×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдия Парашкевов: Касабов има високи благородни цели, но го осъдихме


Съдия Парашкевов: Касабов има високи благородни цели, но го осъдихме
Валентин Касабов (вдясно) каза на зам.кмета по строителството К.Марков, че е част от обръч от фирми, той се обиди и го осъди
23 Юни 2011, Четвъртък, 21:51 ч.
Автор: Бесове.бг

Според Окръжния съд в Бургас общинският съветник е виновен, че казал за обръча от фирми на зам.кмета Костадин Марков, защото така го обидил. Въпреки че е действал в защита на обществения интерес
Зам.кметът по строителството на Община Бургас Костадин Марков и областен лидер на СДС осъди окончателно общинския съветник и водещ в ТВ СКАТ Валентин Касабов в дело за обида, съобщи Пресцентърът на Общината днес.
Решението е на Трети състав на Окръжния съд с председател Росен Парашкевов и е по жалба на Марков, който загуби същото това дело пред Районен съд през април.
Съставът, председателстван от съдия Парашкевов е отменил  поставеното решение на първата инстанция и е заел коренно различна позиция - че жалбоподателят е имал неприятни изживявания вследствие публично произнесените думи от страна на Касабов, затова го осъжда да му плати претендирания 1 лв. за неимуществени вреди, както и разноските от 50 лв.

Делото започна след сесията на Общинския съвет от 11 февруари т.г.  На тази сесия  бе взето решение за включване на зам.кмета по строителството Костадин Марков като представител на Община Бургас  в новоучредена Асоциация по ВиК. Групата на независимите, чийто формален лидер е Касабов тогава гласува против. Веднага след това, спазвайки Правилника за работа на местния парламент, Касабов взе думата, за да направи следното обяснение за отрицателния вот на групата (цитат от протокола на сесията): „Гласувах аз и моята група "против", не защото сме против тази докладна, а поради наличието на едно име, това е Зам. кмета Костадин Марков, който е  предложен да влезе в тази асоциация за "ВиК". Знаете, че през последните месеци неговото име  е замесено в обръчи от фирми, които  точат Община Бургас. Сега да му дадем  още една възможност, с това да направи  още един обръч около"ВиК", да се възползва максимално”.

За тази реплика е и осъден. Делото е с нищожен материален интерес, но решението е важно от морална гледка точка, защото е вид защита на чест. Факт е, че това е едно от най-невинните публични изявления  на политика-журналист Касабов, свързани с работата в строителния ресор на общината. Иначе за него има цяла поредица на предаването му „Паралакс“, в информационните емисии на СКАТ Тв и във в.“Десант“, които са с общ собственик – Валери Симеонов.

Ето какво още се казва днес в прессъобщението на Пресцентъра на Община Бургас:
„Присъдата на Бургаския Окръжен Съд доказва несъстоятелността и абсолютната неоснователност, както на изявленията и квалификациите на Валентин Касабов по отношение на Костадин Марков, така и тези в публикациите и предаванията на в.“Десант” и СКАТ, приложени като защитни доказателства от ответника. Присъдата по делото на Марков срещу Валентин Касабов постигна своята цел, а именно да изчисти и да защити доброто име на зам. кмета на Община Бургас, а покрай това и цялата институция на местната власт. Заедно с това удовлетворение буди и другата основна цел на присъдата – да заклейми морално изявленията, обидите и клеветите отправяни от Касабов и негови колеги, по отношение на Марков и изпълняваните от него служебни ангажименти, в качеството му на зам. кмет по устройство на територията и строителството в Община Бургас.

Правим достояние до медиите и обществеността тази присъда, поради възбудения голям обществен интерес по темата. Решението на съда още показва, че твърденията на основния водещ на ТВ СКАТ и общински съветник Валентин Касабов са неистина и показват нивото на професионалната му точност.“

„В репликата от трибуната не съм използвал нито обидни изрази, нито съм  изнесъл конкретни клеветнически факти, които да накърнят репутацията на Марков. Бих искал да кажа на колегите от общинския пресцентър, че по граждански дела съдът не се произнася с присъди. Смешен е и патосът им, с който отъждествяват един зам.кмет с цялата институция община Бургас. Съдът не заклеймява никого в своето решение и няма това за цел. Нищожен е и обществения интерес по темата, но това са жалките опити да бъде тя раздухвана от определени заинтересовани лица от общинската администрация. Когато първоинстанционното решение  не беше в полза на Марков, Пресцентърът го пазеше в тайна. Може би тогава общественият интерес не беше толкова голям? Или на някои чиновници не им хареса фактът, че има съдии, които са намерили техните претенции за напълно несъстоятелни?“, заяви Касабов, след като се запозна с прессъобщението.     

      Мотивите на Окръжния съд,  които в крайна сметка  обръщат наопаки решението на Районния съд обаче са доста интересни, видя besove.bg:

Председателстваният от съдия Парашкевов състав „напълно приема довода, че Касабов е действал в защита на обществения интерес, като цялостното му поведение е било насочено към защита на законните интереси на гражданите на Община Бургас и това той пряко е свързвал с разходването на общински средства по повод реализирани от общинската администрация проекти по благоустрояване на града. Съдът приема за несъмнено, че Касабов е лице с високо гражданско съзнание и е преследвал благородни цели – гарантиране на правото на информация – всеки да бъде осведомяван и да получава такава, както и борба с корупцията.“


В категории: Темида


23
Коментара по темата
23.
Бяс до 22
27.06.2011 11:20:15
0
0
Мечтай си! Марков стана още по-смешен!
22.
До нормалната /жена/
24.06.2011 21:48:15
1
1
Да, прочетохме я статията! За Касабов мога да кажа, че ако всичките хора къде ги ругае с причина и безпричина му заведат по едно дело, ще плаща докато е жив. Зам.кмета не искал да печели от него. Просто му е натрил носа...Това разбрахме.
21.
до нормалната жена
24.06.2011 17:39:58
0
0
Нормални в този форум НЯМА
20.
Нормална жена до всички 19
24.06.2011 14:37:56
0
0
Да попитам дали поне един от вас е прочерл статията преди да я коментира?
19.
Марко Сабов
24.06.2011 13:11:09
0
0
Коцето и Вальо си ги мерили...ама не по махленски,а в съда - за по-голяма тежест.

Имам процедурно предложение:

Що не вземат да си ги премерят например в боксовата зала - и там да се види кой е по-мъж?

А ни занимават с нищожните си материални глупости с огромен морален интерес в плитките им актьорски ,послушни мозъчета?
18.
ЧУКЧА
24.06.2011 11:10:04
2
3
Истината е ,че Марков хвана Валери Симеонов в нарушения при прокарването на подземните кабелни мрежи на СКАТ ! Платил за един кабел ,а прокарал пет !Естествено Валерчо беше глобен и сега си отмъщава !А Касабов е като куче на къс синджир- казват му дръж-държи,лай-лае,лижи-лиже ! За една заплатка какво ли не прави човек!!! Виж за свирки не знам дали ще се навие,ама Валерчо да опита !!!верността му
17.
Отговарящ
24.06.2011 10:59:50
3
3
Морал нулев, дет са вика нема такфоз живтну

Зам. кметът по устройство на територията и строителството в Община Бургас Костадин Марков осъди окончателно общинския съветник и водещ в ТВ СКАТ Валентин ... и кфо ай стига всички знаем Коцето колко са налапа, тез бузки да не поддържат лесну я? :D
16.
питащ
24.06.2011 10:23:21
1
5
Ако яестта на един зам. кмет струва един лев, колко ли ще струва морала му?!
15.
Хопси
24.06.2011 10:18:27
1
2
Хахах! Има Видовден! То и Касабова я осъдиха , ама в Страсбург не мислеха точно така!
14.
Аз
24.06.2011 10:11:56
2
2
Касабов е №1! А пък в това форумче хайде веселки и богчета да не пишат, щото стават смешни!
13.
FREEDOM
24.06.2011 10:09:14
7
2
НЕ СЕ СЕЩАМ ЗА МЕСЕТЕН ПОЛИТИК В БУРГАС , КОЙТО ТОЛКОВА МНОГО ДА Е ОЧЕРНЯН И ОХУЛВАН. И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ТОВА СТАВА ОТ ЕДИН И СЪЩ ЧОВЕК ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ , ЧРЕЗ НЕГОВИТЕ МЕДИИ.НЕ СИ ЛИ ЗАДАВАТАЕ ВЪПРОСА ,КАК ТАКА НИТО ЕДНА ДРУГА МЕДИЯ НЕ ОБВИНИЛА ДОРИ ВЕДНЪЖ ЗАМ.КМЕТА МАРКОВ. МОЖЕ БИ Е КУПИЛ МЪЛЧАНИЕТО НА ВСИЧКИ МЕДИИ???
ЖАЛКИ МЕСТНИ ЖУРНАЛИСТИ-ОНАНИСТИ , ГОТОВИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ДА СИ ПРОДАДАТ ДУШИТЕ И "ПЕРАТА" , ТОВА СА МЕДИИНИТЕ МИШОЦИ НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ.
БРАВО НА КОЦЕТО МАРКОВ , ЧЕ НЕ ТРЪГНА ДА СИ ТЪРСИ МЕДИЕН КОМФОРТ , СЛЕД НЕВЕРОЯТНИЯ РЕКЕТЬОРСКИ НАТИСК , НА КОИТО ГО ПОДЛОЖИХА "СКАТ" И "ДЕСЕНТ" , А ТРЪГНА ДА СЕ БОРИ ЗА ИМЕТО СИ.
КОЛКО ЛИ ДРУГИ МЕСТНИ ПОЛИТИЦИ МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ И ДАЛИ ИМ СТИСКА?
12.
Лукавия
24.06.2011 09:58:25
2
4
Не обичам В.Касабов, но истината е такава Коце Маца и Димитър Николов са лапнали милиони ... Спомнете си връзките с ДПС и яхтата Самора, сметището и "Радине транс", къщата на "Богориди" №11.Всичко това са факти, които показват, че в този случай Касабов е прав ...
11.
към неутрален
24.06.2011 09:35:45
0
0
Неутрален, използваш много красиви думи, за да защитиш въпросните хора и да ни убедиш в нещо, но това не е реалността и гледната точка на голяма част от разумните читатели. Споменатите журналисти-НЕ СА ОБЕКТИВНИ. Веднага им проличава в статиите къде са яли и пили, на чия страна са.Когато са против някого, те "зачертват" и хубавите неща, които този човек прави, направил или се стреми да направи. Не всичко е бяло и черно в този живот. Прекалено лесно е и първично да се реагира така. Иска се разум, а не агресия и устременост да плюеш по някого на всяка цена...Журналистиката не е взимане на страна и използване на обиди и цинични фрази. Тя е отразяване.И то обективно отразяване. Без да влагаш лични чувства и емоции.
10.
Неутрален
24.06.2011 09:02:51
0
0
Свободата на словото е много хубаво нещо, но е жалко когато хората се крият зад тази фраза за да кажат неща, които изразяват тяхното собствено мнение и пречупват грозно обективната действителност. За съжаление са твърде малко журналистите, които професионално и обективно отразяват действителността.
9.
от созопол
24.06.2011 08:21:31
0
5
КАСАБОВИ СА НА ГОЛЕМИТЕ ЖУРНАЛИСТЕ - РЕЙКЕТЬОРИ,НАРОДА НЕ ГИ ОБИЧА И САМИ СИ ПРАВЯТ ПР АКЦИИ,ГОВОРЯТ ЛЪЖИ И ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА.НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ НА ТЕЗИ МРЪСНИЦИ !
8.
Ивета
24.06.2011 07:27:02
0
5
Касабова ако е журналистка, то тогава аз съм Мерлин Монро...
7.
пара -
24.06.2011 06:12:52
3
1
Пара-шкевов,пара и много пара
6.
СМЯХ
24.06.2011 00:43:03
0
5
ХАХАХА абе ей хора как може да се излагате толкова с тази статия,Марков си го е осъдил,защото е прав,а Касабов луд идиот,журналистката КАСАБОВА,на която е този сайт пише за мъжа си Касабов многооо интересно и най вече обективна статийка няма що,пълен смях сте малоумници такива
5.
realista
23.06.2011 23:57:22
3
3
Бре, бре дружинката на Коца Маца тука много активна, бе - стига глупости. Коца Маца плати на Парашкевов и си нае кантората на Пламен Киряков дето всички знаем че само разпределя мангизи между съдиите,там са най-корупмипарите адвокати, стига сте вряскали. Добре че има такива като Касабов.
4.
Бургазлийка
23.06.2011 22:56:07
2
3
Касабов такива глупости взе да дрънка в последно време, че трябва да е щастлив, че и други хора не са завели по едно дело да го осъдят за клевети. Като си станал да действаш " в защита на законните интереси на Община Бургас, защо не се подплъти и не извади конкретни факти, които да докажеш при едно такова обвинение. Само голи приказки и обръщане като фурнаджийска лопата. Имах друго мнение за него, но в последно време рязко започна да ми пада в очите по много теми.
3.
Бургазлия
23.06.2011 22:28:48
4
7
Забранете СКАТ! Иначе не можете да ги спрете - с какво му е виновен Костадин Марков на Касабов, сигурно защото не го е включил в някоя хранилка, Костадин марков работи мвого добре и заслужава да осъди този касабов
2.
онзи чичко
23.06.2011 22:28:07
2
6
чудя се кое му е благородното на този интригант дрънкащ тъпизми по телевизията? Като е такъв благородник Дон Кихотовец защо не подкрепи проекта за Индустриална Зона, палячо!
1.
онзи чичко
23.06.2011 22:21:30
3
5
абе Касабов, както и Симеонов са откачалници толкова, колкото и оня тимрут от АТАКА Сидеров. Те били гледали интереса на Община Бургас, то ако е така защо не гласуваха ЗА индустриалната зона, а? Смешници и жалки интриганти. Цялата тази така наречена телевизия СМРАД или СКАТ май беше, трябва да се забранят чрез държавен вестник.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори