×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прокурори от 12 европейски държави се обявиха за запазване на специализираното правосъдие в България


16 Май 2022, Понеделник, 16:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте становището им

Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма, изразиха в нарочна декларация дълбоката си загриженост от закриването на специализираното правосъдие в България.

Прекратяването на работата на Специализираната прокуратура в страната противоречи на препоръките на Европейския съюз, на принципите, насърчавани от Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност и възгледите на професионалните прокурорски асоциации, се казва единното становище на участниците в прокурорската мрежа. Декларацията обобщава заключенията от проведената на 28.04.2022 г. Осма среща на Постоянната конференция на прокурорите с участието на представители от Италия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна гора, Гърция, Унгария, Италия, Северна Македония, Румъния, Словения и Сърбия. 
Срещата бе организирана със съдействието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), с чиято подкрепа се осъществява съвместната дейност на прокуратурите от страните участнички в прокурорската мрежа. Заключенията от форума са публикувани на електронната страница на Секретариата на Постоянната конференция.

Позовавайки се на общия професионален опит, членовете на Постоянната конференция заявяват в документа, че подобно решение ще окаже отрицателно въздействие върху резултатите от борбата с организираната престъпност в България, върху работата на прокуратурите, участващи в мрежата и върху международното правно сътрудничество като цяло. Изразяват и общата си позиция за необходимостта от специализация на прокурорите в борбата с организираната престъпност с цел да се предприемат адекватни действия срещу нововъзникващите й форми, да се повиши ефективността в работата, да се подобрят резултатите от международното сътрудничество, да се отговори адекватно на предизвикателствата, които съвременното общество поставя пред прокурорската функция.

Специализацията в противодействието на организираната престъпност е общ елемент в много страни, където в продължение на много години продължава да господства съзнанието, че само по този начин е възможно да се осигури ефективна борба срещу организираната престъпност и тероризма, са единодушни участниците в Осмата среща на прокурорската мрежа.

В заключение „Постоянната конференция заявява подкрепата си за дейността на Специализираната прокуратура на България и запазване на специализираните съдебни органи за борба с организираната престъпност“. 

Декларацията на Постоянната конференция на прокурорите от 12 държави ще бъде изпратена на европейските институции и Конституционния съд на Република България.

Вижте част от изказванията на участници в Осмата среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, проведена на 28.04.2022 г. на тема закриването на специализираното правосъдие в България.

Италия:

Закриването на Специализираната прокуратура в България води до отслабване на борбата с организираната престъпност не само в държавата, но и в цялата наша мрежа. Заедно изминахме път, който доказа, че специализацията в работата е от изключително значение - и за България, като страна е на пътя на престъпни трансгранични канали, и за всички нас. Това е огромна стъпка назад в борбата с организираната престъпност, която е недопустима за страна-членка на ЕС. Като пионери в създаването и работата на подобни специализирани институции, си даваме ясна сметка за това.

За нас е ясно, че не можем да се произнасяме за политическо решение на българския парламент, но трябва на висок глас да изразим позицията си.

Албания:

Невероятно е случващото се в България. Специализацията в работата срещу организираната престъпност е нещо необходимо, но и нещо което се постига трудно – с големи инвестиции, с много усилия и трупане на опит… Съгласни сме с констатациите на този форум, че е необходимо да изразим позицията си в декларация, с която да поискаме да се спре закриването на българската Специализирана прокуратура.

Босна и Херцеговина:

Изненадващ факт е, че изпълнителната власт е стигнала до такава мярка. Правителството в Босна и Херцеговина също се опитва да контролира прокуратурата и съда. Това трябва да спре, трябва да отстояваме нашата независимост. Явно Специализираната прокуратура си върши добре работата в България. Не виждам причина функциониращи с години органи да се закриват. Затова подкрепяме българските си колеги. Специализираните органи трябва да бъдат подкрепяни и укрепвани, а не закривани.

Гърция:

Изказвам пълната си подкрепа за Специализираната прокуратура, каквато я има в България. И трябва да изразим нашата подкрепа за българските си колеги. За жалост, дори да приемем, че реформа в правосъдието се прави със съмнителни мотиви, трябва да проявим сдържаност, можем само да изразим позицията си. Като магистрати се подчиняваме на политическия избор. 

Румъния:

Много сериозен е въпросът със закриването. Радвам се да видя подкрепата на всички за Специализираната прокуратура в България. Уверен съм, че всички български колеги от обичайните прокуратури са добри професионалисти, но им предстоят трудности, докато навлязат в спецификата на работата. Решението на българския парламент засяга всички нас, засяга съвместната ни работа. Ще отнеме много време, докато възстановим преките си контакти и международноправното сътрудничество.

Сърбия:

Изненадан съм от приемането на закон за разтурването на Специализираната прокуратура в България. Нашите специализирани прокуратури винаги досега са имали чудесно сътрудничество и сме хвалили българските си колеги за техния професионализъм и опит. Само специализирани органи с юрисдикция на в цялата държава и извън нея могат да се борят с трансграничната организирана престъпност и да са ефективен партньор в международноправното сътрудничество. Когато кандидатствахме за приемане в ЕС, на нас ни повтаряха за нуждата от Специализирана прокуратура и Специализиран съд за организираната престъпност. Съгласен съм, че такива органи трябва да има във всяка държава.

Словения:

През последните 2 години и над нас имаше огромен натиск от политическата власт. Очевидно така е в повечето държави, така и ще бъде. Подкрепяме твърдо колегите си от България и поддържаме позицията, че специализирани прокуратури трябва да има във всяка държава. 
 


В категории: Темида


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Тези
16.05.2022 17:11:43
1
4
подкрепяли, ама знаят ли какво точно подкрепят?! Чували ли са за Пепи Еврото и други подобни?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зодиите, за които юли ще е прекрасен Зодиите, за които юли ще е прекрасен Ето кои са те  Томислав Дончев: Управлението е твърде заето да оцелява, за да свърши нещо Томислав Дончев: Управлението е твърде заето да оцелява, за да свърши нещо От ГЕРБ няма да подкрепят кабинет на Асен Василев Над 17 хил. ученици и учители отиват на безплатна почивка Над 17 хил. ученици и учители отиват на безплатна почивка Парите са по програмата "Отново заедно", финансирана от МОН Любомир Каримански: Кирил Петков не е подходящ за финансов министър Любомир Каримански: Кирил Петков не е подходящ за финансов министър Според него не трябва да се поставя червена линия за разговори с ИТН Мария Силвестър заби нов младок! Не бърза да го запознава със сина си Мария Силвестър заби нов младок! Не бърза да го запознава със сина си Двамата се запознават покрай общи приятели и любовта ги връхлита веднага, но все още не живеят под един покрив Тапа на Кулата, преминаването отнема около два часа Тапа на Кулата, преминаването отнема около два часа Шофьори избягват чакането, като преминават през „Илинден" Лена Бориславова се вдъхнови, пише емоционално до своето дневниче за събитията от деня Лена Бориславова се вдъхнови, пише емоционално до своето дневниче за събитията от деня Румен Радев е политик от миналото, а Кирил Петков - политикът на новото време, пише началникът на кабинета на правителството в оставка Намушкан мъж след бой в нощно заведение в Русе Намушкан мъж след бой в нощно заведение в Русе Нападателят е задържан Времето днес ще е слънчево, градусите до 35 Времето днес ще е слънчево, градусите до 35 Прогноза за времето - събота, 2 юли 2022 г.  Започна детската театрална фиеста в Поморие Започна детската театрална фиеста в Поморие На сцената на читалището тази година ще се представят 23 постановки на детски и младежки театрални състави от цялата страна
Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие И макар загубите да са значителни за най-богатите, те представляват само малка крачка към намаляването на световното неравенство В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза Десетки жертви след силно земетресение в Иран Десетки жертви след силно земетресение в Иран Дълбочината на труса е 10 км Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Спасителката от плажа Памела Андерсън все още излъчва зашеметяваща красота и сексапил 7 случая на маймунска шарка в Гърция 7 случая на маймунска шарка в Гърция Шест от случаите са "внесени“ от чужбина В Барселона вече глобяват за пушене по плажовете В Барселона вече глобяват за пушене по плажовете Причината за налагането на забраната е изцяло екологична Ружа Игнатова е вече в топ 10 на издирваните от ФБР Ружа Игнатова е вече в топ 10 на издирваните от ФБР Дават 100 00 долара за информация, която би могла да доведе до задържане на криптокралицата от България Удариха с ракети жилищен блок и почивна база в Одеса, 10 загинали Удариха с ракети жилищен блок и почивна база в Одеса, 10 загинали Тежка остава ситуацията и в Донбас Парадокс: НАТО разширява обхвата си в Европа в отговор на война, причинена от експанзията на НАТО Парадокс: НАТО разширява обхвата си в Европа в отговор на война, причинена от експанзията на НАТО Все по-ясно става с изминаването на месеците, че прокси конфликтът в Украйна цели не да приключи, а да отслаби Русия геополитически Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените експулсирането, ще има тежки последствия Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените експулсирането, ще има тежки последствия Русия ще затвори дипломатическата си мисия в страната, а вината щяла да бъде изцяло на България, посочи посланикът     
Корнелия Нинова Корнелия Нинова БСП се връща на масата за преговори, ако Петков не е премиер Виц на деня Виц на деня "Аз не съм четиридесетгодишна жена! Аз съм осемнадесетгодишна девойка с 22-годишен стаж!" Виц на деня Виц на деня Когато султанът се връща неочаквано от командировка, гардеробите направо се чупят от мъже. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Внимание! Употребата на дезодорант не ви освобождава от задължението да се къпете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори