×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Партиите разделени за изгонването на руснаците, Кирил Петков го обявил още през април на път за Украйна


Партиите разделени за изгонването на руснаците, Кирил Петков го обявил още през април на път за Украйна
От ИТН и ГЕРБ разкритикуваха премиера в оставка
Тема в развитие
Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените експулсирането, ще има тежки последствия Руският посланик Елеонора Митрофанова: Изгониха дори моя шофьор, готвач и охрана. Не е редно! Кирил Петков за 70-те изгонени руснаци: Решението не е мое БСП спират преговорите с ПП за нов кабинет заради Кирил Петков и руснаците – искат друг премиер Партиите разделени за изгонването на руснаците, Кирил Петков го обявил още през април на път за Украйна Радев: Надявам се, Петков да е обмислил последствията от изгонването на руските дипломати НС днес: Актуализират бюджета, чакат се реакции за руските дипломати Кирил Петков решил във влака да изгони руските дипломати? Гледал на властта като на сладкиш Корнелия Нинова бясна: Отзоваването на руските дипломати е безпрецедентен акт, БСП не е съгласна с това решение България гони 70 руски дипломати, работили срещу страната ни
виж още
скрий
29 Юни 2022, Сряда, 11:57 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Служителите от дипломатическата мисия у нас били непропорционално много

Противоречиви реакции провокира обявеното вчера от премиера Кирил Петков „отзоваване“ на 70 руски дипломати у нас. Междувременно, излезе и официално съобщение от Министерството на външните работи, което доизясни ситуацията. Всъщност, оказва се, че основният проблем е по-скоро в огромния брой служители на Руската федерация в дипломатическите й представителства у нас.

В парламента агресивна реакция дойде от председателя на прокремълската радикална партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. В декларация от трибуната на Народното събрание той обяви, че Кирил Петков взел решението за изгонването на руските служители у нас еднолично. След това Костадинов влезе в режим на подигравки – че Петков трябвало да бъде освидетелстван и да бъде поставен под запрещение.

Председателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза от своя страна: „Решението, за което става дума, не е взето еднолично. Аз имам информация, че е обсъждано на 18 май прилагането на принципа на пропорционалност по отношение на състава на дипломатическите мисии. Нещо повече, то е подкрепено от „Демократична България“. Ние много дълго време сме настоявали за това решение. И от тази гледна точка е обсъждано и в коалиционния съвет и се ползва с нашата настоятелна подкрепа. Смятаме, че това решение е закъсняло, но правилно и в този смисъл, ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това са представители на „Възраждане“.

В кулоарите изявления от името на ГЕРБ направиха депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева – бивши външни министри.

Митов коригира премиера: „Тук трябва да направим едно уточнение - може да отзовеш твой дипломат, някой, който ти си пратил. В случая става въпрос за изгонване на дипломати. Под каква форма – трябва да ни кажат вече институциите.“

Според Даниел Митов ако това, което Кирил Петков казва, е вярно, трябва да поздравим българските служби, че са си свършили добре работата. До вчера „Демократична България“ говорили, че службите са пробити.

Екатерина Захариева обяви от своя страна: „Аз лично забелязвам някакво разминаване между това, което казва премиерът, и това, което оповести Министерството на външните работи като прессъобщение. Първо, не всички са дипломати, както ви е ясно – няма как да бъдат. 43, ако се не лъжа, са дипломатите към момента. Второ, всичките ли наистина са извършвали шпионска дейност? Това са въпроси, на които няма отговори.“

На въпрос - какъв знак дава премиерът в оставка, Митов отговори: „Надявам се да не са панически действия предвид вътрешно-политическата ситуация.“

Според депутата от ГЕРБ ответната реакция от Русия може да е различна, включително да се стигне до намаляване на нивото на дипломатическите отношения.

А ето и официалното съобщение във фейсбук профила на Министерството на външните работи: "Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес (вчера - б.а.) в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

На посланик Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г."

***

Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов също коментира темата: „Това е поредното самосиндикално решение на бившия министър-председател." (Кирил Петков всъщност не е бивш премиер, а действа в оставка – б.а.)

Балабанов обясни, че още когато били на път за Украйна, Петков дал идеята за изгонването на руснаците. Това се случило „на перона на гарата в Полша“. Там бил и Атанас Атанасов (от „Демократична България“). Припомняме, че българска делегация посети нападнатата от Русия Украйна в края на април.

„Още тогава каза колко било хубаво да изгоним тези руски дипломати. Тогава ние зададохме въпроса „какви са основанията“, обясни днес Станислав Балабанов.

„Хубаво е да ги махнем“, обаче подметнал Кирил Петков на няколко пъти.

Според Станислав Балабанов трябвало да се чуе мнението на Външно министерство. Депутатът, изглежда, не бе запознат с разпространената информация от ведомството. Трябвало да се чуят и службите и да се види дали действително има основание 70-те да бъдат изгонени.

Проблемът обаче бил със „самосиндикалните действия“ на премиера Кирил Петков, както натърти Балабанов.

Станало ясно, че дори коалиционните партньори на ПП не били уведомени.

Балабанов провокира и БСП, като попита дали случилото се не е червена линия и дали то не опровергава твърдението им, че проблем с комуникацията с „Продължаваме промяната“ няма.

Вчера от соцформацията също реагираха остро срещу изгонването на руснаците. Това е обяснимо предвид русофилските настроения в партията, вероятността от предсрочни парламентарни избори и сериозния конкурент в нишата - "Възраждане". 

От ДПС засега запазват мълчание по въпроса със 70-те изгонени. 

 


В категории: Политика


Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
8
Коментара по темата
8.
лошо е положението
29.06.2022 15:30:12
2
9
Този Кирчо няма ли как да му подскажат че не е за тази позиция. Поразийте които правят с партията на промените няма да могат с години да се оправят. Тези хора ако не ни вкарат във война поне ще направят такава гражданска в страната.
7.
До5
29.06.2022 15:17:53
8
2
Това, че, ти се духа супа и още кой, знае, какво, си е твой избор. Ако не ти харесва, заминавай за пРосия! Паметниците в Германия са си работа на германците, а и в България има, достатъчно руски паметници, построени в различни исторически периоди. Тези построени след 9 септември, са окупаторски и са за събаряне. Духай колкото искаш, супа!
6.
Значи
29.06.2022 14:50:47
3
3
Кирето още през април е знаел, че тези са руски шпиони, но е чакал да излезе в оставка и тогава да ги удари !
Което е безкрайно тъпо, но не е учудващо за Кирето!
5.
До 1
29.06.2022 14:47:31
2
6
Хайде още един, на който паметниците му пречат !
Абе. умник, в Германия е пълно с руски паметници, но това не й пречи да е първа икономическа сила на Европа ! И проруски , и леви партии колкото искаш там, но това не им пречи! А и пак си купуват руска газ, а ние духаме супата!
България ще тръгне по европейски път на развитие, когато започнеш да отиваш на работа в 8 без 5 минути, ако работното ти време е от 8 и да работиш така, че да си свършиш работата за деня !
Манталитет не се променя за 80 години...
4.
Възмутен
29.06.2022 14:40:08
2
11
Кирил Петков, както е започнал с конфликтите ще ни вкара във война с Русия.
Няма да гласувам за тези лъжци и глупаци.
Гафовете му станаха много.
Не го интересуват хората как изнемогват с тези високи цени.
3.
БСП
29.06.2022 13:55:35
7
4
БСП: ЕХ мама му стара тоя пък кво прави сега.Ако напуснем коалицията ,вече власт няма зда видим, ако останем в коалицията нашия електорат ще ни се разсърди.Но кога друг път ще стана министър, пък и колко електорат имаме.ДАВАЙ КИРЕ БСП ТЕ ПОДКРЕПЯ ИЗГОНИ РУСНАЦИТЕ
2.
!!!!
29.06.2022 13:29:58
8
20
Кирил Петков да бъде изгонен от България! Срина държавата под земята.
1.
Някой
29.06.2022 13:20:04
13
11
Малко са 70 изгонени бушмени. Има още особено в енергетиката в Данс и армията .Забрана за бсп/бкп и копейкин И демонтиране на съветските окупационни паметници в страната ни. .Пълна депутинизация . Тогава българия най после от 9 .9 1941 ще тръгне по Европейския път на развитие. До 20 години ще се превърнем в швейцария на балканите .Ние можем руското влияние не ни позволяваше вече 80 години да го постигнем.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Не става ясно нито къде се е случило то, нито с кого, но подозренията, естествено, падат върху настоящата й половинка Стефан Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън "Не ми се работи, не ми се готви, но това не е концерт пожелание. Важните сте вие. Затова продължаваме", заяви шефът Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май
Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори