×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всички аргументи против еврото са напълно измислени от хора, които са против всичко


Всички аргументи против еврото са напълно измислени от хора, които са против всичко
Когато влезем в еврозоната, държавата ще забогатява по-бързо, цените няма да се променят, категоричен е Николай Василев
30 Май 2022, Понеделник, 16:23 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: expat.bg)

Те искат България да е някъде между Казахстан и Монголия, казва бившият министър

Николай Василев е управляващ партньор на „Експат Капитал“ и изпълнителен директор на „Експат Асет Мениджмънт“. Има магистърска степен по международна икономика и финанси от Университета Brandeis (САЩ), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Бил е член на две правителства на Република България, като последователно е заемал позициите на вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (2003 – 2005 г.) и на министър на държавната администрация и административната реформа (2005 – 2009 г.)

- Г-н Василев, как гледате на възродения спор дали да въведем еврото?

- За мен отдавна не трябва да има спор. Привърженик съм на възможно най-бързото влизане в еврозоната от 2005 г., когато се подписахме за присъединяването ни към Европейския съюз. И тогава вярвах, че ще влезем в еврозоната около 2009 г. Оттогава мина половин поколение и ние още сме в изходна позиция и се чудим трябва ли, не трябва ли... Ако по същия начин нашето поколение навремето беше спорило за НАТО и за Европейския съюз – трябва ли, ама сега ли точно е правилният момент, ама трябва ли повече информация, дискусия и анализи, - докъм 2050 г. щяхме да сме като други държави, които не са никъде. Всички аргументи против еврозоната са напълно измислени и според мен те са измислени от хора, които са по принцип против всичко. Те са и против НАТО, и против Европейския съюз... Никакви научни аргументи не виждам в тяхното мнение.

- Според Вас тази информационна война кой я печели в момента? Защото има идея, включително, и за референдум по тази тема.

- Едно общество може да си губи времето за дискусии и за референдуми по всички въпроси. Например, колко дявола се събират на върха на една игла; и така цял живот да минава в приказване за приказването. Отдавна трябваше да сме приети в еврозоната – сега щяхме да берем плодовете и никакви проблеми нямаше да има. Хората щяха да са забравили, както се случва с всички граждани на държави като Словакия, Словения и други, които са в еврозоната. Даже Хърватия, която влезе в Европейския съюз шест години след нас, ще ни изпревари за еврозоната, а ние се чудим. Дори за едно нещо да можем да изпреварим някои други, ние зорлем искаме и там да сме най-последни. С това нещо не съм съгласен. Това не е някаква тема, по която хората да имат експертно мнение, че да могат да се произнесат на референдум. Ще ви дам пример. Имаше много малко референдуми по време на прехода. Един от тях беше за ядрената енергетика и там нямаше никаква информация, никакъв дебат, никакви професионални аргументи – хората гледат в тавана и участват в референдум, а повечето от тях не участват. Тук ще е същото. Така че аз мисля, че няма нужда от този референдум.

- Има патриоти, в кавички може би, които жалят, че няма да имаме вече български лев, а това е част от държавността.

- Същите хора бяха против въвеждането на валутния борд, против Евросъюза, против НАТО, сега те са и против еврозоната. Те същите не искаха да се въвежда валутен борд, защото те по принцип са против, но сега казват „не, не, нека да запазим валутния борд, ама да не влизаме в еврото“. Те винаги са „задно колело“ - това е обединяващото на всички тези политики. Те искат България, ако може, да е някъде между Казахстан и Монголия. Това е истинската причина. Всъщност, който е западно ориентиран, няма научни аргументи против еврото. Сигурно сега ще ме питате и за инфлацията – това са измислени неща. В нито една от държавите в Европейския съюз, които са приели еврото, няма по-висока инфлация след това, която някой да я е забелязал. Ето за справка: последните десет години имаше години с нулева инфлация, сега има години с висока инфлация – но какво общо има това с еврозоната? То си има инфлация по съвсем различни причини.

- Защо все пак трябва да влезем в еврозоната?

- За мен има три групи причини. Първата група са икономическите причини. Аз им слагам тегло от 10% по важност. Там са само позитиви. Търговията ще се увеличи. Инвестициите ще се увеличат. Икономическият растеж ще се увеличи. Доходите ще се увеличат. Доверието в страната, кредитният рейтинг ще се подобри. Инфлацията също влиза в икономическите въпроси. Има някаква мания, която е нещо като религия или като суеверие – аз го наричам бабини деветини: някой бил казал, че като въведем еврото, цените ще са по две. Ако при валутния борд едно евро беше три лева, сега щяха да казват, че цените ще станат по три. Ето това са бабини деветини. Имотите се предлагат в евро от вече двайсетина години – по-точно от 2002 г., аз си спомням. Много от цените на автомобилите са в евро. Наемите на имотите са в евро. Като пътуваме, плащаме в евро. Т.е. българското население с валутния борд отдавна е свикнало и няма никакви такива страхове и хората да не знаят - това не е някаква марсианска валута. Ние вече сме 25 години във валутен борд. Това е изключително дълъг период на успешно опериране на валутния борд. Няма никакъв страх от еврото в България. Хората познават тези пари.

- Как ще се променят цените при влизането ни в еврозоната?

- Никакви цени няма да се променят. Според мен инфлацията няма да може да бъде забелязана изобщо. Знам легендите за други държави. Примерно, как в Гърция капучиното на главната улица било еди-колко си, пък после станало еди-колко си и т.н. В потребителската кошница капучиното е точно с нулево тегло. А ако изобщо е вярно, че капучиното е поскъпнало, то е поскъпнало не затова, че някой е влязъл в еврозоната, а защото са се вдигнали доходите на сервитьорите, на фризьорите, на таксиметровите шофьори... Нали това е целта – искаме да забогатеем и доходите да се вдигнат! Така че като се вдигат доходите, цените на някои услуги ще се качват с годините и това е положително. Но то не е защото ще влезем или няма да влезем в еврозоната, а защото държавата по принцип забогатява. Когато влезем в еврозоната, тя ще забогатява по-бързо. А Словакия от една провинциална държава в източната част на Чехословакия стана един от най-големите производители на автомобили и това стана с оглед на това, че тя влезе в еврозоната. Докато ние сме периферията, както казах – някъде между Казахстан и Монголия.

- Коя е втората група причини да влезем в еврозоната?

- 40% давам на финансовия сектор. Докато цялата страна – туризмът, индустрията, селското стопанство, - отдавна е влязла в Европейския съюз, то аз като човек, който работи цял живот във финансовия сектор, бих казал, че този сектор не е разбрал, че България се намира в Европейския съюз. Защото при нас няма изградени връзки с Европа. България е много близо до това, което е била 90-те години, в небанковия финансов сектор - ние все още не сме видели никакви плодове от членството в Европейския съюз. Защо? Защото не сме в еврозоната. Държавите се разделят на две групи – тези, които са в еврозоната, и тези, които са извън еврозоната. Ние сме в лошата категория. Т.е. ние сме от африканските държави в Европейския съюз. Съответно, стабилността на банковата система, интеграцията на финансовите системи със света и с Европа минава през членство в еврозоната. В противен случай си оставаме много дълбока провинция с тенденция за изпадане от групата.

- А коя е третата група причини да приемем еврото?

- Третата група са неща, които не се измерват математически. Те са въпрос на престиж, авторитет и имидж. Т.е. ние първокласна европейска държава ли сме, или третокласна. Ние седим ли около масата, където се вземат големите решения, или четем по медиите на следващия ден какво са решили първите държави. Ние сами искаме да се поставим да сме последни. А аз бих искал да сме първи – да сме в центъра на Европейския съюз. И всички, които са против, като няма какво да измислят, говорят за някакъв суверенитет или за някаква инфлация. Плашим гаргите с инфлация. А по отношение на суверенитета, да питаме съседна Турция със 70% инфлация и подобна девалвация, тя на кого вярва повече: на собствената си централна банка или на Европейската централна банка. Да ги питаме, ако те имат възможност да спестяват, в каква валута ще го правят! Какъв суверенитет?! Усещането за суверенитет е винаги към силната валута. Еврото ще бъде нашият суверенитет, то ще е силната валута. Който иска, да си спомни 90-те години какъв суверенитет сме имали и колко добре се справихме сами тогава без валутния борд. Така че за мен най-голямото достойнство на суверенитета е да сме част от първокласните европейски държави и когато българинът си хване портфейла и личната карта - дали ще е в центъра на Мадрид, на Амстердам или на Хонконг, - да се чувства като европеец от първа класа, а не като африканец. Така смятам аз.

- Отвъд темата за еврото, в момента регистрираме сериозна инфлация, а българите са доста притеснени...

- Аз не съм от хората, които са толкова притеснени за инфлацията. Може би защото си спомням като икономист много по-добре, че през 90-те години имаше трицифрена инфлация. А през 2008 г. по мои спомени беше над 12%, което е подобно на това, което имаме в момента. И тогава петролът дори за кратко беше стигнал 150 долара. Бензинът ни беше почти толкова скъп, но доходите ни бяха три пъти по-ниски. И тогава ви гарантирам, че нямаше никакво усещане за криза, за някаква драма, несигурност или някакъв голям проблем. Тогава държавата беше богата, икономиката бумтеше, имаше рекордни инвестиции, всички бяха щастливи...

- Е, след това дойде кризата...

- След това дойде кризата, но това, което искам да кажа, е, че инфлацията не е 100%, за да обясняваме, че някой е обеднял наполовина. Това е просто малко по-висока инфлация, но ние сме толкова шашнати, защото цяло поколение от десет години насам забрави думата „инфлация“. Ние десет години имахме най-ниската инфлация може би в икономическата история на света. Не е казано, че вечно трябва да има нулева инфлация, така че това, което се случва в момента, за мен не е чак толкова голяма изненада. И не смятам, че обществото трябва да реагира с оплакване, вайкане, шашкане – все едно че извънземните са кацнали и са ни взели планетата. Не е така. Доходите в частния сектор растат. Средната пенсия, минималната пенсия, средната заплата, минималната заплата растат много сериозно в последните 25 години през всяка от тези години. С изключение на последните няколко месеца, през всяка една от последните 25 години доходите и пенсиите са растяли повече спрямо инфлацията. Т.е. не е вярно, че хората никога не са били толкова бедни, че да има чак толкова голям проблем. Това математически просто не е вярно. Хората са забравили какво беше да имат няколко долара заплата.




Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
50
Коментара по темата
50.
и още
01.06.2022 21:11:17
0
4
По време на социализма , тези които бяха на високо , никой не ги виждаше и не се дразнеха хората.
Сега е различно.
49.
До 37
01.06.2022 15:48:41
0
1
Не само демокрация, ами и социализъм има само за тези които са на високо, макар че на думи са ревностни капиталисти.
48.
Българина
01.06.2022 08:11:15
4
8
Когато ня@КОЙ започне да обяснява, че народа бил глупав - има нещо съмнително!

НЕ вярвам да е случайно, че бързат да ни вземат в ЕвроСъюза, най-вероятно пак са замислили да ни 'доят' нещо...
47.
До мъчещия се 46
31.05.2022 11:58:09
6
12
Нека да оставим конете да мислят , а ние да разсъждаваме !
На цял народ няма как да промиеш мозъците.
Малко сте тези които се поддадохте на западната пропагандна машина.
46.
мислещ
31.05.2022 10:15:18
18
6
В държава, в която половината народ се радва , че Путлер избива невинни хора, няма как да има одобрение към еврото. Виж, ако предложат да приемем рублата за наша валута, ще има голяма радост, щото нали Путлер щял да спаси света от "гадния запад" !
45.
Дидо
31.05.2022 07:44:41
2
23
П.П...Когато Германия махна марката и взе еврото всичко в магазина СТАНА по 1.5 - 2 - ВСИЧКО!!Знам, защото живях и бачках там - от 98-ма до 2001 гoдина...
44.
_nib_
31.05.2022 07:41:16
4
26
Продажен мишок...Всички народи които минаха по този път обедняха....Ама на вас продажните богати ибрикчии не ви пречи.
43.
Дидо
31.05.2022 07:40:22
0
25
Тоя, от бандата на Симо, заедно с Миро Севлиевски и Милен Велчев СА ТОЛКОВА ДИСКРЕДИТИРАНИ, че няма на къде...Да припомням ли какви неща правиха?Още ПОМНИМ,ЕЙ,"журналя"...20 години не са толкова отдавна, че да сме ги забравили...
42.
Анонинен
31.05.2022 06:18:30
0
22
Търси да се докопа до кокала те го гонят през вратата той се опитва да влиза през прозореца
41.
антифа
31.05.2022 03:35:40
2
14
Николай Василев е от новите цивилизовани фашисти. В приемлива опаковка с псевдонаука ви обяснява че врче не им трябват концлагери - просто ще предизвикат скок в цените на основните стоки. Според оксфам 60% от инфлацията е в печалбите на 100 компании. Само заплахата от СССР укротяваше неофашистите.
40.
ъъъ
30.05.2022 23:15:43
1
0
кой
39.
Юпитата вън
30.05.2022 21:43:22
5
20
Василев и сие са от хората които драпат в кариерата и печалбарството с цената на всичко - и родната си държават да закопаят не им пука, ще изръсят някакви високопарни фрази. Бедните хора и бедните държави да му мислят. Престъпници с бели якички по-опасни от бухалките
38.
*********
30.05.2022 21:06:21
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
37.
като във вица
30.05.2022 21:00:18
4
23
Знаете ли вица за гаргата и лисицата ?
Гаргата летяла назад , лисицата я видяла и я попитала защо така.
Гаргата отговорила , че сега е демокрация и както си иска , така ще лети.
Лисицата решила и тя да върви назад.
Да обаче я изненадали от храстите и мечката и вълкът и заекът.
Лисицата се скарала на гаргата , че я подвела .
Гаргата отговорила , че демокрацията е само за тези които са на високо , а за тези които са на земята има само изненади.
Така ще е и с въвеждането на еврото .
За едни сватба , за други брадва.
36.
*********
30.05.2022 20:32:12
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
35.
*********
30.05.2022 20:21:04
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
34.
само питам
30.05.2022 20:07:46
4
24
Никито Василев като е учил и работил в САЩ и Япония , що не отиде да агитира и хамериканците и жапанизците , да въведат и те толкова ценното и стабилно евро?
33.
Що се дърпате ? Всичко ще е по две.
30.05.2022 19:45:11
7
26
Като влезем в Еврозоната , всичко ще ни е по две .
Богатите ще забогатяват два пъти повече , бедните ще обедняват два пъти повече , крадците ще крадат два пъти повече , данъкоплатците ще плащат два пъти повече , държавните служители ще си вземат заплатата индексирана в евро от държавата по две, частниците ще трябва за да получават това което са получавали в левове да крият два пъти повече данъци , далавераджиите ще печелят по две , безработните и пенсионерите ще трябва да ядат два пъти по-малко .
Всичко по две
32.
до 27
30.05.2022 19:27:18
9
7
Хремата откак свят светува не е прочистила почти никого, но за сметка на това инжекцийките ЩЕ прочистят доста боклук, което е добре дошло!
31.
Някой
30.05.2022 19:11:00
17
10
И нека българина да започне да разбира и от еврото сега.....!
30.
Аз съм
30.05.2022 18:58:29
12
28
Приемайки еврото ние си навличаме дълговете на маляките, на италиянците на португалците и т.н.
Те ядоха пиха и се веселиха.
Затънаха до уши в дългове а сега да разпределим бремето между всички в еврозоната !?!

Червейчето на въдичката е, че на таквиз като тоз Николайчо на Кирчо и Кокорчо ще им даде Брюксел и те да трупат и трупат дългове.
Става в пъти по-сладко да взимаш дългове.

Е не мерси !
Аз японец не искам да съм (най-задлъжнялата страна на планетата) !
Колкото изкарвам толкова ще харча !
Собствено жилище !
Собствена виличка !
Собствена кола !
Собствена (надуваема) лодка !
И 15 дка ниви на село, собствени !
Един потребителски кредит.

Аз съм между Гърция и Сърбия и тук смятам да си остана !

Никито Василев и Брюкселските зелки са международни схемаджии !
ДГД !
Референдум !
29.
112
30.05.2022 18:56:41
5
20
С какви очи застава този?
28.
Haha
30.05.2022 18:51:34
13
8
Айде ве Румъния Полша Чехия в монголия ли са ?
27.
кьорфишек
30.05.2022 18:49:43
23
11
"Всички аргументи против еврото са напълно измислени от хора, които са против всичко"

Това твърдение не е съвсем вярно. Противниците на еврото може да бъдат разделени на две групи, който гребат в една и съща лодка и в една и съща посока - към проклета Русия. Те също са противници и на НАТО, и на ЕС.
Първата група са потомствени русофило-комунисти и на драго сърце ще продадат страната си в полза на проклета Русия. Правели са го много пъти и отдавна им е станало навик.
Втората група са т.нар. от Ленин - полезни идиоти. Те също продават страната си - но несъзнателно. Почитатели са на всякакви конспиративни теории - извънземни, рептили, ваксини с чипове и т.н. Ковид инфекцията почисти доста от тях, но все още са твърде много.
Ами това е - мила родна картинка!
26.
???
30.05.2022 18:43:06
7
25
Живях във Франция когато прие еврото... стана по-скъпо ...нищо повече
25.
Бай...do 23.
30.05.2022 18:34:52
2
12
Ти добре ли си бе, шебек ?! Я отивай на доктор! Келеш!
24.
хахаха
30.05.2022 18:26:43
16
3
Да влезем в еврозоната е старата мечта на всички руски агенти-съветофили, КГБ и нейните наследници ще си играят се бюджета на цяла една държава като България, а путниските пионки ще им принасят евро от накраденото в България, с тях играят и хазарските дегенерати, доколкото са функция на червените комуняги от СССР, видите ли, че някой е за еврото и ви говори такива лакърдии - той е червен рубладжия или копейкинджия, копейкин го използват за антитеза на рубладжийските пионки.
23.
*********
30.05.2022 18:24:29
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
22.
5 до ХХ
30.05.2022 18:18:18
9
5
Е няма нищо - мъжете си признават грешките. Малките уплашени момченца лаят за кураж. Но в общи линии съм прав - ще можем да отпуснем колана малко, всеки бюджетен дефицит който успеем да прокараме ще се монетизира директно от ЕЦБ. Леко друг е въпросът дали ще ни позволят да харчим, било то за пенсии, инфраструктура. Ако си играем правилно картите ще можем
21.
до 19
30.05.2022 18:17:06
5
3
Според зависи... Ако става дума за бодене, е; ако става дума за евро, не е... Както им изнася в конкретния случай!
20.
Икономист
30.05.2022 18:11:46
7
24
‼ Защо сме ПРОТИВ приемане на еврото ‼

1. Изземва се правото на страната ни да извършва собствена парична политика
Отдаваме суверенитета си към външни сили с неясни мотиви за добруване на икономиката ни. Решенията ще се вземат от ЕЦБ и финансовите министри на страните членки на еврозоната, но в чий интерес? Губим тотално финасовата си свобода! Примерът с Гърция и нейната финасова криза е показателен – възможно е да има финансов натиск в посока на общите интереси на ЕС, които може и да не съвпадат с интересите на България.

2. Възможност за кражба на валутните резерви на БНБ (Българска народна банка) по схемата „КТБ” и здравния фонд
Освобождаване на валутните резерви, представляващи активи на управление „Емисионно“ при БНБ в размер на около 46 млрд. лв., от фундаменталната им роля да осигуряват пълното покритие на паричната база при условията на валутен борд, дава възможност на антибългарски политици и крадци чрез различни схеми да окрадат тези пари.

3. Рискът от отпадане на валутния борд е в няколко направления. Използването на освободените средства за цели, не носещи доходност, или корупционни схеми с обществени поръчки за безсмислени стратегически обекти на завишени цени като „санирането”, „великата ограда по границата” и т.н.

4. Намаляване на публичните разходи драстично и обричане на най-бедните на глад и мизерия при трусове във финансовата система
При извънредна необходимост, системни рискове или трусове във финансовата система (както стана в Гърция и Италия), обричаме населението на страната, и по конкретно най-социално зависимите, на драстично намаляване на пенсии, социални помощи, заплати, бонуси и др. разходи.

5. Текущо тежко финансово състояние на държавите членки на съюза
Спасяването на закъсалите икономики на Гърция, Италия, Испания и Ирландия в голяма степен ще падне и в малка част върху крехката ни икономика. Ние сме поели ангажимент към спасителния механизъм, който при по-големи трусове може да се увеличи значително и да достигне умопомрачителните 500 млрд евро за всички страни. Тази уж „солидарност” е голям воденичен камък за нашите неколкократно по-малки възможности в сравнение с останалите страни от еврозоната.

6. Свръхцентрализирен контрол от страна на Брюксел
Това означава хармонизиране на банковата ни система, но и на данъчната и митническата. Тук вече възниква главния въпрос – доколко нашата данъчна и митническа система е развита и структурирана. Тук се разчита не само на видима кампанийност, но и на едностранност на проверките на някои отрасли и целеви групи от населението за сметка на други.

7. Използването на дерогация, т.е. частична отмяна на действащи национални закони и подчиняването им на европейските такива не винаги е в интерес и полза на България и нейните граждани.

8. Неизбежна инфлация и увеличаване на цените при въвеждане на еврото
С въвеждането на единната валута по стар български обичай цените ще бъдат закръглени нагоре, а в някои случаи направо левовите цени ще бъдат директно сменени в евро. Това ще засегне много сериозно най-чувствителната част от населението, разчитаща на социални доходи като помощи и пенсии, както и тези на минимална заплата. Ще има ниска ефективност на контрола на инфлацията в началния период на присъединяване.

9. Пресмятане на заплатите в евро
Всички заплати при „добра” воля от управляващите ще бъдат пресметнати при фиксирания курс на БНБ, а именно 1.95583 лв/евро. Трябва да се знае, че това не е задължително, и има възможност превалутирането да стане при друг курс лев/евро. ERM II изисква валутният курс на държавата кандидат извън Еврозоната да е фиксиран спрямо еврото при допустимост да се колебае в рамките на определени граници ± 15%. Но цените на стоките няма да бъдат определени по този начин и ще се получи един шоков прозорец в който реално ще можем да купуваме много по-малко със своите доходи от преди. Точно в този момент ще се усети разликата в заплащането в страната и другите членки на еврозоната. А това неминуемо ще доведе до нова вълна от емиграция.

10. БНБ става част от европейската система, провеждаща официална парична политика независимо от правителството
По този начин България губи правото свободно да ползва механизма на вътрешното поскъпване или обезценяване на валутата, за да управлява икономиката си и да овладява появилите се икономически шокове. На практика БНБ ще бъде закрита.

11. Сегментиране на ЕС на две скорости
Разликите в доходите и производството води до преструктурирането на „Европа на две скорости”, допълнително институционализиране на Еврозоната, чрез изграждането на фискални институции, отделен бюджет, парламент и т.н.

12. Рискове от разпад на ЕС след напускането на Великобритания и увеличаващото се желание в други членове за напускане на съюза
Неовладяната икономическа, социална и бежанска криза, дълговите дисбаланси, липсата на реформи в ЕС носят огромни рискове за нашата държава.

13. Ставаме зависими от цикличността на развитие на силните икономики в Еврозоната
Засилваме зависимостта си от циклите на възход и спад в икономиките-мотори в зоната, тъй като не сме синхронизирани в тяхното развитие. Така спадът в някоя силна икономика ще се отразява изключително катастрофални и при нас.
19.
Никиту Василев
30.05.2022 18:10:47
4
20
Да питам Никиту Василев и Лисицов: Дания не е ли първокласна европейска държава?
18.
до 18
30.05.2022 18:06:55
9
18
Цените в Гърция са горе-долу същите като в България сега, че и по-високи, само че в евро, т.е. двойни! Същото ще стане и в България, както стана и в Германия и навсякъде другаде.

А гърците наистина си поживяха добре доста време благодарение на джугейския съюз, но България дори и на това не се порадва, а сега ще плаща и техните сметки! Дори и сега явно са по-добре защото никоя кирия не е дошла да бърше български задни части!
17.
Батко Ви Рамбо
30.05.2022 17:43:40
12
28
Никту Василев да не дава много акъл. Еврото не е нужно на никой,от личен опит Ви го казвам. Живях в Гърция в периода когато сменяха драмата с евро. Три месеца след приемането му всичко стана двойно. Само, че гърчолята тогава печелиха по 1500 евро и не ги болеше фара толкова много.
16.
ХХ
30.05.2022 17:38:16
1
5
До 5

Пич, извинявам се ДОНЯКЪДЕ. Първосигнална реакция отключена от "печатането на евра".
15.
Дори да оставим
30.05.2022 17:37:55
11
28
бившите соц колеги настрана, защо Дания не въвежда еврото? Член е на джугейския съюз от 1973, със специална провизия да НЕ го въвежда. Имало е и референдум. Швеция е член от 1995 и също не го е въвела. Трябва и те да са някакви глупаци, които са против всичко, нали, елементарни пропагандатори?! Сякаш хората не са видели чудесните резултати в Испания, Италия, и най-вече в най-близката ни съседка, Гърция! Голям келепир е нали? Затова магарето усилено го канят на сватбата! Не само за да се набълбуква с дългове, но и да плаща дълговете на другите предатели!

Защо в Испания, Италия и Гърция беше най-отвратителният пландемски театър и концлагер?! Точно заради въпросните дългове! Затворете си вонящите продажни порти и поне не дразнете народа, защото никакви врати няма да ви спасят, а жълтите павета може да са новите снежни топки!
14.
Ghgh
30.05.2022 17:36:36
4
11
Хаха , сериозно ли !?!! Кажи го това на обикновения германец . Ще те прати веднага в Дахау на екскурзия .
13.
ХХ
30.05.2022 17:35:12
3
16
До 5

"Ще можем да печатаме евра!" - там е работата, че ТОЧНО ТОВА НЯМА да можеш да правиш. Ама като всеки чакащ еврота наготово си про'ст да го вденеш.
12.
XX
30.05.2022 17:32:37
12
24
Николай Василев изрича нагли лъжи. Като ВСИЧКИ от брюкселската шайка.
11.
Тпру Тпрункевич
30.05.2022 17:32:17
11
20
Този смърф ямали кой да го тресне с някоя саксия или талпа по смърфовата главичка и след това да му разяснят, че и той е виновен също за финансовото положение на България.
Този национален предател трябва първо да му се конфискува цялото имущество и финанси на всичките му роднини до 9- то коляно, а той да се набута в затвора.
10.
VEEEEERY
30.05.2022 17:21:18
1
5
cheap shot, sweethearts! Try better next time!
9.
бай Драгой
30.05.2022 17:11:16
15
40
Ами, то ако беше хубаво в Евросъюза Англичаните щяха да са там. С голям зор излязаха, като видяха и уловките на Великата Империя нарачена Евросъюз.
8.
*********
30.05.2022 17:09:44
3
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
До бай драгой
30.05.2022 17:06:52
31
30
ето заради силяндури като теб България е на това дередже.
Прост, а пък акъли ръси.
Всички които приеха еврото са изчезнали?
Нямат граници?
Претопили са се?
Дърт бастун си, ей. Млъквай там и си гледай кокошките!
6.
бай Драгой
30.05.2022 17:00:53
16
32
Здравейте от бай Ви Драгой. Влизайки еверо-зоната, изчезва българския лев и става номизматичен за бъдните поколения. Ще изчезнат и националноте граници на страните. Ще изчезне и България от картата. Да не забравяме историята и как са се появили великите Империи. Европйския съюз ще се превърне в една нова Римска империя в Европа. След което ще следва и закономерното разпадане на саюза.
5.
Най-важното май го пропусна -
30.05.2022 16:59:56
9
18
Ще можем да печатаме евра! Т.е. ще емитиране еврооблигации/дълг който ще го купува ЕЦБ директно. Или за това ще чакаме още, то е лукс само за белите европейци ли?
4.
Бай Люксембургски
30.05.2022 16:53:18
4
27
Василев - не обяснявай това което всички знаем, а питай учиндолеца заюо задейства слугите си - Тошко Африкански, Ива Булонска и Любомир Карамански.
3.
Хаххахах
30.05.2022 16:43:46
12
28
Прав е! Аз съм против всичко измислено от хората измислили еврото...мдаа
2.
1
30.05.2022 16:42:19
17
38
Хахаха тоя мошенник само като прочета примера му със Словакия и ми става лошо. Произвеждали коли понеже били в еврозоната!!!! Словашките преди пландемията идваха да работят на слънчака щото при тях било трагедия.
1.
*********
30.05.2022 16:27:36
3
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори