×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предсрочните избори неизбежни, но ги отлагат заради войната в Украйна и инфлацията


Предсрочните избори неизбежни, но ги отлагат заради войната в Украйна и инфлацията
На Кирил Петков ще му е трудно да излезе от тази ситуация, в която сам се постави, каза Слави Василев. Държат го на власт от чисто егоистични причини, коментира политологът
08 Април 2022, Петък, 09:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Коалиционните партньори ще свалят Кирил Петков, когато преценят, коментира политологът Слави Василев

Мнозинството от 134 народни представители в парламента, което крепи Кирил Петков на влас, не е на едно мнение по нито един от въпросите дали да дадем оръжие на Украйна, за избора на управител на БНБ и по казуса със Северна Македония. Това означава, че голяма пукнатина се е отворила в управляващата коалиция, коментира в „Здравей, България“ по Нова телевизия политологът Димитър Ганев.

Според него обаче в момента никой няма интерес от нови избори и една от причините за това е войната в Украйна. Не е изгодно свалянето на правителството и за опозицията, тъй като заради шоковото поскъпване на основните стоки е генератор на социално напрежение и води до срив в подкрепата за партиите от управляващата коалиция. 

Политологът Слави Василев пък прогнозира, че коалиционните партньори ще свалят Кирил Петков, когато преценят.

Политическият анализатор доц. Иво Инджов добави, че премиерът става заложник на останалите партии в коалицията, но това не би могло и да е нещо различно. „Никой не е имал сериозни очаквания за стабилност на тази коалиция, но лидерите са затова да вземат отговорни решения, а не да се водят по популистки подбуди“, обясни той.

„Консервативният поглед върху позицията ни за Македония прозвуча за първи път от президента Румен Радев на едно заседание на Консултативен съвет по национална сигурност. Тогава той каза, че трябва да се бърза разумно, без да бъдат прескачани българските условия в разговора“, припомни пък Арман Бабикян. 

„Сега чуваме повторение (б.а. от Слави Трифонов) на тази реплика, след дълго мълчание по темата. Склонен съм да си мисля, че това се случва по други причини, а не заради казуса „Македония“. Вероятно се прави, защото не се разбират за един пост, т.е. за управител на БНБ“, добави той.

„Виждам едни хора, които са се събрали и са склонни да спорят повече за един пост, отколкото за глобалния имидж на България, след като сме в унизително странно положение да не помагаме на Украйна с оръжие. Хората, които управляват, приемат да изглеждаме така жалко, но не са склонни да отстъпят един пост. Нервните реакции не бяха на Трифонов“, подчерта бившият депутат.

„Хората са склонни юнашки да се бият за един пост. Защо чак толкова никой не разбра, а за преговорите с Македония и за това дали изглеждаме нелепо пред цяла Европа и НАТО явно може да се преглътне“, добави той.

„България изнася оръжие за Полша. Дали то отива в Африка не съм много сигурен. Не съм сигурен дали пред Европа трябва да изглеждаме добре или в очите на своите граждани. Една по-балансирана позиция за Украйна съответства във възгледите на българите и в това няма нищо нелепо“, каза пък Слави Василев.

Според Димитър Ганев да вкарваме България, Полша и Унгария в една група спрямо отношението им към Русия би било голяма грешка, защото историческия и културния контекст в отношенията ни с Москва са на противоположни нива. 

„Намираме се в нов ключове етап по отношение на взаимоотношенията в коалицията и споровете за въоръжението на Украйна е само един от тези крайни ключове. БНБ е втори,  а Северна Макадония – трети. Това са трите ключови въпроса, върху които разсъждаваме“, обясни той.

„Мнозинството от 134 народни представители в този парламент обаче по нито един от тези казуси не е на едно мнение. Това означава, че се намираме в етап на много тежка пукнатина в управляващата коалиция. Логично е да зададем въпроса кое е управлението в момента“, подчерта Ганев. 

„Първият тест за властта ще е изборът на управител на БНБ, но водещ за публичният интерес трябва да е не с какво мнозинство точно е избран той, а да е възможно най-добрата кандидатура или такава, която би нанесла най-малко щети на институцията“, заяви доц. Иво Инджов.

Изборът на управител няма да доведе до предсрочни избори, прогнозира той.

Според Димитър Ганев пък ГЕРБ не си е повишил своя резултат, а „Продължаваме промяната“ слиза едно стъпало надолу. 

„Партията на Бойко Борисов стои статично от последните избори насам. През март хората на Кирил Петков слязоха още едно стъпало надолу, което направи ГЕРБ първа политическа сила. Това е много трудно обратимо, защото имаме огромен генератор на социално напрежение – цените на основните стоки“, добави той.

„Има няколко фактура, които забавят предсрочните избори – първо по време на война държава като България, която е член на НАТО, да изпада в политическа нестабилност едва ли ще се хареса нито на обществото, нито на нашите международни партньори. Българите все още не искат предсрочни парламентарни избори. Нито една от формациите, които са част от управляващото мнозинство, няма интерес от избори сега“, подчерта Ганев. 

„ГЕРБ и ДПС също нямат интерес от предсрочни избори, защото, колкото повече се задържи това мнозинство на власт и продължи ерозията в подкрепата му, толкова би било за опозицията“, добави той.

Оставането на „Продължаваме промяната“ във властта е против интересите на партията, каза пък Слави Василев.

„Коалиционните партньори крепят Кирил Петков на власт, а не обратното – премиерът да я държи в ръцете си и те да зависят от неговата воля. Те го правят от чисто егоистични причини, тъй като гражданите няма да приемат нови избори на този етап, но това им дава право да го свалят, когато преценят и коментарът на Слави Трифонов показва ясно това“, обясни той.

На Кирил Петков ще му е трудно да излезе от тази ситуация, в която сам се постави, каза още Василев. 

Социологът Румяна Коларова и политологът Христо Панчугов пък изтъкнаха в „Тази сутрин“ по бТВ, че подкрепата за управляващата коалиция се свива.

„Липсва фундаментална основа. Въпросът не е дали ще се задържи това мнозинство, а защо и каква е голямата идея около това управление“, коментира той.

„Подкрепата се свива до ситуация, в която нейните симпатизанти се обясняват защо я подкрепят“, каза пък Коларова. Според нея претенцията на „Продължаваме промяната“ да са водеща сила в управляващата коалиция изглежда все по-невъзможна.

„Проблемът не е само в договарянето между партиите, а също и с постигането на основните приоритети на всяка формация. На всички партии им се налага да правят трудни политически ходове и в момента всяка една от партиите е все по-малко готова да плати цената за непопулярните ходове“, смята Коларова.

„Наблюдаваме отделни феодални царства със собствен дневен ред. По-голямата част от партиите отсъстват от обществения дебат, Кирил Петков отговаря за сложните теми. Това показва липсата на сближаване между субектите“, каза Панчугов.


В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
6
Коментара по темата
6.
111
08.04.2022 14:04:53
0
7
И с нови избори какво ще се промени?

Аз мисля че нищо, само ще хвърлим 50 милиона на вятъра!!!!
5.
ХАХА А В ГРОБАРСКАТА ПАРТИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
08.04.2022 10:19:11
9
6
""крадец до крадеца мила моя майнольо""ОБЕДИНЕНИЕТО ОКОЛО ""КУЧЕ В ЧЕКМЕДЖЕ "" И ""КУЧЕ КАСИЧКА""" Е ТВЪРДО !!!!!!
4.
Кацаров
08.04.2022 10:12:38
9
17
Свалянето от власт ще се случи след пълното заличаване на тиквата на греп и каскета и тогава всички ще могат да си отдъхнат спокойно и да продължим към един нормален живот а не под стрес от "спецализирани" акции ако това чудо се върне на власт
3.
1234
08.04.2022 10:04:39
5
14
Моля, моля Г-н Василев, не всички мислят като вас!
Може да си помечтаете малко!
2.
XAAXAXA
08.04.2022 09:30:37
9
20
Ей ,Слави ,БОНАК

Кви предсрочни избори ве,шматка,тва да не ти е бащиния?! Ай пак някви милиони ,щоот иначе вашите джуджета ще вземат да ги опандизят или да избягат и тогава и вашата маама е под ножа като го няа Тиквун и оня паляк с каската

Нискокачествен биологичен материал.
1.
Ай ся филми
08.04.2022 09:29:44
3
22
4ти път избори за един и същи резултат? Някой е жаден за власт май
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори