×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вотът на недоверие спаси „Продължаваме промяната“? Кризата и зимата щяха да върнат ГЕРБ на власт


Вотът на недоверие спаси „Продължаваме промяната“? Кризата и зимата щяха да върнат ГЕРБ на власт
Войната в Украйна спаси Бойко Борисов, коментира Първан Симеонов. ГЕРБ и ДПС може да излизат от „карантината“, за да правят евроатлантическо мнозинство, добави политологът
28 Юни 2022, Вторник, 08:47 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Според политолога Първан Симеонов партията на Кирил Петков спечелиха два бонуса от падането на правителството му

Основният извод от изследване на „Галъп интернешънъл” показва малко по-голяма симпатия за (б.а. подалото оставка) правителство на Кирил Петков в сравнение с радостта от неговото падане. Налице е известна мобилизация на привържениците на „Продължаваме Промяната” след вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия политологът Първан Симеонов.

„Това, което им се случи, е, че от дефекта стана ефект. Всяка власт ерозира в хода на мандата. Ако ПП бяха оставени в предстоящата трудна зима, вероятно рейтингът щеше плавно да спада и малко по-малко да започне да идва времето отново на ГЕРБ“, коментира той. 

Данните, които той цитира са от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл” сред 800 души. Проучването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи. 

„С падането на кабинета естественият процес на ерозия беше спрян. По този начин „Продължаваме промяната“ спечелиха 2 бонуса. Първият е, че имат възможност отново да се консолидират, включително през уличните протести и второ разговорът е върнат там, където на тях им е удобно, а именно „за“ и „против“ модела ГЕРБ и ДПС”, обясни политологът Първан Симеонов.

По думите му основният извод от изследването е, че моментната ситуация показва малко по-голяма симпатия за правителството на Петков.

„Тази поляризация, която се вижда от изследването, е добра за двете страни, тъй като те се стягат. Вижте колко енергични са и „Възраждане“, и ГЕРБ, и ДПС! От друга страна наблюдаваме в синя София „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ колко голяма подкрепа получават. Хиляди хора са на площадите. Жанрът „атрактивен летен протест“ е много ефективен. Виждали сме го няколко пъти през последните десетилетия“, добави той.

„Има естествени процеси, които можеше да доведат до свикването с идеята, че отново ГЕРБ излиза на преден план, но то не се е случило. Ние мерим чисто лабораторно усещането, че при предишните управляващи бе по-добре и далеч няма мнозинства в тази посока“, заяви политологът. 

„Проблемът е, че няма алтернатива. Хората не виждат какво по-хубаво може да последва“, обясни той. Затова според него само 40,6% от анкетираните искат нови избори. 

„Болшинството иска все пак да се пробва правителство в този мандат”, допълни Симеонов.

Според него, ако отново има избори през есента, може да очакваме по-ниска избирателна активност. По думите му е възможно да гласуват само най-мобилизираните електорати.

„Възраждане“ направи грешка, долепвайки се до ГЕРБ и ДПС и ми се струва, че ще тръпят негативи от това, подчерта той.

„Могат обаче да спечелят бонус от случилото се със Северна Македония, 65% от анкетираните казват, че то не отговаря на националния ни интерес. Най-вероятно няма да има улични протести, както се е случвало в съседни страни, но ще стане нещо много по-лошо – много сериозна национална травма и това за пореден път ще избие някъде“, заяви политическият анализатор. 

„Всичко е възможно (б.а. за „Продължаваме промяната“) в зависимост дали ще се наложи интерпретацията „тези се провалиха“ или „те станаха жертви на лошите, които само сваляхме с протести“. Предстои пиарска битка. Обществото не припознава много тези обяснения за мафията и за Русия“, добави той.

„Поляризацията от последните дни може да затрудни съставянето на правителството после. Засега се очертава някакъв геополитически вектор, по който може да се състави, т.е. за евроатлантическия компромис. Това е и шанса на Борисов. Той смята, че по този начин може да излезе от изолацията. Донякъде той е спасен от войната в Украйна. И Борисов, и ДПС може да излизат от „карантината“, за да се прави евроатлантическо мнозинство”, допълни политологът.


В категории: Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
10
Коментара по темата
10.
До 9
28.06.2022 14:03:06
0
4
Прав си. Трябва да я държи за парапета...
Иначе щом Лоревите тролове реват, значи е на добре! Познат ви е този рефрен?
9.
Гербаджийски олигофрен
28.06.2022 12:55:52
5
2
До wini
А ПКП /Проста Кърджалийска П...ка/ къде ще бъде настанена-плътно до тиквата и да я галя нежно по главата,нали?Това ли искаш ,гербаджийски идиото?
8.
Да живей промяната !... И хубавия президент !
28.06.2022 12:37:04
5
6
Абе спрете се с тези платени статийки бе ! Каква подкрепа в Синя София бе, събрали им се роднините и познатите - 2000 човека. То че пълно с вярващи малоумници ама има и нормални хора още... Ама нали пара бол се накраде - има и за платени статийки, платени мижитурки, на които не им пука, че с лъжите, които бълват затриват собствената си държава ! Дано си платите някой ден !
7.
До Алито
28.06.2022 10:44:42
1
17
Най-скандални са сроковете. Конкурсите за нови шефове на компаниите, които управляват стотици милиони са открити на 27 юни със срок за подаване на документи: 3 дни
Както се казваше едно време - всичко се прави в полза на човека, а дори се знае и кой е човекът!
Затова явно Нинова не се явява и на консултациите при президента - трябва й време, за да окопае навсякъде свои верни партийни другари.
И такива хора ни говорят за морал. Срам!
6.
Алито
28.06.2022 10:16:11
21
5
Като започнат да обяснява някой как имало прочистване, коети и при комунистите нямало,че ми става чак забавно. Ами погледнете агенции в Бургас че не се сещам кой е сменен, всичките кадри на ГЕРБ са си там - НОИ НАП Инспекция по труда, Митници,АЗ, Болниците, цялата общинска администрация си е гербаджийска покрай кмета ама да си говорим лакърдии. Ако зависеше от мен да съм ги прочистил до дупка, че всичко дрънчи от корупция иначе ако ги питате все са им малко парите.
5.
Канадо-Харвардски Екстременти-Еничари
28.06.2022 09:46:11
5
30
Що е изтекъл Радев , все е глупост .
Опита се да е като Бойко , та и да го задмине и ….ето го резултата.
И цялата му пасмина , направиха Бойко професор .
4.
Тролчето пак се разкрещя
28.06.2022 09:37:26
12
29
Радев изрече, че с министри като Кирил Петков и Асен Василев България нямало да бъде същата?! Даааа, не е същата – такива кретени не беше и сънувал българския народ, оплетени в измами, схеми, тотална безпросветност, некадърност и липса и на елементарна обща култура.
Да обобщим печалния резултат от упражнението на Херо Мустафа & Радев: идиотията на Простокировци връща на бял кон Боко Тиквата и компания!
3.
Галъп е на мафията
28.06.2022 09:24:24
8
24
За това лъска КироЛенаКокорковците!
Такава огромна корупция и шуробаджанащина не е имало и при Беров!
Прокопиев се изживява като Илия Павлов, но като по-лаком....
Преживяли сме го, сегашните променители за 6 месеца надминаха Беров.
2.
vini
28.06.2022 09:10:17
23
18
Ей такива политолози наливат на некадърниците от ПП позитивни резултати.ГЕРБ трябва да управляват.
1.
Пак ще спечелим
28.06.2022 09:09:03
13
19
И ще прочистим държавата от руски подметки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори