×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Абсурд! Бургазлийка плаща космически сметки за ток заради бюрокрацията на ЕВН


Абсурд! Бургазлийка плаща космически сметки за ток заради бюрокрацията на ЕВН
Тя била принудена да плаща промишлен ток, въпреки че е подала документите си и ел.техник е бил в дома ѝ да смени електрозахранването
14 Април 2022, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Последната ѝ фактура била в размер на 619 лв., касае се за къща в кв. Долно Езерово

Бургазлийка бе принудена да плаща 2 поредни месеца космически сметки за ток, защото от ЕВН поискали такъв период, за да влезе в сила новият й договор, който да прехвърли партидата ѝ от промишлен към битов ток. За това сигнализира 40-годишната Кремена Кънчева от кв. Долно Езерово.

Тя е изпратила писмо до ръководството на енергоразпределителното дружество, за да разбере на какво се дължи забавянето. Последната сума, която е платла, е в размер на над 600 лв. и то при положение, че е подписала договор с ЕВН преди повече от месец.

Тя изпрати копие на писмото до Флагман с надеждата то да бъде публикувано и да стане публично ясно, че явно има някакво забавяне с обработката на документите, което води до проблеми като този.

На 15 февруари е успяла да вземе Акт 16 за жилището си и още същия ден е отишла в централния офис на ЕВН в Бургас, където след близо 2-часово чакане е сключила със служителка на дружеството договор за постоянен битов ток. Станало ясно, че вече „всичко е наред“ и още щом пристигне ел.техника, вече ще ползва по-евтиния ток. Специалистът пристигнал в дома ѝ още на следващия ден и в рамките на около 30 минути свършил работата и издал протокол, на който пише в прав текст „Преминаване от временно на постоянно захранване“. С това всички проблеми на Кремена се изчерпали и тя вече живее щастливо? Не точно.

Вчера тя проверила сметката си за ток рано сутринта и видяла, че дължи колосалната сума от 619,09 лв.

„Бях в шок! Започнах да звъня на националните телефони на ЕВН, никой не успя да ми помогне и да ми даде разумно обяснение. След дълго лутане от телефон на телефон и от каса на каса, служителка от централния офис в Бургас ми обясни, че дружеството имало наредба, според която подписаният от мен договор в средата на февруари, влизал в сила чак от 1 април, защото се обработвали данните в рамките на месец и половина“, разказа Кремена Кънчева.

Тя пита – стандартна практика ли е това и не живеем ли в крайна сметка в дигиталната ера, където подобни забавяния са не само недопустими, а и вредни за авторитета на дружеството. 

Ето го и пълното писмо на бургазлийката, изпратено до ЕВН, чието копие тя препрати и до Флагман:


Казвам се Кремена Милчева Кънчева, адрес по лична карта: *редактиран* 

Адресът, до който се доставя ел. енергия е кв. Долно Езерово, ул. Лом 50.

Титуляр - Йордан С.Р. - ЕГН: *редактирано* 

Живея в къща в кв. Долно Езерово 

От самото ни обитаване на жилището, нямахме издаден акт 16 и бях на времянка и на промишлен ток. 

На 15.02.2022 г. вече си оправих документите за акт 16, взех всички документи и веднага отидох в централния Ви офис. 

След 2 часа чакане, най-после успях да стигна до гише с Ваша служителка. 

В рамките на час, след предоставените от мен документи за акт 16,  жената обработи документите и сключихме договор за постоянен битов ток /прилагам договора/. Няколко пъти попитах дали вече всичко е наред, дали трябва да си заплатя нещо и дали трябва да попълна други документи. 

Жената ми обясни, че всичко е наред и след като ми дойде ел.монтьора, ще съм вече на битов ток.

Вашата служителка ми обясни, че в рамките на 3 работни дни  ще дойде колега, който ще смени електромера или, ако не се налага само ще го настрои за преминаване на битов ток. 

На другия ден, на 16.02.2022 г. , още към 10 ч. дойде ел. монтьор Антон С. Т. , който оправи всичко и ми издаде протокол, на който пише - преминаване от временно на постоянно захранване /прилагам сканиран протокола/.

Не съм наясно какво точно прави ел. монтьора, но след половин час беше готов и ми обясни, че няколко дни фактурата ми ще е на времянката отчетена, а останалите дни на битовия ток. 

Съвсем логично, след това, аз вече очаквах, че този месец фактурата ми ще е е отново пак голяма, защото има дни все още на времянката. 

Платих си я коректно. Здравко Стайков ми обясни по телефона, че съм имала някаква компенсация в тази фактура. Плащам винаги тока си през електронното банкиране на ДСК и не виждам абсолютно нищо като фактура. Винаги съм била коректен платец и независимо от големите сметки, винаги съм си заплащала, без да проспрочвам. До ден-днешен, повече от 6 години, не съм получила нито една фактура, нито на пощата си, нито на хартиен носител. Да не говорим, че от ноември месец 2021 г. до момента всеки месец имам едно и също потребление, а факурите всеки месец бяха все по големи. 

 Вчера, 13.04.2022 г. си проверявам сметката рано сутринта и виждам, че аз отново имам 616,09 лв. Бях в шок! Започнах да звъня на Ваши национални телефони, от където никой не можа да ми помогне, да ми даде някакво разумно обяснение. Пропуснах да ви споделя, че няколко дни един господин ми звънна Здравко Стайков, от централата Ви в Сф, долколкото разбрах, за да ме попита дали вече имам сключен договор с Вас, аз му обясних, че вече имам и че е дошъл и ел. монтьор и всичко е наред. Каза ми да си запиша неговия номер и ако имам някакви проблеми, да му се обадя. 

Вчера след като си видях фактурата, се обадих на този господин, който ме посъветва да си взема всчики документи и да отида в централния офис в Гр. Бургас и този господин ме помоли да му пратя на вайбър ИТН и ЕГН - то на титуляра, след което ми върна обаждане и и ми обясни, че статусът ми се води - без договор. 
Да не говорим, че аз бях на работа /работя в Сл. бряг/, трябваше да си пусна отпуска и да отида отново в офиса Ви. Отново отидох при същата служителка, която ме обслужи първи път. 

Обясних си историйката на висок тон, при което тя не можа да реагира и се включи др нейна колежка, която дойде и ми обясни, че сте имали някаква наредба, според която договорът влиза в сила чак от 01.04.2022 г. , защото договорът се бил обработвал месец и половина. 

Колежката Ви от централни офис, ме посъветва да си поискам и разпечатки на всички издадени фактури, последните месеци и затова отправям молба към Вас, да получа тези фактури. Бях потресена! 

Никъде в довора Ви не е упомената тази дата, нито пък Вашата служителка ми каза това при сключването на договора. Говорим за 15.02.2022 г и оправяне на електромера на 16.02.2022 г. , а реално в офиса ви служителките се опитваха да ми обеснят, че договорът взлиза в сила на 01.04.2022 г. Това е пълен абсуд! 

Говорим за време от месец и половина, в който аз отново съм била на промишлен ток, а аз съм мислела, че вече съм на битов. Помолих служителката Ви да ми покаже фактурата, да видим и предните фактури, киловатите, които имам и цените, на който са били фактурирани.  Тя ми каза,че не може и това да види, единствено ми обърна монитора си, за да видя, че вече от 01.04.2022 г. Отдено ми обясни, че тъй като съм била на свободния пазар, по време на използване на промишления ток, всеки месец цените били различни и било съобразно борсата, когато я помолих поне да видим цените, за да се опитам да си сметна фактурата. Тя не можела да види тези неща. 

Говорим за 21 век, за централен офис на дружеството, в който се оказа, че абсолютно никой не можа да ми помогне, нито пък да ми каже към кой да се обърна на по - висока инстанция и единствено ми даде този адрес, на който да си разкажа казуса и евентуално, да очаквам някакво логично обяснение от Вас. С един друг Ваш служител разговарях от Електроразпределени ЮГ и той ми обясни, че имам двойно повече потребление, което отново е абсурдно и той също ме посъветва да си поискам разпечатките на фактурите, не ми се представи. 

Служителката ви в офиса ми обясни, че ако искам да ми се провери електромера, трябва да подам молба и отново да си платя скромната сума от 49.00 лв. и тогава може да ми се направи замерване на електромера в рамките на един месец! Отново аз да си платя! 

Искам от Вас да ми обясните, как е възможно тази абсурдна ситуация! 

  • Първо, защо никъде в договорът ми не е посочено, че чак на 01.04.2022 г. аз ще имам постояннен ток?
  • Второ, защо Вашата служителка не ме уведоми за това, за да съм поне подготвена поне?
  • Трето, защо тогава ел. монтьорът не дойде на 01.04.2022 г. да ми оправи електромера, а дойде още на др. ден след сключване на договора?
  • Четвърто - защо и той и Вашата служителка ми обясниха едно и също  - че след оправяне на електромера, всичко ще е вече наред?
  • И пето как може да процедирате така с коректните си клиенти! 

Очаквам отговор от Ваша страна и логично обяснение на ситуацията. 

Обърнала съм се вече към защита на потребителите и комисията за енергийно и водно регулиране. 

Ако е необходимо, ще се обърна и към по-висока инстанция и евентуално към някоя медия.

Надявам се поне някой да ми прочете писмото! 

В крайна сметка, аз съм потребител и си търся правата! 

Поздрави!


Флагман предоставя на засегнатата страна правото на отговор по конкретния случай.
 
14
Коментара по темата
14.
гост
15.04.2022 07:43:20
0
2
А бе то хубаво национализация, и изгонване на крадливите енергодружества, ама като знам държавния сектор колко са "цвете за мирисане" и най-важното, колко са компетентни се замислям. Просто същите тези държавни хрантутници трябва да осъществяват контрол, ама пуста лакомия и простотия........
13.
wtf
15.04.2022 02:54:20
2
2
Баш бая си го пише и на страницата на ЕВН и в договора че след два месеца се преминава на битов ток след сключване на договора ама кой да го чете тоз ми ти договор.
12.
Киро жицата
14.04.2022 23:00:58
5
6
Много е важно как са положени проводниците в стената. Прав ток по крив кабел не може да тече. Същото е и за променливия ток, той не може да тече по постоянен кабел.
11.
Здрастиии
14.04.2022 22:17:18
0
8
Не два,а три месеца е срока след който влиза в сила договора за битов ток,монопол бате,това е положението
10.
до 5
14.04.2022 21:58:55
8
2
Верно ли аз съм невежия? Хаххахаха
Я пак прочети простотията, с която се опита да блеснеш! След това прочети коментар 6, който се е опитал да ти го обясни като на много прост. Ако пак не стопляш водата аз вина нямам. Явно такъв ти е модела
9.
До 7
14.04.2022 21:09:51
1
12
Промишлен защото захрнва промишленни обекти. Изброените от теб услуги спадат към лека промишленност. Козметичния салон спада към лека промишленост, раздел услуги.
8.
Торбичката
14.04.2022 21:01:56
1
8
И кой от къде е.Само национализация по унгарски модел.
7.
така така
14.04.2022 20:50:19
2
13
Не разбирам какво означава промишлен том.... Квартални магазинчета офиси козметични салони и всякакви други подобни обекти на промишлен ток.. цехове ли са това на трифазнен ли са че трябва да е промишлен... Объркана държава объркан народ
6.
Digu
14.04.2022 20:35:38
1
9
Наричат се съответно постоянно и временно ЗАХРАНВАНЕ, а не ток.
5.
До 3
14.04.2022 20:25:07
7
14
В случая ти излизаш невежия!
При строеж на къща ти пускат ВРЕМЕНЕН ток, който е на промишлена цена, а ПОСТОЯННЕН се нарича и вписва, когато променяш от временен към постоянен, което се случва след като на ЕВН им представиш акт 16.
А обратното на "променлив ток" е "прав ток" той няма общо с постоянния, Умнико!
4.
МММ
14.04.2022 19:23:31
1
10
Забравих да уточня - имам ток и мога да го ползвам но до 1 юни ще ми бъде на цена промишлен, ако не ми харесва да чакам до юни.
3.
Вие ме изумявате с невежество!
14.04.2022 19:20:51
15
10
"сключила със служителка на дружеството договор за постоянен битов ток"

Как така пистоян ток, пък бил той и битов?
Не е ли 220v променлив ток?
Дъщеря ми във втори клас го знае това!
Кой ви направи журналисти?
2.
МММ
14.04.2022 19:20:50
0
33
Аз подписах договор с ИВН за нов апартамент в средата на март ( в Бургас) и ми казаха, че документите се изпращат по пощата до Пловдив, 1 месец отнемало прехвърлянето от строителя и после още един месец на физическо лице- т.е ще имам битов ток от 1 юни! Зададох същия въпрос -в кой век живеем и за какво ползваме компютрите и интернет - отговора беше МОНОПОЛ! Време е държавата ако изобщо имаме такава да свърши нещо полезно за поданиците си!!!
1.
Изгрев без ток
14.04.2022 19:17:54
2
7
В момента няма ток в изгрев...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Областния кризисен щаб в Бургас заседава, украинците се готвят да напускат хотелите Областния кризисен щаб в Бургас заседава, украинците се готвят да напускат хотелите На срещата днес, освен редовните членове на ОКЩ, присъства и Мариана Тошева – председател на Държавната агенция за бежанците, както и зам.-министрите на икономиката, вътрешните работи и отбраната Геогри Мамалев е носителят на „Златна липа“ 2022 за цялостен принос в киното Геогри Мамалев е носителят на „Златна липа“ 2022 за цялостен принос в киното Фестивалът бе открит с испанската лента „Алкарас“, която спечели „Златна мечка“ на Берлинаре Русия твърди: Няма да използваме тактически ядрени оръжия в Украйна Русия твърди: Няма да използваме тактически ядрени оръжия в Украйна Съществуването на държавата не е застрашено, каза руският посланик в Лондон Първият Кореком отваря врати в „Златни пясъци“ през 1965 г. Първият Кореком отваря врати в „Златни пясъци“ през 1965 г. Идеята за тях идва от западногермански туроператори, които изтъкват оплакванията на своите туристи Как 17-ото издание на Кръглата маса "Странджанското Черноморие – археология и история" обедини експерти Как 17-ото издание на Кръглата маса "Странджанското Черноморие – археология и история" обедини експерти След двугодишна пауза заради ковид пандемията, археолози, историци и изследователи се събраха в конферентната зала на хотел „Невен“ БСП почете паметта загиналите партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” БСП почете паметта загиналите партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук”  Край село Топчийско са разстреляни и заровени полуживи 23 партизани и ятаци Абитуриент се гримира като момиче за бала си, вижте как отговори на хейтърите Абитуриент се гримира като момиче за бала си, вижте как отговори на хейтърите Гримът няма пол, смята Илиян Радев Обсъждат вдигането на пенсиите в понеделник Обсъждат вдигането на пенсиите в понеделник Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременят с 10% Вижте кои родни красавици овдовяха след скандални връзки с лоши момчета Вижте кои родни красавици овдовяха след скандални връзки с лоши момчета Близкото и далечното минало е пълно с куп знаменити хубавици, чиято красота се оказва фатална за половинките им Нора Недкова се намърда до холивудски звезди: Щракна се с Ева Лонгория и Анди Макдауъл Нора Недкова се намърда до холивудски звезди: Щракна се с Ева Лонгория и Анди Макдауъл Родната красавица е редовен гост на един най-престижните кинофоруми в света
Украинската православна църква обяви независимост от руската Украинската православна църква обяви независимост от руската Досега Украинската православна църква беше самоуправляваща се църква с широка автономия в рамките на Руската православна църква Жестоко! Смъртно наказание грози заловени в "Азовстал" Жестоко! Смъртно наказание грози заловени в "Азовстал" На кадрите, показани по-късно по руската държавна телевизия, се вижда, че и двамата имат натъртвания по лицето, което накара семействата им да призоват за спазване на Женевската конвенция Сърбия обяви мащабни военни учения с изтребители и ракетни комплекси Сърбия обяви мащабни военни учения с изтребители и ракетни комплекси Вучич обяви, че ще разговаря с Путин, а след седмица се очаква в Белград да пристигне руският външен министър Сергей Лавров Путин се закани на Германия и Франция за оръжието за Украйна Путин се закани на Германия и Франция за оръжието за Украйна Той е говорил по телефона с Еманюел Макрон и Олаф Шолц по тяхно искане Руска ракета чудо порази цел на 1000 км разстояние Руска ракета чудо порази цел на 1000 км разстояние "Циркон" е изстреляна от  Баренцово море срещу обект в Бяло море Порошенко се опитал да напусне Украйна, но е спрян на границата Порошенко се опитал да напусне Украйна, но е спрян на границата Срещу бившия президент се води дело за доставки на въглища в Донбас през 2014 г. и 2015 г., припомня агенцията Пречупи ли се съветникът на Зеленски? Защо Арестович не успокоява, а започна да плаши?! Пречупи ли се съветникът на Зеленски? Защо Арестович не успокоява, а започна да плаши?! От 25 май в речите на Алексей Арестович, който се превърна в герой на войната, започнаха да звучат тревожни нотки Как милионерът Андрей Мелниченко успя да защити активите си от европейските санкции Как милионерът Андрей Мелниченко успя да защити активите си от европейските санкции Руснакът предоставил контрола на компаниите на съпругата си ден преди да го включат в черния списък Сърбия ни отряза за Цветан Василев, оставят го в Белград, защото бил политически бежанец Сърбия ни отряза за Цветан Василев, оставят го в Белград, защото бил политически бежанец Съдът реши банкерът-беглец да не бъде предаден на българските правораздавателни органи Мостовете в Северодонецк разрушени, украинска групировка обкръжена Мостовете в Северодонецк разрушени, украинска групировка обкръжена Бойците от Луганската народна република са ги блокирали, отрязвайки ги от всичките пътища за отстъпление 
Татяна Дончева Татяна Дончева Такъв произвол на изпълнителна власт, която да прави списъци по доноси, не е познат в наши дни Виц на деня Виц на деня На интервю за работа: - Образование? - Основно и още три години съм живял с една учителка. Виц на деня Виц на деня Японец разглеждал руски камион... цъка и се чуди: - Какво ли няма да измислят тия руснаци само и само да не правят пътища!! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Новини 2135 г.: "Пусната е първата редовна линия Земя – Марс. Движението по автомагистрала "Хемус" в района на Витиня се извършва в едната лента, поради ремонт.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори