×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко зависим е ЕС от руска енергия и как санкциите срещу Москва могат да имат обратен ефект


Колко зависим е ЕС от руска енергия и как санкциите срещу Москва могат да имат обратен ефект
Политиците в Съюза сега говорят за търсене на алтернативи, но по-важният въпрос е защо бе допуснато страните членки да изпаднат в такова положение
25 Март 2022, Петък, 20:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Европейската комисия предложи решения на проблема в началото на март, но никъде в доклада си, интересно защо, не споменава атомната енергетика

Колко зависими са европейските държави от руския газ и какви ще са следствията от тежките санкции към РФ, продиктувани от продължаващата военна операция в Украйна? На този въпрос дава нагледен отговор Маркъс Лу от сайта VisualCapitalist

Той предлага изработена от Евростат инфографика, придружена с данни от 20 години назад, която демонстрира ясно каква е реалната обстановка в Европа.

Русия не само е един от най-големите износители на енергия в света, но и най-големият доставчик на горива към Стария континент. Към октомври 2021 г. РФ е била отговорна за 25% от целия внос на петрол към ЕС. 

Източник: Eurostat

Това е три пъти повече от втория най-голям вносител. И разбираемо, въпросът с това как е било допуснато това да се случи, сега, в контекста на войната, е най-обсъжданата тема в Съюза.

Енергийна зависимост по държави

За начало е важно да се сравни енергийната зависимост към Русия на всички държави членки на ЕС от 2000 до 2020 г. Таблицата долу показва точно това. 

Впечатление правят няколко страни. България например е намалила зависимостта си – от 46.4% до 37.9%. За сравнение, промяната в съседна Румъния е с обратен показател – от 21.9 през 2000 г. до 28.2% 20 години по-късно.

Интересен е случаят на Полша, която за 2 десетилетия е станала 4 пъти по-зависима от руски газ. Едни от най-големите критици на Русия пък – Латвия, парадоксално са увеличили вноса на „синьото гориво“ за 20 години от 57.8% до 74.9%. Това обаче не е най-шокиращият пример. Малките страни като Люксембург, Кипър и Малта са на практика изцяло зависими в енергийно отношение от РФ. Дания пък за 20 години от единствен износител на енергия (данните за 2000 г. не са объркани и процентът е минусов, защото държавата е произвеждала повече енергия, отколкото ѝ е било нужно), сега се е превърнала в една от сериозно зависимите. Ръстът там е с над 80% - от -36% до 45%.

Какви са алтернативите на руския газ за Европа

Средно за ЕС обаче ръстът не е драстичен за 20-годишният период, макар че това не е особено важно, тъй като дали 56.3% от всички доставки на газ средно за Европа ще са от Русия или 57.5% ще са от там – резултатът остава един и същ.
Съюзът внася най-много суров петрол от Русия – 26.9%, което е повече от доставките от следващите 3 страни взети заедно – Ирак (9%), Нигерия (7.9%) и Саудитска Арабия (7.7%). Това не бива да е изненадващо обаче, тъй като Русия през 2020 г. е била третия най-голям производител на тази суровина в света.

Въпреки че в ЕС има планове всички електроцентрали, които работят на въглища, да бъдат премахнати до 2030 г., този период ще дойде след почти десетилетие. Дотогава Русия остава най-големия вносител на въглища за Съюза с 46.7%. И това не е изненадващо – на територията на РФ се намират вторите най-големи залежи на въглища в света, а само през 2020 г. там са произведени 328 млн. метрични тона, превръщайки страната в шестия най-голям прозиводители на тази суровина.

Аналогична е и ситуацията с вноса на газ, използван за отопление. Огромна част от него идва именно от Русия – 41.1%, през Северен поток. Този проект е най-големият подводен тръбопровод в света и бе завършен през 2011 г.  „Северен поток 2“ пък, който получи „червен картон“ от Германия директно след 24 февруари т.г., при старта на специалната военна операция на Русия в Украйна, се очакваше да увеличи двойно дебита на газ към ЕС. 

Какво се случва сега?

В отговор на санкциите, въведени от Запада, Русия обяви, че спира износа на определени стоки и сурови материали. Преди дни рублата видя почти двоен ръст директно след като Путин заяви, че ще продава газ на „недружески страни“ (в т.ч. и България) само за рубли. Така цените на газа в Европа скочиха веднага до невиждани ниво. В началото на март т.г. Европейската комисия и Международната агенция по енергетика обявиха своите предложения за това как Европа да намали зависимостта си от Русия, но много късно. „Трябва да станем независими от руския петрол, въглища и газ. Вече просто не можем да разчитаме на вносител, който ни заплашва“, каза Урсула фон дер Лaйен – председател на ЕК. 

Теория: Русия спонсорирала природозащитни НПО-та, за да държи Европа зависима от газ

Но не е толкова просто, защото, искат или не, политици в ЕС, в момента се оказват с вързани ръце заради зависимостта си от руска енергия. „Отрязването“ на най-големия вносител ще доведе до сериозни проблеми, особено когато става въпрос за нещо толкова важно, колкото енергетиката. Малко са страните в Сюза, които имат капацитета (и още по-важно – желанието), да заменят веднага руския внос с друг.

А по една или друга причина в предложението на ЕК никъде не се споменава нищо за атомната енергетика, като алтернатива на сегашното положение. 
 


В категории: Политика


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
13
Коментара по темата
13.
Бай Дъню
26.03.2022 12:33:04
0
2
Управляват ни кукли на конци изцяло зависими от узурпаторите отвъд океана! Нищо добро не следва за Европа, Америка иска стария континент на колене дано им объркат плановете,но и в двата случая ще има доста изпитания за нас нормалните хора...
12.
Радостин
26.03.2022 11:04:11
1
4
От глупост беше допуснато!!!!!
През 90-те Запада се върза на Русия, че ще се превърне в модерна и демократична държава, с което ясно показа, че не познава руската душевност и имперски комплекси.
Украйна също сами са си виновни, защото, ако през 94 г. не бяха върнали на Русия доброволно и напълно безплатно 9000 ядрени бойни глави, които имаше след излизане от СССР, Путин нямаше да посмее да анексира Крим и да тръгне да води война срещу Украйна.
Сега Запада пак беше излъган, че Русия няма да напада Украйна, а само провежда учения по границите й.
Всеки който се е доверил на Русия после го отнася.
11.
Светозар
26.03.2022 10:47:09
1
9
А защо никой не говори за концесията за златото ни и колко се изнася от България . Ако това се спре ще има средства за всичко!!!
10.
Bbb
26.03.2022 10:06:40
0
7
Каквото е в българския парламент,такова е в европейският.С педали и зелени човечета лобисти истинска политика не може да се прави.Америка и Англия го знаят това и го използват в полза на своите интереси,трябва само да им се пускат интриги и всичко е о.к.
9.
Снимката е показателна
26.03.2022 08:31:49
4
8
Урсула слуша по телефона какво и диктува Байдън, а Путин и казва , ей, мисли със собствената си глава, нищо , че си блонди !
8.
Тъй де тъй
26.03.2022 04:48:50
2
13
Русчев,как да говорят атомна енергия като тя им бърка отзад, защото е евтина,а на сегашните западни другари това не им се нрави, защото тези дето им дърпат конците са набили много пари в скъпи зелени алабализми, отделно ако всеки направи атомни електроцентрали няма да има кой да изнася ток и много държави ще станат енергийно независими.Само че това не е целта,а точно обратното.Освен това всички тези санкции ще са на гърба на евро и американските гои,така че кукловодите потриват ръце, защото ще предпоставки за създаване на размирици и напрежение.
7.
d0 6
25.03.2022 22:45:11
3
3
mno ti e prumit mozaka amerikancite ne sushtestvovat!!!!11
6.
пецата
25.03.2022 22:37:36
5
10
bidona ne haresa tazi novina
borbata e sre6tu gospodstvaneto na dolara ,a tazi bitka e na jivot i smart, za6toto amerikancite ne iskat da izpuskat upravlenieto na sveta
5.
А зърното
25.03.2022 22:22:55
5
18
Втората криза за ЕС ще е след като свършат зърното и слънчоглед от старата реколта. А и рапицата за гориво. Украйна ако не сключат мир няма да сее зърно, а светото надали е оцеляло, а те са основни износители. Ще ни искат и зърно. Както наш историк каза "на жълтите павета жито не расте", а на полето. Господ дано даде богата реколта
4.
*********
25.03.2022 21:56:36
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Винаги мога да извадя решение от задния си джоб
25.03.2022 21:52:05
2
16
Предлагам държавата да дотира боба и да се купува за 30 стотинки килото. Така всеки ще пердаши боб, съответно ще произвежда газ. Всеки ще си носи газовият хъб в г@z@ си. И ще се отопляваме с енергоносители с бобен произход
2.
Доналд Тръмп
25.03.2022 21:20:52
2
26
Аз предопредих за това преди няколко години, ви ми се смяхте. Кикотехте се помежду си и си шушукахте че съм луд. Сега не ви е смешно.
1.
*********
25.03.2022 21:17:45
2
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори