×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От Давос: До няколко години заменят SWIFT с централизирана дигитална валута


От Давос: До няколко години заменят SWIFT с централизирана дигитална валута
На Световния икономически форум тази година се разбра много за това какво бъдеще предвиждат за нас милиардерите
31 Май 2022, Вторник, 21:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Малцина подозират какво точно значи това за бъдещето на личните финанси

Много неща станаха ясни след провелия се за пръв път от две години Световния икономически форум в Давос. Един проблем обаче може би не е успял да влезе в потока от новини – умишлено или не. Става въпрос за коментар, направен от изпълнителния директор на MasterCard Майкъл Миебах по време на дискусия за бъдещето на трансграничните плащания между нации.

Изявлението му бе направено в панела за „Дигитални валути към Централна банка“, който бе иницииран от Съвета по бизнес блокчейн. Миебах заяви почти със сигурност, че до няколко години разплащателната система SWIFT може да се превърне в ненужна, заменена от блокчейн техноглогията, предлагана от всички криптовалути. Уловката е, че докато при биткойн и останалите му еквиваленти, транзакциите са децентрализирани, при предложението на изп.директор на MasterCard те ще се управляват и верифицират от една институция – Централна банка.

И така, заемайки централно място на форума в Давос, идеята за централизирани дигитални валути, която само допреди година бе считана за „теория на конспирацията“, сега вече официално влиза в плана за развитието на цивилизацията ни. Макар малко от присъстващите в Давос да бяха по време на форума съгласни с изказването на Миебах, аргументирайки се с това, че SWIFT ще продължи да действа в идните десетилетия, реалността е друга – редица централни банки в световен мащаб вече преследват идеята за криптовалути. А Международния валутен фонд от години говори, че дигиталните валути скоро ще се окажат необходими, за да предоставят „стабилност“ в случай на инфлация.

Технологичният път ни води към пропаст, в която индивидуализмът ще скочи, за да умре

Това, комбинирано с развоя на събитията от последните 3 месеца, след които Русия бе извадена от разплащателната система SWIFT, изглежда само ускорява процеса на глобализация, с който огромна част от държавите тръгват директно към криптовалутите като алтернатива на фиатните пари. Нещо повече – санкциите изглежда работят в полза на глобалистите от Давос, които искат съвсем скоро да се въведе централизирана дигитална валута – нещо, за което се говори още от началото на ковид пандемията в алтернативните канали. А Русия, като една от страните, която най-активно се включи в „локдауните“ през 2020 и 2021 г., сега открито говори за въвеждането на „дигитална рубла“.

Путин нагази дълбоко в книгите на Шваб

А малцина подозират, че ако действително централиирана криптовалута бъде въведена, това ще сложи край на личните финанси. Разплащанията през централизирана система ще могат да бъдат проследявани безпроблемно. Определени транзакции, които държавата или централната банка счетат за „недопустими“, ще бъдат спирани, а всеки човек – поставен в ситуация да избира дали да се съгласи с определените от политиците правила, или да остане без пари – така, както живеят от десетилетие китайците.

Индия планира собствена официална криптовалута

Централната банка на Мексико пуска дигитална валута до 2024 г.
 


В категории: Бизнес , Политика


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
24
Коментара по темата
24.
...
01.06.2022 08:42:15
2
15
До помориец
И да ти се струва майтап,това ни очаква в бъдеще! Единственото успокоение е,че България и в частност Поморие тези неща стават с 10тина 15 години по-късно.
23.
Помориец
01.06.2022 07:59:37
20
4
конспираторите и болните мозъци са се развихрили
22.
Периферия на Периферията на Периферията на перифер
01.06.2022 04:56:24
1
16
Да се върнем към главното – фактът на фактите, главното събитие в днешния политически живот е невъзможността на българската политическа класа да продължи по досегашному. Имаме класика в дефинирането на революционна ситуация – елитът не умее по новому, а обществото не желае по старому. Намираме се в абсолютно върхов момент на новата българска история. Тази година ще се случат много неща. 
България все още живее в един номенклатурен полукапитализъм от периферно-компрадорски тип, в който социалната структура е съвсем ясна: има много тънка ципа от много богати, които стават все по-богати, имаме умираща средна класа – хора които с все по-голям труд успяват да реализират целите си, и простолюдие, което живее пред телевизора и от днес за утре.
Междучасието свърши, но се оказа, че имаме свободен час. И то не един, а два. Може да се каже и по-просто: българският елит, българската политическа класа (те така обичат да се наричат) вече не може да произведе нито една жива формула. Могат просто да сменят изпълнителите, но музиката е същата. Тази социална група, която се добра до властта преди 32 години, е в края на своята историческа валидност. 
Сегашният елит не успя да стане класа. Проектите, които се опитват да реализират, са деструктивни и смехотворни, управленските им способности са силно проблематични, културата им е посредствена. Оказа се, че тази прослойка не е готова да носи отговорността за обществените процеси, дори и за себе си… Това е късният български неофеодализъм. Ние ще минем през това тъмно място, като нация може и да не успеем, но като етнос сме неунищожими.
Така можем да стигнем заедно с другия неизтребим етнос - евреите - до края на света заедно с хлебарките. И пет минути преди края на света ще избием хлебарките и ще обясним на евреите, че те са всъщност българи.
Етнически съм оптимист, но от гледна точка на нацията, боя се, че не съм.
Всичко върви към своя свършек и към окончателното си решение. Finis Mundi. Краят на Света.
21.
Харвард Клуб
01.06.2022 04:51:05
1
15
Другият Логос е на Дионис. Това също е интересна форма на мисленето, която произлиза от това, че трябва да се тръгва от Средата, че светът съдържа небесно и земно измерение, но за изграждане на мисленето, на философския модел е необходимо тяхното съчетание. Това е Логосът на Дионис, който е много своеобразен – тук има и създаване, и вечност, и небе, и земя, и духовно, и материално, свързани в много гъвкава и сложна диалектическа взаимовръзка. Логосът на Дионис е промеждутъчният аспект на аристокрацията, където управляват не един, а няколко субекта, съответстващи на Логоса на Дионис.
В новото време европейската цивилизация започна да затъва, да изчезва, да изкоренява аполоно-дионисиевата си същност. Така, със смяната на Логосите започна процес на деевропеизация на Европа. Днес ние се приближаваме към последния му стадий. Ако сме европейци, то това е деградация. Обаче ако сме гинекократи и скопени жреци на Великата Майка, т.е. материалисти, либерали, трансхуманисти, демократи, комунисти – хора на съвременността, то за нас това е по-скоро прогрес. Всички зависи от това кои сме. Ако сме аристократи – това е упадък, който буди съжаление, отвращение или желание това да бъде унищожено. Ако сме плебс, значи това за нас е радостно, защото има по-широко разпределение на властта върху голям брой хора, има доминиране на низши ценности, има (комфорт и благополучие) и всичко това се умножава в сравнение с другите епохи. Тълпата е доволна, плебсът се радва, празнува.
20.
Война и Мир
01.06.2022 04:48:26
0
25
Всичко сочи към „упадъка на Европа“ – нарастващата тирания също беше изтъкната от Шпенглер като ключова характеристика на края на „културата“, както и технократичните правителства и господството на парите като ценност. Елитите на ЕС водят последователна политика на унищожаване на европейските държави.
19.
Инстант доза реалност
01.06.2022 04:45:11
0
14
Не е важно нито пътуването, нито целта, дори не е от значение и самото преживяване. Важно е състоянието на съзнанието (на английски - mindset), което твори реалността.
18.
Artificial Intelligence
01.06.2022 04:43:29
0
11
Life grows only by choosing challenges. Life grows only by going into the storms. Life grows only by risking. Life means readiness to go into the uncalculated, unscheduled. Life means to be ready always to listen to the challenge that comes from the unknown source. It is dangerous, but to live is dangerous. The most secure and safe place in the world is the grave - there, nothing ever happens.
17.
Старата Вещица Геополитиката
01.06.2022 04:40:47
0
18
Променливите са прекалено много. Обстоятелствата са твърде динамични. Дребни показатели и съвкупности от данни. И всички те ни сочат, че светът ни крачи смело в посока устойчиво безредие. 
16.
Controlled Disaster
01.06.2022 04:39:17
0
12
Nothing has changed in the world; everything is going exactly in the direction of death – a little faster of course – and the moment of total annihilation is coming very close. It all depends on what your priorities are. 
15.
Doomed to Live
01.06.2022 04:37:48
0
10
Like dragons of old / Arcons guard their gold ...
14.
shvabs
01.06.2022 00:15:33
20
9
ауу ужас ще заробят Ганя :) Айде хората с милиони правещи пари от нелегални неща ще му мислят а вас дето нямате 2лв в джоба кво ви бърка точно? Жена ви ще разбере че ходите по курви? Или няма да може да си купувате вече дрога и нелегални фитнес добавки? Ау ужас ще разкрият кирливите ризи на ганьо оу ужас хаха
13.
Abc
01.06.2022 00:02:04
5
29
Пландемията освен печеленето на много кинти целеше точно ускоряване на дигитализацията. Ако забелязвате един по един магазините въвеждат приложения , карти за пазаруване , ще дойде време в което без да се идентифицираш няма да може да си купиш хляб.
12.
Еми
31.05.2022 23:31:58
3
16
Ебетеси майката долни чаршафи на мафията вън дано бял ден дане видите бог да ви накаже
11.
до 10
31.05.2022 23:00:28
2
6
Ох, Дунчо, добре че сам си знаеш какъв си, та не е нужно да ти обясняваме.
10.
Дуньо Простия
31.05.2022 22:52:10
4
10
Айде, нов епизод на "Черно огледало".

Бай Русчев, Холивуд търси сценаристи :)))))
9.
*********
31.05.2022 22:48:34
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
до 7
31.05.2022 22:42:32
3
14
А, имаш избор... Можеш доброволно да полетиш от някой етаж, за предпочитане не първия! Тъкмо ще им спестиш малко работа.
7.
Прецакан
31.05.2022 22:30:10
5
34
Добре бе - свобода няма, избор няма, курви няма, тотален контрол - аз за какво да живея?! Основните удоволствия ги няма - само ще бачкам за Билдербергите, за Шорош, и ако не слушам ми спират чипа и ме приключват. Ибах аз тяхната мама рептилна. Измислиха дигиталното робство тия идиоти!
6.
до 3
31.05.2022 22:21:32
2
28
Няма да ходиш, приятел... Аз и сега ви се чудя как ходите, с "умните" си телефончета... Та нали госпожата ви може да поиска да види фона зад гърба ви!;-) Нито можеш да излъжеш къде си, нито с кого си... Във всеки един момент може да се окажеш в нечие глупаво видео. Блажени бяха времената когато младежите можеха да се обаждат по телефона само за да чуят гласа на някого и този някой дори не разбираше кой звъни. Безспорно, и компютрите допринесоха много за това, но свободата окончателно приключи в момента в който всички си забихте нослетата в тъпите телефончета, символ на "прогреса", сиреч тоталната диктатура и неофеодализъм! А честита вярност!;-)
5.
6mataroka
31.05.2022 22:19:29
4
14
do Kypвap
bate 6te go izmislqt, ako trqbva 6te slojat nqkakv dat4ik 4ip na putkata i kato vkarva6 6te ti darpa pari ot bankovata smetka

ti se moli 4ikiite da ne stanat s pari, 6toto na tam otivat ne6tata

kato gledam cqlata shema s techno -robstvoto ve4e e podgotvena no samo Putin im pre4i da q izpalnqt, za6toto toi NE JELAE da se podpi6e pod tova sagla6enie da zarobqt 4ove4estvoto s technologi4ni djundjuriiki
Putin e archaichen i iska da ostavi ne6tata za horata taka kakto sa , da ima upravlqem haos oba4e bogatite 4ifuti ne iskat
4.
Да
31.05.2022 22:13:44
6
26
Каква е разликата между "теория" на конспирацията и факт? Шест месеца до година, най-много. Зеленясалият червей пионерства точно това в Усрайна, между холивудската си "война" и ежедневните си изяви по всякакви също толкова Усрани "медии" и други сцени. Да бяха само комедийни, щеше да е добре, но за по-голямата част от човечеството настава трагедия благодарение на пиеската в която участват дружно с Путьо.
3.
Курвар
31.05.2022 22:12:35
2
23
A като ходя по курви, как ще й платя в дигитални кинти като няма кеш?
2.
Бай Пешо
31.05.2022 22:11:23
7
27
Нов Световен Ред, бацета! :)
Тотален контрол - не можеш да пръднеш без да се отчете в датата база на господарите. Всичко ще се контролира - къде работиш, какво купуваш. А българчетатата ще сте най-послушните роби. То вие ощеот турско имате опит и сте свикнали - умеете да си правите мръсотии един на друг, с доносничеството сте на "ти" и обожавате да се навеждате на господарите си.
1.
ХХ
31.05.2022 22:10:25
5
26
Китай я има от 4 месеца..
Давид върви по пътя на комунистически Китай. Защото Давос и ЕС са комунисти. Факт.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение
Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15%
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори