×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Абсурд! Бургазлийка плаща космически сметки за ток заради бюрокрацията на ЕВН


Абсурд! Бургазлийка плаща космически сметки за ток заради бюрокрацията на ЕВН
Тя била принудена да плаща промишлен ток, въпреки че е подала документите си и ел.техник е бил в дома ѝ да смени електрозахранването
14 Април 2022, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Последната ѝ фактура била в размер на 619 лв., касае се за къща в кв. Долно Езерово

Бургазлийка бе принудена да плаща 2 поредни месеца космически сметки за ток, защото от ЕВН поискали такъв период, за да влезе в сила новият й договор, който да прехвърли партидата ѝ от промишлен към битов ток. За това сигнализира 40-годишната Кремена Кънчева от кв. Долно Езерово.

Тя е изпратила писмо до ръководството на енергоразпределителното дружество, за да разбере на какво се дължи забавянето. Последната сума, която е платла, е в размер на над 600 лв. и то при положение, че е подписала договор с ЕВН преди повече от месец.

Тя изпрати копие на писмото до Флагман с надеждата то да бъде публикувано и да стане публично ясно, че явно има някакво забавяне с обработката на документите, което води до проблеми като този.

На 15 февруари е успяла да вземе Акт 16 за жилището си и още същия ден е отишла в централния офис на ЕВН в Бургас, където след близо 2-часово чакане е сключила със служителка на дружеството договор за постоянен битов ток. Станало ясно, че вече „всичко е наред“ и още щом пристигне ел.техника, вече ще ползва по-евтиния ток. Специалистът пристигнал в дома ѝ още на следващия ден и в рамките на около 30 минути свършил работата и издал протокол, на който пише в прав текст „Преминаване от временно на постоянно захранване“. С това всички проблеми на Кремена се изчерпали и тя вече живее щастливо? Не точно.

Вчера тя проверила сметката си за ток рано сутринта и видяла, че дължи колосалната сума от 619,09 лв.

„Бях в шок! Започнах да звъня на националните телефони на ЕВН, никой не успя да ми помогне и да ми даде разумно обяснение. След дълго лутане от телефон на телефон и от каса на каса, служителка от централния офис в Бургас ми обясни, че дружеството имало наредба, според която подписаният от мен договор в средата на февруари, влизал в сила чак от 1 април, защото се обработвали данните в рамките на месец и половина“, разказа Кремена Кънчева.

Тя пита – стандартна практика ли е това и не живеем ли в крайна сметка в дигиталната ера, където подобни забавяния са не само недопустими, а и вредни за авторитета на дружеството. 

Ето го и пълното писмо на бургазлийката, изпратено до ЕВН, чието копие тя препрати и до Флагман:


Казвам се Кремена Милчева Кънчева, адрес по лична карта: *редактиран* 

Адресът, до който се доставя ел. енергия е кв. Долно Езерово, ул. Лом 50.

Титуляр - Йордан С.Р. - ЕГН: *редактирано* 

Живея в къща в кв. Долно Езерово 

От самото ни обитаване на жилището, нямахме издаден акт 16 и бях на времянка и на промишлен ток. 

На 15.02.2022 г. вече си оправих документите за акт 16, взех всички документи и веднага отидох в централния Ви офис. 

След 2 часа чакане, най-после успях да стигна до гише с Ваша служителка. 

В рамките на час, след предоставените от мен документи за акт 16,  жената обработи документите и сключихме договор за постоянен битов ток /прилагам договора/. Няколко пъти попитах дали вече всичко е наред, дали трябва да си заплатя нещо и дали трябва да попълна други документи. 

Жената ми обясни, че всичко е наред и след като ми дойде ел.монтьора, ще съм вече на битов ток.

Вашата служителка ми обясни, че в рамките на 3 работни дни  ще дойде колега, който ще смени електромера или, ако не се налага само ще го настрои за преминаване на битов ток. 

На другия ден, на 16.02.2022 г. , още към 10 ч. дойде ел. монтьор Антон С. Т. , който оправи всичко и ми издаде протокол, на който пише - преминаване от временно на постоянно захранване /прилагам сканиран протокола/.

Не съм наясно какво точно прави ел. монтьора, но след половин час беше готов и ми обясни, че няколко дни фактурата ми ще е на времянката отчетена, а останалите дни на битовия ток. 

Съвсем логично, след това, аз вече очаквах, че този месец фактурата ми ще е е отново пак голяма, защото има дни все още на времянката. 

Платих си я коректно. Здравко Стайков ми обясни по телефона, че съм имала някаква компенсация в тази фактура. Плащам винаги тока си през електронното банкиране на ДСК и не виждам абсолютно нищо като фактура. Винаги съм била коректен платец и независимо от големите сметки, винаги съм си заплащала, без да проспрочвам. До ден-днешен, повече от 6 години, не съм получила нито една фактура, нито на пощата си, нито на хартиен носител. Да не говорим, че от ноември месец 2021 г. до момента всеки месец имам едно и също потребление, а факурите всеки месец бяха все по големи. 

 Вчера, 13.04.2022 г. си проверявам сметката рано сутринта и виждам, че аз отново имам 616,09 лв. Бях в шок! Започнах да звъня на Ваши национални телефони, от където никой не можа да ми помогне, да ми даде някакво разумно обяснение. Пропуснах да ви споделя, че няколко дни един господин ми звънна Здравко Стайков, от централата Ви в Сф, долколкото разбрах, за да ме попита дали вече имам сключен договор с Вас, аз му обясних, че вече имам и че е дошъл и ел. монтьор и всичко е наред. Каза ми да си запиша неговия номер и ако имам някакви проблеми, да му се обадя. 

Вчера след като си видях фактурата, се обадих на този господин, който ме посъветва да си взема всчики документи и да отида в централния офис в Гр. Бургас и този господин ме помоли да му пратя на вайбър ИТН и ЕГН - то на титуляра, след което ми върна обаждане и и ми обясни, че статусът ми се води - без договор. 
Да не говорим, че аз бях на работа /работя в Сл. бряг/, трябваше да си пусна отпуска и да отида отново в офиса Ви. Отново отидох при същата служителка, която ме обслужи първи път. 

Обясних си историйката на висок тон, при което тя не можа да реагира и се включи др нейна колежка, която дойде и ми обясни, че сте имали някаква наредба, според която договорът влиза в сила чак от 01.04.2022 г. , защото договорът се бил обработвал месец и половина. 

Колежката Ви от централни офис, ме посъветва да си поискам и разпечатки на всички издадени фактури, последните месеци и затова отправям молба към Вас, да получа тези фактури. Бях потресена! 

Никъде в довора Ви не е упомената тази дата, нито пък Вашата служителка ми каза това при сключването на договора. Говорим за 15.02.2022 г и оправяне на електромера на 16.02.2022 г. , а реално в офиса ви служителките се опитваха да ми обеснят, че договорът взлиза в сила на 01.04.2022 г. Това е пълен абсуд! 

Говорим за време от месец и половина, в който аз отново съм била на промишлен ток, а аз съм мислела, че вече съм на битов. Помолих служителката Ви да ми покаже фактурата, да видим и предните фактури, киловатите, които имам и цените, на който са били фактурирани.  Тя ми каза,че не може и това да види, единствено ми обърна монитора си, за да видя, че вече от 01.04.2022 г. Отдено ми обясни, че тъй като съм била на свободния пазар, по време на използване на промишления ток, всеки месец цените били различни и било съобразно борсата, когато я помолих поне да видим цените, за да се опитам да си сметна фактурата. Тя не можела да види тези неща. 

Говорим за 21 век, за централен офис на дружеството, в който се оказа, че абсолютно никой не можа да ми помогне, нито пък да ми каже към кой да се обърна на по - висока инстанция и единствено ми даде този адрес, на който да си разкажа казуса и евентуално, да очаквам някакво логично обяснение от Вас. С един друг Ваш служител разговарях от Електроразпределени ЮГ и той ми обясни, че имам двойно повече потребление, което отново е абсурдно и той също ме посъветва да си поискам разпечатките на фактурите, не ми се представи. 

Служителката ви в офиса ми обясни, че ако искам да ми се провери електромера, трябва да подам молба и отново да си платя скромната сума от 49.00 лв. и тогава може да ми се направи замерване на електромера в рамките на един месец! Отново аз да си платя! 

Искам от Вас да ми обясните, как е възможно тази абсурдна ситуация! 

  • Първо, защо никъде в договорът ми не е посочено, че чак на 01.04.2022 г. аз ще имам постояннен ток?
  • Второ, защо Вашата служителка не ме уведоми за това, за да съм поне подготвена поне?
  • Трето, защо тогава ел. монтьорът не дойде на 01.04.2022 г. да ми оправи електромера, а дойде още на др. ден след сключване на договора?
  • Четвърто - защо и той и Вашата служителка ми обясниха едно и също  - че след оправяне на електромера, всичко ще е вече наред?
  • И пето как може да процедирате така с коректните си клиенти! 

Очаквам отговор от Ваша страна и логично обяснение на ситуацията. 

Обърнала съм се вече към защита на потребителите и комисията за енергийно и водно регулиране. 

Ако е необходимо, ще се обърна и към по-висока инстанция и евентуално към някоя медия.

Надявам се поне някой да ми прочете писмото! 

В крайна сметка, аз съм потребител и си търся правата! 

Поздрави!


Флагман предоставя на засегнатата страна правото на отговор по конкретния случай.
 




Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 0
14
Коментара по темата
14.
гост
15.04.2022 07:43:20
0
2
А бе то хубаво национализация, и изгонване на крадливите енергодружества, ама като знам държавния сектор колко са "цвете за мирисане" и най-важното, колко са компетентни се замислям. Просто същите тези държавни хрантутници трябва да осъществяват контрол, ама пуста лакомия и простотия........
13.
wtf
15.04.2022 02:54:20
2
2
Баш бая си го пише и на страницата на ЕВН и в договора че след два месеца се преминава на битов ток след сключване на договора ама кой да го чете тоз ми ти договор.
12.
Киро жицата
14.04.2022 23:00:58
5
6
Много е важно как са положени проводниците в стената. Прав ток по крив кабел не може да тече. Същото е и за променливия ток, той не може да тече по постоянен кабел.
11.
Здрастиии
14.04.2022 22:17:18
0
8
Не два,а три месеца е срока след който влиза в сила договора за битов ток,монопол бате,това е положението
10.
до 5
14.04.2022 21:58:55
8
2
Верно ли аз съм невежия? Хаххахаха
Я пак прочети простотията, с която се опита да блеснеш! След това прочети коментар 6, който се е опитал да ти го обясни като на много прост. Ако пак не стопляш водата аз вина нямам. Явно такъв ти е модела
9.
До 7
14.04.2022 21:09:51
1
12
Промишлен защото захрнва промишленни обекти. Изброените от теб услуги спадат към лека промишленност. Козметичния салон спада към лека промишленост, раздел услуги.
8.
Торбичката
14.04.2022 21:01:56
1
8
И кой от къде е.Само национализация по унгарски модел.
7.
така така
14.04.2022 20:50:19
2
13
Не разбирам какво означава промишлен том.... Квартални магазинчета офиси козметични салони и всякакви други подобни обекти на промишлен ток.. цехове ли са това на трифазнен ли са че трябва да е промишлен... Объркана държава объркан народ
6.
Digu
14.04.2022 20:35:38
1
9
Наричат се съответно постоянно и временно ЗАХРАНВАНЕ, а не ток.
5.
До 3
14.04.2022 20:25:07
7
14
В случая ти излизаш невежия!
При строеж на къща ти пускат ВРЕМЕНЕН ток, който е на промишлена цена, а ПОСТОЯННЕН се нарича и вписва, когато променяш от временен към постоянен, което се случва след като на ЕВН им представиш акт 16.
А обратното на "променлив ток" е "прав ток" той няма общо с постоянния, Умнико!
4.
МММ
14.04.2022 19:23:31
1
10
Забравих да уточня - имам ток и мога да го ползвам но до 1 юни ще ми бъде на цена промишлен, ако не ми харесва да чакам до юни.
3.
Вие ме изумявате с невежество!
14.04.2022 19:20:51
15
10
"сключила със служителка на дружеството договор за постоянен битов ток"

Как така пистоян ток, пък бил той и битов?
Не е ли 220v променлив ток?
Дъщеря ми във втори клас го знае това!
Кой ви направи журналисти?
2.
МММ
14.04.2022 19:20:50
0
33
Аз подписах договор с ИВН за нов апартамент в средата на март ( в Бургас) и ми казаха, че документите се изпращат по пощата до Пловдив, 1 месец отнемало прехвърлянето от строителя и после още един месец на физическо лице- т.е ще имам битов ток от 1 юни! Зададох същия въпрос -в кой век живеем и за какво ползваме компютрите и интернет - отговора беше МОНОПОЛ! Време е държавата ако изобщо имаме такава да свърши нещо полезно за поданиците си!!!
1.
Изгрев без ток
14.04.2022 19:17:54
2
7
В момента няма ток в изгрев...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори