×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поскъпването в строителството вече надхвърля 30 %, трябва адекватна индексация


Поскъпването в строителството вече надхвърля 30 %, трябва адекватна индексация
Редица фирми сигнализират в Камарата, че са пред спиране на строителството на обектите, каза председателят на Камарата на строителите Илиян Терзиев
14 Март 2022, Понеделник, 17:25 ч.
Автор: Флагман.бг

Очертават се доста сериозни проблеми - и за доставките, и за цените на продукцията, и за изпълнението на обектите, дългосрочното планиране вече е невъзможно

Инж. Илиян Терзиев е председател на Камарата на строителите в България, член е на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той е собственик на една от големите строителни компании в България. В интервю пред колегите от Епицентър той говори за предизвикателствата в строителния бранш след драстичното поскъпване на строителните материали, затруднените доставки и  необходимостта от промени на нормативната база, касаеща строително-инвестиционния процес.

- Г-н Терзиев, войната в Украйна преобърна световния дневен ред и ще има драматични последици за целия свят. Какви ще са те за строителството?

-За съжаление, войната е факт и на първо място най-трагична е съдбата на обикновените хора, които загубват своите домове, своите близки. Много украинци са принудени от обстоятелствата да поемат по тежкия и безрадостен път на бежанците. Следя новините и съм благодарен за това, че редица институции, организации и български граждани оказват помощ на нуждаещите се. Строителните компании, членове на Камарата, също ще подпомогнем бежанците – и с дарения, и с предложения за работа. Няма нищо по-страшно от войната – това зная аз от моите родители.Като ефект върху бизнеса - ударите в Украйна вече се отразяват на строителството, тъй като на практика са преустановени доставките на желязо от там. Сериозен процент от вноса на тази суровина, без която строителството не може, е от Украйна и Русия. Запасите на големите български вносители са ограничени, цените непрекъснато растат.

Заради инфлацията: Фирми се отказват от поръчки за милиони в Бургас

- Явно се задават сериозни проблеми…

- Очертават се доста сериозни проблеми - и за доставките, и за цените на продукцията, и за изпълнението на обектите. А дългосрочното планиране вече е невъзможно. Водим разговори с властта за нуждата от адекватно индексиране на договорите с публични възложители – засега изчисленията ни са, че оскъпяването на крайния продукт в строителството вече надхвърля30 %. Но нещата очевидно вървят към нов скок на цените на материалите. Не спираме диалога с институциите, като настояваме за адекватни мерки, така че да се минимизират негативните последици и върху изпълнението на обектите, и върху заетите в бранша.

- Строителството е сериозен бизнес и в него са ангажирани различни звена. Не се ли ядосвате, когато сте построил нещо и след това, не заради Вас, а заради някое от останалите звена, то получава лоша оценка?

- Разбира се, че се ядосвам. Защото това не е правилно, не е справедливо. Проблемът е в липсата на достатъчно ефективна нормативна база, която ясно да регламентира отговорностите на всеки един участник в строително-инвестиционния процес. А в него участниците са доста - възложител, проектант, архитект, надзор, строител. Но понеже строителят е най-видим, най-лесно е вината да бъде вменена на него. Навремето, когато годишно предавахме по 1500 и 2000 жилища, имаше ред за всяко нещо - как се финансира, как се определят цените, критериите за качеството, застраховката. А още по-назад във времето, знаете ли каква е била застраховката на майстор Уста Кольо Фичето за качеството на неговото строителство. Той е казал: „Ако, паша ефенди, не сторя моста за 700 000 гроша и по теркя си, вземи ми главата“. И днес има много достойни строители, има страшно работливи хора. Погледнете около нас - сгради, улици, булеварди, училища, детски градини, болници, метро, търговски обекти - всичко това е построено от българските строители. И много ме боли, когато се хвърлят критики и се слагат етикети на целия бранш в публичното пространство. И не се мисли за вредите, които нанасят на имиджа ни. А ние сме сериозни хора – за нас доброто име е важно. Строителството дава хляб на стотици хиляди българи и секторът е един от най –големите данъкоплатци.

- Спомням се, че наскоро един министър заяви, че може да си внесем фирми отвън.

- Имам сериозни съмнения, първо, че фирмите „отвън“ ще дойдат да работят на цените, на които работят българските фирми. Второ, дори и да дойдат чужди фирми, те ще бъдат със своите няколко инженери, със своето ноу хау и възможности да покрият дадени банкови гаранции. Но, нали не очаквате да доведат хиляди работници с тях? Каквито и обекти да трябва да се изпълняват, ще се изпълняватс нашата работна ръка, на българските фирми, които обаче ще работят като подизпълнители. Тоест, пак ние ще свършим работата.

- Инфлацията върви с бясна скорост. Скокът на цените с колко оскъпява строителството? Как ще се отрази новата ситуация на целия бранш?

- Ще разделя нещата. За обекти, чиято реализация предстои - ще има търгове, на които вероятно няма да се яви никой, защото цените не са актуализирани. А цените на материали, горива, електроенергия, труд вече са много по-високи. Българският строител ще си направи сметката и вероятно тя ще се различава доста от т.нар индикативни цени, което е основание за отстраняване от процедурата. Така, че очаквам по много търгове да не се явят кандидати. За тези обекти, при които изпълнението е започнало, вече има случаи на фирми, които предпочитат да си платят неустойката и да прекратят договорите. Заплащането на неустойката ще им излезе по-изгодно, отколкото завършването на обекта, при което биха генерирали по-големи загуби. Редица фирми сигнализират в Камарата, че са пред спиране на строителството на обектите, които изпълняват. Както вече казах, очакваме в кратки срокове решението на компетентните институции по отношение на индексацията.

- С колко ще се оскъпи например жилищното строителство?

- По принцип оскъпяването на крайната продукция в строителството е вече над30%. Същото важи и за жилищното, което разбираемо най-много интересува хората, защото при него става дума за техни инвестиции. Въпреки поскъпването, както съветват експертите, включително неотдавна и проф. Стив Ханке в телевизионно интервю го каза - имотите са добра защита срещу инфлацията. По памет цитирам, думите му бяха, ако ви предложат добра ипотека и добър апартамент - купувайте. И моят съвет е в тази посока. Материалите вървят нагоре, енергията върви нагоре, трудът върви нагоре. Логично е и цените на жилищата да вървят нагоре. Това, което сега струва Х пари, след 10 години ще струва Х + 30% минимум.

- Имате ли достатъчно квалифицирани кадри?

- Определено изпитваме недостиг. Това е един от основните проблеми пред бранша. Ето, например, към този момент в България са нужни около 40-50 инженери годишно само във ВИК сектора. А знаете ли колко студенти има за тази специалност сега - двама! Университетите произвеждат много и най-разнообразни кадри по различни специалности. Но желаещите да „обуват ботушите“ са малко. Нашата работа не е лека. Строителните инженери всекидневно са с ботушите в калта, на студа и т.н. Голяма част от хората ни са в напреднала възраст. При мен работят и пенсионери, като един от инженерите е на 78 години - учил ме е, когато аз бях на 18. Казвам му: „Нужен си ми да учиш младите“.Търсенето на решения за справяне с проблема с недостига на кадри е сред приоритетите на Камарата, активно работим и в тази насока.

- Каква е средната заплата за инженерите при вас?

- Тръгва от 2000 лв., в зависимост от това на какъв обект работят. Може да стигне и до 4000-5000 лв.

- А колко е надницата на работниците?

- От 100 лв. нагоре. И пак няма желаещи. Не си мислете, че има опашка - защото за да си там, трябва да можеш, а това става с опит.

- Как мотивирате младите?

- При мен работят и доста млади хора, карам ги да вървят напред, да обичат професията. Всяка година участвам в церемонията по дипломиране назавършващите ВСУ „Любен Каравелов“, на което аз също съм възпитаник. Има страхотни деца от завършващите и предлагам работа на някои от тях. Ще поканя и едно от момчетата, на което връчих диплома преди месец.

- Когато говорите за работата си, във вас личи емоция, която не криете.

- Обичам си работата и вероятно ми личи. Прекрасно е да пътувам из България и да виждам това, което съм построил. Доставя ми удоволствие да правя неща, които никой не е правил преди мен. А когато приключим даден обект, видя го реализиран - аз съм един от най-щастливите хора. Благодарен съм на екипа ми във фирмата, на екипа на КСБ, на моите колеги и приятели. Щастлив съм с всички тези хора около мен.

- От кого се учите?

- Отгерманските строители. Те правят всичко много просто, а резултатът е като „черешката на тортата“. Там е помислено за всеки аспект – как да стане бързо, как да стане добре, те винаги мислят за всички участници в процеса. По отношение на инженеринга, например, не е важно кой води работата – дали ще е строител, архитект или конструктор, няма значение. Важното е така да строят , че да се гордеят с постигнатото.

- Българското строителство има ли собствен почерк, собствена визия. Не Ви ли прави впечатление, че в София се строи кой както иска и така градът загуби част от духа си.

- Всъщност мисля, че добрите примери са много повече. В София има чудесни образци на прекрасни сгради. Разбира се има и изключения. Една от големите причини за това е, че инвеститорите се опитват да бъдат архитекти. И второто нещо - понякога стремежът да направиш 5 кв. метра отгоре съсипва цялата визия на сградата.

- Защо държавата не регулира това?

- Точно в тази посока работим в момента с останалите браншови организации, с които с които създадохме Консултативен съвет. Ние искаме промени в ЗУТ и свързаната с него нормативна уредба. И сме доволни, че срещаме разбирането на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което ще създаде междуведомствена работна група по промените в ЗУТ и в нея ще бъдат включени представители на КСБ и всички организации от Консултативния съвет. Ще Ви дам един пример защо спешно се налагат промени в ЗУТ. Идва чужд инвеститор, например от Германия в България и заявява желание да построи сграда за 20- 30 милиона лева. Отговорът, който получава е, че до започване на строителството ще трябва да минат 265 дни. В Германия този период е 60-70 дни от датата на внасяне на проекта до датата на получаване на разрешение. У нас оптималният срок е 265 дни, а има случаи, в които продължава и 3 години. Е, ще иска ли този инвеститор да си даде парите тук? Не. Той ще отиде в Сърбия, Македония, дори Албания. Така стоят нещата в момента. Затова нашето желание е да променим ЗУТ и той да е работещ в тази посока.

- Политическата нестабилност отрази ли се на отрасъла?

- Разбира се, както и на всички останали сфери. Едно от нещата, които ще са голям проблем, е дали в бъдеще ще има строители, които искат да изпълняват обществени поръчки по причина, че цените са ниски, а строителството се оскъпява. И тук въпросът не е дали фирмите ще са български или чужди. Защото всички работят по едни и същи закони. Категоричен съм, че можем да се справим с предизвикателствата само с общи усилия - на бизнеса, държавата и обществото.

 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 2
15
Коментара по темата
15.
Прекалено е скъпо да се живее в България
15.03.2022 08:01:04
1
6
Пусете си HGTV и вижте за какви пари се продават обзаведени къщи по 200-300 кв.м с двор и басейн по света! Много голяма част от имотите биха стрували 2 пъти повече у нас. На какво основание? Че сме една от най-бедните държави в света ли?
14.
Иван
15.03.2022 00:38:14
1
5
Този бранш трябва да се регулира,включително и цените им.
13.
Запознат
14.03.2022 23:16:47
1
8
Г-н Терзиев да каже колко струва кв.м. на стржожа му на ул.Плана планина в Сф. Откога мултимилонери се жалват по тв, сайтове. Защо ни ангажират с техните капризи
12.
69
14.03.2022 20:33:12
0
8
Вземете украинци на работа ние българите ще ставаме бежанци в чужбина смях глупаци управлява щи
11.
Българина
14.03.2022 20:01:49
0
7
Ами индексирайте бе, кой ви пречи.
Слагайте по-високите(по-ниски) цени и - напред!
10.
Купила на зелено
14.03.2022 19:57:11
5
4
Най- много ме е яд на тези селяндурници, които продават мизерни те си колиби на фирми и след това искат да живеят в палат... А не са забили нито един пирон... и дори не са изчисти ли мазетата.
9.
Чуденка
14.03.2022 19:11:49
3
15
Интересно, колко от платилите на зелено ще получат нещо?
8.
Фило
14.03.2022 18:54:26
3
11
Времето за купуване на зелено свърши.сега особено бургаските играчи ще ги видим.как ще строят като нямат и банката не дава.вземахте на хората парите и хай лайф
7.
Ойт
14.03.2022 18:43:41
0
6
До Атанас:
Насе, щом си сложил всички коментари под един знаменател, значи толкова можеш и да четеш и още по-малко да разбираш написаното. Хайде, със здраве!
6.
Иха
14.03.2022 18:35:12
0
15
Спекулацията вече се нарича войната в Украйна
5.
Атанас
14.03.2022 18:26:54
7
12
Моля, изразилите мненията по статията да напишат колко сгради са построили, колко километра подземна инфраструктура за изпълнили, на колко строители са плащали заплати за последните 20 години. Убеден съм, че няма да има написано нищо. Надявам моето предложение да Ви накара поне да се замислите или да построите нещо.
4.
Do 1
14.03.2022 18:17:55
10
20
Да, разбирам, че завистта е в повече, но да спомена и аз няколко факта. Като правиш сметката, да ти я допълня и аз. Добре смяташ колко струва м2, но сметна ли цената на парцела или процента обезщетение? Сметна ли, че алчните селяндури от центъра искат по 50% обезщетение? А ядовете, докато се вземе строително разрешение и разрешение за ползване? А всички скапани институции, през които трябва да се мине? А рекетьорите от EVN? И колко стана м2? Направи сега нова сметка!
3.
Ойт
14.03.2022 18:10:22
3
24
До 2:
Ами никой не те кара да купуваш на зелено бе, младеж. Пазара, съвременния (капиталистическия) се определя според търсенето. Ти като не искаш да плащаш на зелено, ще чакаш докато сградата не вземе разрешение за ползване (акт16) и тогава ще купуваш. Кой те кара да плащаш преди това? Апартаменти се продават и преди акт 16 и след него. Всеки сам си решава кога да купува.
2.
Как се финансира ли
14.03.2022 17:51:33
10
19
Строителството у нас се финансира основно с парите на купувача . с покупка "на зелено" !
Практика, която трябва напълно да се забрани !
Като е курназ строителя да тегли кредит и да почва до акт 16.
Все ще се намерят купувачи.
Ако не, фалит на строителя !
1.
Така е
14.03.2022 17:39:02
6
40
Драматично е положението за строителите, а най-вече за купувачите...
До сега строителите влагаха материали и труд за по 600 евра на кв.м, а продаваха готовите жилища за по 1200 евра на квадрат...
От тук нататък за да се запази "маржа" от 600 евра е трудно да се предскаже крайната цена ...Току виж себестойността скочила на 700 евра, за колко трябва да се продаде квадрата..?
Разбира се за не по-малко от 1500 евра /кв...!
Като има будали да купуват !А и кой строителен предприемач ще се откаже от "ес" класата, от "хикс 7" -цата или пък от ферарито или ламбургинито? И те поскъпват !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори