×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Суперскандал: Снежина Маджарова забрани на Павел Маринов да говори за „СУПЕР БУРГАС“


17 Юни 2011, Петък, 08:16 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, Снимки архив

Шефът на АД-то с общинско участие, което трябваше да реализира проекта, нямал право да се отчете пред Общинския съвет. Вероятно защото е кандидат за кмет от БСП?

На 14 юни, вторник, около 15 часа, се е разиграл невиждан скандал в канцеларията на председателя на Общинския съвет на Бургас Снежина Маджарова, за който besove.bg узна от свидетели.

Шефката на местния парламент, която е от ГЕРБ и се бори отново за избираемо място в листата на своята партия, е изтървала нервите си и се е нахвърлила грубо върху Павел Маринов, изпълнителния директор на „Зона за обществен отдих“АД - дружество, в което Община Бургас участва с една пета от уставния капитал, известно повече на широката публика като мегапроекта „Супер Бургас“.  Павел Маринов работи върху този проект от 2007 г., за  да се отвори града ни към морето и да привлече световни туристи и крупен бизнес. През настоящата година първият етап от него трябваше да е завършен – т.е. да имаме морска гара, която да е свързана с Морската градина.  Маринов е бивш общински съветник от БСП в този мандат. Той напусна ОбС през 2009 г., за да оглави АД-то и за да покаже надпартийност пред правителството на ГЕРБ и управляващата партия тук.

От 4 юни обаче той е официалният кандидат за кмет от БСП.

 „Събирахме се за заседание на правната комисия, когато Маринов влезе при Маджарова, за да се осведоми какво е станало с входирана от него докладна  записка.  Разбрахме само, че той иска да се отчете  за свършеното от АД-то, което му е вменено по закон и съгласно Правилника ни е длъжен да го направи.

Маджарова обаче се разкрещя,

че няма да му обяснява каквото и да било и не пожела да  дава отговор“, каза присъстващ на крамолата, който обаче не е бил толкова близо до двамата противници. В непосредствена близост до Маринов стоял Деян Стойков от „Атака“ и станал пряк свидетел, Ваклин Стойновски също. Днес Стойновски потвърди за случилото се.


Снежина Маджарова се бори за избираемо място в листата на ГЕРБ
и трябва да се справи с Павел Маринов, понеже той е кандидат за кмет от БСП

„Влязох и възпитано попитах дали ще получа възможност, съгласно входираната докладна, да говоря от трибуната на ОбС на сесията на 23 юни, какъвто е редът, така както се отчитат всички ръководители на фирми с общинско участие. Имах предвид да направя кратък отчет,  абсолютно всичко по преписката бях приложил към докладната по надлежния ред. Г-жа Маджарова беше нервна и смислен разговор беше невъзможен. В крайна сметка от невъздържаните й реплики разбрах само, че трябва да си видя резолюцията й“, каза Маринов.

Истината, според него, е неудобна, затова управляващите опитвали да потулят фактите около състоянието на АД-то. Маринов е изпратил първата аргументирана

депеша за тревожното състояние

до министъра на транспорта и до кмета още през януари т.г., а през февруари пише още по-остър и обстоен доклад. Тогава всички документи на „Супер Бургас“ са му взети в столицата и проектът е замразен.

За времето, откакто АД-то е регистрирано през 2009 г., се оказва, че Община Бургас, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „Пристанище Бургас“АД са внесли 100% от своя дял по 100 хиляди лева. И до ден-днешен държавните структури  „БДЖ“ЕАД и ДП“НК Железопътна инфраструктура“ продължават да дължат по 70% от своя дял, т.е. не са внесли общо 140 хиляди лева.

Проектът е обявен с национално значение още през 2008 г. Той е публичен, а създаденото АД е със специална инвестиционна цел.

За цялостната реализация са нужни около 380 млн.евро – за да имаме офис- и конгресен центрове, пасажерски терминал и т.н.

 До 2011 г. трябваше да е приключила първата фаза с пуск на Морската гара и нейната директна връзка с Морската градина. 50 % от похарчените дотук пари са отишли за изготвяне на плановете по градоустройството, които ако се реализират в цялостен вид, ще бъдат осигурени 3 хиляди работни места.

 Досега е имало интерес от сериозен инвеститор от Катар, където лично премиерът Бойко Борисов презентира проекта в началото на 2010 г., а от тяхна финансова институция пращат експерт, който  2 месеца е бил тук, за да изготви нужните доклади за старта.

Булбанк и ЕБВР и в момента са готови да отпуснат кредитни линии. Дойче банк дори изпрати свой представител при кмета Димитър Николов и шефа на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков, за да подчертае сериозен интерес.

Парадоксът със стопирането

на „Супер Бургас“ е от началото на януари т.г., когато се разбра, че правителството няма желание да даде рамо за старта.

„Независимо, че идват избори, борбата за проекта трябва да продължи. Представете си – дори и само да успеем да премахнем оградите на пристанището, ще е достатъчно да променим съзнанието на хората“, заяви днес Маринов, който едва потискаше омерзението си от скандала при своята политическа опонентка.

Оказва се, че от 2009 г. на щат в АД-то са били трима души, а 6-членният борд е получавал заплати по 600 лв. Те обаче са спрени през м.г. В същото време това търговско дружество успява да стане член на международната организация на Средиземноморските пасажерски пристанища и круизни оператори „Медкруиз“, но не може да си плати дори встъпителната членска вноска, защото все още не е преобразувано по вина на държавата в дружество със специална инвестиционна цел  за привличане на институционален инвеститор. 

Цялата обстойна преписка по този уникален нашенски случай днес видяхме публикувана на страницата на Общински съвет-Бургас, в раздела „Входящи писма“. Не потърсихме г-жа Маджарова, за да я чуем що за резолюция е поставила под докладната на Маринов, защото я видяхме черно на бяло. Ето какво е написала саморъчно шефката на ОбС:

Искането за допускане до разглеждане в заседанието на 23.06.2011 г. е недопустимо. Ще бъде внесено в следващото заседание, ако ОС одобри предложените в Пр-ка промени“, резолюцията е с дата 13 юни 2011 г.

За какви промени в Правилника говори г-жа Маджарова, след като остават две общински сесии до края на мандата – през юли и септември, не става ясно.
В категории: Опозиция , Политика


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
До предния
19.06.2011 22:20:35
6
1
Колега, виждам явно че имате много свободно време да пишете по девет лакътя дълги коментари. Айде стига с тоз смешен проект. Павката не е от управляващата партия. Беше и нищо не направи тогава. Ние сега сме гласували за ГЕРБ, те да си направят проект. Не щем червенюгите, затова ги махнахме. Това е положението.
14.
До Соня
19.06.2011 00:46:20
0
8
Права сте, Соня! Но въпросът не е в това, дали проектът е "червен", "жълт", "син", "на раета", както въпросът не е в самата Снежина Маджарова! Въпросът е в това, че тя никога не би се осмелила да направи подобно нещо, ако нямаше "политическа поръчка" и политически и всякакъв друг тип "чадър" от местния си шеф - сиреч другаря кмет Димитър Николов. Тя си е позволила тази "глупост" не защото е глупава или пък самата тя има нещо против Павел Маринов и рожбата му "Супер Бургас", а защото по този начин й е наредено да "защити" шефа си! Защото на фона на един стартирал "Супер Бургас" веднага лъсва популизма и показността на градинките-асфалта-ларгото на сегашното управление и неговата абсолютна и тотална управленческа ИМПОТЕНТНОСТ да формулира и проведе истинска градоустройствена социално ориентирана политика, която не само ще направи града ни по-красив, но и хората - по-обезпечени, спокойни за работата, хляба и утрешния ден и като резултат - по-щастливи!!! Не продължавайте да ни мислите за ОВЦЕ, господа управляващи, които може само да "доите" и "стрижете", а после с НАШИТЕ парички да ни правите градинки и улици и да ни ги "подарявате" с великодушието на "благодетели", все едно сте ги направили за своя сметка от собствения си джоб, лишавайки семействата си "в името на народа"!

А на Павел Маринов отделен РЕСПЕКТ за това, че се оказва наистина принципен и последователен, съдейки по цялата преписка, която видях на сайта на Общинския съвет! Доколкото разбрах от всичко досега, причината да влезе отново в политиката е за да спаси "Супер Бургас" от опорочаване и проваляне или харизване "под тезгяха", на което го обрекоха ГЕРБ. Ако наистина е така - отделни адмирации за СМЕЛОСТТА му да се изправи срещу полицейско-бабаитска политическа машина на сегашната власт! No pasaran, г-н Маринов! А на Снежина не й се връзвайте, не е от класата Ви, тя е само заблуден и обречен "бушон" - изпълнител на указанията на онези нейни покровители, които явно се СТРАХУВАТ да се изправят пред нас и Вас и да понесат не само облагите, но и отговорността на властта, която им дадохме ние самите преди 4 години! Позор на политическите импотенти!
13.
Соня
18.06.2011 23:58:04
0
6
Поздравявам колегите от Бесове, защото половината град разбра за тази гавра на Снежина Маджарова - и най-големите й противници от СКАТ знаеха, но никой не се нае да седне да опише случая, а в интернет си има цялата документация, който се интересува можеше да се застъпи, а не всички медии да мълчат. Не става дума тука, че проектът Супер БУРГАС е червен, той щеше да е за всички
12.
до всички предишни)))
18.06.2011 11:06:01
0
4
абе Митко-захарното петле винаги е ни лук ял ни лук мирисал бе защо толкова продължавате да му се учудвате?))))))) а по-простите г.золизци винаги ще продължават да вадят кестените вместо него))))) докато един ден той и тях не ги изпържи за мезе на някой по-голям чийто г.з пък той сам си е избрал да лиже))))))) диалектика братя))
11.
До предишния
18.06.2011 02:09:29
0
4
А защо се цели такова затъмнение? Защото "на тъмно" по-лесно се краде! Въпросът е обаче, защо общината е толкова против Супер Бургас? Ами много просто - първо, и най-важно, защото целия град помни, че този проект бе иницииран ЛИЧНО от Павел Маринов и ако проекта наистина получи европейските пари, които спечели, и започне да се строи, то целия град ще разбере, че Маринов е един от малкото, които наистина си "държи на думата", нищо че в БГ-то ни е нонсенс някой политик да си спази предизборните обещания. И тогава Митко с неговите градинки и ларгото олеква съвсем. А на второ място по ред, но не и по приоритетност - защото "герберите" имат много сложен казус: как, аджеба, да съчетаят големия си апетит с малкото си акъл? И това е техния хамлетовски въпрос: Да краднеш или парите да отидат за народа - т.е. "на вятъра"! А т.к. на тях не им стига акъла да измислят, как да откраднат европарите от Супер Бургас, то решават по-добре той изобщо да не става! Защото това значи, че щом не са успели да отклонят поне някоя пара за джоба, значи тези пари, с които се върши нещо, са взети от ТЕХНИЯ джоб! и трето - ГЕРБ действа на принципа "ако не можеш да вземеш малко - вземи ВСИЧКО" - тоест открадни целия проект и се изкарай, уж че Супер Бургас е техен проект, както се опитват да обясняват при Барекчето, че едва ли не Митето Николов "стартирал" проекта!)))) За да има поне нещо по-сериозно, с което да се хвалиш, че си останал "в историята" на града ни! Смешници! Всичко щеше да бъде наистина много смешно, ако не беше толкова тъжно. И жалко!

А Митето пак с чужда маши си вади кестените от огъня!)) Тя затова Снежинката е толкова нервна - защото и пари на ръчичките! Ако имаше Съвест - щеше да я пари и тя!)) Ама в това отношение е извадила късмет!)) Докато не й припари на дупето наесен де!))
10.
до Columbo
17.06.2011 20:21:10
0
6
Не е въпросът да се гледа в собствената паница - въпросът е гражданите на Бургас да знаят какво се случва с града им. Явно се цели пълно затъмнение сред хората, спрямо големите и печеливши за града проекти.
9.
Columbo
17.06.2011 17:57:36
5
0
Ei tiqc maimuni ot BSP ne sprqha da laqt. Da vzemat da si gledat v sobstvenata panica vmesto da se navirat tam kadeto ne im e rabota
8.
Дева Мария
17.06.2011 14:42:59
2
6
Млъкни, Петре! Колко пъти съм ти казвала пиян да не пишеш:)
7.
sveti petar
17.06.2011 13:34:40
4
1
Този глупак няма ли да спре да се излага! За месеци оплюска половин милион държавни пари за нищо. Всеки нормален ще види, че е платил за една скица към 300 000 на същата фирма, дето спечели и ларгото. А има да дава още. Вище и кои са му персонала и колко са лапали. Слуга на кмета. Заради това лапане и съветниците от БСП бяха 4 години безлична масовка
6.
Роско
17.06.2011 10:59:21
7
0
Ето какви са отношенията между ГЕРБ и Павката Маринов: Храни куче да те лае :-D Разхождаха си кученцето, даваха му храна, запазиха му колибката, а то сега лае и се опитва да хапе :-D
5.
Офелия
17.06.2011 10:22:02
0
8
ГЕРБ се страхува и от сянката си. До изборите името на Павел Маринов няма да се споменава. Заповед отгоре!
4.
Ирод
17.06.2011 10:12:20
2
1
Do mega shock!
"...никому ненужна стена"
Да! Да я събарят веднага! Ще имаме най-интересното пристанище в света сигурно. Толкова ще е забавно да се маневрира вътре, че ежедневно ще сме в новираските емисии, раздел "катаклизми" :-)))
3.
чочо
17.06.2011 09:37:50
5
0
ех, павката маринов явно много иска да е кмет...
2.
mega shock!
17.06.2011 09:31:29
0
10
От Мисията невъзможна този проект се превърна в Досиетата Х.
Язък за хубавата идея, г-н Маринов! Когато със синът ми ходихме на старта на фрегатата, разглеждах обстойно другата страна на стената на пристанището - само боклуци и сгради за бутане... и кенефа на работниците. Ей туй има там.
А само си представете, как от плажа и от моста може да се вижда яхтеното пристанище само ако се бутне тази гадна, никому нужна стена!
1.
Супер коментар
17.06.2011 08:43:28
1
4
Супер глупост
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пратиха зад решетките отцеубиеца Николай от кв. Долно Езерово Пратиха зад решетките отцеубиеца Николай от кв. Долно Езерово

Грози го затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна

Неочакван интерес от германци към Бургас по Коледа и Нова година Неочакван интерес от германци към Бургас по Коледа и Нова година

За сметка на това обаче една пета от руснаците спрямо 2018 г. са предпочели друга дестинация

5 зодии, които често са разорени 5 зодии, които често са разорени

Вижте кои са те

Обмислят отлагането на втората пенсия Обмислят отлагането на втората пенсия

Сачева е сформирала работна група по предложение на синдикатите

Арестуваха 19-годишен за убийство в Нова Загора Арестуваха 19-годишен за убийство в Нова Загора

Убийството е извършено след удар в главата, причинен с тъп предмет, който е довел до счупване на черепа му

След окрупняването: Бургас има четвърти зам.-районен прокурор – Сузана Чинева След окрупняването: Бургас има четвърти зам.-районен прокурор – Сузана Чинева

Районният прокурор на Бургас Иван Кирков я предложи, ВСС я назначи

Заболеваемостта в Бургас е сред най-високите в страната, задава се национална епидемия Заболеваемостта в Бургас е сред най-високите в страната, задава се национална епидемия

Навременното включване на антивовирусно лечение е ключово, казва главният държавен здравен инспектор

Огромен кариерен скок за редови обвинител от Бургас – Галя Маринова стана зам.-апелативен прокурор на София Огромен кариерен скок за редови обвинител от Бургас – Галя Маринова стана зам.-апелативен прокурор на София

Досега тя бе в Окръжната прокуратура в морския град

Натали Трифонова събира погледите и на ски пистата Натали Трифонова събира погледите и на ски пистата 77 сигнала за трафик, един за продажба на новородено 77 сигнала за трафик, един за продажба на новородено

25 пострадали са получили подкрепа в центрове в Бургас и Варна

Русия разработва ваксина срещу китайския коронавирус Русия разработва ваксина срещу китайския коронавирус

Това съобщи руската служба за защита на правата на потребителите "Роспотребнадзор"

Жена предложи мъжа си за продан заради... пране Жена предложи мъжа си за продан заради... пране

Ситуацията се влошила още повече, когато жената разбрала, че жълтеникавокафявият панталон на австралийския бранд „Спел енд дъ Джипси Колектив“ е изчерпан

Изненада: Памела Андерсън се омъжи Изненада: Памела Андерсън се омъжи

Тя се венча тайно за Джон Питърс

Кайсиевите ядки могат да помогнат в борбата с рака Кайсиевите ядки могат да помогнат в борбата с рака

Това сочат изследвания на турски университет

Какво се случва с Мадона? Какво се случва с Мадона?

Защо попиконата отменя концерти от турнето си

Вирусът в Китай: Епидемия в най-неподходящото време от годината Вирусът в Китай: Епидемия в най-неподходящото време от годината

Британците подозират, че правителството прикрива случаи

Гърция връща емигранти със заплата от 3000 евро Гърция връща емигранти със заплата от 3000 евро

Около 500 000 души са се преместили в чужбина по време на финансовата криза, когато безработицата достигна рекордните 28%

Повдигнаха обвинение на консула ни в Мюнхен Повдигнаха обвинение на консула ни в Мюнхен

Той е пуснат под гаранция срещу 5000 лева

Балък намери $43 000 в диван, върна ги Балък намери $43 000 в диван, върна ги

Божията промисъл накарала Хаърд Кърби да постъпи като добър самарянин

Страшният коронавирус взема нови жертви, 200 са заразени Страшният коронавирус взема нови жертви, 200 са заразени

 СЗО свиква спешна среща

Румен Петков Румен Петков Борисов направи Перник Сахара на Европа Виц на деня Виц на деня - Господине... Тази банкнота е фалшива!
- Напротив! Имитиращ продукт е както и сиренето ви!
Виц на деня Виц на деня САЩ:
- "Продавам F16, нови от производител, 2 млрд. долара."
България:
- "cena?"
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лесно им е на жените... Oтива при личния лекар без грим и веднага болничен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори