×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Атрактивният участник от „Мастършеф“ Махмуд Ал Байруми пренесе в Бургас вкуса на Египет (СНИМКИ/ВИДЕО)


Атрактивният участник от „Мастършеф“ Махмуд Ал Байруми пренесе в Бургас вкуса на Египет (СНИМКИ/ВИДЕО)
Солени ястия със зърнени продукти и неустоими десерти с български привкус представи кулинарят
22 Юли 2022, Петък, 19:37 ч.
Автор: Eмел МАХМУД

Гостите на изложбата "Мощта на символите" имаха възможност да опитат от сладките и солените изкушения на ориенталската кухня

Най-атрактивният участник от 4-ти сезон на кулинарното шоу „Мастършеф“ Махмуд ал Байруми разкри тайните на египетската кухня в Бургас. Той представи традиционни ястия от Страната на фараоните по време на откриването на изложбата „Мощта на символите“. 

Събитието се проведе в Държавната опера в Бургас, като всеки един посетител имаше възможност да опита от сладките и солени изкушения и да разберат за тънкостите при приготвянето им.

Махмуд ал Байруми е роден в Кувейт, но вече може да се нарече бургазлия. Той живее тук повече от 30 години. Разказва, че обожава Бургас и го чувства като роден дом. Махмуд е треньор в голяма верига фитнес зали, а готвенето му е просто хоби. 

Тези, които не успяха да присъстват на откриването, да не се притесняват. Програма на изложбата предвижда традиционната кулинарна вечер, която ще бъде представена от Махмуд ал Байруми. Ще има демонстрации по приготвянето на знаковите ястия, а после и дегустации. 

Впечатляващата изложба „Мощта на символите“, посветена на древен Египет, чийто слоган е „Тайните на Фараоните“ ще продължи до 11 септември във фоайетата на Държавна опера – Бургас с работно време всеки ден от 10:00 до 21:00 часа. Тя е разпределена на три етажа и разкрива интересни факти от живота на египетските богове и вярвания.

Съвсем скоро посетителите ще имат възможността да се докоснат до емблематични исторически символи - с един клик ще могат да се снимат с 3D изображението на любим египетски бог, статуя или друг артефакт. Чрез специалното мобилно приложение стандартните картички на исторически обекти ще се превръщат в близки до реалността 3D изображения.

В изложбата са включени над 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло, специално изработени в Египет по поръчка на Хорус България. Колекцията е създадена под ръководството на д-р Атеф Абдел Шафи, доктор по египтология и уважаван учен. Самият д-р Атеф Абдел Шафи работи от 1977 г. за популяризирането на културата на Древен Египет по света и през 2000 г. в Париж е удостоен със специалната „Златна награда“ за технологии и качество.

Артефактите, включени в колекцията са подбрани по такъв начин, че да могат да бъдат обособявани на дванадесет различни групи:

1. Вечност;

2. Розетски камък;

3. Митът за сътворението на света;

4. История за любов и преданост срещу омраза и предателство;

5. Възмездие и справедливост;

6. Сили които защитават;

7. Животът в настоящето и в отвъдното;

8. Смърт;

9. Секхмет – окото на Ра;

10. Сексуална сила и плодородие;

11. Хатхор;

12. Тутанкамон – пътуване към безсмъртието.

Интригуващата изложба и специално изработен 15 минутен документален филм представляват една уникална образователна платформа с артефакти от Древен Египет. Целта е да бъдат обяснени (с подробна разяснителна част на всеки предмет) по-голяма част от царските титли, инсигнии, божествата от Древен Египет, познанието за Дуат (отвъдното), магическите произведения, въплътени в труда и усилията на древноегипетските писари, художници и майстори.

Уникален базар със сувенири изработени в Египет, както и аниматори с облекла от древната империя на фараоните са част от съпътстващата експозиция.

Билетите ще са със следните цени:

Редовен билет – 16 лева,

Билети за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 14 лева,

Семеен билет (3 + 1, без ползване на флаери с отстъпка) – 40 лева,

Билети за групи (над 10 човека, без ползване на флаери с отстъпка) – 12 лева,

За деца до 7 годишна възраст посещението е безплатно (задължително с възрастен придружител)

 




В категории: Бургас


12
Коментара по темата
12.
А бе 11
23.07.2022 23:38:26
0
0
Пандера си баш странджански качур по точно грудовски глиган,а вие чистите Бургашлии от голямо крушево ,мрамор ,гранитово таман от ямболски и елховски окръг идвате носите ли си парче сланина да давате на трамвая да не ви апе
11.
Бат Петю Пандера
23.07.2022 19:44:40
0
2
Браво на Еми за статията...че тоя сайт заприлича на махленски клюкарник, кой умрял, кой катастрафирал и т.н. , то лошите новини продават...а тия сливенски и ямболски оркии в Бургас им викаме Чукчи и Уругвайци, по табелите на колите им...То ако имаха работа и препитание, щяха да си стоят по градищата.
Хубав лош, човека се постарал да направи нещо...и всички връз него. Ми направете и вие нещо интересно за градът или за селото от което идвате тук.
10.
Цеко Сифоня
23.07.2022 12:20:37
0
2
А туй МС фараона бре чудех се де се е запилял
9.
Тоя
23.07.2022 10:36:40
1
4
Който не го знае ,Махмуд се подвизава като фитнес инструктор и прави хранителни режими . Нищо ,че грам не му личи хахахаха
8.
Манаф градинар от Анадола
23.07.2022 09:30:59
1
1
Нашия участник в анадолското шоу смени гьотфирена,Ал та фанах Ал та ибах ще ви запознае в градската баня с културата на Анадола и с турските русалки/до кръста риба от кръста надолу мъж/.
7.
Po dobre
23.07.2022 01:15:58
0
6
Po dobre takiva novini otkolkoto samo umreli da ni zanimavat hahajjajaha, iskam I az da sam faraon
6.
Дзъ
23.07.2022 00:12:19
3
10
Много приятен човек, знам и жена му. Много атрактивна и красива мадама е, а номер 2 е сигурно някой сух злобар с бирено шкембе и завижда на жената, че е по-корава от него. Ама трябва труд в залата, а не на масата в селската кръчма!
5.
Курти
22.07.2022 23:55:15
1
3
Ей Тервел,за култура или за храната говори човека?
4.
Ей
22.07.2022 22:39:04
0
7
Еййй много злоба бре, поне нещо е направил , а тия сливенски и ямболски оркии само рушат и спамят
3.
Хан Тервел
22.07.2022 21:58:05
4
5
Нищо лошо,Но арабин да промотира и говори за Древноегипетска култура ,Фараони и Египетски Богове??! Какво общо има съвременен Египет с култура отпреди 5000г?
Сегашните са араби. Все едно Тунизийци да ми говорят за културата на древен Картаген,или Иранци за Персия,или гърци за Византия или макетата за Древна Македония
2.
НА тоя
22.07.2022 20:39:13
10
8
Жена му не е ли една назобена като мъж с психични отклоения?
1.
Иван
22.07.2022 19:49:22
17
7
И египетски маймуни ли налазиха майка България?
Да еба майка им смрадлива да еба.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори