×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първият Кореком отваря врати в „Златни пясъци“ през 1965 г.


28 Май 2022, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Идеята за тях идва от западногермански туроператори, които изтъкват оплакванията на своите туристи

Преди 57 години в „Златни пясъци“ врати отваря първият Кореком. Това става в началото на лятото през 1965 г., а до края на туристическия сезон в курорта са открити още няколко магазина, където се плаща с валута, пише вестник Ретро.

Идеята за тях идва от западногермански туроператори, които изтъкват оплакванията на своите туристи, че в България не могат да си купят плажни принадлежности, козметика и цигари. „Балкантурист“ и Министерството на туризма изготвят предложение, което е одобрено от Министерския съвет.

Зареждането на магазините се осъществява от 5 чужди фирми, повечето от които са от ФРГ. В началото те внасят единствено посочените стоки, но бързо разширяват асортимента и в Кореком започват да се продават бельо, дрехи, обувки, транзистори, магнетофони, часовници, фотоапарати, парфюмерия, бижутерия, очила.

Държавна сигурност следи изкъсо дейността на магазините, както и поведението на директорите и служителите на зареждащите фирми. Те прекарват много време в България и са подозирани, че изпълняват разузнавателни задачи. Самите магазини с чужди стоки службите определят като „удобна форма на идеологическа диверсия“, тъй като внесените количества очевидно не са предназначени за западните туристи, а за българите и летовниците от социалистическите страни.

„Едва ли ще се намери западен турист, който ще пристигне в нашата страна без часовник или риза. Това очевидно е ясно и на западните търговци, които вече не се занимават с кремове и масла, от които се печели по-малко. Някои от тези стоки, като например шушляците, вече нямат пазар в западните страни, защото не се носят. Внасяните стоки в повечето случаи са демоде, излезли от употреба, закупени от търговците на безценица, и затова те правят отстъпки на туристите“, пише в секретна справка на службите от 1967 г., изготвена от окръжния началник на ДС във Варна.

Анкета сред продавачките в магазините на „Златни пясъци“ разкрива, че само 10% от клиентите са западни туристи.

„Съвсем рядко немец купува някоя вещ за лична употреба, а англичанин или французин даже не се отбива в магазина, освен в случаите, когато е помолен да купи подарък на свой български приятел“, пише в същата справка. Според нея всеки втори клиент на Кореком е поляк. Гостите от социалистическата страна са особено изобретателни при снабдяването с валута и по време на почивката си въртят незаконна търговия. Те купуват стоки, които после препродават на българите с надценка. Така почивката им излизала безплатна, а някои дори се прибирали с печалба.

През първия туристически сезон стокооборотът на валутните магазини на „Златни пясъци“ е 330 000 валутни лева. 60% от сумата остават за фирмите доставчици, а останалата част прибира българската държава. Чистата печалба е преценена от ДС като незначителна, а службите сигнализират за негативния ефект върху приходите от обмен на валута. Неизпълнението на годишния план на държавното предприятие „Балкантурист“ за 1965 г. е 210 000 валутни лева, а посочените причини са възможността на чужденците да пазаруват с валута, както и уличният чейндж.

Западногерманските туристи имат изгода да обменят пари извън държавните бюра, а българите се стремят да се сдобият с валута и пазаруват в Кореком.
При отварянето на първите магазини през 1965 г. стоките се продават срещу валута без значение кой ги купува, тъй като се смята, че валута притежават само западните туристи. Тази практика обаче не просъществува дори до края на летния сезон. В МВР и ДС започват да валят сигнали за изключително голямо търсене на германски марки и щатски долари от страна на български граждани и на тях им е забранено да купуват от магазините.

За да се сдобие с валута, персоналът в курортните комплекси измисля всевъзможни схеми. „Сервитьори, бармани, служители в хотелите и др., на които е била предоставена възможност да събират валута от чужденците при плащане на консумации, не отчитаха валутата, а я възстановяваха в български пари, като същата ползваха за лични нужди. От друга страна, служители и граждани предлагаха на чужденци да купят от тях валута“, пише в секретна справка от 1965 г.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
10
Коментара по темата
10.
3
30.05.2022 00:03:16
0
1
Знам как са си я купили - вноска и след няколко месеца им излиза реда. И преди да кажете за чакането с години знам за поне 5 човека с претенции,които са чакали с години заради някакви техни си изисквания я за цвят, я за нещо друго или по-скоро капризи...тъй,че който е искал е купил, който не е намирал причина да не.
Телевизори от соц-а имахме вкъщи 4 броя.
Същото е било и по приятелите ми.
Както казах нещо не се връзват приказките за нямането и това,че почти всяка къща си беше обзаведена според стандарта тогава. 2022г. сме и още обикалят коли оттогава...дето ги е нямало уж. Айде нема нужда от глупости. Може да е нямало супер модерни неща като днес, но е имало. Нямало е за мързеливците и тия дето не са можели да си направят сметката явно.
9.
до 2
29.05.2022 14:17:08
2
5
Тоя пък по времето на соца не виждал грозде, праскови и кайсии??? Айде стига сте преувеличавали. Аз бях малък, но си спомням че сме купували банани и портокали.
8.
От 5
29.05.2022 13:19:49
1
3
И още нещо, последно за днес: ако някой се усмихва като Ханибал Лектър, но не е Антъни Хопкинс, Ханибал Лектър е. Без претенции за абсолютна правота съм, само мнение. Но да си и почиваме :) Приятна неделя.
7.
еми.....пролетарии
29.05.2022 13:05:11
2
5
от всички страни...

Стана....си ебало мамата.......
6.
От 5
29.05.2022 12:37:55
1
2
Буржоа в случая - В марксизма под буржоазия се разбира господстваща, експлоататорска класа на капиталистическото общество.
5.
До 3
29.05.2022 12:34:04
4
2
Всеки фен на комунизма може да си направи комунистически дом и да си живее в него. Тъкмо няма да четем спомените му в новинарските сайтове. А с това говорене и писане скоро пак може да има верига магазини, подобни на Кореком. Може би ще се казват Корекция на демокрацията от комунистите - Кордеком. Там ще се пазарува с евро от богати емигранти и интелигенти, които са надхитрили повечето хора и само те са оцелели. Мечтата на буржоата. Съжалявам, но трябваше да ви го кажа.
А иначе замислете се откъде идват некачествени стоки и ако имате кураж да не сте троянски коне в собствената си държава, си пренасочете потреблението.
4.
До3
29.05.2022 11:09:07
4
12
Питай родителите ти ако са живи Как ги купуваха колите и телевизорите ????
3.
Нещо не се връзва
29.05.2022 11:05:56
9
14
Уж голямо чакане за всичко,големи дефицити, а като дете не си спомням семейство без телевизор,мебели,хладилник,радио и дори и коли. Около нас почти всички съседи имаха коли...както е и сега - някои имат други нямат. С разликата,че в момента на 100 човека 10 са с такива от магазина остатъка някакви внесени от запад боклуци. Докато тогава почти всяка е била от магазина.
Някакси тия истории с мизерията не се връзват и куца цялата работа ;)
2.
От соца
29.05.2022 10:12:09
5
7
Елка в наш магазин ако го намериш !!Нищо нямаше в наш магазин . То в бургас нямаше специален магазин за техника. В славейков до Кат беше магазин за мебели и в него имаше понякота техника Но беше трудно да купиш За телевизор за пералня се чакаше . А в кореком първо беше забранено за българи да купуват .После позволиха но ако те хванеха че искаш от германец марки да смениш. Можеше да прекараш някой ден в ареста. Между другото в корекома в партера на хотел България продаваха и плодове с долари и марки Такива които не виждахме в магазин Като грозде праскова или кайсии. Тези лукс плодове можеше да хапне човек само като отиде в някой селски двор .
1.
RE-1
29.05.2022 06:54:26
3
23
Наименованието им идва от "Корекция на комунизма".
Български калкулатор "Елка" в наш магазин струваше 180-200лв. В Кореком 16-20долара. Закупени от състудент по 3лв/долар - си беше голяма далавера. И то при заплати от 80лв.
Много жалка история.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори