×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Янев иска повече пари за военните: МО е малък МС – имаме своя полиция, образование, здравеопазване...


Янев иска повече пари за военните: МО е малък МС – имаме своя полиция, образование, здравеопазване...
Военният министър предлага да се увеличат възнагражденията в МО и МВР чрез вдигане на необлагаемите пари за храна, за ненормирано работно време и т.н.
15 Февруари 2022, Вторник, 18:24 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Структурните реформи в Министерство на отбраната и в МВР били много трудни

Военният министър Стефан Янев, който миналата година бе служебен премиер, определя Министерството на отбраната (МО) като „един малък Министерски съвет“. С този аргумент той е поискал от вицепремиера и финансов министър Асен Василев увеличение на бюджета на ведомството му.

„Министерство на отбраната по същество е по-особена администрация, по-особено министерство в сравнение с всички останали“, обяснява Янев на правителственотото заседание преди две седмици. Тогава се обсъжда проектобюджетът на държавата за 2022 г.

Според публикуваната стенограма, за МО Стефан Янев казва: „На практика е един малък Министерски съвет, защото имаме собствена полиция, собствена образователна система, собствена система на здравеопазване и т.н.

В този смисъл решенията, които са общи за всички, трудно се прилагат по отношение на Министерство на отбраната. И в тази връзка бяхме отправили едни искания към вицепремиера Василев за увеличаване на определени части от бюджета, които дават малко повече свобода на военнообразователната система по отношение на инвестициите и по отношение на други плащания, които биха могли да се предвидят в бюджета. Едното от което е в социалния пакет.

Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи за военнослужещите и за хората в полицията, разбира се, има един определен ред, по който се дават едни необлагаеми пари, т.нар. пари, които са компенсация за храна, компенсация за ненормирано работно време и т. н. Тези пари, ако бъдат увеличени, те се увеличават на всичките военнослужещи, полицаи.“

По темата Янев разговарял и с вътрешния министър Бойко Рашков.

„Вероятно и той има приблизителни някакви изчисления, но тъй като механизмът, който политически се говори и няколко пъти вече вицепремиерът Василев е защитил, че увеличенията на заплатите ще дойде, след като се направят съответните реформи... Съответните реформи в двете министерства са много трудни. И, ако търсим увеличение на заплатите, това е един лесен начин, защото с тези 50 или 100 лева, които се дават на всички, ние можем да постигнем някакъв ефект. Някакъв. Не казвам, че това е драстичен и е основополагащ.“

Въпреки претенциите си, Стефан Янев не прави обструкции на проектобюджета, а обяснява, че „това е просто информативен разговор“. Той има и други искания, свързани с дългосрочните инвестиции в МО, които не се побират в едногодишната бюджетна рамка и това създава проблем.

„Споменавам пред всички тези теми. Впоследствие ние ще търсим решение, инструментално, как да ги направим“, коментира военният министър.

По темата със заплатите финансовият министър Асен Василев му отговаря така: „Що се отнася до реформите при преструктурирането в системите. С всяко от министерствата сме говорили да се огледа точно това и за което министър Янев говореше – начини на формиране на заплати, атестации, щатни бройки, нива на заплащане на различните отдели, специалности, така че те да са съобразени с пазара. Примерно, ІТ специалисти в момента държавната администрация почти не може да наема, тъй като пазарът е съвсем различен спрямо нивата, които са заложени.

И оптимизация, доколкото е възможно, на процесите и заедно с Министерство на електронното управление и вицепремиерът по ефективно управление, където е възможно или споделени услуги, или компютъризация на процесите, така че да се подобри ефективността на хората, които работят и, съответно, и тяхното заплащане.“

 


В категории: Политика


5 неща, за които мъжете лъжат
5 неща, за които мъжете лъжат 23/05/2024, Четвъртък 21:40 1
Флагман.БГ Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско 23/05/2024, Четвъртък 18:24 1
12
Коментара по темата
12.
Георги
16.02.2022 19:31:23
0
2
България е страна на абсурдите.Армия няма а, има най много генерали на глава от населението в света.Стига засрамете се вече .Хрантутници лизачи и ибрикчии..Дори има генерал бивш секретар на МВР на 42 год.Смешници при една война първи ще се изпокриете
11.
До 10
16.02.2022 13:08:57
0
3
Прав си колега. В Атия е пълно с нагли пенсионери на хранилка. Имат много стаж и излизат адски скъпо, а в реална ситуация са непотребни. И тези които не покриват норматифите да уволнят и ще останат средства за армията.
10.
А
16.02.2022 12:55:52
0
4
Да махат всички пенсионери и ще имат пари за всичко.Мазните полковници си опъват пенсийата и заплатите-и искат още пари,това вече е наглост.
9.
Атия
16.02.2022 10:11:39
0
4
Махнете всички пенсионери, тези които не покриват нормативите и вдигнете на останалите заплатите. Армията не е ТЕЛК все пак и като гледам, колко тежи един дебелосерец си мисля, че порциона за храна би следвало да се даде на дом за сираци!
8.
Червента хунта вън
16.02.2022 06:06:40
1
4
Зелените чорапи искат средствата за отбрана да достигнат 2% от БВП ,това не е лъжа публична информация е!
При положение, че РАДЕВ смотаняка с неговите протежета сектата на скопците, братството на непочтените потънали в кражби, корупция и измами направиха държавата да потъне в блатото. Инфлацията и високите цени литнаха до небесата с комунистически самолет!
7.
Фиджиракд
15.02.2022 22:00:16
1
5
Хе хе 2 мил бимбирици а един батальон немат. Смех и то тъжен. Закривай. Да поканим Американите
6.
Бай шиле
15.02.2022 21:20:17
1
4
Режи,режи 15 000 аскера и 5000 цивилни и заплата 2000 на войника и си бомба
5.
Агент Доносник Сава
15.02.2022 20:44:08
1
3
Уважаеми госпожи и господа!

Дълбоко съм трогнат от номинирането ми за награждаване във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и Република България, особено в областта на духовното сближаване на народите ни!

В живота ми няколко пъти ми се е случвало да не приемам или да се отказвам от национални или международни награди. Но в конкретния случай за мен е въпрос на чест, че изобщо сте обсъждали името ми. Защото в духовното си битие съм школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия, но съм закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература. И съм убеден, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя.
4.
Турчин
15.02.2022 20:35:31
3
1
БулгариЮнаци
3.
*********
15.02.2022 20:15:31
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
кинти от сделките
15.02.2022 20:12:49
2
13
Понеже държавата и народа ни цъфна и върза от богатство и блага, сега ще даваме купища пари за оръжия и армия.

Така е, когато управляват „зелени чорапи“, „натовски генерали“ клоуни. Важното е комплексите си на късите си ония работи да ги компенсират с дрънкане на оръжие и … кинти от сделките.
1.
Пурко Смехурко
15.02.2022 19:48:57
1
15
Кога ли президентът ще облече униформа и ще поведе батальона към Източния фронт :)))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа Те с добри биографии, притежават знания и умения, за да защитават интересите на своите съграждани БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв със стари изтърбушени влакове ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер
Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори