×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КНСБ до Асен Василев: Минималната заплата да е поне 1103 лв.


КНСБ до Асен Василев: Минималната заплата да е поне 1103 лв.
Това е наше дългогодишно искане, което мотивираме на всяко тримесечие чрез изследването „Заплата за издръжка“, пише в писмото, адресирано до финансовия министър
30 Януари 2022, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Искат да е равна на „Заплатата за издръжка“

Минималната работна заплата в България да е равна на „Заплатата за издръжка“. Към 2021 г. тя е в размер на 1103 лв. нето. Това се казва в писмо на синдикатите до министъра на финансите Асен Василев.

"Конфедерацията на независимите синдикати в България подкрепя всички цели на изпълнителната власт за ръст на минималната заплата по начин, който да позволява нейният размер да бъде достатъчен за издръжката на един работещ и семейството му. Това е наше дългогодишно искане, което мотивираме на всяко тримесечие чрез изследването „Заплата за издръжка“.

Според КНСБ, едва 30 % от наетите по трудово и служебно правоотношение получават заплата, която да е равна или по-висока от размера на „Заплатата за издръжка“. Това налага провеждането на спешна догонваща политика по доходите. Част от тази политика е и минималната заплата. За нас това са справедливи и достойни искания, които вицепремиерът, министър на финансите и председател на НСТС г-н Асен Василев защити по време на заседанието на НСТС на 27.01.2022 г. В същото време настояваме да видим визия от изпълнителната власт за възходяща конвергенция и достигане на равнища на БВП и доходите в размер на 60% от средноевропейските нива (паритет на покупателна способност), както и за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а на „работещите на терен“ с минимум 15%.

КНСБ напомня, че приходите в бюджета идват основно от данъци, плащани от гражданите. През 2021 г. едва 3,1 млрд. лв. са постъпили в хазната от данък върху печалбата и цели 23 млрд. лв. от облагане на трудови възнаграждения, ДДС и акцизи. Въпреки това, национално представителни работодателски организации продължават да спекулират и твърдят, че българският работник не заслужава дори най-ниската в Европейския съюз минимална работна заплата, смятат от КНСБ.

Според нас минималната работна заплата в България трябва да бъде равна на „Заплатата за издръжка“, която пък отразява необходимите средства на всеки работещ, за да посрещне своята издръжка на живота. Издръжката на живота е свързана с потреблението, а заплатата за издръжка с труда и неговото възмездяване. Следователно, логично е МРЗ да бъде и заплата за издръжка и да осигурява издръжката на живота.

От КНСБ посочват, че при всяко увеличение на МРЗ работодателските организации твърдят, че ни очаква спад на заетостта, въпреки че данните през последните няколко години напълно опровергават тези опасения. Не само това, мнозинството от емпиричните изследвания по темата отричат съществуването на такава зависимост, дори напротив - нарастването на МРЗ стимулира ръста на заетостта, потреблението и икономическия растеж. Като добри примери от последните месеци, можем да посочим Словакия, където МРЗ за 2021 г. бе фиксирана на 57% от средната за страната, а в Испания се заложи средносрочна цел от 60% минимална заплата спрямо СРЗ. За сравнение, в България това съотношение е около 42-44% в продължение на 10 години, а в страни като Северна Македония и Сърбия, които не са членки на ЕС, МРЗ е по-висока спрямо България с около 20%. Разликата между най-високата МРЗ в ЕС (Люксембург) и най-ниската такава (България) е 7 пъти.

На този фон производителността на труда на един зает вече е 50,8% от средното европейско ниво, или разлика от едва 1,9 пъти. Всъщност, според данни на МФ от есента на 2021 г., производителността на труда през изминалата година е най-висока спрямо предходните 6 години, а вътрешното потребление продължава да бъде основния двигател на растежа, а не частните инвестиции. От синдиката разкриват,ч е изминалата 2021 г. е била първата, в която работещите на минимална заплата загубиха реална покупателна способност от цяло десетилетие насам. Нещо повече, бизнесът често има “монопсонна” сила на пазара на труда в малките общини и плаща по-ниски заплати от пазарните, тъй като пазарът е отдавна несъвършен.

Според изследване на Евростат, в периода 2010 – 2015 г., 83% от предприятията в България са декларирали, че не са осигурявали никакво обучение на своите служители.

Най-често посочваната причина е, че са си намерили работна ръка с необходимите умения и не е необходима допълнителна квалификация. Това по никакъв начин не кореспондира с публичните изяви от последните дни. Точно обратното, според изследване на БСК от 2012 г. 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование, а от проведените анкети става ясно, че изключват вариант, в който работникът им да знае повече от тях. Според изводите от същото изследване бизнесът е готов да приеме на стаж ученици или студенти само ако са си платили за това и знаят два чужди езика, имат отлични компютърни умения и дълъг стаж по специалността.

"В заключение, всеизвестно е, че част от бизнеса се опитва да надхитри системата. Една държава е толкова богата, колкото е богат нейният най-беден работещ гражданин. А в България бедните и работещи граждани са много. Минималното възмездяване на работещите в България трябва да осигурява необходимата издръжка за техните семейства", се казва още в позицията.


В категории: Животът


31
Коментара
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
31
Коментара по темата
31.
МАРИЕЛА НИКОЛАЕВА
05.02.2022 13:15:13
0
0
Би трябвало минималната работна заплата да е над 1000лв. Аз работя на мин. заплата и 509 лв.ми стигат зимата само за сметките. Живея сама и ако не ми погнат децата съм обречена на глад.
30.
нямам какво повече да кажа
31.01.2022 11:38:04
1
2
"Ако постъпите на работа в компания с лош
дългосрочен икономически фундамент, не бихте могли да
очаквате да се справите добре, защото и компанията не се справя добре. Заплатите ще са под средните и ще бъдат увеличавани твърде рядко, а има и голяма опасност да загубите работата си, тъй като ръководството постоянно ще трябва да съкращава
разходите.
Но ако постъпите на работа в компания с добър дългосрочен
икономически фундамент, тя ще тъне в пари. Това означава по-
високи заплати, както и много увеличения и повишения за добре свършена работа. Плюс това много възможности за напредък, тъй като ръководството ще търси начини за изразходване на свободните пари.
За предпочитане е да работите в компания с големи печалби,
която прави много пари. Избягвайте бизнес с ниски печалби, който губи пари. Едното е пътуване с първокласен влак към богатството; другото - дълго, бавно и мъчително пътуване с
товарен влак към неуспеха."

Уорън Бъфет
29.
Язон
31.01.2022 08:26:21
0
6
Браво на министър Василев но нека не забравяме, че Социализма ни беше опорочен а същите полит. играчи и техните наследници днес направиха всичко възможно и капитализма ни да бъде в пъти повече опорочен. Слуги му трябват на народа, а не господари!
28.
Това ще бъде страхотно
31.01.2022 08:14:07
4
4
Ако стане добра толкова трябва да бъде. Всичко се оскъпява пазарната икономика оскъпява до небето
27.
056
31.01.2022 06:57:14
4
6
Интересни са критиките към синдикатите и това, че били лобисти и нищо не правили. Драги работещи, докато не се разбере, че никой работник сам не може да отстоява правата си пред работодателя, не само заплатите ще са ниски, ами ще работите по 12 часа и ще ви плащат за 8. Това, че работадателите масово не се съобразяват с правата на работниците е, че няма кой да застане срещу тях. Работникът, ако е недоволен, може само да напусне. Мислете преди да пишете. Спасението по единично е причина за окаяното положение на много от работещите и докато това не се разбере, няма причина да очаквате работодателите да станат изведнъж човечни и да дават дължимото.
26.
Bbb до 25
31.01.2022 00:47:07
5
12
Напълно си прав!Така трябва да бъде.
Исках да кажа,че едни канцеларски чиновници като профсъюзни лидери не могат да изискват увеличение и то в ДВОЕН размер на минималната заплата без да се вземе мнението на работодателите.Това не може да се случи и в по развити държави от нашата.
25.
до 24
31.01.2022 00:33:00
6
14
Който не може да издържа, да закрива и да не се мъчи! Мен лично не ме интересува какви трудности изпитва работодателя. Аз съм наемен работник, като не плаща го сменям. Не всеки бизнес е печеливш, но някои успяват да задържат служители. Най-важното е да не лъжете служителите си, защото след това ще се чудите че няма кадри
24.
Bbb
31.01.2022 00:21:09
0
11
Говорим за РЕАЛНИЯ бизнес, чиито работодател плаща всичко реално и то със спечелени средства,не с от краднати или присвоени от европроекти и т.н.Всички останали случаи като не плащане на осигуровки или плащане в плик се случват с помощта на самите служители,ако не е така има си служби за подаване на сигнали има и съд.Когато в една държава има благоприятен климат за правене на разнообразен бизнес има възможност да се изисква по висока минимална заплата.В България 90 процента от печелившия бизнес за сега е в строителството и всичко свързано с него или обработването на земя,там не се дават мин.заплати нали, но това не е достатъчно да се говори за двойно увеличение на минималната заплата като цяло,защото има отрасли и места където няма такава възможност дори и при желание.Работодател който кара кола за 50,100 или 200хил. а рекетира работниците си рано или късно остава без тях и в крайна сметка фалира и банката идва и си прибира колата.Има си начини и лостове при желание от държавата да защитава,малкия и среден бизнес и да го направи по печеливш но за жалост в България това не се прави, затова и заплатите се увеличават бавно и с малко и инфлацията изяжда увеличението.
23.
56
30.01.2022 23:48:45
1
10
Интересно как изчисляват производителноста на чиновниците
22.
do 17
30.01.2022 23:26:34
3
9
ти явно по-далеч от балканските съседи не си излизал, отиди в Англия и търси квартални магазини
някой пишман бизнесмени искат да плащат по 650 лв и върху тази сума работника сам да си внася осигуровките и пак ще им се вижда много, един бизнес дето не може да плати 2К заплата, мани -бегай и заривай
21.
до Bbb
30.01.2022 23:25:00
1
16
Не е нужно всеки да е бизнесмен. Откъде ще си намериш служители ако всеки си прави собствен бизнес? Като ти е трудно да даваш заплатите, които търсят кандидатите за работа - сраваш като тях и си търсиш работа. Нали ти се струва лесно? Тогава напиши коментар как си търсиш работа за 1000лв бруто и ще те призная. Хората си търсят работа със заплата, с която ще живеят достойно. Който си купува скъпи джипове всяка година за сметка на работниците си ще издуха супата и ще мрънка колко му е скъпо да плаща заплати
20.
Заради работодатели
30.01.2022 23:20:08
3
16
които не плащат осигуровки на служителите си, половината българи се пенсионират на минимална пенсия. Не защото са неквалифицирани, а защото работодателят иска да изхитри държавата и да не си намали печалбата.
19.
Градът на 1000лв бруто
30.01.2022 23:19:29
1
15
Докато се договарят за числа, а не за покупателна способност все ще сме зле.
Ако на интервю кажа, че искам 3500лв заплата, защото тия 2000лв сега инфлацията ги направи като социални помощи ще ме гледат като полезно изкопаемо и ще ми обясняват, че за тях и 1000лв бруто са много
18.
Bbb
30.01.2022 22:56:49
3
14
Сега като чета коментарите не знам дали има някой от вас който да има служители и да дава заплати.Реалните заплати зависят от РЕАЛНИЯ бизнес в една държава,град и т.н.До колко може да си го позволи /даден бизнес/защото 1300 лева основна е 1800 брутна която трябва да се плати плюс останалите данъци и разходи в една фирма.Не зависят от това какво искат профсъюзите,зашото има опасност да останат само чужди монополи и без това са превзели държавата с помощта на политици лобисти.Ако някой не е съгласен и си мисли че работодателят го ограбва,да се захване с бизнес,да си наеме служители и да започне да дава заплати и тогава да говори.А така наречените синдикати са си живи лобисти а не защитници на интересите на работещите.С тяхна помощ навремето стана "честната" приватизация и разграбване на държавните предприятия.И в Италия където средната заплата е 1600 евро искат да получават колкото в Швейцария където е 5000 евро,но явно няма как да се случи.
17.
дo 12
30.01.2022 22:07:26
7
6
ахах явно не си ходил никъде в Европа. Пълно е квартални магазинчета и семейни заведения. Ама нищо слушай както ти дрънкат от москва :)
16.
Дедовия до 11
30.01.2022 22:02:53
5
7
А да ти подадат чехлите,нарежат салатата наеВат жена ти (и/или теб) или направо да те осиновят,не искаш ли? СоциализЪма приключи преди 30...
Е,има си специфични професии и условия
при които могеш да искаш да получаваш,това ,за което пишеш. Всичко друго обаче е на "добра воля"от работодателя.
Когато работника получи брутната си заплата и започне да носи сам отговорността за доходите пред държавата,тогава ще изчезне и сивия сектор и парите под масата
15.
Marinero
30.01.2022 21:28:03
4
12
Кирчо и Кокорчо са тук не за да ви защитят интересите а за да ви ощавят кожите, а да чакаш на български синдикат да ти защити интересите е все едно да чакаш от умрял писмо. Работниците да си стягат дупетата и да бачкат, защото гладът е по -силен от тока а работодателите (умните) сами ще се сетят да възнаградят добрите и ценни работници, защото иначе ще ги загубят. На тези дето си мислят, че ще им валят пари от заплати а те само ще си клатят краката и ще си гледат часовника за края на работното време мястото им е в държавната администрация - там всички са такива.
14.
Трол
30.01.2022 20:59:31
1
13
Ще стане. Когато хлябът стане 3 лв. Бензинът 5, а токът за битовите потребители скочи с 400 %...
13.
R
30.01.2022 20:49:11
1
14
Росене, когато гърчиш някой да работи за под 1000 лв. не можеш да имаш претенции към него. Оная поговорка, те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим. Защо българинът като отиде да работи по Европата, работи и чорбаджиите му са доволни? Българинът е един от все още най дисциплинираните работници. Отиди в Англия да видиш, смс до шефа- не мога да дойда на работа, защото нямам чисти гащи. А пък и да го накараш да работи, при все че със заплатата си може да отиде на почивка, на който остров иска е мисия невъзможна. Те затова търсят източно европейци, защото бачкат. Ама там чорбаджията опъва наравно с работниците, а тук не.
12.
До Росен Панайотов
30.01.2022 20:40:59
1
12
Значи затваряш и ставаш касиер в Лидл. В Европа затова почти няма квартални магазинчета.
11.
До дедовия, 9
30.01.2022 20:37:35
3
15
Като наемеш работник даже трябва да му осигуриш работни дрехи, обувки, храна, транспорт, помещение за почивка. Всички пишман работодатели с тези разсъждения ще си заминете, гаранция.
10.
Бс
30.01.2022 20:17:18
4
10
Синдикатите са най-големите мошеници и нагаждачи. Привидно само отправят някакви искания, а реално нища не вършат. Това да стоиш по цял ден и да дрънкаш глупости и да ти дават пари, за да лъжеш хората, не знам какъв човек трябва да си, за да го правиш?! И парите не са им от членския внос. Някой да помни да са свършили нещо за хората?
9.
Дедовия
30.01.2022 20:14:06
10
12
2000 лева заплата и оттам нататък работника да си плаща всички данъци и осигуровки (ако иска) Всеки сам си преценя!
Наемаш работник за определен вид работа за определено заплащане. Всички дължими суми към държавата да си ги поема сам. Ако иска да се осигурява,ако иска да плаща данъци-отговорността си е негова.
8.
Не
30.01.2022 20:00:38
3
11
Малко е.
Аз искам по 10 бона.
7.
Дедовия
30.01.2022 19:55:58
6
6
2000 лева заплата и оттам нататък работника да си плаща всички осигуровки (ако иска) Всеки сам си преценя!
6.
Бай Иван
30.01.2022 19:54:38
6
13
А, ей това да го направят и гледайте пред Бюрата по труда, какви опашки ще се извинят.
5.
Росен Панайотов До КНСБ
30.01.2022 19:40:55
8
7
Значи бизнеси като метро,лидъл вериги бензиностанции,хотели,и големи заведения могат да си позволят тези заплати айде да ми обясните как ще стане това в малкия и среден бизнес да плащаме тези заплати а стандарта да е нисък,цените на услугите също да са ниски за да е рентабилно,на тази заплата не можем дори осигуровките да платим!
Също искам всеки да има висока заплата и да има добър стандарт на живот но за това се изисква и тези които са на минималната да дават от себе си не да разчитат да мине деня и да си получат заплатката,когато имаш високи претенции и изисквания е добре да знаеш какво даваш на среща за всички които чакат да получат без да дават!
Минималната работна заплата трябва да отговаря на стандарта в една страна за да стане това трябва да погледнат и данъците щото едно семейство на заплата плаща същият данък смет като едно семейство което е с милиони в касата
4.
дори 2000 лв
30.01.2022 19:04:41
2
29
Съпоставими стоки и услуги в Европа са с цени, колкото в България, че и по-ниски, а там за същия обем, служителите получават в пъти по-големи заплати. Не може в европейски хотел да има 8 администратора на средна възраст, а в Бургас при същата цена за стая да има две девойки на регистратура, работещи за МРЗ.
3.
сивият сектор да изчезне
30.01.2022 18:57:09
5
28
Първо трябва да се изчисти сивият сектор и да се спре даването на пари под масата и осигуровките да са на МРЗ или около нея. От това обаче следва, че заплатите трябва да се вдигат и то с много. По този начин ще се пречисти пазарът и от мижавите фирми и пишман бизнесмени. В България фонд работна заплата е 2-3%, в Европа 50%. Който не може да издаяни, да затваря кепенци и да отива да бачка,
2.
СРАМ! СРАМ! СРАМ!
30.01.2022 18:46:04
18
25
Тия мазни паразити синдикалисти, дето през живота си не са свършили работа и за една стотинка, искат да върнат времената на Жан, дето всички бяха милионери. 12 години докато бяха Тиквата и Пеевсси на власт не им чухме гласа. Сега няма и месец след старта на новото правителство, при хиляди тежки наследени проблеми, тези плужеци изпълзяха от дупките си и започнаха да квичат жално жално.
1.
Loki
30.01.2022 18:36:29
8
25
Да те сега не се плащат осигуровки смятай на 1100 лв всички бай ганиовци ще минат в тъмния сектор и на бюджета ще му пднат приходите
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител
Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори