×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къщички се строят във водни площи с парите за магистрала „Хемус“, схемата „Борисов“ се повтаряла


Къщички се строят във водни площи с парите за магистрала „Хемус“, схемата „Борисов“ се повтаряла
Вижте какво се строи с парите за пътищата, каза Бойко Рашков и уточни, че това били водни площи, а там се изграждали къщички. 4 млрд. лв. отново щели да се изсипят към тези фирми
10 Юни 2022, Петък, 10:06 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Бойко Рашков отрече думите на Балабанов, че се канел да оглави КПКОНПИ, защото не се справял като вътрешен министър

Къщички в момента се строят в водни площи с парите за магистрала „Хемус“. Големи фирми са получили тези фирми, за да могат да правят подобни строежи. Има основания да се изправят редица лица на съд. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за бТВ, излъчено в предаването „Тази сутрин“.

Той съобщи вчера, че с пари за ремонти на пътища и от авансови плащания за лотове на аутобана са построени вили, а други суми били преведени в сметка в Обединените арабски емирства.

"Става дума за десетки милиони. Доказателствата, които има до момента са за лот 5 и лот 8, другите се разследват", припомни той в ефира на бТВ. 

Журналистът Мариета Николаева припомни думите му, че парите отивали при един и същи човек, който бил свързан с дружествата и попита кой е той. 

„Фирмите са доста на брой. Някъде съвпадат с онези, които са собственици или имат близки отношения, което им позволява да усвояват средства, независимо по сметката на кое дружество се превеждат. Факт е обаче, че вместо парите да се използват за строителството на магистралата, са отишли за други цели и властите са бездействали, тъй като не са предприели никакви действия за изграждането и ремонтите на пътищата“, коментира министърът. 

След като бе попитан дали Министерството на регионалното развитие е поискало да бъдат обявени за нищожни договорите, с които тези милиони са изтекли към тези дружества, Рашков каза, че отдавна си задавал този въпрос, но нямал отговор.  

„МРРБ не е дало на съд нито една фирма, която е работила по договори за такова строителство. Не е направило нито една стъпка, за да сезирало съда, който да се произнесе дали документите, които са подписано във времето, когато на власт бе Бойко Борисов, са законосъобразни. Ако не са, трябва да бъдат обявени за нищожни“, обясни той.

„Нищо не е направено и тъй като строителният пазар е завзет от тези фирми, които бидейки близо до властта тогава, са получили тези договори и авансово милиони, няма други дружества в момента. Единствената възможност е тези близо 4 млрд. лева отново да се изсипят към тези фирми и българските граждани нямат никаква гаранция, че схемата „Борисов“ няма да се повтори и сега“, коментира вътрешният министър. 

След като Николаева цитира депутата Атанас Атанасов, който вчера изтъкна, че напрежението в управляващата коалиция е възникнало след разкритията за лабораторията на българо-турската граница и намекна, че тя е свързана с Таки, министърът каза, че всяко едно събитие, на което сме очевидци може да съвпадне с определени действия на правителството. Едно от тези действия предвижда санитарният контрол на границата да бъде осъществявана от Държавната агенция за безопасност на храните, добави той, но не отговори дали има връзка между Таки и „Има такъв народ“. 

„Питайте Атанасов! Нека той да разясни детайлите, да каже какво има предвид! Аз такава информация нямам“, каза Рашков. 

„Реформата в МВР на 98% е приключена. Преструктурирали сме основни звена в това министерство. Постарали сме се с това да направим с участието на абсолютно всички ръководни длъжностни лица в цялата страна, добави той.

Рашков коментира думите на депутатът от ИТН Станислав Балабанов, който изтъкна, че се канел да оглави КПКОНПИ, защото не се справял като вътрешен министър и нямал смелост да съкрати 7000 души от системата.

"Не знам този млад човек откъде си ги измисля тези неща, които лансира в публичното пространство, но прави неприятно впечатление неговата неосведоменост. Той говори по материя, която не му е позната", заяви министърът.

По думите му не е вярно, че трябва да бъдат съкратени 7000 души.

"Освободени от работа са около 2000 души за 6 месеца. Повечето от тях са с надхвърлили с няколко години пенсионната възраст и тук няма никакъв конфликт. Предстои да бъдат съкратени не повече още 2000 души", обясни той.

"Направено е главното голямо, което се очакваше да се промени – структурата на министерството на вътрешните работи да се пригоди към съвременните условия. За съжаление 20 години нито един от ръководителите, които са били в министерството, не е предприел подобни действия", заяви Рашков. 

Той изтъкна, че мястото на председател в КПКОНПИ е вакантно, а когато журналистът Мариета Николаева уточни „все пак бихте“, отсече „това казвате вие“. 

„Нека да се задвижи процедурата в тази връзка, не само да слушаме намерения, и тогава да се прецени. Освен това знаете добре е, че е подготвен Законопроект за изменение и допълнение на закона за КПКОНПИ, а мястото е вакантно“, коментира Бойко Рашков. 

"Това е едно предизвикателство, особено при съвременните условия, особено като се запознаем с идеите, заложени в новия проект за изменение и допълнение на закона за антикорупционната комисия и нейната дейност с нови правомощия, които включват и разследване на редица престъпления", добави той.
 


В категории: Политика


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
15
Коментара по темата
15.
Кольо
10.06.2022 17:41:18
7
10
Най-обикновен боклук... Бойко рашков... навремето още при илия павлов изнудваше хората, стара утайка, сега се присъедини към много честните от пп... по-некадърни и крадливи и нагли не е имало досега, който ги подкрепя просто е заблуден и тъп
14.
А
10.06.2022 16:38:10
8
14
Тоз много лъже,бил съкратил 2000 Хил души-най-голямата лъжа досега,всички "пенсионери с оставане"са си на работа и си опъват и пенсия и заплата.Що не каже къде и кой пенсионер е махнал-един няма съкратен,едно свободно място няма от 7 год. Откакто мазните полковници си издействаха пенсия и заплата.Това го няма никъде по света.
13.
Vanessa Mineta
10.06.2022 14:20:47
10
23
Do Boiko Rashkov,

Господин министър на МВР можете ли да ме отворите Как да забогатея като вас на държавна служба.Правя невероятни неща какво ли не съм правила. Не съм такова но за тези петнайсет години които съм минала вече в пълнолетие не мога и да събера 100 хиляди лв а вие имате толкова много имоти.Мислех си че с крадене измами става но нещо не се получава пак не излизат сметките.Един приятел След това ми каза Не го мисли тоя Той е най-корумпирания министър в България.Нормално е вече господин Гешев да ви за буква и да влизате в затвора и да си върнете всичко окрадено.
Поздрави от МЕНЕТА
12.
Въй
10.06.2022 13:33:44
4
26
Промяната зацикли.
Заводът за електромобили изчезна без да се е появил, мостът над Шипка и тунелите под Дунава също. По две магистрали на година и тях ги няма.
Чалгарите напуснаха компанията.
Време е Рашков да покаже листчета.
11.
A
10.06.2022 12:11:54
6
23
Все едно гледам Мика Зайкова с едно начертано листче обяснява някакви теории колко храна може да си купиш с 20лв.
10.
99
10.06.2022 11:23:13
13
31
Идват избори и Рашков пак почна с предизборната кампания пона да хвърля някакви догатки без факти доказателства да излезе дакаже банкат която едавала в чували фирми ,хора,ама не му стиска защото веднага ще му заведат дела за клевета
9.
Всички сте един дол дренки
10.06.2022 11:18:21
6
33
Г-н Рашков погледнете си моля ви МВР-София как се репресират невинни хора по поръчка на частни интереси и основно за отмъщение.Не ви изсрам по корумпираната система на МВР и прокуратура и в Африка не съществува.Жалки сте продали сте си душите на дявола за пари.Можете да си купите всичко,но здраве,човещина,морал,етика и духовност не можете да си купите.Да живее материализъмат,корупцията и властта.Вие не борите истинска престъпност,защото трябва да вкарате в затворите тези които ви дават милионите.Затова сте се позовали единствено и само на частни търговски поръчки и за лично отмъщение.
8.
Rando
10.06.2022 10:55:09
19
44
Къщички и магистрали и кюлчета ама хляба 1 лев

Сега нито къщички,нито магистрали,нито пътища нито кюлчета

Хляба 2+ сирене гони 20,горива 3,50,краставици,домати 8 леа

Важното е,че вече не ни крадат хахахах
7.
gogo
10.06.2022 10:53:07
15
43
Когато на Рашков строяха резиденцийте всичко бе о.к. За неговите имоти няма корупция и мафия. А сега няма и магистрали. Какво излиза? Корумпираните строят пътища за народа , а некорумпираните ти спират живота и ти определят бъдещето.
6.
Гешев
10.06.2022 10:48:56
9
25
Доказателства има ама според прокУратурата не са основателни .
5.
Кукувичка кука
10.06.2022 10:48:40
4
31
Суперсензация от Рашков, а снимките на къщите на Борисов КЪДЕ СА?
4.
do 3
10.06.2022 10:34:05
7
36
Прокаратурата не съди . Тя обвинява по доказателства събрани от полицията. Всичко останало е парлама за простолюдието.
3.
До 1 няКой си
10.06.2022 10:30:46
25
14
що бе, и ти ли строиш?
Нямаме прокуратура, за това не сте на "топло".
По-малко питай, че току виж се наложило да отговаряш!
2.
питанка
10.06.2022 10:29:55
12
35
И откога е забранено да строи у нас ?

Къщи с влязло в сила строително разрешение ..
А ако не се знае произхода на парите онзи Спецов къде е ?
Рашков, икукуригал си !
1.
Някой си
10.06.2022 10:21:17
16
49
Доказателства?
Фирми, имена, нещо конкретно?
Или поредния кьорфишек между две дамаджани?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори