×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви са следващите стъпки на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна


Какви са следващите стъпки на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна
Украйна не е член на НАТО и алиансът не е обвързан с договори да я защитава
27 Януари 2022, Четвъртък, 21:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма да изпрати американски или съюзни войски за борба с Русия в Украйна

Съюзниците от НАТО поставят сили в готовност и планират изпращане на подкрепления в Източна Европа в отговор на натрупването на повече от 100 000 войници от Русия по границите на Украйна. Ето някои от въпросите за това какви може да са следващите стъпки на НАТО.

Ще се притече ли НАТО в защита на Украйна?

Не и във военно отношение. Украйна не е член на НАТО и алиансът не е обвързан с договори да я защитава. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма да изпрати американски или съюзни войски за борба с Русия в Украйна, пише Дневник.бг.

Киев обаче е близък партньор и му беше обещано евентуално членство в алианса на среща на върха на НАТО през 2008 г.

За момента 30-членната Организация на Северноатлантическия договор работи с Украйна за модернизиране на въоръжените ѝ сили. Канада изпълнява програма за обучение в Украйна, докато Дания също засилва усилията за привеждане на украинските военни към стандартите на НАТО. Алиансът също така заяви, че ще помогне на Украйна да се защитава срещу кибератаки и осигурява сигурно комуникационно оборудване за военно командване.

А въоръжаването на Украйна?

Съединените щати, Великобритания и балтийските държави изпращат оръжия в Украйна, включително противотанкови ракети, малки оръжия и катери. Турция продаде дронове на Украйна, които украинските военни са използвали в Източна Украйна срещу подкрепяни от Русия сепаратисти.

Германия обаче е против изпращането на оръжие в Украйна. Вместо това Берлин обеща изцяло оборудвана полева болница за около 6 млн. долара и необходимото обучение на украинските войски, за да я управляват.

Тогава защо НАТО поставя сили в готовност?

Алиансът е загрижен за потенциално преливане извън границите на всеки конфликт между Русия и Украйна, особено в Черноморския регион, където Русия анексира Крим през 2014 г., и в Балтийско море. Министерството на отбраната на САЩ постави около 8500 американски войници в повишена готовност. Дания изпраща фрегата в Балтийско море и четири бойни самолета F-16 в Литва. Испания изпрати миночистач и фрегата за присъединяване към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море.Мадрид също обмисля изпращането на изтребители в България, а Холандия също предложи два бойни самолета F-35 на България от април. Франция може да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО.

Защо съюзническите сили не се придвижат по-бързо?

Русия казва, че няма никакво намерение да нахлуе в Украйна.НАТО, която е едновременно политическа и военна организация, предложи още преговори с Москва във формата на Съвета НАТО-Русия в Брюксел за намиране на решение.Освен това като съюз от 30 държави с различни приоритети решенията се вземат колективно и може да отнеме време, за да се съберат необходимите войски за съвместни мисии.

Съюзниците от НАТО обсъждат дали да увеличат броя на войските, които се разполагат по принципа на ротация в Източна Европа. Те ще се съсредоточат върху въпроса, когато съюзническите министри на отбраната се срещнат за насрочена среща в Брюксел в средата на февруари.

НАТО има четири многонационални бойни групи с размер на батальон или около 4000 войници, водени от Канада, Германия, Великобритания и Съединените щати в Латвия, Литва, Естония и Полша.

Войските служат като "форпост" за 40 000-те сили на НАТО за бързо реагиране, чиято задача е да се разположат в рамките на броени дни, докато пристигнат повече американски войски и въоръжение през Атлантика.

Най-важните решения може да дойдат едва през юни, когато лидерите на НАТО трябва да се срещнат в Мадрид. Очаква се те да съгласуват нов генерален план, наречен Стратегическа концепция, отчасти за да затвърдят фокуса на НАТО върху възпирането на Русия.

Какво е вероятно да направи НАТО в Черно море?

Българското правителство заяви, че е готово да се приеме около 1000 военни в страната, под българско командване и в тясно сътрудничество с НАТО, вероятно с някои войници от други съюзни държави.Това може да се случи през април или май.

Западният алианс разполага с многонационални сухопътни сили с до 4000 войници в Румъния. Съединените щати също имат войници, разположени в отделни бази в Румъния и в България.Румъния може да приеме по-голямо присъствие на НАТО, след като Франция предложи повече войски. Букурещ води двустранни преговори със Съединените щати за увеличаване на броя на войските на нейна територия. Въпреки че действат от 2017 г., многонационалните сили в Румъния остават само сухопътно командване, без непосредствена подкрепа от въздушни, морски или специални сили.


В категории: Политика


Флагман.БГ Никога не печете тези храни във фолио! Никога не печете тези храни във фолио! 16/05/2024, Четвъртък 10:40 0
Флагман.БГ Ето какво време ни очаква днес Ето какво време ни очаква днес 16/05/2024, Четвъртък 08:02 0
Путин пристигна в Китай
Путин пристигна в Китай 16/05/2024, Четвъртък 07:03 7
14
Коментара по темата
14.
Майдан от Мадан
28.01.2022 11:22:36
0
7
А не ви ли се струва странно, че Украйна не иска да влиза в НАТО? Още през 2008 и дадоха възможност да се подготви и да влезе до 1-2 години. Не става въпрос само на това, че не са изпълнили условията. Тези дни се чу, че не искат да влизат в НАТО. Та или са с Русия или са срещу Русия. Ако не са с Русия със сигурност им трябва някой като НАТО който да им гарантира сигурността. Щом не искат, значи САЩ ги подкокоросват нещо. Според мен много здраво ги излъгаха ония сенаторчета, които ходиха да правят Майдана.
13.
ХХ
28.01.2022 10:59:51
0
4
На Русия Украйна НЕ И трябва.
Русия трябва само да помогне на Украйна изпълни Минските споразумения, също както помогна на Турция да изпълни през 1878г, решенията на Истанбулската конференция от 1876г. и да има България. ПП. И в двата случая западът също беше гарант и стоеше и чакаше отстрани като лешояд.
12.
Следващата с
28.01.2022 07:37:08
5
5
Стъпка на НАТО ще е да си купят пуканки и да седнат да гледат как Русия си реже парчета от Украйна или я взима цялата!
11.
То човек каквото сам си направи ...
28.01.2022 07:21:56
3
8
Всъщност , НАТО в Европа вече отдавна НЯМА ! А причината за това далеч НЕ Е Русия , ами тъкмо САЩ ! Щото последните направиха неописуемата глупост да направят преврат на Ердоган , и след техния провал ЗАГУБИХА най-голямата по численост и въоръжение армия ( след руската ) , а именно - ТУРСКАТА !
Затова сега ще преговарят и ще отстъпват ...
10.
Борсата
28.01.2022 05:50:19
3
9
Май акциите на фирмите произвеждащи тоалетна хартия и памперси ще скочат до небесата. Ще има търсене. А предлагане?
9.
Анархиста
27.01.2022 22:55:35
6
15
Много интересно е подреден света. Едни предизвикват войната а други се бият и мрът. Като толкова искат нека да си спретнат кютек на някоя поляна и се залумкат.Мразя тази несправедлива еирархия , кочина връзкарска и капиталистическа.
8.
Колега
27.01.2022 22:43:53
1
11
Русия не би се подала на конфронтация за въвличане в регионален конфликт колкото и да им се иска на някой за да си изчистят складовете с боеприпаси. На ден се произвеждат по 1000 Джавалина а един още не е гръмнал. Военнопромишления комплекс се задръсти. Русия е страна в глобален конфликт но за съжаление никой от нас няма да научи крайния победител.
7.
Българина
27.01.2022 22:37:28
1
11
Ще се наложи те(укрите) да посмъкнат гарда и да се разберат с рашъните. АКО искат да живеят нормално...
6.
Др Иванов
27.01.2022 22:35:22
7
16
СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА НА НАТО Е ....УДВОЕНА ДОСТАВКА НА ПАМПЕРСИ ЗА ЛИЧНИЯ ИМ СЪСТАВ,ЧЕ ОЩЕ ОТ СЕГА ВЗЕХА ДА ГИ ПЪЛНЯТ.....
5.
Българина
27.01.2022 22:32:11
3
8
Мдамммм, като в Афганистан. Укрите са изпържени, буквално. На ни@КОЙ не му се мре заради тях. То и защо ли?..
4.
Ами
27.01.2022 22:19:14
1
1
Следващите им стъпки ще са да ги спукат от ... критика.
3.
до сПецата
27.01.2022 21:59:44
21
17
Много филми гледаш русоРОБе,руШия е една пропаднала азиатска кочина,НАТО и САЩ отдавна могат да ги приключат,само че за разлика от северния кенеф педеристан запада не иска да си разваля ,,рахатлъка,,и да дава жертви,кой иска да си разваля стандарта на живот заради гладните въшлясали ватници.
2.
Пецата
27.01.2022 21:17:58
13
20
Целия естаблишмент на нато ще си направят оргия и ще се блъскат от зад ,
столтенберг ще го въртят на шиш, там са само джендъри , ама иначе кът говорят мн опасни изглеждат, Путин ще им пръсне панаира пукне ли пушка
1.
Дернев
27.01.2022 21:17:46
3
12
Цялата тази шумотевица все-повече ми приличат на декизиране за печелене на време за постигане на общата цел. А до постигането й не трябва да се разбере за нея. Дано е така, защото иначе реалната опасност е голяма. Олимпиадата наближава.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Александър Мумджиев се опитвал да накара камериерки да си легнат с него Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Разпределението на парите на университетите обаче няма да се дават на калпак, увери той Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните депутати Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Вдовицата и дъщерята ще получат обезщетение по делото "Октопод" Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Още 184 млн. лева трябват за заплати, каза проф. Миглена Темелкова Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата
Гардовете на Фици действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фици действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори