×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къде са обещаните компенсации за скъпия ток? Работодатели се готвят за протести


Къде са обещаните компенсации за скъпия ток? Работодатели се готвят за протести
Икономиката ни ще катастрофира, предупреди председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев
02 Май 2022, Понеделник, 09:54 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Държавата е дала много по-малко пари за бизнеса, отколкото твърди Кирил Петков, каза шефът на Българската стопанска камара

Готвим се за протести. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Той припомни, че на среща с премиера Кирил Петков и двама други министри на 14 март на работодателите им е обещано, че в края на месеца ще създадат работна група, в която ще включат и представители на икономическите оператори, за да търсят устойчив механизъм за поносими и прогнозирауеми цени на елктрическата енергия. Такова нещо не се случи, заяви Митрев. 

„Уговорката за компенсации беше до 30 април. От вчера компенсации за тока няма. Готвим се за протести, ако българското правителство не осъзнае огромната си роля при такава ситуация, когато няма и природен газ, а цените на електрическата енергия и на горивата са  прекалено високи“, добави той.

При разрушените веригите на доставка и при изключително скъпите материали икономиката ни ще катастрофира, предупреди шефът на камарата.

Според него държавата е дала на бизнеса много по-малко компенсации отколкото твърди Кирил Петков. „До момента сумата е в пъти по-малко. От 1 януари до 30 април са изплатени 1,260 млрд. лева, от които 450 млн. лева са за ЕРП-тата“, каза Митрев.

Той обясни, че ако бъде спряна природната газ на една пещ в стъкларско предприятие, която 24 часа в денонощието трябва да бъде подгрявана, за да се държи стопилката, не може после да бъде възобновено производството. Такъв пример е завод „Кристал“ в Перник, където след спирането на газа си замина като предприятие, уточни шефът на Българската стопанска камара.

„Ние сме на една и съща позиция с бизнеса. Когато става дума за подкрепа в подобни кризи няма как да се действа иначе освен да се търси държавна подкрепа“, каза пък председателят на КНСБ Пламен Димитров, след като бе попитан дали очаква съкращения на работници. 

„Над 25 000 фирми са засегнати от спирането на газа. Там работят близо четвърт милион българи. Надявам се да не се стигне до съкращения. Все пак мярката 60:40 действа до юни включително“, добави той.

Синдикалният лидер допълни, че фирмите, които не могат да се справят, трябва да имат възможност да потърсят подкрепа за май и юни месец. „Ресурси трябва да има до юни включително“, коментира Димитров.

„Инфлацията ще вкара допълнително непредвидени в бюджета за 2022 г. между 2 и 4 млрд. лева приходи. Точно толкова може да похарчим за компенсационни пакети. Нужни са мерки, ориентирани към съответните целеви групи“, обясни той.

„За нас е важно да имаме природен газ и той да е на достъпна цена. Ангажимент на Европейската комисия и на българското правителство е да осигурят най-добрите условия за това. Ние имахме дългосрочен договор на цена около 150 лева. Над нея икономиката не може да си позволи да плаща. Затова са нужни компенсаторни механизми“, подчерта Митрев. 

„Тези компенсации идват от българската икономика, а не от бюджета, защото цените на електрическата енергия ги платиха всички небитови потребители в пъти по-високи. Ние сме дали няколко милиарда, а са ни върнати под формата на компеснации 1 млрд. лева. Затова обедняваме и цените растат и хората изнемогват“, добави той.




13
Коментара по темата
13.
до 12
02.05.2022 19:04:31
0
2
Написаното е ужасно реалистично... Не е за вярване, че дори и в момента има безумни горди "европейци"! Погъделичкаха им ниското самочувствие, сякаш преди България е била някъде другаде, а не в Европа. Поканиха ли ни когато Западна Европа живееше добре? Не! Какво се спечели от това членство по това време? Няколко години лесно пътуване и евтини полети. А какво се загуби? ВСИЧКО! За какво се кани магарето на сватба? В случая, освен за дългогодишен внос на чужда инфлация и чужди боклуци, и за най-страшното - за пушечно месо!
12.
Периферия на Периферията
02.05.2022 15:15:04
0
7
САЩ разбраха, но сателитите и особено по-малките като България, нищо не разбраха. Те гледаха не реалностите, а в устата на американския си господар и жадно поглъщаха уверенията му за тяхното светло бъдеще. У тях (по-точно на техните държавници и политици, както и на либералната им интелигенция) не възникваше и сянка на съмнение в способността и готовността на САЩ да ги имат за свои верни съюзници и приятели и че никога дори няма да ги изоставят. Те и днес смятат така, ала мисленето и поведението на великите държави, особено на най-големите са подчинени на друга логика и правила. В тяхното нравствено съдържание е изключен моралът и състраданието и благодарността към сателита. Сателитът е длъжен да слуша и да служи, както и да си понася последствията за своята лоялност и послушание.
Сателитите (не само България, но и всички останали като нея и нейните управници) не искаха да проумеят, че в края на миналия век те бяха въвлечени в една проста, но жестока игра, в която трябваше да играят уж важна роля: а именно да променят съотношението на силите в света и бъдат подготвени за „огневи цели“, когато се изострят един ден отношенията с Русия и с набиращия мощ и могъщество Китай. Затова те трябваше да бъдат събрани в европейските политически, икономически и военно-политически структури, за да бъдат държани под наблюдение и ръководени пряко и отблизо. Те бяха, така да се каже, мобилизирани още преди да се е наложило в подкрепа на Запада. Армиите им бяха почти напълно ликвидирани, но могат бързо да бъдат пооправени от тук-от там, за да бъдат хвърлени във война с Русия и да понесат ударите на руското оръжие. Виждаме как това става в Украйна и как САШ воюват с Русия „до последния украинец“. На всичките сателити е определена такава роля! И всеки длъжен да чака като пред заколение да му дойде редът, за да бъде хвърлен в огъня. Пък нека си мислят, че означават нещо за своите господари и че сега именно са придобили историческо значение. То какво значение може да има за света една държава, която не е способна да вижда с очите си реалностите и да си внушава, че означава нещо, когато я готвят за война „до последния й жител“.
11.
Westworld HBO
02.05.2022 15:09:15
0
6
The danger of the past was that men became slaves. The danger of the future is that men may become robots.
10.
United Snakes of America
02.05.2022 15:04:05
0
6
When Alice was at the Mad Hatter’s tea party, she noticed that no jam was available. She asked for jam, and the Mad Hatter said, “Jam is served every other day.”
Alice protested, “But there was no jam yesterday either!”
“That’s right,” said the Mad Hatter. “The rule is: always jam yesterday and jam tomorrow, never jam today…because today is not every other day!”
And that’s how you are living: jam yesterday, jam tomorrow, never jam today. And that’s where jam is! So you only imagine; you go on in a drugged, sleepy state.
9.
4та Национална Катастрофа
02.05.2022 14:59:54
0
7
Катаклизмите се отразяват позитивно на еволюцията. Унищожават гниеща шума, клони, отпадъци. Вярно, загиват и млади дръвчета. Ползата – нов жизнен простор. Инак гората линее. Формулата, по която се устройваше света досега, вече е изчерпана и скоро ще видим как този наш свят ще се промени радикално и ще придобие съвсем различен вид. Трудно е да се каже какъв ще бъде той. Но е напълно сигурно, че епохата на глобализацията по американски, която трябваше да събере на едно място държавите сателитите на великите сили, вече приключи. А и глобализацията на великите сили ще изглежда по различен от досегашния начин.
Ще живеем в друга епоха и в свят суров, подреден по новому.
8.
Great Reset
02.05.2022 14:58:42
0
6
Entire world needs a radical revision. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
7.
Хроника на една предизвестена смърт
02.05.2022 14:57:27
0
7
Хегемонията е идеологията на глобалния либерализъм, която настоява, че неговите ценности и нагласи са универсални и определят основните норми и принципи на световния ред. Оттук и еднополюсността, Световното правителство, Голямото рестартиране, културата за отмяна, джендър-политиката и тоталния контрол над обществото.

В България има над 50 хиляди чужди агенти, финансирани от фондации като "Америка за България" и "Отворено общество". Опитват се да ни превърнат в биомаса. Необходима е духовно- интелектуална революция, която трябва да започне час по-скоро, за да запазим България. Управляемият хаос може да се превърне в неуправляем и става нещо много страшно. Ще оцелее ли България е въпрос с три удивителни. Наемниците са хора, лишени от морал, те са извън закона, те знаят, че са извън закона. Единствено материалното ги интересува, а не идеали.
6.
Африка на Балканите
02.05.2022 14:54:54
0
8
Ние сме в ТОП 3 на Европа по добив на злато, а не печелим почти нищо. В Африка 15 % от добитото злато остава за държавата, а тук е едва 2%.
5.
тоз
02.05.2022 14:52:39
1
3
Тоз пелтек при Боко спеше сега го активираха.
4.
Цената на промяната
02.05.2022 11:04:34
3
22
Се плаща от всички, печелят само менторите им мафиоти!
Мафията се сътвори Майдан, сега събира парсата.
КирчоКокорчовците искат да фалират България и да я продадат на борсата!
Комисионери долни, за парата продават си душата!
Църквата ги анатемоса за делата им!
3.
дфгсг
02.05.2022 10:33:30
14
8
Като ги събаря тока да слагат кепенците . Нали сме пазарна икономика
2.
Знаем
02.05.2022 10:14:38
13
12
КНСБ ,на Боко структура...
1.
абе
02.05.2022 09:45:30
11
20
Стига сте пискали. Цените на стоките и услугите станаха космически вие искате компенсации.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори