×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шок! До 800 евро на месец за двустаен в София


31 Януари 2022, Понеделник, 20:32 ч.
Автор: Флагман.бг

От значение са обзавеждането, наличието на асансьор, паркоместа и градски транспорт

Има съществено раздвижване на пазара на наеми, казват брокери на имоти. Сключените договори за наем на жилища в София през последните месеци са с около 30% повече спрямо същия период година по-рано. А размерът на наемите в повечето квартали се е върнал на нивото от преди пандемията.

Наемателите са предимно млади хора, които са напуснали градовете в началото на ситуацията с коронавируса, но сега се завръщат в търсене на по-добра социална среда или заради изискванията на работата им. Жилище под наем търсят и хора, които са продали стария си дом и изчакват, докато бъде завършен апартаментът им ново строителство.

Търсят основно двустайни апартаменти, но има голям интерес и към тристайните. В централните градски части на София наемите на двустайните жилища са по-високи от тези на тристайните в по-отдалечени квартали. В централните, южните и източните райони на столицата наемите на двустайните апартаменти са в широки граници - от 250 евро до около 800 евро на месец. Тристайните жилища в тези райони се предлагат на нива от 300-350 евро до над 1100-1200 евро. Конкрeтният наем зависи от обзавеждането на жилището, в каква сграда се намира, има ли асансьор, паркоместа, както и дали апартаментът е близо до парк, спирка на градския транспорт, училище или детска градина.

Не само при наемането на имоти, но и при покупките, пазарът е много активен. Сделките без отстъпка в цената продължават да увеличават дела си, показват данни на компания за недвижими имоти. Тези сделки вече имат дял от 64%, при около 45% година по-рано. Ако има отстъпки в цената, те са минимални. 17% от сделките са сключени с коментар в рамките на до 5000 евро.

До реалната покупка на имот се стига много бързо, казват брокери. Над половината от сделките се изповядват до един месец след старта на търсенето на имот. “Клиентите се запознават с детайлите на пазара бързо и не бавят излишно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и предпочитат да се застраховат”, казват брокери на имоти.

Купуват имоти като инвестиция

За някои сектори пандемията подейства много негативно, но други процъфтяха. Така например търсенето на жилищни имоти се увеличи, а с него и цените на апартаментите нараснаха. ?o вcичкo личи, чe cкopo нямa дa ce нaблюдaвa oбpaтнa тeндeнция. Дopи нaпpoтив, нoв тлacък нa цeнитe щe дaде пocкъпвaнeтo нa cтpoитeлнитe мaтepиaли, cмятaт от консултантска компания на пазара на имоти.

Продължава тенденцията за покупка на имоти с цел инвестиция. Предвид ситуацията с влоговете в банките и ниската доходност от тях, все повече хора ще инвестират в жилища, посочват консултантите. Високите цени са продиктувани и от по-голямата покупателна способност на населението в последно време. Ниските лихви по ипотечните кредити са допълнителен стимул за купувачите - за тези, които искат да живеят в по-голям дом или да сменят градската среда с по-зелено пространство.

“В чужбина пазарът на жилища е много активен, защото инвеститори влагат средства в цели сгради с цел отдаването им под наем и създават нов инвестиционен продукт. В България това все още не е ясна тенденция, но вече виждаме инвеститори, които са готови да инвестират в големи жилищни проекти с цел дългосрочно отдаване на имотите под наем”, отбеляза Михаела Лашова, управляващ партньор на консултантската компания.

Пазарът на бизнес имоти в Европа и в България е изправен пред редица предизвикателства - търговските площи, с изключение на ритейл парковете, се възстановяват бавно от пандемията. Hoвo cтpoитeлcтвo нa тъpгoвcки cгpaди липcвa. В същото време жилищният пазар, наред с пазара на логистични имоти, остава активен. Като строителството на жилища и броят на сключените сделки нарастват.

Наемите осигуряват 8-9% доходност от вложението

Все повече хора инвестират спестяванията си в имоти. Основната причина за това са ниските лихви по банковите депозити и високата инфлация. Същевременно доходността от отдаване на имоти под наем в големите градове е около 8-9%, разказаха брокери.

Инвеститорите в имоти трябва да познават добре пазара на наеми и да са наясно какво се търси, кои типове имоти биха отдали по-лесно и срещу по-висок наем. Не всеки имот е лесен и подходящ за отдаване. По-малките и добре разпределени апартаменти намират по-лесно наематели.

Добре е хората, търсещи имот за инвестиция, да се насочат към ново строителство, защото е по-рентабилно, казват брокери. Имотите в новопостроени сгради могат да се отдават по-лесно и да генерират по-голям приход спрямо жилищата в стари сгради, които обикновено са на по-високи продажни цени. Освен покупката на имота инвеститорите трябва да имат предвид и колко пари ще дадат за обзавеждане, което на пазара на наеми има съществено значение за цената.

Апартаментите в идеалния център на София, в района на Докторския паметник, както и близо до райони с много офис сгради са с най-висок наем. Хората, които търсят имот под наем в тези райони, най-часто работят в престижни компании и имат високи доходи. Те са готови да плащат по-висок наем, но търсят определен стандарт на живот и искат добро обзавеждане. В крайните столични квартали наемите са доста по-ниски, а съответно и претенциите на наемателите по отношение на мебелите и домакинската техника са по-скромни.
 

ИЗТОЧНИК: Вестник Труд


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 3
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
12
Коментара по темата
12.
мислещ
02.02.2022 11:24:58
0
0
Какво му е шокиращото !? Като има мераклии да плащат такива пари, що пък наемодателите да не ги искат !? Шок е когато тока ти от 100лв стане 300лв независимо , че не си в София а във Враца !
11.
до 10
01.02.2022 10:55:39
3
3
Луд не може да сравняваш някво бетонно село което е една улица, със град. Слънчев бряг е съсипан и за нищо не става.
10.
Fiscal
01.02.2022 10:04:31
0
10
Балон ли си, плондер ли си, калунгер ли си, тъпир ли си незнам. В слънчев бряг от 1000 евра 2006 сега са по 250.
9.
Най-голямата простотия
31.01.2022 23:15:43
2
14
е в някаква паника да си купиш жилище, защото имало инфлация...ще ти стои празно, защото няма кой да го наеме!! Това да не е Лондон...толкова други начини има да си запазиш парите при инфлация, ама само малко мозък да има човек...
8.
До 7
31.01.2022 23:03:13
4
3
то и тука в центъра има къще дето не свети от години понеже собствениците са в Италия това значи ли че ще ти я продадат на безценица? Също друга къща в центъра продадена за половин милион не светеше години защото пак бяха в чужбина ама нищо ти си мисли че като нещо не свети ще го пуснат за без пари :)
7.
До 5
31.01.2022 22:55:22
1
15
Точно в Младост на спирка на метрото и 5 хипермаркета от всички вериги наоколо плащам 800 лева за тристаен, 110 кв.м чисти, обзаведен и т.н. поуспокой се малко. Блокът срещу нас светеше изцяло, сега тук там свети някой апартамент.
6.
До 3
31.01.2022 22:27:30
6
4
само така ще е. Те програмистите викат за кво да живея у София я да се върна на село. Дрън дрън. Със същия успех кажи как си продават колите на безценица понеже като не са у София вече не им трябва и си взимат магарета с каруци :)
5.
балон
31.01.2022 22:13:32
20
8
главата ти е един голям балон на теб. Кво ще гръмне от колко десетилиетия чакаш да гърми? Само от 2010 до 2019 жилищата са скочили с 35% за миналата година с 3.5% ама ти дрънкай за балони. Какво ще струват стотинки жилищата ли. Фирмите с големите пари /банки ще ги изкупят и ще си държат цените ама ти нали си много умен не ги знаеш тия неща.

А 800 евро за София особено в младост примерно си е съвсем нормална цена. За кой ще е зор новите сгради в Бургас мойто момче? Голям зор затова всичко се продава на зелено преди да е изникнало? Или си мислиш че само бургазлии купуват а не хора дето си взимат апартамент за лятото? Това че ти работиш за 8-900лв не значи че и другите работят за толкова.

Стойте си в панелките и обяснявайте колко са тесни от новото строителство и как балон ще се спука - какво друго ви остава освен да се успокоявате с тия измислици? Може би да се върнете на село? :)
4.
Корекция
31.01.2022 21:51:18
1
17
Първо, такива апартаменти с наем 800 евро, наети са единици, пък камо ли някой да си плаща наема дълго време.
Второ, тези с високи доходи разбраха далаверата и си купуват с кредит собствени жилища, т.е. изнасят се масово.
Трето всеки месец на пазара излизат, нови и нови сгради, а наемателите стават все по малко, поради работа от вкъщи, намалени и несигурни доходи и т.н.
Четвърто, гледайте само как ще гръмне балона! За Бургас виждате колко нови сгради изникват от лакомия и алчност с хиляди апартаменти и тук вече ще е зор
3.
Квартирант в София
31.01.2022 21:06:49
2
22
Сега да ви шокирам и аз. Плащаме 300 лева за тристаен с гараж в добър квартал. В момента квартирите в София масово се опразват, защото най-платежоспособните квартиранти - работещите в ИТ и аутсорсинга минават на дистанционна работа и се прибират по родните си места. Същото се отнася и за много студенти. Отделно София много се застрои и все повече жилища излизат на пазара за отдаване под наем. По мои наблюдения наемите се върнаха на нивата от 2016-та.
2.
Това максимума ли е?
31.01.2022 20:53:32
1
12
Ако е до 800 евро, значи е горна граница
Какво ви притеснява? Значи долната граница ще е по 400-500лв
1.
Не е важно колко струва, а колко е покупателната с
31.01.2022 20:51:47
0
18
Да идват в Бургас
Тук двустайните са по 350-400лв
Ама и работа няма, та може да им се стори по-скъпо от София :-)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори