×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Един е ключът да не отидем на предсрочни избори


Един е ключът да не отидем на предсрочни избори
Ако поне още пет от 19-те останали депутати на ИТН не се отцепят, едва ли ще се стигне до съгласие за ново правителство
17 Юли 2022, Неделя, 08:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

ПП остават твърди спрямо ИТН, единственият шанс е още няколко депутати да се отцепят от формацията на Слави Трифонов

Какъв е шансът за ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание? Президентът в следващите дни трябва да избере на кого да връчи третия, последен, проучвателен мандат.

Опциите са пет – ДПС, „БСП за България“, „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“. ДПС и „Възраждане“ искат предсрочни избори, а и са в изолация, така че вариантите остават три.

Единственият шанс за съставяне на нов кабинет е това да стане в рамките на досегашното управляващо мнозинство с лека, но съществена модификация – в него да не участва ИТН, а нейни отцепници. След преминалите в петък консултации при президента становищата на формациите не се промениха съществено.

Ключово е какво мислят в най-голямата парламентарна сила - „Продължаваме Промяната“. А те остават на твърда позиция, че с ИТН няма как да преговарят, тъй като лидерът на тази партия Слави Трифонов е част от задкулисната игра.

ДБ и БСП са по-гъвкави, но в случая това не е от особено значение. Ако ПП не искат да влизат в отношения с (водачите на) ИТН в лицето на непредсказуемия Трифонов и сприхавия му заместник Тошко Йорданов, играта приключва. Още повече че Йорданов постави почти неизпълнимо условие - съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев да не са министри.

В крайна сметка отново се връщаме към ситуацията от първия мандат. Тогава целта бе да се намерят още депутати - отцепници, най-вече от ИТН, които да се присъединят към шестимата вече напуснали парламентарната група. От ПП искат да са сигурни, че разполагат с мнозинство от поне 121 народни представители, които да не зависят от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов.

Разликата сега е, че тази седмица излязоха две социологически проучвания, които показаха, че партията на Слави Трифонов пада под 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. Въпросът е дали това може да смени позицията на някои от 19-те останали депутати в групата на ИТН, чиято политическа кариера вероятно ще приключи със закриването на този парламент. Ако не се отцепят поне още петима, предсрочните избори, на практика, са неизбежни. Друг изход от ситуацията би бил много изненадващ.

 


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
моряка
17.07.2022 17:26:47
1
3
Какъв ГЕРБ,какви 5 лева Защо не направиха правителство а върнаха мандата Защото отново никой няма да иска да е в коалиция с тях Спестиха си това унижение !
12.
разбрахте ли
17.07.2022 16:17:44
2
3
Че няма никаква петорна експертиза за пачките и чекмежето. Всичко било постановка на Гешев Боко и Чеха за да изперът Боко но номерът не им мина.
11.
ХХ
17.07.2022 12:52:23
3
6
Янев си е козяшки проект и само сенилните де6или от електората на Нинова и безнадеждно неграмотните про'стаци, може да го подкрепят.
10.
XX
17.07.2022 12:48:43
1
14
ПП изпълниха поръчката на Козяк и вече не са му нужни. Но пък Козяк не искат Възраждане, така че изгорените бушони ще бъдат изхвърлени и останалите послушници набутани в нови формати.
9.
Нещо положително от ПП
17.07.2022 12:34:52
2
16
Видяхме, че да завършиш Харвард или някой друг западен университет не е повод за гордост, защото не е гаранция, че знаеш отговорите на всички въпроси! Оказва се, че с УНСС, СУ или Нов български можеш да се справиш също толкова добре!
8.
Време е
17.07.2022 11:54:16
9
16
Борисов да се връща, с тези няма да стане.
7.
DA
17.07.2022 11:09:58
3
17
Продължаване на това управление, което не е в правилната посока и не води България към правилно взети решения, е лоша перспектива. С омраза и с реваншизъм не може да се управлява. Трябва диалог, решимост, поемане на отговорност, достатъчно сериозен административен, политически и парламентарен опит
6.
KK
17.07.2022 10:53:39
5
28
Кирчо не е управлявал дори една селска мандра.Обаче опряхме до Кирчо.
А сега нещата вместо да се влошават – стават безнадеждни.
Опряхме до креатурата на Кирчо – Никола Минчев.
Той не успя да втаса като председател на Парламента – обаче сега казва, че нямало да бяга от отговорност.
Можеха да прескочат направо до Лена – тя, впрочем, сякаш струва повече и от двамата. Най-малкото, отстрани изглежда, че ги върти на пръста си.
5.
Хахаха
17.07.2022 10:30:50
5
21
С условията които ПП поставят. В близките най малко 6 месеца няма да има правителство. Илюзията която са си създали е че на нови избори Ще спечелят над 120 депутати Заедно с комунистите и уж крайно десните от ДБ . Изборите обаче лошо ще ги изненадат ДБ няма да им донесат повече от 4/5% .Бсп/бкп около 6/7% (защото много пенсионери ще отидат при янев) А ПП няма да изкарат повече от 12 до 15% .Заедно процентите на тези 3 партии ще са около тези на Герб. Може би ще имат един /два процента повече .Но тези на Герб и дпс ще са повече. Тогава опцията им ще бъде още по тежка от сега. Трябва да избират между герб и копейкин или русофила янев Когото изгониха от тяхното правителство. Най вероятно герб дпс и янев ще направят правителство А те ще останат с пръст в уста!!
4.
Тролът №2 пак пищи
17.07.2022 10:14:26
4
31
ПП бяга от съставяне на правителство, защото надробиха невиждана каша.
Асен Василев само от шума на комисионните разбира...
Покрай ситуацията с газовите доставки, с пламената защита на "Лукойл" има основателни притеснения, че печалбите в швейцарските сметки след това се разпределят на хората, които са свършили работа!
3.
Гербаджия
17.07.2022 09:42:31
18
43
Да идва Борисов на власт и да ги заключи всичките. Тея съблякаха народа
2.
ДО 1 НЕ...........НЕ ........НЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.07.2022 09:08:07
45
12
ТОВА ЛИ Е НОВАТА ОПОРКА ОТ ФАБРИКАТА ЗА ТРОЛОВЕ НА ГЕПИ ""ИЗБОРИ"""ИЗБОРИ"""ИЗБОРИ """ХАХАХА !!!!!!!!!!!!!
1.
НЕ!
17.07.2022 08:43:33
7
42
Отиваме на предсрочни избори! Държавата функционира и без правителство! Единствените, които не искат избори са политиците, защото ще секне прихода от рушветите! За нас работещите НИЩО няма да се промени! Не им вярвайте! Лъжат за да си подсигурят доходите! ИЗБОРИ ДО ДУПКА!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв.
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори