×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Снежина Маджарова: Правилникът на ОбСъвет има празнота, като случая с Павел Маринов


17 Юни 2011, Петък, 16:48 ч.
Автор: Бесове.бг

Шефката на местния парламент смята, че сесиите се ползват за предизборна кампания, затова три дни преди скандала, в ГЕРБ взели решение да променят правилата

Няколко часа след публикацията ни, свързана със скандала, който се е разиграл във вторник между автора на „Супер Бургас“ Павел Маринов – кандидат за кмет от БСП и председателя  на ОбС Снежина Маджарова, пристигна обстойно  писмо, в което г-жа Маджарова аргументира защо се е стигнало до забрана да му се дава дума от трибуната.

Оказва се, че поради зачестили случаи на ползване на сесиите за предизборна кампания, както и с цел да се ограничат като цяло тези, които искат да бъдат чути от медиите в залата, групата на ПП ГЕРБ е взела решение, на свое заседание на 10 юни, да внесе искане за промени в Правилника, защото имало празнота. Г-жа Маджарова обвинява besove.bg, че в публикацията ни са използани квалификации и обиди, но това не е вярно, всеки наш читател би могъл да се увери като я прочете. За да не бъдем обвинени в тенденциозност от управляващата партия ГЕРБ, чийто представител е г-жа Маджарова, както и с цялото ни уважение към институцията Общински съвет, публикуваме писмото й без редакторска намеса, тъй като представлява важен информационен документ за самите общински съветници, за ръководителите на общински фирми, както и за всеки гражданин на община Бургас: 

                                                                          До редакцията на сайта „Бесове”

 На 17 юни в сайта „Бесове” е публикувана статия, в която се споменава моето име, в качеството ми на председател на Общински съвет-Бургас.

Измежду квалификациите и обидите, които присъстват в целия материал, се твърдят няколко факта, които също са неверни. Ще обърна внимание точно на тях, като направя следните уточнения:

- Павел Маринов няма право да внася докладни записки в Общински съвет-Бургас, защото е изпълнителен директор на смесено търговско дружество, а не еднолично общинско. Според цитираната от него разпоредба на чл.58 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и взаимодействието му с общинската администрация на Община Бургас, проекти на решения се внасят от кмета на Общината, ресорните зам.-кметове, общинските съветници и управителите на общинските търговски дружества. А той не попада в кръга на оправомощените лица.

Павел Маринов беше част от Общински съвет-Бургас и би следвало да познава правилата за работа на съвета. В случая той или е некомпетентен или умишлено се опитва да манипулира общественото мнение чрез аудиторията на сайта „Бесове”.

- Като председател на Общински съвет-Бургас и като част от групата на общинските съветници от ПП ГЕРБ-Бургас смятам, че в правилника на Общински съвет-Бургас съществува празнота, която донякъде, но не съвсем, касае и случая с Павел Маринов. Затруднени в работата си са и представителите на Община-Бургас и в други съвместни дружества. Така на 10.06.2011 г. групата на ПП ГЕРБ предложи изменение и допълнение на правилника - много преди Павел Маринов да входира исканията си в ОС-Бургас.

 Ето и мотивацията ни за това предложение:

Съгласно чл.19 от Наредбата за реда, по който Община Бургас участва в учредяването и упражнява правото си на собственост в търговските дружества: „Представителите на Общината в търговски дружества с общинско участие са длъжни предварително да вземат съгласие от Общинския съвет, за:

 1. преобразуване и прекратяване на дружеството;

 2. участие в други дружества;

 3. откриване на клонове;

 4. даване на обезпечения, в полза на трети лица.”

В Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и взаимодействието му с общинската администрация на Община Бургас не е предвидена възможност за представителите на Общината в търговски дружества с общинско участие да внасят в Общински съвет - Бургас проекти за решения. Така, както  през 2008 г. приехме съответна разпоредба за оправомощаване на управителите на общинските търговски дружества.

Практиката до този момент показва, че този пропуск в правилника ни препятства работата на представителите ни в съвместните търговски дружества, в които общината е акционер или съдружник. 

За да внесат в Общинския съвет за разглеждане определен въпрос, който е от компетентността на принципала, те следва да опосредят това свое действие чрез кмета на Община-Бургас, председателя на Общинския съвет или друг общински съветник по смисъла на чл.58 от нашия правилник. Губи се пряката връзка между представителите, които самите ние като общински съветници сме избрали, и общинския съвет като орган, чието компетентност е изключителна по голям кръг основни въпроси, свързани със съществуването и управлението на съвместните търговски дружества.

Предвид изложеното общинските съветници от ПП ГЕРБ-Бургас предлагаме на Общински съвет - Бургас да вземе следното решение:

Приема Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и взаимодействието му с общинската администрация на Община Бургас, както следва:

В чл.58, ал.2 се създава ново изречение второ със следния текст:

„Проекти на решения, свързани с търговски дружества, в които Община Бургас е съдружник или акционер, се внасят от представителите на Община Бургас, избрани от Общински съвет-Бургас или определени от кмета на Община Бургас.”.

Надяваме се всички останали политически сили да подкрепят предложението.

Следва да обърна внимание на още едно обстоятелство. Павел Маринов е изпълнителен директор на смесено търговско дружество с преобладаващо държавно участие, но същият не представлява интересите на Община-Бургас в това дружество. Общински съвет – Бургас е избрал за свой представител кмета на Община-Бургас г-н Димитър Николов. Съгласно устава на „ЗОД Бургас“АД , изпълнителният директор се избира от СД и по отношение на този избор ОС-Бургас не е изразявал становище.

Неясни за мен са и мотивите на Павел Маринов да сезира Общински съвет – Бургас с казуса относно невнесената част от капитала. В предложението му изрично е посочено, че Община Бургас като акционер с 20 % участие в капитала на дружеството е изпълнила напълно задължението си и  е внесла дължимата от нея вноска от 100 000 лева. Проблемите на дружеството очевидно не се дължат на Община Бургас .

- Относно твърденията за скандал между мен и Павел Маринов бих добавила само, че Павел Маринов не е идвал да разговаря с мен по този казус в кабинета ми в Община Бургас. По темата съм разговаряла с Павел Маринов на заседание на Комисията по правни въпроси и обществен ред, където един кандидат за кмет си изтърва нервите. Кой е той и как се държа в залата може да се види от записите на журналистите, които присъстваха. В случая аз не влязох в неговия тон.

- Като председател на Общински съвет-Бургас съм притеснена, че заседанията на Общински съвет и постоянните комисии се използват за предизборна платформа. Ние от ПП ГЕРБ не си позволяваме подобни действия, добре би било и напусналият по собствено желание Общинския съвет Павел Маринов да се замисли дали е допустимо да го прави.


В категории: Власт , Политика


19
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
19
Коментара по темата
19.
ужасена
22.07.2011 18:43:43
0
0
Маджарова - злобна, некомпетента. Пуснете я за депутат, за да се отърве Бургас от нея.
18.
Джорджо Армани
19.06.2011 22:27:47
4
0
Тез от БСП то ега ти нахалните. Те са извън борда, никой не ги брои, обаче още се натискат!
17.
Обяснявам ти
19.06.2011 22:23:45
4
0
Щото управляващата партия е друга, не е на Павката Маринов. Червенюгите вече нямат думата, не ги щем. Ай стига вече!
16.
Браво на №15
19.06.2011 19:05:59
0
4
И НА МЕНЕ ВЕЧЕ МИ СВЕТНА КАК СТОЯТ НЕЩАТА - ГЕРБ ТАКА ДО НИКЪДЕ НЯМА ДА СТИГНАТ. АЗ СЪМ С ПАВЕЛ МАРИНОВ - НО КЪДЕ СА ДРУГИТЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,ТЕ ЗАЩО МЪЛЧАТ !?
15.
Баста! 4 години стигат!
19.06.2011 00:50:25
0
4
(цитата от форума на паралелната тема)

Права сте, Соня! Но въпросът не е в това, дали проектът е "червен", "жълт", "син", "на раета", както въпросът не е в самата Снежина Маджарова! Въпросът е в това, че тя никога не би се осмелила да направи подобно нещо, ако нямаше "политическа поръчка" и политически и всякакъв друг тип "чадър" от местния си шеф - сиреч другаря кмет Димитър Николов. Тя си е позволила тази "глупост" не защото е глупава или пък самата тя има нещо против Павел Маринов и рожбата му "Супер Бургас", а защото по този начин й е наредено да "защити" шефа си! Защото на фона на един стартирал "Супер Бургас" веднага лъсва популизма и показността на градинките-асфалта-ларгото на сегашното управление и неговата абсолютна и тотална управленческа ИМПОТЕНТНОСТ да формулира и проведе истинска градоустройствена социално ориентирана политика, която не само ще направи града ни по-красив, но и хората - по-обезпечени, спокойни за работата, хляба и утрешния ден и като резултат - по-щастливи!!! Не продължавайте да ни мислите за ОВЦЕ, господа управляващи, които може само да "доите" и "стрижете", а после с НАШИТЕ парички да ни правите градинки и улици и да ни ги "подарявате" с великодушието на "благодетели", все едно сте ги направили за своя сметка от собствения си джоб, лишавайки семействата си "в името на народа"!

А на Павел Маринов отделен РЕСПЕКТ за това, че се оказва наистина принципен и последователен, съдейки по цялата преписка, която видях на сайта на Общинския съвет! Доколкото разбрах от всичко досега, причината да влезе отново в политиката е за да спаси "Супер Бургас" от опорочаване и проваляне или харизване "под тезгяха", на което го обрекоха ГЕРБ. Ако наистина е така - отделни адмирации за СМЕЛОСТТА му да се изправи срещу полицейско-бабаитска политическа машина на сегашната власт! No pasaran, г-н Маринов! А на Снежина не й се връзвайте, не е от класата Ви, тя е само заблуден и обречен "бушон" - изпълнител на указанията на онези нейни покровители, които явно се СТРАХУВАТ да се изправят пред нас и Вас и да понесат не само облагите, но и отговорността на властта, която им дадохме ние самите преди 4 години! Позор на политическите импотенти!
14.
Весела
19.06.2011 00:02:41
0
5
Маджарова просто вече прекали!
13.
Чочо Петков
18.06.2011 19:51:57
0
0
леле колко лоши хора, тая негативна енергия ако я използваха за нещо хубаво нямаше по цял ден във форумите да висят :-)
12.
До Columbo
18.06.2011 19:43:41
0
6
Ами то е ясно, кой е "повярвал" на ГЕРБ - такива лумпенизирани елементи, като теб, който не само на на български, но и на транслитерация не умееш да пишеш! Или, може би, се срамуваш? Горко ни, щом ГЕРБ се подкрепя от ТАКИВА "българи"!
11.
Columbo
18.06.2011 17:28:02
6
0
prodaljavat da se pi6at komentari ot zabludeni komunisti i podkupeni neosvedomeni li4nisti po adres na GERB. No nqma da gi upla6ite. Horata znaqt na kogo da povqrvat i tova 6te si proli4i na izborite. Togava nqma da ima komunisti v ob6tinskiq savet
10.
P.Petrov
18.06.2011 13:58:06
1
6
Предлагам на общинските съветници да пртедложат провеждане на публичен тест за интелигентност на г-жа Маджарова.
Първо да ѝ се даде текст от 15 реда и да се проследи, дали може да го прочете гладко.
После да и се дадат две задачи - една със средна(за нея) трудност 9х8 и още една с повишена трудност - 11х12. Журито да е от ученици - последен курс.
9.
Коко Шанел
18.06.2011 11:12:18
0
3
...впрочем, всеки гражданин има право да информира ОбС по въпроси от обществен интерес. В крайна сметка, ако толкова се държи на Правилника, докладни могат да се внасят чрез когото и да е от общинските съветници или група. /уточнението е заради подробността, че П.М не е съветник в момента/
8.
Коко Шанел
18.06.2011 11:04:09
0
4
Юридическите финтове по принцип са подходящи за излизане от ситуация, стига изпълняващият ги да се отличава с пъргав ум и задълбочени правни познания. В случая обаче сме изправени пред глуповато и непохватно боравене с нормативните текстове, сравнимо единствено с озадачаващия стил на обличане на госпожата. Г-жо, Маджарова, каква непълнота за Бога !?! В качеството си на общински съветник П.Маринов не само има правото, а е длъжен да информира ОбС за състоянието на дружество, в чийто капитал са внесени 100000 лв. от НАШИТЕ пари, госпожо председател. Фактът, че този общински съветник е в същото време изпълнителен директор на дружеството не му отнема това право. В случай, че заседанието се използва за предизборна агитация /о, колко рядко се случва това/, председателят на ОбС има право да отнеме думата на вносителя.
7.
простотия
18.06.2011 10:59:35
0
6
тая Снежинка е фатално проста бе... обикновено шефовете на общински и държавни предприятия като крадат и се чудят как да се покрият че да не дават отчети пред обществото а тая патка вместо да се радва и поошрява че се е намерил един съвестен директор който сам иска да се отчете пред хората тя му забранява... че и правилник ще променя за да продължава и на други да забранява... ееееееее такава простотия досега и в родното БГ (като Бай Ганьо) не бях чувал... май май мирише на друго тук - май в тоя случай самата община начело с Митко и Снежинка искат да потулят нещо от хората? на мен поне така ми мирише... иначе не виждам логика макар и да не разбирам от политика ама разбирам от хорски грехове и страхове... авторите я се поразтършувайте че да разберем поне от вас какво толкова ги е уплашило кмета и тази мургавелка снежинка и какво искат да потулят от нас че става интересно???????
6.
Дядо Мраз
17.06.2011 21:33:44
1
6
Сладуранка, няма си и идея какво я чака, ако Павел (и хората зад него)нещо се ядосат ...
5.
Страх и ужас
17.06.2011 19:29:12
1
9
Ееееееейййй, явно голям страх ги тресе ГЕРБ в Бургас и милото ни кметче с вечно "изстрадала" (сигурно от грижи за бургазлии) физиономийка, щом не само нервите си вече не сдържат, а и цензура в ОбС започнаха да въвеждат! И то от един Павел Маринов. Не съм фен на БСП-то, но лично на него вече му свалям шапка, евала! Явно е сериозна алтернатива на Митко, щом му затварят устата така, както и на Ваклин не му я затварят. Сигурно в новия правилник ще пише, че отсега нататък право да говорят и дори да влизат в общината ще имат само "членове" на ГЕРБ и то след предварителна заявка и одобрение на Митко-кметето, за да не му се наруши храносмилането, ако види в коридора някоя нежелателна опозиционна физиономия! Следващата поправка ще е отмяна на изборите, защото ОбС е приел решение, че в него могат да участват САМО "герберчета" и техните роднини! А нищо чудно ГЕРБ да вземат и решение на следващите избори ОбС да си избира сам НАРОД и да "назначава" на длъжност "гражданин на Бургас" само свои членове!))))))) Е тогава вече ще има яки ритници за затлъстелите задници!!! Мизерници и страхливци! Вън лумпените от властта!
4.
Денис
17.06.2011 18:44:35
4
0
абе, веднага ми се стори странна първата статия и имах усещането, че комунист + платена журналистка само някоя помия ще измислят и сега като чета отговора на тази от герб ми се изясни картинката. хихихи
3.
Фффффо
17.06.2011 17:52:05
3
2
Исках да пиша нещо за циганката с каруцата, обаче сте взели да триете коментари, които съдържат нецензурна и невярна информация!
Сега се надявам да неизтриете това: Снежина Маджарова е изключително интелигентна (при това) дама. Снежина Маджарова е с изисквани обноски и стил. Снежина Маджарова перфектно познава на чужди езици, а собствения си го знае дори двоен. Знаеща и можеща! Ето това е Снежина Маджарова, председателят на Общински изроден съвет - Бургас.
2.
офффффффф
17.06.2011 17:47:11
1
4
:))в Община Бургас май вече има отдел за онлайн мониторинг. Гордостта ми няма граници, защото знам, виждам, че са взели от дума. Дезинформационният отдел, шапки Дооооооулу!
1.
трагични
17.06.2011 17:13:12
0
8
Хах - ГЕРБ не си позволявали да използват заседанията и комисиите за предизборна платформа.. Това писмо е пълно с недоразумения, както и самото управление на ГЕРБ. Просто се презастраховате с тези решения от 10.06., за да не може да се дава гласност на никой, освен на свои хора. Страх лозе пази.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори