×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви са алтернативите на руския газ за Европа


Какви са алтернативите на руския газ за Европа
Танкер за пренос на втечнен газ
24 Март 2022, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

На преден план излизат други алтернативи - като например увеличаване на доставките на американски втечнен газ

Европейският съюз (ЕС) прекара последните няколко седмици в налагане на санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Те включват наистина един безпрецедентен мащаб от мерки - от забрани за пътуване и замразяване на активи до тежки санкции върху руския бизнес и индустрия.

И макар че обхватът им е наистина голям, все пак е ясно, че те не са достатъчни, за да засегнат Москва. Вариант е намерението на ЕС поетапно да намали вноса на газ до 2023 г. и по този начин да се прекъсне един основен източник за приходи на руския държавен бюджет.

Само че как да се случи това по възможно най-безболезнен начин за европейската икономика, бизнес и индустрия?

"Трудно е, дяволски трудно, но е възможно, ако сме готови да отидем по-далеч и по-бързо, отколкото се е случвало преди", казва Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия и отговорен за прилагането на Зелената сделка - договорът, чиято цел е да превърна Европа в първия климатично неутрален континент.

И трудно може би е твърде меко казано, тъй като енергийните нужди на Европа са тясно свързани с Русия. Данните на Евростат за 2020 г. показват, че 41% от доставките на природен газ идват именно от там. Може да се каже, че ситуацията е сходна и по отношение на вноса на въглища, където руският дял е 46%. Двете суровини заедно заемат 36% в европейския енергиен микс.

При това положение е логичен въпросът какви са алтернативите на руските енергийни ресурси.

Газът е може би най-належащият проблем, дори и при отиващата си зима. Все пак суровината остава ключова за производството на електричество, както и по отношение работата на тежката индустрия. Именно газът е и основната суровина, която се използва за замяна на традиционните въглища.

Норвегия се явява вторият по големина доставчик в Европа след Русия с дял от 16%, но този процент трудно може да се промени, тъй като страната вече работи с максимален капацитет на доставки.

Така че на преден план излизат други алтернативи - като например увеличаване на доставките на американски втечнен газ. САЩ е най-големият износител в света, поемайки 22% от търсенето в глобален мащаб, а процентът по отношение на Европа вероятно ще се увеличи заради търсенето на алтернативи за руския газ.

Но вероятно и това няма да бъде достатъчно, тъй като САЩ нямат капацитета за дългосрочно запълване на подобна празнина, а в момента също търсят начини за изкупуване на втечнен газ, така че да задоволяват увеличаващото се търсене.

Тук идва ролята и на страни като Катар, които също могат да се намесят.

В неделя немският министър на икономиката Роберт Хабек пътува до Доха, където се срещна с емир Тамим бин Хамад Ал Тани и двамата обявиха дългосрочно партньорство за доставки на втечнен газ за Германия.

Само преди няколко седмици пък канцлерът Олаф Шолц съобщи, че страната му започва строежа на два нови терминала за обработка за втечнен газ, което означава, че в Берлин работят сериозно за вариант, при който газопроводът "Северен поток 2" ще бъде наистина спрян.

От своя страна Италия търси увеличаване на доставките на газ от Алжир, който оперира два газопровода - един към Испания и Португалия и един в посока Сицилия. В Алжир има също и голям терминал за втечнен газ на пристанището в Скикда.

През миналата година страната обяви, че ще увеличи добива на нефт и газ с 5%, което може да има важно значение в сегашния контекст, тъй като газопроводът до Италия има свободен капацитет за повече доставки в посока Словения и Балканите.

Разбира се, друга опция е и Азербайджан чрез Трансанадолския (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP), които трябва да бъдат основна част от така наречения Южен газов коридор, включващ още Туркменистан и потенциално Ирак. В Азербайджан вече има потвърдена готовност да се увеличи капацитета на TANAP през следващите няколко години.

"В момента TANAP работи на 100% от капацитета си", казва ръководителят на консорциума Салтук Дюзиол, цитиран от "Ройтерс". "Като цяло тази година планираме да доставим 16,2 милиарда кубически метра за Турция и Европа", добавя той. От тях европейският дял е 10,5 милиарда кубически метра.

Дюзиол твърди, че страната му планира увеличаване на капацитета до 23,7 милиарда на първи етап и след това до 31 милиарда кубически метра в следващите 4-5 години, но за целта ще бъде необходимо построяването на допълнителна инфраструктура.

Що се отнася до въглищата, може да се наложи Европа отново да започне да разчита на тях, въпреки желанието за постепенното им изключване от енергийния микс и преминаване към изцяло екологично чисти източници на енергия.

Европейските страни постепенно започнаха процес на извеждане от експлоатация на въглищна инфраструктура през последните години, но това е нещо, което вече не изглежда толкова сигурно.

"В краткосрочен план може да се окаже, че като предпазна мярка и за да сме подготвени за най-лошото, трябва да поддържаме въглищните електроцентрали в готовност и може би дори да ги оставим да работят", казва немският икономически министър Хабек.

Подобно е и мнението на италианския премиер Марио Драги, който в края на февруари също заяви, че страната му може отново да открие някои от неработещите ТЕЦ-ове на въглища, за да се намали зависимостта от руски ресурси.

Ядрената енергия също е опция. Нейното производство нарасна с 6% през 2021 г. в сравнение с 2020 г. и е с най-голям принос за електроенергията в Европа от 2014 г. насам. Проблемът в момента е, че много атомни електроцентрали са близо до края на жизнения си цикъл, чието удължаване е изключително скъп процес. 

На целия този фон може би ще се наложи преходът към зелена енергия да бъде позабавен в краткосрочен план.

Войната по бойните полета на Украйна очевидно ще се се превърне във война на изтощение между икономиките на Европа и Русия. Загубата на руските горива ще ограничи промишленото производство, а по-високите цени на енергията биха задълбочили кризата с цената на живота на целия континент.

За Русия кризата все пак може да се окаже значително по-тежка, имайки предвид до каква степен руския бюджет зависи от европейските приходи.

Така по-големият въпрос всъщност е коя от двете страни би могла да се адаптира към променящата се реалност.

Източник: Webcafe.bg


В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
Трол
25.03.2022 09:40:56
2
10
Проблемът е в предателите, които управляват ЕС и вървят срещу интересите на собственото си население! Ще купуват втечнен газ от САЩ, които те на свой ред ще купят от Русия... А сметката ще платим ние... Найс
10.
Няма алтернатива...
25.03.2022 08:42:17
2
10
...особено за България...абсолютно никаква..всичките азерски глупости са за вестниците..там пак е Газпром..Да ..битката ще е Европа срещу Русия в полза на американците..ще го духаме ние..В тоя смисъл нашите политици и по добре да приказват по малко...мисленето ямно не им се отдава...
9.
neeeeee
25.03.2022 06:31:25
3
5
evropata go otnese inkite rakoplaskat piruvat sabirat rajdadsalite si jelezarii i gi davat na poludeli tezlobni ukri/na tezi ukri da ne sa gim obarkali VAKSINATA
8.
да ясно
25.03.2022 06:11:35
4
11
Нямат алтернатива, а и няма как да имат.
7.
ХХ
25.03.2022 00:01:29
2
13
Многознайсовците, кое не е вярно в предишния ми пост, а?! Боли истината, нали?
6.
ХХ
24.03.2022 23:09:20
7
26
САЩ доставя 10 милиарда кубика екстра. Азерите не могат да доставят нико повече. Катар ще изнася газта си за германия, вместо за Китай, а Русия за Китай, вместо за германия. Германия ще го внася скъпо, Китай още по-евтино. Китайската икономика става още по-конкурентоспособна. Немската - още по-затънала.
ПП. За многознайковците: даже "печеливките" немски автомобилни фирми биха фалирали още преди петилетка, без милиардните субсидии от всички нас, дадени чрез Брюксел.
5.
XX
24.03.2022 23:02:55
2
22
ЕС обяви ли въглищата за зелени?!
4.
Стефан Бургаски
24.03.2022 22:17:11
3
29
Още първото изречение в статията е потресаващо...
Америка = на всяка манджа меродия...

САЩ да си стои в Северна Америка... Отесня им континента... Не спряха да си врат носа наляво и надясно... Кога ли ще си намерят майстора ...
3.
_nib_
24.03.2022 22:06:24
4
25
Как какви са алтернативите?
Скъп газ предоставен с ,,любезното съдействие" на мръсния американец....
2.
Bbb
24.03.2022 21:27:07
8
29
Нищо не е написано за алтернативата за България?Може би трябва да питаме всички Българи,които грачат срещу Русия в общия хор с диригент Хамериката.Няма страшно след лятото идва пак зима!
1.
ivan
24.03.2022 17:46:54
4
28
Алтернативата е че заставаш зад една крава и чакаш кравата да пръдне и събираш газове,разбира се трябва да имаш сертификат от министерството на земеделието.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори