×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възможно ли е Кирил Петков наистина да е уредил американски газ, по-евтин от руския?


Възможно ли е Кирил Петков наистина да е уредил американски газ, по-евтин от руския?
Според Делян Добрев (вляво) и Ивайло Мирчев не е невъзможно от САЩ да идва по-евтин газ
Ключови думи: парламент, правителство
11 Май 2022, Сряда, 12:16 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Цената от "Газпром" скочила много през последната година за разлика от LNG

Възможно ли е премиерът Кирил Петков наистина да е уговорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставка на природен газ на цена, по-ниска от тази на „Газпром“, още от юни? Новината бе съобщена тази сутрин от пресцентъра на Министерския съвет. Политически коментари в парламента направиха депутати от „Демократична България“ (ДБ) и ГЕРБ.

Според Ивайло Мирчев от ДБ по-ниска цена от САЩ е възможна заради твърде високите стойности, на които последно е продавала „Газпром“.

"За България ще има абсолютно сигурни доставки на природен газ. Още миналата седмица ние казахме, че цената на природния газ почти сигурно от май до декември 2022 г. ще бъде по-ниска от тази, постигната между януари и април, когато ние купувахме руски газ. И крайната цена от газовия микс до края на годината - от май до декември, ще бъде по-ниска и това ще е добре за бизнеса; ще бъде добре и за битовите абонати на съответните дружества", каза Мирчев. 

Според него няма никакъв проблем за доставка на втечнен газ към България. 

"Вече минаха близо две седмици, откакто газът беше спрян. Няма по никакъв начин спиране на доставките. Не само това, а в "Чирен" се нагнетява - вече минава 20%. И няма никакво ограничаване към предприятията, към топлофикациите или към някой друг в доставките на природен газ", обясни Ивайло Мирчев. 

Според него най-вероятно американският газ ще идва от терминал в Гърция. 

На въпрос на "Флагман" - как е възможно от САЩ с кораби да бъде доставян по-евтин газ, депутатът от ДБ отговори: "Много лесно. Сметнете колко пъти скочи руският газ само за една година! LNG-газът не е скочил с толкова проценти. Всъщност руският газ е много скъп."

Ивайло Мирчев заяви, че няма информация за колко време е договорена доставка от САЩ, но подчерта, че е много важно да имаме микс от няколко източника. Т.е. газ трябвало да идва не само от САЩ или от Катар, или от Египет, за да може да си гарантираме енергийната независимост.

Бившият ресорен министър Делян Добрев от ГЕРБ също смята, че има вероятност България да купува по-евтино от САЩ. Той обаче изрази подозрения, че това може и да не е вярно, тъй като било известно, че Кирил Петков е скаран с истината.

Освен това било важно дали става въпрос за дългосрочен договор, за един или за няколко танкера с втечнен газ (LNG) от САЩ.

"Ако е вярно, безспорно това е добра новина", каза Добрев. "Свикнахме премиерът Кирил Петков да има доста фриволно отношение към истината. Т.е. ние нямаме подробности по отношение на цената, не знаем с кой бенчмарк я сравняват, за да кажат, че е по-ниска. Т.е. трябва да видим повече подробности. За един танкер ли става въпрос или става въпрос за 20. На нас ни трябват 20 танкера на година, за да задоволим нуждите на България. Ако тази ниска цена е за един танкер, не сме направили кой знае какво. А и тази ниска цена колко е ниска? Руската цена е 70 евро на мегаватчас от следващия месец. Т.е. този танкер на по-ниска цена ли е, или е на по-висока? Един танкер ли е, или са много? Тази цена променя ли се във времето? Защото знаете, че формулата с "Газпром" търпи промяна всеки месец и е свързана със спотовите пазари и с петролните деривати. Т.е. има въпроси, на които ние нямаме отговор", обясни депутатът. 

Той попита и включена ли е в цената стойността на транспорта, на регазификацията, на преноса до България. 

"Нищо не е ясно от това, което чухме до момента, освен едно обещание, една клетва от премиера, че газът е по-евтин. Но позволете ни да се съмняваме, защото опитът ни с това правителство и истините, които казват, е не добър", добави Делян Добрев. 

След репортерско питане, той каза: "От Съединените щати газът може да бъде по-евтин. Това е въпрос на търговски преговори. Ние се надяваме те да са защитили по-ниска цена от руската и този договор да е дългосрочен. Т.е. да не става въпрос само за един или два танкера. Това го твърдим още от февруари месец."

Според Делян Добрев е трябвало да се резервира още оттогава съответен капацитет за внос на газ от юг. Депутатът обяви, че новите доставки може да са в полза на посредника "Мет", който бил любим на сегашната власт. 

 


В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 0
23
Коментара по темата
23.
допълнение към 11
12.05.2022 09:05:41
0
0
Много скоро ЕС ще приеме всички решения да се вземат с болшинство , а не с единодушие. Запада ще си приема това което на него му изнася.
Така че няма да има значение нашето Вето спрямо Македония.
22.
Цитрон56
11.05.2022 22:57:17
3
2
Очаквам Нинова и Радев да заплашат с оставка!
21.
бай Оня
11.05.2022 22:21:53
0
7
Пълни глупости. Нали целта тази "диверсификация", за която ни натискат амерканците е балъците като нас да спрат да купуват евтината руска газ за да купуват тяхната скъпа. От какъв зор да ни я дават на нас евтино. Щото сме им много симпатични сигурно. Още повече, че американското правителство газ няма и не продава. Продават го частни американски компании, А при тях евтино няма. Тези глупости на Кирето могат да хванат дикиш при ваксинираните западняци. Ние не сме.
20.
Цотрон56
11.05.2022 22:08:34
6
0
Малий, как цвилят в истерия всичките махленски матрьошки енергийни експерти! Споко бе, Путин кат му бият камшика самите руснаци газта ще текне на нормални пазарни цени.
19.
Стефан Бургаски
11.05.2022 19:06:28
0
11
Отговорът на въпроса, който всъщност е и заглавието на статията е повече от ясен - не, това не е възможно!!!
Освен ако не е уговорена ниска цена при условие, че г-н Премиер-Лицемер не свали ветото за Македония!
Вече нищо няма да ме изненада, освен само едно - българския народ да се събуди от дълбокия си сън, в който сънува само и единствено кошмари...
18.
Мизерници
11.05.2022 17:17:45
0
7
Тва на земята що са гърчи кат червей?
17.
А ся, глад майка.
11.05.2022 16:32:45
7
8
От две седмици см е без газ от майка Росия и по улиците трупове. Хляба 15 лева колите на паркинг. Хората убирът банки магазини. Нека. Да идват Путен и Къдиров и да опраят работата. Майка ми и тя се върна от Германия и вика гирманцити фалит отсякъди. Мрцедес Алуди беемве сичко спряло. Пенсията станала 60 евро. И гирманците вече се молат Путен да ги присъидини към Росия. Е ся да видити кон боп едели.
16.
Да, ама не.
11.05.2022 15:42:42
1
11
Мирчеееев, толкоз си тъп, че чак си вдлъбнат! Един провален IT-специалист, който никога не е влизал в предприятие или завод. И този книжен плъх ще ми дава акъл за втечнен газ!!
15.
Йезуит
11.05.2022 15:31:36
2
13
Тоя ме надмина...Сега...да уточним..цената на газа франко терминала в САЩ ли е, или с транспорта до терминал Гърция Турция , регазификацията влиза ли , ами транзита по тръбите до България...Малки но съществени въпросчета на които отговор няма...И защо сравнявате с руският март април....защо не май...разликата е 7-8% надолу....абе йезуитска работа
14.
1
11.05.2022 15:12:30
3
13
Незнам на каква цена Русия ни е продавала газ но сръбският президент се беше похвалил че Сърбия купува 3 пъти по евтино от Бългаия и цената за тях беше 270 долара за 1000 Куб.метра .Тиквата като махна Овергаз от схемата и след махането а посредниците пак бяхме със най скъпият газ в Европа
13.
БайДънчо:
11.05.2022 14:42:34
1
21
Кире, давам ти по- евтина газ от руската,
но транспорта е за твоя сметка, както и таксите на гръцкия терминал!!!
12.
Шиши Мирчев
11.05.2022 14:38:23
1
21
Тези ментараджии от четворната коалиция лъжат по навик!
11.
Bbb
11.05.2022 13:56:44
3
30
Хахаха Това да не е да внесеш един кораб с тикви.Ако това наистина стане независимо от цената на газа от САЩ, ние продадохме държавата си на САЩ и Големите от ЕС за години напред, следователно ще станем зависими от МНОГО чужди интереси.НЯМА друга такава държава ХИХИХИ Продажни идиоти и евроатлантически шарлатани и още по лошото е че повечето от народа им вярва.Сега може всеки да говори каквото си иска, защото още не е дошла зимата.
10.
Сз
11.05.2022 13:49:13
5
31
ПРОСТОТО КИРО Е ОСИГИРИЛ ЕВТИН ГАЗ….ДА,АМА ДРУГ ПЪТ…ДЖЕНДЪР НАДУПЕН
9.
:D
11.05.2022 13:23:16
7
43
Тея сами си отрязаха клона на който стоят сега се чудят кой ще им го залепи. САЩ щели да ни дават по евтин газ - СРЕЩУ КАКВО ? Какво ще искат братята американци в замяна ? Спираш си газа , спираш си петрола, спираш си туристите за сега Аеца работи ама не се знай до кога. Дали е хубаво че сме толкова зависими от Русия - не разбира се а кой е виновен за това историята също мълчи, но такива са фактите и управляващите трябва да се съобразяват с тях. Вървим към национална катастрофа това съвсем сериозно ! Тоя паляк ако не го разкараме в най скоро време, жална ни майка. Само да не забравяме че не само той е виновен , тея дето го крепят коалиционните му партньори и те са за бой.
8.
АЛА БАЛА
11.05.2022 13:21:07
6
37
ДОКАТО СЕ ТРАНСПОРТИРА ДО ТУК И ПРЕОБРАЗУВА ОТ ТЕЧНА В ГАЗООБРАЗНА И ПОСРЕДНИКА СИ СЛОЖИ НЕГОВОТО ТОГАВА ЩЕ ТЕГЛИМ КАЛЕМА
7.
Сарай Телеграфна Агенция
11.05.2022 13:11:18
19
18
А ако България си беше останала в Турция сега баклавата в магазина щеше да е по-евтина.

Като сте решили да рИвете, не рИвете за газта, рИвете за баклавата бе будали.
Баклавата се яде, а газта не.
6.
=======
11.05.2022 13:07:33
2
22
Каракачанката уреди самолети на промоция , какво е за Котето да уреди малко газ . Все пак не сме голям потребител като Германия.
5.
Кирил Тъпото
11.05.2022 12:57:20
5
36
Аз реших да отлагам предсрочните избори като манипулирам народа да ми има доверие!

Просто нарежданията ми от САЩ са свързани с отлагане на подаваната от мен оставка за да мога да прокарам още договори с любимата ми Америка ,България занапред да е напълно зависима към САЩ ,както енергийно,така и с горива ,храни ,а от 2024х. и с ЕВРО.

КАКТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 72Г.бе зависима от Русия.

Не ме интересува Б-г народ ,аз имам свои интереси ,партийни и Американки.
Просто обичам черните паламарки,това е истината
4.
burgazlia
11.05.2022 12:40:08
8
32
Тия и двамата са на принципа - една стринка каза пред блока .....
3.
Scrooge McDuck
11.05.2022 12:32:33
8
31
И къде, ще се регазифира?
2.
XX
11.05.2022 12:26:06
9
44
До 1

Ванка, дай линк да се увера, че не лъжеш като Киро Лъжата!
1.
Иван
11.05.2022 12:24:35
51
22
Че то от руския газ, по скъп няма.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори