата на ГДНЗ, заимствана от ОН се забелязва една слабост. Проучването за употребата на наркотици обхваща населението от 15 до 64 г., но хората надхвърлили тази възрастова граница не влизат в статистиката. Поради това може да се допусне, че лица около горната статистическа граница припалват от време на време по някоя друга цигара тютюн, примесен с опиум или хашиш, за да облекчат хронични болки. Това косвено се потвърждава от едно от най-често изтъкваните оправдания на български контрабандисти при задържане от полицията, което гласи, че "опиумът е за лекуване на ревматизма или други болежки".
Опиумът - символ за бързи пари
В историческите извори не се намират доказателства за пристрастеност на широк кръг лица или обособени групи към хашиш, опиум, морфин и хероин. В българските представи и обществени стереотипи наркотикът е за продажба, а не за употреба, защото носи финансова печалба и нищо повече. Опиатите присъстват в българското социално пространство единствено като символ на бързо замогване, което променя социалния статус на търговеца или контрабандиста, но не и на земеделския производител. Афионът за разлика от розовото масло, тютюна и алкохола, другите три конвертируеми контрабандни стоки на епохата, има слабо отражение върху българската култура и интелектуален елит.
Наркоманията като социален проблем и културен феномен не съществува в България. Опитът до 1944 г. да бъдат открити български музиканти, писатели, общественици и интелектуалци опиомани или поклонници на хашиша, морфина и хероина "изглежда обречен на провал". Управляващите в София в междувоенния период се присъединяват към международните усилия за превенция срещу нелегалното производство и трафик на вредните дроги, но в политиката на правителствата се забелязват известни слабости.
Основната е  липсата на съдебно преследване на контрабандистите.
При комунизма - лекуват наркоманите с пердах
и налагане на присъди с лишаване от свобода. Главна дирекция на народното здраве разчита, че глобата от 5000 лв. е достатъчна да откаже от повторни действия трафикантите на дрога, но размерът на паричната санкция е нищожен на фона на печалбата. Дирекция на полицията смята, че възпитателният пердах в арестите респектира чуждите и български граждани, заловени за незаконна продажба на хашиш, опиум, морфин и хероин. Боят като средство за вкарване в правия път се употребява от българската полиция и спрямо други лица - чужди разузнавачи, контрабандисти на алкохол, тютюн и добитък, фалшификатори, мошеници, крадци, сутеньори и др., за които обаче следват и присъди със затвор. Запитан какво се случва с наркотиците във времената на комунистическия режим (1944-1989 г.), Гюдуров подчертава, че производството на опиум, опиумни деривати и търговията с тях не изчезва след преврата на 9 септември 1944 година.
Опиумният протокол от 1953 г. налага ограничаване, регулиране и забрана на отглеждането на сънотворен мак, производството, свободната международна търговията на едро и употребата на опиум. Подписан е в Ню Йорк на 23 юни 1953 г. и съгласно разпоредбите му само седем държави - България, Гърция, Индия, Иран Турция, СССР и Югославия - получават разрешение за производство на опиум за износ. В тоталитарна България българската следа в производството и търговията на упойващи вещества попада под полезрението на Държавна сигурност. След средата но 60-те години на миналия век България се отказва от отглеждането на сънотворен мак.
Контролът тръгва от Шанхай
Кога, как и защо точно се налага държавите да започнат да се борят с проблема? От кога има законодателство срещу употребата и контрабандата с наркотици?
Д-р Димитър Гюдуров е изследвал с подробности историята на тези усилия във времената до Втората световна война. Той разказва, че първият опит за създаването на правова основа и кодификация на международна система за контрол над наркотиците е направен през февруари 1909 г. в китайския мегаполис Шанхай. По британска и американска инициатива са разгледани проблемите с употребата на опиум, морфин и хероин. Това споразумение, известно като Решения на Международната комисия за опиума, е в основата на Хагската международна конвенция от 1912 година.
Конференцията в Хага се провежда от 1 декември 1911 г. до 23 януари 1912 г. В нея участват представители на Великобритания, САЩ, Русия, Германия, Италия, Франция, Австро-Унгария, Япония и др. Заседаващите държави приемат и първия международен договор за контрол над опиатите - Международна конвенция за опиума.
Тя съдържа шест глави с двадесет и пет члена и обхваща мерките срещу опиума и морфина, разгледани още на разговорите, проведените две години по-рано в Китай, но също така и контрола над хероина и кокаина. Въпреки огромното й значение за регулиране производството, търговията и разпространението на упойващи вещества в световен мащаб, Хагската конференция на практика има ограничено въздействие.
Това се дължи на множество фактори, но основните са различните интереси и позиции на договарящите се страни. Британската, Руската империя и Персия отказват да съкратят култивирането и добива на опиумен мак. Всъщност единственото пълното разбирателство, което държавите постигат, е да установят контрол върху производството на опиум, но не и да го ограничат до употреба за медицински и научни цели. Освен това, въпреки че държавите се съгласяват постепенно да ограничат пушенето на опиум, те не постигат съгласие за утвърждаването на общ план за действие.
Златният четириъгълник
Недостатък на Хагската конференция за опиума е и липсата на делегати от балканските държави, които до една произвеждат опиум с високо съдържание на морфин.
Въпреки това в глава VI от конвенцията е предвидена възможността тя да бъде подписана и от неприсъстващи на преговорите страни, като България, Гърция, Сърбия и Турция, които са основните производители на опиум в Европа и могат да бъдат определени за "златния четириъгълник" на континента. Балканските държави обаче отказват да се присъединят към международното споразумение. Така от 34 страни, произвеждащи, изготвящи и употребяващи упойващи средства, само 8 ратифицират конвенцията. Превенцията срещу наркотиците в Европа и света е разделена в своето развитие на три етапа с очертани хронологични граници - от средата на ХIХ в. до годините преди Първата световна война, междувоенният период или ерата на Обществото на народите и времето от края на Втората световна война до ден днешен. Характерна особеност на първия период е резервираността на повечето държави към текстовете на международните конвенции, което на практика ги прави неприложими на международно равнище, а правителствата се осланят повече на вътрешните си законови практики и сключените двустранни договорености.
На 13 юли 1931 г. е подписана Конвенцията за ограничаване на производството на опиум.
Новото споразумение е ратифицирано дори и от големите производители на наркотични препарати Франция, Великобритания, Швейцария, Германия и т.н. Международната престъпна дейност е причината за свикването на нова конференция и подписването през 1936 г. на Конвенция за борба с нелегалната търговия на опиум и вредни наркотични вещества. Спогодбата е първата в света, която обхваща незаконната търговия с наркотици и обвързаните с нея закони, като разпространението на опиати извън установените регламенти се признава за международно престъпление. Основните слабостите на конвенцията произтичат от обстоятелствата, че основните ревизионистични сили Германия и Япония напускат ОН през 1933 г. и не участват в обсъждането и гласуването на текстовете и, САЩ отказват да я ратифицират, подписана е само от тринадесет държави и влиза в сила през първите месеци на Втората световна война. Българската държава е страна по всички конвенции.
11.
Външно Разузнаване
25.07.2022 19:11:20
2
20
Войната ще повлече България. Деморализацията на българската политическа класа е големият проблем, който спира развитието на България. Това ще бъде източник на беди и бедствия. На път сме да си загубим суверенитета и държавността си, тъй като има тенденция Балканите да бъдат лека-полека вкарвани във войната, която тече. Предстои да станем формално суверенна страна, в която с политика да се занимават само подставени лица. Не искам да нагнетявам напрежение, но мисля, че ни се е случило да живеем в един от най-мрачните периоди от най-новата ни история, досегашната политическа класа не може нищо, но и не може да се научи на нищо ново. 
10.
Анонимен
25.07.2022 18:27:03
0
10
Аз за първи път чувам за Рено!!! Зафира!!! какво е това нещо
9.
До №1
25.07.2022 17:58:42
2
26
Спокойно, прокурорът и съдията лекинко ще го занулят финансово и после пак ще си продава наркотици на плажа. Така работи системата в България.
8.
Летовник
25.07.2022 17:54:27
0
6
Влашка по влашка, тенжура по тенжура и Мерцедес. Така е през капитализма. Сега влашките на плажа са скъпи.
7.
TikunOlam - Repair the World
25.07.2022 17:05:31
3
18
Things are moving rapidly, and by 2024, the global cannabis space is expected to be worth a massive $103 billion. Europe and North America will make up the largest components of this market, valued at $39.1 billion and $37.9 billion, respectively. But other regions are also forecasted to demonstrate some impressive numbers. At over $100 billion, the cannabis industry’s market value can potentially eclipse that of online betting and gaming.
6.
Дълбоката Държава
25.07.2022 17:00:32
2
28
33 години ще станат на 10.11.2022 година, откакто уж тръгнахме по пътеката за Европата и Свободния Cвят. Републиката атрофира. Населението е в състояние на свободно падане. В криза е замисълът държавата да съществува такава, каквато е. Не можем да кажем дори дали е парламентарна или президентска. Президентът ни няма законодателна или изпълнителна функция, но има правото да мърмори по всички въпроси. Живеем без перспектива, нямаме дълга воля, живеем от днес за малко по-нататък. Това е големият проблем, всичко продължава да гние. Историята е пълна със сенките на велики народи - има маса примери на изчезнали социални светове и ние все някак можем да се сместим на скамейката между траки, хети, шумери и римляни – там, в Отвъдното.
Българите избраха пътя на фалшивия дух на своето развитие. Децата се сърдят на родителите си, че са ги родили българи, хората не разбират защо са нужни индустриализация и високите технологии. Това са последните фази на отпътуването ни към музея на Историята. Затова всеки трябва да си отговори на най-проклетия въпрос – Ти защо си тука, какво правиш на тази земя.? Ако питате за това гърците те ще ви кажат точно. Македонците пък са готови да го обяснят на цял свят.
5.
Голямото Нулиране
25.07.2022 16:53:18
2
27
Драмата на младите хора в България е, че поколението им е останало без наследство, защото държавата е срутена и ограбена, и затова то емигрира от страната, а вината на средното поколение е, че не опази тяхното наследство и техните права, а от това много боли, защото децата ни избягаха от България. Може да се каже и по-просто: българският елит, българската политическа класа (те така обичат да се наричат) вече не може да произведе нито една жива формула. Могат просто да сменят изпълнителите, но музиката е същата. Тази социална група, която се добра до властта преди 33 години, е в края на своята историческа валидност. 
Сегашният елит не успя да стане класа. Проектите, които се опитват да реализират, са деструктивни и смехотворни, управленските им способности са силно проблематични, културата им е посредствена. Оказа се, че тази прослойка не е готова да носи отговорността за обществените процеси, дори и за себе си… Това е късният български неофеодализъм. Ние ще минем през това тъмно място, като нация може и да не успеем, но като етнос сме неунищожими.
Така можем да стигнем заедно с другия неизтребим етнос - евреите - до края на света заедно с хлебарките. (И пет минути преди края на света ще избием хлебарките и ще обясним на евреите, че те са всъщност българи.)
Етнически съм оптимист, но от гледна точка на нацията, боя се, че не съм.
Всичко върви към своя свършек и към окончателното си решение. Finis Mundi. Краят на Света.
4.
Прасета не може, а евро фондове може! Айде де!
25.07.2022 16:51:04
1
23
В продължение на 40 години в тъканта на българския социализъм се възпроизведе тъканта на онази, другата – Виенска България. Тя реши, че трябва да е на власт винаги и 10-е % отново се добраха до управлението. При това положение първото, което трябва да направим е да си разтрием очите и да видим действителността такава, каквато е. Да престанем да живеем в сънищата си, които някой друг ги измисля и ни ги възлага да ги сънуваме.
- Каква е реалността, която не виждаме заради сънищата?
- Според мен българската държавност е изядена, ние отиваме към приключване на един цикъл на държавност. Малката България не може да победи. Дори и да победи, ще стане ясно, че няма и за какво да побеждава. Тя не може да упражни никаква историческа мисия – освен ако наглото и демонстративно плюскане не го разбирате като мисия. Голямата България пък е изморена. Тези 10% като маса са толкова, но разполагат с контролни позиции в елита, успяха да трансформират заграбените си комунистически привилегии в социално-икономически. Тоест, онази Малка България, на българяните, като „номенклатура” днес пак се добра до властта. Тя няма какво толкова да направи с властта, най-много да се задави с нея. Но при това положение ще изстрада нацията, която май вече се съгласи, че е някак си хем нация – хем етнос. Затова мисля, че Третата българска държава си отива.
Струва ми се, че е дошло времето да опаковаме в куфарна форма това, което е останало от културата ни – след набезите на отворени фондации, културни, образователни министри и други бедствия, да вземем само най-необходимото,това, без което съвсем не можем – и да се готвим за Голямото пътуване.
- Какво ни очаква?
- Може би ни очакват няколко десетилетия, примерно 50 – 60 години бездържавие, с регионално управление от генерал-губернатори от Брюксел. При това положение ние зависим от перспективата на ЕС. 
Това е колкото неприятно, толкова и понятно. Но големият въпрос си остава за решаване от нас, българите – можем ли да принудим т.нар. национален политически елит да бъде отговорен пред Историята? Защото днешният елит няма усет за историческа мисия, той не чува гласове нито от миналото, нито от бъдещето, чува само куркането на стомаха си и си мисли само как да го напълни.
А ако не можем да задължим елита си да бъде на височината на историческите си отговорности – можем ли да го сменим?
А ако и това не можем – тогава у дома ли сме си? Или вече някой друг е тук у дома си?
И ако е така – какво правим?
3.
Урок по История
25.07.2022 16:42:37
2
22
Показателен е и фактът, че до 1936 година в България работят 7 заводи за алкалоиди , които създават легално количество упойващи субстанции за медицински цели, само че в това време продават и незаконно за по-големи приходи.
Борбата на българските управляващи против незаконното извличане и разпространяване на опиатите се води с изменчив триумф през годините, а войната против тях не престава и през днешния ден.
“Българите имат нагласа за нелегална търговия – казва д-р Гюдуров и обяснява: – Това население е било част от Османската империя, която е чужда за него, свикнало е да не се съобразява със законите, да крие продукция, да укрива данъци. Когато се появява българската държава, населението продължава да продава нелегално тютюн, опиум, копринени пашкули, розово масло, за да не плаща данъци и да увеличи печалбата си.”
В този период контрабандистите пренасят стоките основно с кораби през черноморските пристанища в Бургас и Варна. Печалбата е огромна. Наркотикът се закупувал за 400 лв. за кг, а в Египет се продавал за 35-40 хил. лв. За сравнение, месечната заплата на министър-председателя била 6 хил. лв.
2.
Евро Стандарти
25.07.2022 16:40:23
1
25
В първия етап властта бе осребрена и превърната в собственост. След успешното приключване на този етап, бе съвсем закономерно да започне вторият, а той се изразява в превръщане на добитата (най-често незаконно) собственост във власт. Олигархичният модел се характеризира с това, че собствеността директно манипулира властта. Управлява този, който има пари. Днешната политическа система в България е олигархична. Тя е резултат от процеси, протекли през последните 30 години. „Вертикалните лифтове“ в обществото не работят, а стълбите, по които можеш да се изкачиш на по-горно ниво, са блокирани и задръстени… и няма път нагоре без торба пари:
„Днес няма никакво значение дали си умен, способен и трудолюбив… ако си се родил беден, вероятно ще си умреш беден. Така е било през феодализма, така е и днес. Но има лъч надежда, защото българският олигархичен елит вече е навлязъл в последната си фаза на деградация. Системата и нейните представители са силно отблъскващи и формираха обществото по свой образ и подобие. Така стигнахме до момента, в който нито те вече могат да живеят с това общество, нито обществото вече може да ги търпи. Целият въпрос, на езика на политическата технология, сега е как да се отблокират и активират тези вертикални лифтове в българското общество, които позволяват на човека да мечтае за по-добър живот. Защото в съвременна България можеш да се „реализираш“ само ако си хубавица или имаш торба с пари“.
1.
Местен
25.07.2022 16:37:33
4
61
Целият Свети Влас знае, че освен царевица и плодове Джамбазов разпространяваше и наркотици на Централен плаж- Св.Влас. Дори в последните години демонстрираше изключително висок стандарт на живот. Никакви компромиси не бива да се правят на наркоразпространителите, защото положението вече е нетърпимо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори