×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Този шофьор ли е най-големият карък в България? Глобиха го 50 пъти за...


18 Юни 2022, Събота, 19:00 ч.
Автор: Флагман

Сумата, която човекът с лош късмет трябва да плати, е 3500 лева

Заради неволна грешка при попълването на данните за е-винетка, шофьор бе санкциониран 50 пъти за едно и също нарушение - „движение на МПС без винетка“. Сумата, която човекът с лош късмет трябва да плати, е 3500 лева.

Случаят е от февруари тази година и бе огласен от омбудсмана проф. Диана Ковачева. При нея са натрупани десетки жалби по отношение на държавната политика и на тази база тя вече изпрати предложения с конкретни текстове до Комисията по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление в парламента, където се разглежда Законът за изменение и допълнение на Закона за пътищата.

„Бих искала да подчертая, че санкциите биха могли да надвишат дори и цената на лек автомобил. Още повече ако водачът откаже да плати компенсаторните такси, които го освобождават от административнонаказателна отговорност, предвидената глоба за движение без винетка по платената пътна мрежа за лек автомобил е 300 лв. Логично възниква въпросът: съответства ли санкцията на извършеното нарушение? Очевидно отговорът е не“, категорична е Диана Ковачева.

Промените в Закона за пътищата все още се бистрят, но в проектозакона има няколко неща, които занапред ще са различни и в полза на шофьорите. В гореспоменатия пример оттук нататък шофьорът би трябвало да плати само една компенсаторна такса, като за това бъде уведомен по електронна поща. Той обаче няма да подлежи на административнонаказателна отговорност, т.е. да плаща глоба за всяко минаване край контролните рамки на БГ ТОЛ. 

Държавата пък ще трябва да върне до 5 работни дни платена глоба, ако се установи, че колата има винетка, но тя е сгрешена. Тези промени в Закона за пътищата са предложени от група депутати от “Продължаваме промяната”. Сумата може да се върне по банкова сметка, посочена в заявлението за корекция от собственика или ползвателя на колата, или на каса. Досега Националното тол управление не възстановяваше сумите за платена винетка със сбъркан номер.

Друга промяна в закона предвижда сгрешени винетки да могат да се коригират, ако при нанасянето на регистрационния номер на колата е допусната грешка. Ще може да се поправят до три символа или да се добавят липсващи цифри и букви. След коригиране на данните винетката ще има действие от момента на издаването й. Именно това е една от най-често допусканите грешки при покупка на винетка - изписване на буквата О вместо цифра 0 (нула). При номер например СВ1000АК грешката СВ1ОООАК е три символа и се дължи очевидно на неволно действие. Остава в сила и възможността за коригиране на категорията и на държавата на регистрацията на лекия автомобил, където често по невнимание се случваха гафове.


В категории: Животът


9
Коментара по темата
9.
Норвежец
20.06.2022 09:18:34
0
1
Много тъпа е системата във България.Тук си плащам всеки месец застраховка+данък на колата включен и разбит на 12 вноски.Отделно по пътищата си има камери и бум станции им казват,като тол камерите във България.Друг е въпросът че за дизел и бензин е 40-50 крони на преминаване в една посока в рамките на1 час.Можеш да минеш 10 станции,цената е един път таксуване.За електрическите коли е 4 крони до 8 крони на преминаване за един път.
И това е.Никакви винетки,никакви сгрешени букви и простотии.
Тук да караш колас двигател е мазохизъм.Бензина гони 30 кр за литър,28 -29 кр е дизела.Никой не кара на газ.
Едно зареждане на моята киа соул е към 200 кр.Даже и по-малко.
И то на скъпите колонки,в къщи е наполовина по-евтино.Но аз съм в блок и няма как.С 1000 кр на месец се оправвм горе долу за ток на колата.Това са към 220 лв.На двигател е ужасно.Само таксите ти ако караш всеки ден са на месец по 2000 кр и нагоре.Отделно горивото още толкова.Е..ах го,по 4 до 5000 кр,към хилядарка на месец ако си с двигател.Това ви чака и вас,ама когато България стане богата,тоест няма да сме живи.
8.
25365765
20.06.2022 06:17:29
0
1
Тоз от минцифайската жипка ли са го глобили 50 пъти? Ако е вярно, бих повярвал в съдебната система.
7.
Василев
19.06.2022 14:24:52
1
0
Това ме доежда на мисълта за ефекта"машинно гласуване"Човека е отишъл на автомата и с 300 зора е вкарал грешни данни - кой му е виновен?В интернет има справка,за платена винетка.Защо не е направл проверка?Да си плати нова такса и тогава да си търси правата.Като не може да работи с компютър,да беше отишъл в пощата и да си плати.
6.
123
19.06.2022 09:36:27
1
1
Комисията в парламента като е почнала да гледа предложения за изменение на закона за движение по пътищата да вземе да направи задължителната застраховка ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ привързана към шофьорската книжка и нейната категория, а не към колата както е в Германия и цяла Европа, защото няма как автомобила да носи гражданска отговорност, защото не е гражданин. Мрънкат че катастрофите не намалявали, а е пълно с шофьори които лично не са си платили застраховка а им е платена или от работодател или от мама и тати или от чичо и леля, а после се чудят защо като направят катастрофа не им пука. За колите застраховката се нарича АВТО КАСКО и не е редно и гражданската застраховка да се води на колата. В Австрия дори номера на колата не е привързан към автомобила а към шофьорската книжка на водача и може да си го местиш на каквато искаш кола знае се кой носи конкретна отговорност. У нас обаче всичко е организирано така че отговорността да се размива и да се оспорва съдебно по лесно.
5.
niamatakav
19.06.2022 09:30:30
0
5
Аз съм подобен случай. Миналата година юни ме спират на границата и ми казват, че нямам винетка. Споря с тях, докато не става ясно, че е сбъркана една буква. Плащам си глобата + за още два пъти+ нова винетка и знам че съм оправил нещата, макар и скъпо. Да, ама не.... До края на годината получих още 6 глоби. Около Коледа беше последната.. за януари месец. Умишлено не пращат глобите и не ги вкарват в системата за да не разбереш, че си сбъркал, така събират повече парички. Не е едно провинение. Всяко ползване на пътя без винетка е отделно нарушение. Ааа, оказа се, че има автомобил с регистрация със сбърканата буква, който обаче си има винетка, та с моята стават 2! Как така за един и същи автомобил - две годишни винетки???
4.
Бизона
19.06.2022 07:55:23
1
6
За едно нарушение не може да те глобят повече от 1 път ;)
3.
koko
18.06.2022 21:10:01
1
4
До Лидка: Доста си куха ама с тая маймуница е така. В БГ се пише на кирилица
2.
Винету
18.06.2022 19:56:48
2
5
Това в съда пада . За едно нарушение не могат да те глобят повече от веднъж
1.
Лидка
18.06.2022 19:19:28
2
7
Е да не кажете нещо после. Поне лъч в тунела, че за неправомерно глобените ще има правда.

Всеки път като си купувам винетка се чудя за миг на латиница ли да изпиша буквите , с интервали ли...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори