×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • За 2 месеца на Дунав мост са събрани над 1,5 млн. лв. от фишове и глоби
  • 114 безработни са започнали собствен бизнес с парите от обезщетението си
  • Нови протести срещу Лукашенко, ново насилие в Минск
  • Вижте дневния си хороскоп тук
  • 116 са новозаразените от коронавирус, 3-ма са в Бургаско
  • Голям е рискът от пожари в Бургаско, идва силен вятър, алармират метеоролози
НА ЖИВО

Суперскандал: Снежина Маджарова забрани на Павел Маринов да говори за „СУПЕР БУРГАС“


17 Юни 2011, Петък, 08:16 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, Снимки архив

Шефът на АД-то с общинско участие, което трябваше да реализира проекта, нямал право да се отчете пред Общинския съвет. Вероятно защото е кандидат за кмет от БСП?

На 14 юни, вторник, около 15 часа, се е разиграл невиждан скандал в канцеларията на председателя на Общинския съвет на Бургас Снежина Маджарова, за който besove.bg узна от свидетели.

Шефката на местния парламент, която е от ГЕРБ и се бори отново за избираемо място в листата на своята партия, е изтървала нервите си и се е нахвърлила грубо върху Павел Маринов, изпълнителния директор на „Зона за обществен отдих“АД - дружество, в което Община Бургас участва с една пета от уставния капитал, известно повече на широката публика като мегапроекта „Супер Бургас“.  Павел Маринов работи върху този проект от 2007 г., за  да се отвори града ни към морето и да привлече световни туристи и крупен бизнес. През настоящата година първият етап от него трябваше да е завършен – т.е. да имаме морска гара, която да е свързана с Морската градина.  Маринов е бивш общински съветник от БСП в този мандат. Той напусна ОбС през 2009 г., за да оглави АД-то и за да покаже надпартийност пред правителството на ГЕРБ и управляващата партия тук.

От 4 юни обаче той е официалният кандидат за кмет от БСП.

 „Събирахме се за заседание на правната комисия, когато Маринов влезе при Маджарова, за да се осведоми какво е станало с входирана от него докладна  записка.  Разбрахме само, че той иска да се отчете  за свършеното от АД-то, което му е вменено по закон и съгласно Правилника ни е длъжен да го направи.

Маджарова обаче се разкрещя,

че няма да му обяснява каквото и да било и не пожела да  дава отговор“, каза присъстващ на крамолата, който обаче не е бил толкова близо до двамата противници. В непосредствена близост до Маринов стоял Деян Стойков от „Атака“ и станал пряк свидетел, Ваклин Стойновски също. Днес Стойновски потвърди за случилото се.


Снежина Маджарова се бори за избираемо място в листата на ГЕРБ
и трябва да се справи с Павел Маринов, понеже той е кандидат за кмет от БСП

„Влязох и възпитано попитах дали ще получа възможност, съгласно входираната докладна, да говоря от трибуната на ОбС на сесията на 23 юни, какъвто е редът, така както се отчитат всички ръководители на фирми с общинско участие. Имах предвид да направя кратък отчет,  абсолютно всичко по преписката бях приложил към докладната по надлежния ред. Г-жа Маджарова беше нервна и смислен разговор беше невъзможен. В крайна сметка от невъздържаните й реплики разбрах само, че трябва да си видя резолюцията й“, каза Маринов.

Истината, според него, е неудобна, затова управляващите опитвали да потулят фактите около състоянието на АД-то. Маринов е изпратил първата аргументирана

депеша за тревожното състояние

до министъра на транспорта и до кмета още през януари т.г., а през февруари пише още по-остър и обстоен доклад. Тогава всички документи на „Супер Бургас“ са му взети в столицата и проектът е замразен.

За времето, откакто АД-то е регистрирано през 2009 г., се оказва, че Община Бургас, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „Пристанище Бургас“АД са внесли 100% от своя дял по 100 хиляди лева. И до ден-днешен държавните структури  „БДЖ“ЕАД и ДП“НК Железопътна инфраструктура“ продължават да дължат по 70% от своя дял, т.е. не са внесли общо 140 хиляди лева.

Проектът е обявен с национално значение още през 2008 г. Той е публичен, а създаденото АД е със специална инвестиционна цел.

За цялостната реализация са нужни около 380 млн.евро – за да имаме офис- и конгресен центрове, пасажерски терминал и т.н.

 До 2011 г. трябваше да е приключила първата фаза с пуск на Морската гара и нейната директна връзка с Морската градина. 50 % от похарчените дотук пари са отишли за изготвяне на плановете по градоустройството, които ако се реализират в цялостен вид, ще бъдат осигурени 3 хиляди работни места.

 Досега е имало интерес от сериозен инвеститор от Катар, където лично премиерът Бойко Борисов презентира проекта в началото на 2010 г., а от тяхна финансова институция пращат експерт, който  2 месеца е бил тук, за да изготви нужните доклади за старта.

Булбанк и ЕБВР и в момента са готови да отпуснат кредитни линии. Дойче банк дори изпрати свой представител при кмета Димитър Николов и шефа на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков, за да подчертае сериозен интерес.

Парадоксът със стопирането

на „Супер Бургас“ е от началото на януари т.г., когато се разбра, че правителството няма желание да даде рамо за старта.

„Независимо, че идват избори, борбата за проекта трябва да продължи. Представете си – дори и само да успеем да премахнем оградите на пристанището, ще е достатъчно да променим съзнанието на хората“, заяви днес Маринов, който едва потискаше омерзението си от скандала при своята политическа опонентка.

Оказва се, че от 2009 г. на щат в АД-то са били трима души, а 6-членният борд е получавал заплати по 600 лв. Те обаче са спрени през м.г. В същото време това търговско дружество успява да стане член на международната организация на Средиземноморските пасажерски пристанища и круизни оператори „Медкруиз“, но не може да си плати дори встъпителната членска вноска, защото все още не е преобразувано по вина на държавата в дружество със специална инвестиционна цел  за привличане на институционален инвеститор. 

Цялата обстойна преписка по този уникален нашенски случай днес видяхме публикувана на страницата на Общински съвет-Бургас, в раздела „Входящи писма“. Не потърсихме г-жа Маджарова, за да я чуем що за резолюция е поставила под докладната на Маринов, защото я видяхме черно на бяло. Ето какво е написала саморъчно шефката на ОбС:

Искането за допускане до разглеждане в заседанието на 23.06.2011 г. е недопустимо. Ще бъде внесено в следващото заседание, ако ОС одобри предложените в Пр-ка промени“, резолюцията е с дата 13 юни 2011 г.

За какви промени в Правилника говори г-жа Маджарова, след като остават две общински сесии до края на мандата – през юли и септември, не става ясно.
В категории: Опозиция , Политика


15
Коментара
Хавана пак под карантина
Хавана пак под карантина 11/08/2020, Вторник 12:42 0
Флагман.БГ Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август 11/08/2020, Вторник 12:18 3
Слави търси новата Крисия
Слави търси новата Крисия 11/08/2020, Вторник 11:20 2
15
Коментара по темата
15.
До предния
19.06.2011 22:20:35
6
1
Колега, виждам явно че имате много свободно време да пишете по девет лакътя дълги коментари. Айде стига с тоз смешен проект. Павката не е от управляващата партия. Беше и нищо не направи тогава. Ние сега сме гласували за ГЕРБ, те да си направят проект. Не щем червенюгите, затова ги махнахме. Това е положението.
14.
До Соня
19.06.2011 00:46:20
0
8
Права сте, Соня! Но въпросът не е в това, дали проектът е "червен", "жълт", "син", "на раета", както въпросът не е в самата Снежина Маджарова! Въпросът е в това, че тя никога не би се осмелила да направи подобно нещо, ако нямаше "политическа поръчка" и политически и всякакъв друг тип "чадър" от местния си шеф - сиреч другаря кмет Димитър Николов. Тя си е позволила тази "глупост" не защото е глупава или пък самата тя има нещо против Павел Маринов и рожбата му "Супер Бургас", а защото по този начин й е наредено да "защити" шефа си! Защото на фона на един стартирал "Супер Бургас" веднага лъсва популизма и показността на градинките-асфалта-ларгото на сегашното управление и неговата абсолютна и тотална управленческа ИМПОТЕНТНОСТ да формулира и проведе истинска градоустройствена социално ориентирана политика, която не само ще направи града ни по-красив, но и хората - по-обезпечени, спокойни за работата, хляба и утрешния ден и като резултат - по-щастливи!!! Не продължавайте да ни мислите за ОВЦЕ, господа управляващи, които може само да "доите" и "стрижете", а после с НАШИТЕ парички да ни правите градинки и улици и да ни ги "подарявате" с великодушието на "благодетели", все едно сте ги направили за своя сметка от собствения си джоб, лишавайки семействата си "в името на народа"!

А на Павел Маринов отделен РЕСПЕКТ за това, че се оказва наистина принципен и последователен, съдейки по цялата преписка, която видях на сайта на Общинския съвет! Доколкото разбрах от всичко досега, причината да влезе отново в политиката е за да спаси "Супер Бургас" от опорочаване и проваляне или харизване "под тезгяха", на което го обрекоха ГЕРБ. Ако наистина е така - отделни адмирации за СМЕЛОСТТА му да се изправи срещу полицейско-бабаитска политическа машина на сегашната власт! No pasaran, г-н Маринов! А на Снежина не й се връзвайте, не е от класата Ви, тя е само заблуден и обречен "бушон" - изпълнител на указанията на онези нейни покровители, които явно се СТРАХУВАТ да се изправят пред нас и Вас и да понесат не само облагите, но и отговорността на властта, която им дадохме ние самите преди 4 години! Позор на политическите импотенти!
13.
Соня
18.06.2011 23:58:04
0
6
Поздравявам колегите от Бесове, защото половината град разбра за тази гавра на Снежина Маджарова - и най-големите й противници от СКАТ знаеха, но никой не се нае да седне да опише случая, а в интернет си има цялата документация, който се интересува можеше да се застъпи, а не всички медии да мълчат. Не става дума тука, че проектът Супер БУРГАС е червен, той щеше да е за всички
12.
до всички предишни)))
18.06.2011 11:06:01
0
4
абе Митко-захарното петле винаги е ни лук ял ни лук мирисал бе защо толкова продължавате да му се учудвате?))))))) а по-простите г.золизци винаги ще продължават да вадят кестените вместо него))))) докато един ден той и тях не ги изпържи за мезе на някой по-голям чийто г.з пък той сам си е избрал да лиже))))))) диалектика братя))
11.
До предишния
18.06.2011 02:09:29
0
4
А защо се цели такова затъмнение? Защото "на тъмно" по-лесно се краде! Въпросът е обаче, защо общината е толкова против Супер Бургас? Ами много просто - първо, и най-важно, защото целия град помни, че този проект бе иницииран ЛИЧНО от Павел Маринов и ако проекта наистина получи европейските пари, които спечели, и започне да се строи, то целия град ще разбере, че Маринов е един от малкото, които наистина си "държи на думата", нищо че в БГ-то ни е нонсенс някой политик да си спази предизборните обещания. И тогава Митко с неговите градинки и ларгото олеква съвсем. А на второ място по ред, но не и по приоритетност - защото "герберите" имат много сложен казус: как, аджеба, да съчетаят големия си апетит с малкото си акъл? И това е техния хамлетовски въпрос: Да краднеш или парите да отидат за народа - т.е. "на вятъра"! А т.к. на тях не им стига акъла да измислят, как да откраднат европарите от Супер Бургас, то решават по-добре той изобщо да не става! Защото това значи, че щом не са успели да отклонят поне някоя пара за джоба, значи тези пари, с които се върши нещо, са взети от ТЕХНИЯ джоб! и трето - ГЕРБ действа на принципа "ако не можеш да вземеш малко - вземи ВСИЧКО" - тоест открадни целия проект и се изкарай, уж че Супер Бургас е техен проект, както се опитват да обясняват при Барекчето, че едва ли не Митето Николов "стартирал" проекта!)))) За да има поне нещо по-сериозно, с което да се хвалиш, че си останал "в историята" на града ни! Смешници! Всичко щеше да бъде наистина много смешно, ако не беше толкова тъжно. И жалко!

А Митето пак с чужда маши си вади кестените от огъня!)) Тя затова Снежинката е толкова нервна - защото и пари на ръчичките! Ако имаше Съвест - щеше да я пари и тя!)) Ама в това отношение е извадила късмет!)) Докато не й припари на дупето наесен де!))
10.
до Columbo
17.06.2011 20:21:10
0
6
Не е въпросът да се гледа в собствената паница - въпросът е гражданите на Бургас да знаят какво се случва с града им. Явно се цели пълно затъмнение сред хората, спрямо големите и печеливши за града проекти.
9.
Columbo
17.06.2011 17:57:36
5
0
Ei tiqc maimuni ot BSP ne sprqha da laqt. Da vzemat da si gledat v sobstvenata panica vmesto da se navirat tam kadeto ne im e rabota
8.
Дева Мария
17.06.2011 14:42:59
2
6
Млъкни, Петре! Колко пъти съм ти казвала пиян да не пишеш:)
7.
sveti petar
17.06.2011 13:34:40
4
1
Този глупак няма ли да спре да се излага! За месеци оплюска половин милион държавни пари за нищо. Всеки нормален ще види, че е платил за една скица към 300 000 на същата фирма, дето спечели и ларгото. А има да дава още. Вище и кои са му персонала и колко са лапали. Слуга на кмета. Заради това лапане и съветниците от БСП бяха 4 години безлична масовка
6.
Роско
17.06.2011 10:59:21
7
0
Ето какви са отношенията между ГЕРБ и Павката Маринов: Храни куче да те лае :-D Разхождаха си кученцето, даваха му храна, запазиха му колибката, а то сега лае и се опитва да хапе :-D
5.
Офелия
17.06.2011 10:22:02
0
8
ГЕРБ се страхува и от сянката си. До изборите името на Павел Маринов няма да се споменава. Заповед отгоре!
4.
Ирод
17.06.2011 10:12:20
2
1
Do mega shock!
"...никому ненужна стена"
Да! Да я събарят веднага! Ще имаме най-интересното пристанище в света сигурно. Толкова ще е забавно да се маневрира вътре, че ежедневно ще сме в новираските емисии, раздел "катаклизми" :-)))
3.
чочо
17.06.2011 09:37:50
5
0
ех, павката маринов явно много иска да е кмет...
2.
mega shock!
17.06.2011 09:31:29
0
10
От Мисията невъзможна този проект се превърна в Досиетата Х.
Язък за хубавата идея, г-н Маринов! Когато със синът ми ходихме на старта на фрегатата, разглеждах обстойно другата страна на стената на пристанището - само боклуци и сгради за бутане... и кенефа на работниците. Ей туй има там.
А само си представете, как от плажа и от моста може да се вижда яхтеното пристанище само ако се бутне тази гадна, никому нужна стена!
1.
Супер коментар
17.06.2011 08:43:28
1
4
Супер глупост
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов: До 2-3 дни съм подготвил решения, ще успокоим хората Борисов: До 2-3 дни съм подготвил решения, ще успокоим хората

Гузната физиономия не можеш да си оправдаеш, каза по адрес на Христо Иванов и Маджо премиерът

Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август Общо техният брой от началото на кризата с новия коронавирус вече е 459 души Бойко Борисов препратил клипа с Ламбовски на Христо Иванов, за да си видел гузната физиономия Бойко Борисов препратил клипа с Ламбовски на Христо Иванов, за да си видел гузната физиономия

Тази физиономия казва всичко, оправданията са безмислени, казва премиерът

 

Музикалната фурия Милица Гладнишка се завръща в Бургас със спектакъла на годината „Титанично“ Музикалната фурия Милица Гладнишка се завръща в Бургас със спектакъла на годината „Титанично“ Спектакълът "Титанично"  гостува в Бургас на 16 август /неделя/, от 21.00 часа, в градината на експозиционен център "Флора". Билети се продават на лятна каса Часовника Извънредно! Хонда се заби в скъпарски Мерцедес на бул.“Демокрация“ в Бургас Извънредно! Хонда се заби в скъпарски Мерцедес на бул.“Демокрация“ в Бургас

ПТП-о причини задръстване на булеварда

 

Бургаски училища разкриват високотехнологични центрове за практическо обучение Бургаски училища разкриват високотехнологични центрове за практическо обучение

Дейностите ще стартират от новата учебна година по три национални програми на Министерството на образованието и науката

Д-р Здравка Инджова: Пациентите бързо забравиха, че бяхме на първа линия в пандемията, всеки ден ни наричат убийци и боклуци! Д-р Здравка Инджова: Пациентите бързо забравиха, че бяхме на първа линия в пандемията, всеки ден ни наричат убийци и боклуци!

Началникът на Спешното отделение към УМБАЛ Бургас зове полицията за незабавна подкрепа – да има пост на униформени пред отделението

 

 

Слави търси новата Крисия Слави търси новата Крисия

Бъдещият наследник на Крисия трябва да е до 14-годишна възраст. За да спечели журито, той трябва да покаже впечатляващ талант в дадена област

 

Бебо Халваджиян сред активистите на Орлов мост Бебо Халваджиян сред активистите на Орлов мост Бебо неведнъж заявява открито позициите си спрямо правителството Тонко Фотев: Дните на руската култура се превърнаха в очаквано събитие за цялата общност Тонко Фотев: Дните на руската култура се превърнаха в очаквано събитие за цялата общност

Благодаря на Община Бургас и кмета Димитър Николов за усилията, които положи, за да може ансамбълът от Ярослав да дойде тук, каза г-н Тонко Фотев

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф

Инцидентът е заснет от звездите, които имали план да запишат видео за TikTok

Нова бежанска вълна заля Великобритания Нова бежанска вълна заля Великобритания

Oбщият брой на пристигащите в страната от четвъртък насам е 532

Бурята в Евбея взе 7 жертви Бурята в Евбея взе 7 жертви

Проливни дъждове с гръмотевични бури предизвикаха наводнения през уикенда

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Сезонът по морето бил закъсал?! Съдейки по реколтата от фасове на плажа, годината е успешна! Виц на деня Виц на деня Две баби коментират на глас плакат, залепен на стена:
- Какво ще рече това "Демафиотизация?"
- А, сигурно ще пръскат за нещо...
Виц на деня Виц на деня - Сега разбрах защо ти викат "коте."
- Защо?
- Защото имаш мустачки...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Скъпи клиенти, моля ви, уважавайте ме като лице, което ви обслужва! Вие виждате един идиот, а аз - цяла група...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори