×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хакери източват сметки на приятели на лекарка във Фейсбук


Хакери източват сметки на приятели на лекарка във Фейсбук
Схемата е добре позната на киберекспертите, а жертви на измамата са десетки. Мишени на хакерите са потребители на социалните мрежи, чиито профили са разбивани
20 Юни 2022, Понеделник, 10:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Техни жертви обикновено стават медици и бизнесмени, обясни експерт по киберправо

Нова измама във Фейсбук. Хакери разбиват профили в социалните мрежи и искат различни суми от приятелите на потърпевшите, представяйки се за тях. Жена, станала жертва на измамниците, разказа пред Нова телевизия как приятелите й били атакувани с молба от нейно име да им изпрати пари, а експертът по киберправо Георги Димитров уточни, че тя е лекарка.

Мишени на хакерите са потребители на социалните мрежи, чиито профили са разбивани, каза водещият на „На твоя страна“ Георги Георгиев. Истинските жертви обаче се оказват техните приятели, които получават съобщение от измамниците с молба за финансова помощ. Сценариите са различни, но изходът един: откраднати лични данни или различни суми пари. Като за целта най-често се изпраща сметка, която трудно може да се проследи, по която с различен мотив да бъдат превеждани сумите. 

Преди дни Йовка Радоева с изненада забелязва, че част от контактите й във Фейсбук, с които най-често общува, вече не са в списъка й с приятели, а при други чатовете са изтрити. Това я усъмнява и търси контакт с тях по телефона, за да разбере какви са причините. Първо се обажда на най-близката й приятелка. 

"Питах: „Петя какво се е случило – всичко е изтрито, какво сме си говорили…”И тя казва: „…не си ли ми искала пари, аз ти преведох 210 паунда”. Аз й казах –„…благодаря много за услугата, но не съм била аз", разказва Йовка Радоева. 

Така разбира, че е станала мишена на измамници. И без да подозира от нейно име са търсени пари от приятелите й във Фейсбук. Без да се усъмнят – някои от тях откликвали на молбата за изпращане на различни суми, за да купи стоки на промоция, тъй като имала временен проблем със сметката си. Как точно са искани парите - Йовка разбира едва след разговор с потърпевшата си приятелка.  

„Хакерите са й писали от мое име, че са ми нужни 105 пунда, защото моето Интернет банкиране е блокирано. Щяла съм да й ги върна и тя откликва“, разказва потърпевшата. 

След като приятелката на Йовка без да се замисли, изпраща сумата на посочената сметка, веднага следва и втора молба. 

Поискали са й още 105 паунда, за съм си купила нещо друго и тя им изпраща втори път пари, разказва жената. 

Така само за минути сметката на приятелката на Йовка олеква с 210 паунда. За щастие други от атакуваните й приятели се усъмняват навреме. 

„Най-добрият ми приятел се усъмнил поради начина на писане, защото аз не пиша така и започнал да пита за баба ми, за котката, за кучето. Те са видели, че няма да стане и са го блокирали“, разказва тя. 

Така жената разбира, че профилът й е разбит и част от приятелите й са атакувани със съобщения за помощ от нейно име. 

„Реално хакерите удрят по доверието на хората. Аз бях мишената, а те – жертвите“, коментира тя.

Схемата е добре позната на киберекспертите, а жертви на измамата са десетки. 

„Различни злонамерени лица пробиват профили в социалните мрежи. Използват факта, че има изградени контактни листи“, обясни експертът по киберправо Георги Димитров.

Измамниците ставали все по-изобретателни и непрекъснато променяли сценариите. 

Вариантите за пробив на Фейсбук акаунтите са различни – от недостатъчна защита, през теч на лични данни до фишинг атаки и вируси, които заразяват устройствата и дават пълен достъп до данните ни. 

Данните ни изтичат по Интернет в едни бази данни, които всеки може да използва, обясни експертът по киберсигурност Борис Гончаров. 

Обикновено се атакуват хора, които имат много голям брой потребители – бизнесмени, лекари, каза пък Георги Димитров. 

Жертвите трябва да подават сигнал директно до правораздавателните органи, съветват юристите. 




2
Коментара по темата
2.
Ами с пароли
20.06.2022 16:20:36
0
0
12345678

Това е резултата
1.
:)
20.06.2022 11:57:29
0
3
то тази измама я има от 8 години.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори