×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ООН: Глад мъчи 828 милиона души през 2021 г.


07 Юли 2022, Четвъртък, 18:39 ч.
Автор: Флагман.БГ

45 милиона деца под петгодишна възраст страдат от най-смъртоносната форма на недохранване

Броят на хората, засегнати от глад в световен мащаб, е нараснал до 828 милиона през 2021 г., което е увеличение с около 46 милиона спрямо 2020 г. и 150 милиона след избухването на пандемията КОВИД-19.

Това твърди доклад на ООН, който предоставя нови доказателства, че светът се отдалечава все повече от целта си да сложи край на глада, продоволствената несигурност и недохранването във всичките им форми до 2030 г., съобщава на страницата си Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Изданието за 2022 г. на „Състоянието на продоволствената сигурност и изхранването в света“ (SOFI) представя актуална информация по темата, включително най-новите оценки за разходите и достъпността на здравословното хранене. Докладът също така разглежда начините, по които правителствата могат да пренасочат сегашната си подкрепа за селското стопанство, за да намалят разходите за здравословни диети, имайки предвид ограничените обществени ресурси, налични в много части на света.

Докладът е публикуван съвместно от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО), Международния фонд за развитие на земеделието (IFAD), Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Световната програма по прехраната на ООН (WFP) и Световната Здравна организация (СЗО).

Според числата делът на хората, засегнати от глад, е останал относително непроменен от 2015 г. до 2020 г, след което е скочил и е продължил да нараства през 2021 г. до 9,8 процента от световното население. Това се сравнява с 8 процента през 2019 г. и 9,3 процента през 2020 г.

Около 2,3 милиарда души в света (29,3 процента) са били с умерена или тежка хранителна несигурност през 2021 г. - с 350 милиона повече в сравнение с преди избухването на пандемията КОВИД‑19.

Близо 924 милиона души (11,7 процента от световното население) са изправени пред тежка продоволствена несигурност, което е увеличение от 207 милиона за две години.

Разликата между половете в продоволствената несигурност е продължила да нараства през 2021 г. 31,9 процента от жените в света са с умерена или тежка продоволствена несигурност, в сравнение с 27,6 процента от мъжете – разлика от повече от 4 процентни пункта в сравнение с 3 процентни пункта през 2020 г.

Почти 3,1 милиарда души не са могли да си позволят здравословна диета през 2020 г., което е със 112 милиона повече от 2019 г.

Това отразява ефектите от инфлацията в потребителските цени на храните, произтичащи от икономическото въздействие на пандемията от КОВИД-19 и мерките, въведени за нейното ограничаване.

Приблизително 45 милиона деца под петгодишна възраст са страдали от най-смъртоносната форма на недохранване, която увеличава риска от смърт при децата до 12 пъти.

Освен това 149 милиона деца на възраст под пет години са имали забавен растеж и развитие поради хронична липса на основни хранителни вещества в диетата си, докато 39 милиона са с наднормено тегло.

Постигнат е напредък по отношение на изключителното кърмене, като през 2020 г. близо 44 процента от бебетата под шестмесечна възраст са били изключително кърмени в световен мащаб. Това все още е под целта от 50 процента до 2030 г. Голямо безпокойство е, че две от всеки три деца не се хранят с минималната разнообразна диета, от която се нуждаят, за да растат и развиват пълния си потенциал.

В бъдеще прогнозите са, че близо 670 милиона души (8 процента от световното население) все още ще бъдат изправени пред глад през 2030 г. – дори ако се вземе предвид глобалното икономическо възстановяване.

Това е подобно число на 2015 г., когато целта за прекратяване на глада, продоволствената несигурност и недохранването до края на това десетилетие беше поставена в рамките на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.

В същото време, продължаващата война в Украйна, която включва два от най-големите световни производители на основни зърнени култури, маслодайни семена и торове, нарушава международните вериги на доставки и повишава цените на зърно, торове, енергия, както и готова за употреба терапевтична храна за деца с тежко недохранване.

Това се случва, докато веригите за доставки вече са неблагоприятно засегнати от все по-честите екстремни климатични явления, особено в страните с ниски доходи, и има потенциално отрезвяващи последици за глобалната продоволствена сигурност и хранене.

Този ​​доклад многократно подчертава засилването на тези основни двигатели на продоволствената несигурност и недохранването: конфликти, крайни климатични условия и икономически сътресения, съчетани с нарастващи неравенства, пишат ръководителите на петте агенции на ООН в тазгодишния предговор. Според тях, залогът не е дали трудностите ще продължат да се случват или не, а как трябва да предприемем по-смели действия, за да изградим устойчивост срещу бъдещи шокове.

Докладът отбелязва като поразително, че световната подкрепа за хранително-вкусовия и селскостопанския сектор е средно почти 630 милиарда щатски долара годишно между 2013 г. и 2018 г. Лъвският дял от нея отива при отделните фермери чрез търговски и пазарни политики и фискални субсидии.

Но голяма част от тази подкрепа не само изкривява пазара, а и не достига до много фермери, вреди на околната среда и не насърчава производството на питателни храни, които съставляват здравословна диета. Това отчасти е така, защото субсидиите често са насочени към производството на основни храни, млечни продукти и други храни от животински произход, особено в страните с високи и над средните доходи.

Оризът, захарта и месата от различни видове са най-стимулираните хранителни продукти в световен мащаб, докато плодовете и зеленчуците са сравнително по-малко подкрепяни, особено в някои страни с ниски доходи.

Данните показват, че ако правителствата пренасочат ресурсите, които използват, за да стимулират производството, доставката и потреблението на питателни храни, те ще допринесат за това здравословните диети да станат по-евтини, по-достъпни и справедливи за всички. Световната здравна организация подкрепя усилията на страните за подобряване на хранителните системи чрез данъчно облагане на нездравословните храни и субсидиране на здравословни опции, защита на децата от вреден маркетинг и осигуряване на ясни етикети за хранителните стойности, коментира генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

И накрая, докладът също посочва, че правителствата биха могли да направят повече за намаляване на търговските бариери за питателни храни, като плодове, зеленчуци и варива.


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
X
08.07.2022 08:32:27
0
0
А ние обсъждаме правата на онемя с 15 пола и веганите
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори