×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опънат чадър над Слави Трифонов проваля преговорите за ново правителство?


Опънат чадър над Слави Трифонов проваля преговорите за ново правителство?
Миналата година Слави Трифонов бе за кратко "онлайн" депутат, а е длъжен да декларира имуществото си и като председател на ИТН
Ключови думи: депутати, партии
20 Юли 2022, Сряда, 13:46 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Лъчезар Лисицов)

Лидерът на ИТН упорито не декларира имуществото си, но нито той, нито КПКОНПИ дават обяснения

Има ли опънат чадър над Слави Трифонов от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)? И това ли е причината партията на Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) да блокира промените в антикорупционния орган? Въпросите са особено актуални на фона на преговорите за ново правителство с третия проучвателен мандат.

От „Продължаваме Промяната“ (ПП) поставиха ултиматум – парламентът да приеме промените в антикорупционното законодателство и да назначи Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ. Това щяло да е доказателство, че има съответно мнозинство за ново управление.

Слави Трифонов има задължения да декларира имуществото си като председател на политическа партия, получаваща субсидии, както и като депутат в 45-ото Народно събрание. И до момента обаче няма информация той да е извършил това. Не е ясна реакцията на КПКОНПИ.

Сегашното ръководство на антикорупционния орган бе избрано от предишната власт, по време на кабинета „Борисов 3“. В началото на годината оставка подаде ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, но другите членове останаха. Изпълняващ длъжността председател на КПКОНПИ изпълнява Антон Славчев, който бе заместник на Цацаров.

Днес пред репортери в парламента говори депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

След въпрос на „Флагман“ какво мислят за ултиматума на ПП – за приемане на промени в антикорупционното законодателство и за назначение на Бойко Рашков за ръководител, Балабанов отговори: „Има такъв народ“ винаги е била за борба с антикорупцията, но при ясни условия, при ясен законопроект, прозрачен, подпомогнат от експертната база на всяка една от четирите партии. Така че няма лошо да се върви в такава посока, ако обаче има яснота какво точно ще гласи този закон, как ще функционира тази система. Това е въпрос, разбира се, на разговори. Винаги коментираме имена в публичното пространство, както коментираме примерно и главния прокурор. Всъщност, по-важно за нас е да има практичен и работещ закон, който да позволява на което и да е име начело на регулатор да върши прозрачно работата си.“

Припомняме, че една от причините за раздора преди изтеглянето на ИТН от властта се оказа именно антикорупционното законодателство. От партията на Слави Трифонов настоявали да се приеме норма, според която всеки един член на КПКОНПИ да може да налага „вето“ върху решенията на органа. Това има потенциал да блокира голяма част от разследванията на политически фигури. Все пак членовете на антикорупционната комисия се избират от парламента.

Днес Станислав Балабанов бе попитан какво мислят ИТН за Бойко Рашков. Той отново отговори витиевато: „Вижте, това е въпрос, пак казвам, на коментар, за да видим всъщност до какво можем да стигнем и има ли консенсус по тези теми. Ще говорят, разбира се, специалистите и професионалистите в тази насока. По-важното е, за да има правителство, да видим наистина приоритетите и по другите програми, възможно ли е да се случи.“

След въпрос на „Флагман“ - КПКОНПИ опънал ли е чадър над Слави Трифонов, който все още не е подал декларация за имущество, и затова ли защитават сегашното ръководство на органа, Балабанов каза: „Вижте, дайте да спрем с внушенията и да спрем кой какво е подавал и кой какво не е подавал. Слави Трифонов работи пред вас в продължение на 30 години всяка вечер. Така че неговите средства са публични от много години. Благодаря Ви!“

Това обаче просто не е вярно. Това, че Трифонов бе телевизионен водещ, няма нищо с публичността на средствата му. Какво притежава той може да стане ясно, ако си подаде имуществената декларация като висше политическо лице. След това КПКОНПИ е длъжна да провери дали декларираното съответства на реалността, което обаче при тази ситуация няма как да се случи.

При запитвания по темата от органа до момента мистериозно отказват коментар и не дават информация.

Поведението на Слави Трифонов и на институциите е повече от скандално, като изглежда, че няма кой да ги накара да спазва закона.

При неподаване на декларация КПКОНПИ трябва да състави акт за нарушение на Трифонов, припомни dnevnik.bg миналия месец. Той прави писмени възражения по него, при което следва да обясни причините за неподаването на декларацията. От КПКОНПИ не са отговорили пред "Медиапул" дали е образувана проверка на имуществото на Трифонов и какви са резултатите от нея, ако е била образувана. Според комисията това не е информация, която се дължи на обществото по реда на закона.

През миналата година Трифонов отново не подаде декларация за имущество и интереси, въпреки че след изборите на 4 април се закле като депутат онлайн, а партията му започна да получава субсидия, част от която връща. До този момент Трифонов не е коментирал причините за неподаването на декларациите.

 


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
Иванов
21.07.2022 17:41:45
0
0
Абе какво ни занимавате с тоя Слави и итн те са придавка сателит на БСП и ДПС, не го ли разбрахте,дори не криеше че е от тях когато му даваха шоуто по бТВ всеки път иронизираше всеки друг но не и тези свързани с тези две партии а сега се прави на голям радетел за България и българите и голям разбирач от Македония ако трябва да го сравня със зеленски оня е направо мъжкар отвсякъде как управлява и брани държавата си от руските нацисти о хунтата им а нашия какво запомнящо се направи за всичките години,само един референдум от който в крайна сметка нямаше особена хвайда,само шума беше по силен с годините но дотам.другото е безкрайна чалга.
6.
Фууу
20.07.2022 18:51:38
5
7
Император Палпатин още малко може да гледа парламента от диванчето
5.
Adfdfhr
20.07.2022 16:29:53
7
17
Чалгарите свалиха гащите, ще има сватба, БСП е много шавлива политическа булка, Тошку Африкански е булката, ,а Филип -шаферката.
Партито довечера в "Делта Хил" при чичо Славчо. Свиленски е палячото на групата. Мирчев е червената шапчица от групата на морските свинчета, Христо ще яде баницата с розовите бузки.
Корнела Приватизацията ще пълни касата , трезора по собствена сметка в офшорни зони от износа.
Става все по- весело, абсурдно и идиотско.
Народа го набута на Корнелия чак до ушите. Сега БСП ще го играят верни евроатлантици, за ужас на бабите гласоподаватели по селата.
Ристювците ще лижат червени задници (не им е сефте), за да се позадържат на държавната софра още няколко месеца.
ПП- тата ще трябва да управляват с комунистически мандат и да се мазнят на такива като Гечев, Божанков и Калоян Методиев, а ИТН които се кълняха, че с Корнелия и БСП никога… и те в боклука. Все пак, то обещаното не е като даденото. Хахаха!
Втори десант на Росенец с гумената лодка също не се очаква, поради невъзможност Ристю и Мирчев Тялото да се поберат в нея. Освен ако не решат да атакуват Догановия палат сухопътно.
На следващите избори всичките тези изброени партии ще гледат парламента само в сънищата си. Вземат ли 4%, ще е miracle (чудо), както казват братята англичани.
4.
няма значение
20.07.2022 15:46:50
3
27
Какво ме интересува от колко години е телевизионен водещ? Как това има общо с изпълняването на закона като ръководител на партия?
3.
G Stars RAW
20.07.2022 15:27:15
4
30
НЕ иска Чалгаря за декларира щот заедно с НАРКОбоса ТАКИ ПЕРЕ пари на ГАЗПРОМ с-во Вяхиреви в Люксембург офшорки(50 милиона евро)
Има сума ти ВИС-2имоти на НЕГОВО име във Флорида САЩ
Къщи за милиони София,Поморие и др по морето от пране ВИДасжийско ТАКИ нарко кинти
И за всичко това НЕ може да докаже приходи
2.
балабан
20.07.2022 14:12:00
10
56
Балабана бил за закон против антикорупцията значи е за корупцията. Представете си какви кухи лейки са в ИТН.
1.
Трифон Славеев
20.07.2022 14:07:01
11
53
Глоглавия плъх винаги му дърпат конци те и обслужва интереси
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори