×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стево Пендаровски: България ни предлага хитлерист и нацист за сближаване


Стево Пендаровски: България ни предлага хитлерист и нацист за сближаване
Президентът на РСМ се включи в кампанията срещу България
17 Април 2022, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Вчера в Битоля беше направен опит един доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим да бъде представен като мост за сближаване между двете държави, коментира Пендаровски

 

Северномакедонският президент Стево Пендаровски лично се включи в кампанията срещу България след откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля.

"Откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят води към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война (визира Ванче Михайлов, б.а.), не обслужва тази благородна кауза", се казва в коментара на Пендаровски по повод вчерашната церемония в Битоля, на която присъстваха множество български политици от всички партии.

"Не оспорвам доброто намерение на премиера Петков, вчера обаче в състава на българската делегация бяха представители и на предишното управление в София, които бяха най-гласните противници на македонския път към Европа. С тяхното присъствие и изявления бяха минимизирани посланията за добросъседство и сътрудничество на българския премиер", каза още Пендаровски.

По думите му през 2017 г. идеята да се сформира историческа комисия имаше за цел да се намери компромис за историческите събития и личности, които трябва да бъдат честване заедно и от македонския, и от българския народ.

„За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит един доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим да бъде представен като мост за сближаване между двете държави“, допълва той.

"Убеден съм, че нито македонският, нито българският народ смятат, че личността и /не/делото на Иван Михайлов може да имат принос в тази посока", каза още Стево Пендаровски.

КОЙ Е ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ?

Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов

Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов е български революционер, деец на българското националноосвободително движение в Македония, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, писател, последната голяма фигура в историята на македонското освободително движение. Използва псевдоними като Балканикус, Радко, Брегалнишки, Брезов, Деянов, Дорко, Македоникус, Малкия, Отински, Скромния, Кайн, Димов. Вече 100 години Иван Михайлов олицетворява борбата на македонските българи за свобода и народност

Ванче Михайлов се превръща във фактор, променящ историята на цяла Европа. Осъществява многобройни международни връзки – от тези с хърватските усташи и косовския комитет до хитлеристка Германия. С други думи всеки, който е имал интереси към Македония, е трябвало да се съобрази с ВМРО и нейния лидер.

Михайлов застава начело на организацията през 1925 г. след смъртта на Тодор Александров, като преди това е негов секретар от 1918 г. Двамата мъже са израснали в съседни къщи, а Ванче от дете е свикнал с комитите, гостуващи в къщата на семейството му. Отраства в суровата среда на организацията, чиито активист е баща му – сред униформи, ками и револвери. Учи в Солунската българска мъжка гимназия, „училището” на безброй революционери, която Христо Силянов нарича „Македонската Алма Матер“. 

Смъртта на Тодор Александров е повратната точка в живота на Ванчо. Тя отключва междуособици и безмилостна борба за власт във ВМРО. По това време Михайлов е само на 27 години, един от най-доверените хора на Александров. Убийството на Тодор на 31 август 1924 година е резултат от появилите се разногласия с останалите членове на ЦК – Протогеров и Чаулев. Убеждението на Михайлов, че именно Протогеров стои зад заговора, води до т.нар. Горноджумайски събития, при които Ванче организира преврат. Смъртта си намират няколко души от обкръжението на Протогеров, но самият той е пощаден и остава част от Централния комитет. От този момент Иван Михайлов е достоен наследник на великия си предшественик. Остава член на Централния комитет до края на живота си.

И преди и в годините на Студената война, когато България е част от т.нар. Съветски блок, Иван Михайлов убедено защитава българската национална кауза, своята позиция и историческа истина за Македония. Един от най-ценните исторически извори за историята на Северна Македония са неговите „Спомени“, излезли в четири тома, които са своеобразна „Енциклопедия на македонското освободително движение“. В 3000 страници Михайлов разкрива своята истина за близкото минало на народа, за неговите героични усилия да осъществи своя идеал – независима, многонационална македонска държава с население с преобладаващ български етнически състав. И при Иван Михайлов, идеята за Независима Македония е водеща политическа цел, което не се харесва на сръбските националисти.


В категории: Политика


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
22
Коментара по темата
22.
Изглежда
20.04.2022 21:41:04
0
0
До 21
Прав си напълно.
Не разбирам как се изменя световна история. Наистина.
21.
До изглежда
19.04.2022 17:36:18
0
0
Наистина изглежда, не разбираш, че там не само ,че ни нямат,за "братя",ами ни мразят ,до дъното на душите си !
Не разбираш( или не искаш да разбереш), че крадат настървено и нагло историята ни и в същото време обвиняват нас, че ги крадем !
Влез в някой българо-македонски форум и погледай, за какво иде реч !
И тогава "кльомбите" ще са най-малкото, което можеш да използваш !
Е! Освен ако и ти не си върл македонист или член на забраненото старческо ОМО "Илинден"
Всеки уважаващ родината си българин, трябва да се противопостави на кражбите на Национална история, на лъжите за това ,че сме фашисти,татари и "коньоопашати" (цитирам)
Драги ми "изглежда" -пак ще цитирам:
-"Нито крачка назад! Зад нас е България!"
Който разбрал-разбрал !
Който не е разбрал, да попита гърците
Те им изнесоха урок по история!
20.
Изглежда
18.04.2022 22:55:44
0
0
*по-българин. Едните ще отстъпят рано или късно. Важното е накрая да няма обидени. Защо - сам се сещаш.
19.
Изглежда
18.04.2022 16:12:04
0
0
По убеждения са по българи от доста хора, изглежда. Изглежда, да, че искаш събратя да скланят глава. Една граница и те искат да падне..? Изглежда, че не разбирам, да.
18.
От 16
18.04.2022 16:07:24
0
0
Така ти изглежда, да. Не случайно казвам и предполагам. Мантри да има. Ако се помисли по-задълбочено, по-голямо признание за близостта от лесното приемане в момента едва ли има. Не искаш ли и да ти се кълнат поотделно в произход?!
Виж си кльомбата и питай дали им се струва прекрасното ти отношение. Ама радвай се на ветото и питай защо предпочитат да се нарекат македонци. Една граница те дели и те искат да падне. Та кой е по българин не по народност, а по убеждения, казваш?!
17.
До 16
18.04.2022 10:39:40
0
4
Изглежда, че не разбираш, че всъщност македонските граждани са българи ,без значение дали живеят в България или Македония
Да! Някои след солидно количество бой ,е@ан и промиване на мозъка си мислят ,че са антични, марсианци и т.н. и не могат да изкоренят титозависимостта си, подклаждани от сръбските удбаши
Те по корени са българи, но здраво окепазени и сега ние за тях сме татари, фашисти ,канибали и т.н
Та затова дълго и търпеливо, ще се наслаждават на поставеното вето
16.
Изглежда
18.04.2022 07:48:41
3
0
Изглежда има разлика между македонските граждани в РСМ и македонеещите се "българи" в България. Предполагам.
15.
Македония е Българска
17.04.2022 23:34:10
0
6
Трябва си я върнем чрез ММА
14.
Путинизация до дупка!
17.04.2022 23:26:05
2
8
К.Костадинов кво вика по въпроса?
Нуждаем ли се и ние от денацификация,че като слушаш тез бетери комшиите ни-у нас фашист до фашиста,нацист до нациста!
13.
никакъв ЕС
17.04.2022 22:37:06
2
13
за Северна Македония и Сърбия. За тези вето завинаги.
12.
xx
17.04.2022 20:54:48
14
5
Най-точното определение за Ванче Михайлов дава Цар Борис Трети -....нарича го "Разединител".
11.
България
17.04.2022 20:03:30
2
26
Вето до дупка.
10.
Патриот
17.04.2022 19:39:06
3
35
Ванчe Михайлов: Македония без бългаpи - огън да я гоpи !
9.
Гоце
17.04.2022 19:33:49
0
42
Абе макетата рипат за Европа, а само нашия ходи при тях с демонстрация на любов и още нещо. Оставаме с чувството, че ние сме зависими от тях, и историята ни е открадната от тях.
8.
Фигуранта
17.04.2022 19:30:44
3
37
Най - бързо СМ могат да влязат в ЕС , като премине тази територия към България . На този очилатко Пендухарски ще му се напукат цайсите когато стане наша област и ще го направим секретарка на областната администрация.
Що е Маке все е лайно.
7.
В.Михайлов
17.04.2022 19:21:26
2
50
ВЕТО ДО -ДУПКА мамиц,та ви нагла еничарска!
Те ни "описменили" ! Въшл.овци ниедни и отвратни!
През 40 те г. им направихме инфраструктура с пътища ,железници и т.н.
Първи ги признахме, като самостоятелна държава, което беше огромна грешка !
Неблагодарни ТИТОПИТЕЦИ ,с промити мозъци !
Те ни мразят от сърце ,ние се лензим шизофренично!
Тормозят и мачкат малкото останали северномакедонци с българско самосъзнание, а иначе 100 000 извадиха стари български документи и взеха актуални БГ паспорти
ВЕТО ДО-ДУПКА!
6.
Шо е маке все е лайна
17.04.2022 18:59:33
3
54
Тези македонски говеда определено не заслужават членство . Ти им подаваш на ръка, то говедото пак си знае неговото. Спиране на всякаква комуникация и точка.
5.
Не се вслушвайте в Македонската наденичка
17.04.2022 18:44:14
21
53
Всичко е по сценарий на Америка.

Просто Киро ,колкото по бързо се измете от България,толкова надеждите на Македония в ЕС са по-малко.

Петков сам няма да напусне ,трябва да му помогнем да напусне пределите на страната .
Това противни нищожесво ще унищожи православните традиции ,както се опитва да внуши еврейското ла@но и Юда за България Соломон Фаси вкарал ни в НАТО.
Това правителство и партиите в него никога повече на парламентарни избори...НИКОГА.
ПЛАТЕНИ АМЕРИКАНСКИ МЕКЕРЕТА НИ УНИЩОЖАВАТ
4.
Ахам
17.04.2022 18:40:45
0
33
Това сръбско мекере има късмета,че Ванчо живя в едни други времена,а не днес,че щеше да му даде един хитлерист и нацист.За съжаление с агент Ванчо от Русе начело,вместо да се възроди могъщата организация,взеха че я превърнаха в партийка със затихващи функции,а сръбските мекерета продължават да си лаят.
3.
Славейков махала бейби
17.04.2022 18:40:44
1
22
Да му се изклеся на цайсо
2.
DJARO
17.04.2022 18:37:25
3
41
Да целуват ръка........тия безродници...всички книги и учебнници...в който пише че сме фашисти и всякякви обиди за българите да ги запалят на площада....не Сев.Македония....а Западна България трябваше да се казва
1.
Най важното.
17.04.2022 18:25:40
3
40
Македонци-повърня , шибайте се
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори