×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Турция блокира влизането на Финландия и Швеция за НАТО
  • Министерството на културата нареди решетките в НС да се премахнат
  • Безработицата - под 5%, но 10% от незаетите са висшисти
  • На 23 май 2022 година, понеделник, от 10 часа в атриума на БСУ ще се проведе тържествената церемония за връчване дипломите на Випуск 2022
  • В петък Окръжният съд на Бургас ще гледа въззивната мярка за неотклонение на Илко Паскалев, Тодор Пъчков и Божидар Дачев
  • ЕС предлага общ бюджет за оръжие
  • Вижте кои са кандидатите за директор на РУ на МОН в Бургас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Постковидните състояния са твърде разнообразни, но често протичат по-леко


Постковидните състояния са твърде разнообразни, но често протичат по-леко
С нарастване броя на преболедувалите нарастват и броят и тежестта на постковидните усложнения и оплаквания, обясни д-р Петър Муховски от МБАЛ "Бургасмед"
25 Януари 2022, Вторник, 16:50 ч.
Автор: Флагман.бг

Имунопрофилактика на сезонните инфекции при всички болни със сърдечно-съдови заболявания, препоръчва началникът на Кардиологичното отделение на болницата

От четири години д-р Петър Муховски е началник на Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед”. Неговата практика започва още през 1990 година, като преминава през много различни звена, нива и отделения. Д-р Муховски е с богат професионален опит и има практика в кардиологията, интервенционалната кардиология, електростимулацията, ехокардиографията и ехографията със специалност вътрешни болести и кардиология.

Д-р Муховски, увеличават ли се пациентите с постковидни оплаквания в МБАЛ „Бургасмед“ и кои варианти на вируса са най-критични за тези усложнения?

- От началото на пандемията  преминахме през няколко вълни и пикове на заразени с Ковид-19 болни. Два основни фактора определяха осцилациите и изявите на болестта – сезонност и мутациите в обвивката на вируса. Допълнително влияние оказваха  взетите на всеки етап противоепидемични мерки и опознаването на болестта – проявите, патогенезата и лечението й, наличието на следковидни усложнения. Вече приемаме съществуването на постковиден синдром, знаем за неговите прояви – кардиологични, белодробни, неврологични, бъбречни, стомашно-чревни, психоемоционални. Както виждате, те могат да са твърде разнообразни, а са и с различна по тежест изява. Твърда корелация между отделните варианти – алфа, бета, гама, делта, омикрон  - с честотата и тежестта на изява на постковидните усложнения е трудно да се направи поради значителен брой допълнително повлияващи фактори. Едно е сигурно – с нарастване броя на преболедувалите, особено тези с прояви и тежест, налагащи болнично лечение, нарастват и броя и тежестта на постковидните усложнения и оплаквания. При всеки пациент е различно и затова препоръчвам при риск или прояви след преболедуване от Ковид-19 инфекция да се осъществи консултация при специалист – кардиолог, пулмолог, невролог, а в някои случаи и от лекарски консилиум.

- От какво лечение се нуждаят пациентите с постковидни оплаквания и каква е продължителността на възстановяването?  

- Лечението на болни с постковиден синдром е комплексно. Разбира се, то започва с добрата диагностика, тъй като за всеки отделен случай е различно. Важно е отхвърлянето на тежки усложнения. В моята практика съм имал пациенти с тежки сърдечно-съдови усложнения като коронарни дисекации и тромбози, белодробен тромбоемболизъм, миокардити. За радост, по-често постковидните състояния протичат с по-леки прояви – симптоми от общ характер като лесна умора, депресия и повишена тревожност, промени в артериалното налягане, неживотозастрашаващи ритъмно-проводни нарушения. Обикновено те продължават до около три, но понякога и до шест и повече месеца. И при двете групи пациенти е необходима навременна консултация, адекватно терапевтично поведение и проследяване от лекар-специалист.

- Какво трябва да направят хората със сърдечно-съдови проблеми, за да предотвратят евентуалното влошаване на състоянието си през студените зимни дни?

- Съществува категорична корелация с нарастване на сърдечно-съдовите усложнения през есенно-зимния период. Причините са  комплексни – климатичния дискомфорт, начин на хранене, обездвижването, циркаден ритъм с по-продължителна нощна фаза и т.н. Препоръките за справяне с тези влияния може да групираме в няколко насоки:

-    Адаптиране към климатичните условия и провеждането на ежедневна 30-минутна физическа активност, по възможност навън;
-    Спазване на препоръките за хигиенно-диетичен режим при сърдечно-съдови заболявания – прием на пресни плодове и зеленчуци, намален прием на готварска сол, избягване на тютюнопушенето;
-    Стриктно придържане към назначената кардиологична терапия;
-    Проследяване на състоянието на пациента в дома – артериално налягане, пулс, влошаване или изява на нови симптоми – сърцебиене, задух, гръден дискомфорт, лесна умора, задух, замайване, главоболие, оточност, а при нужда навременна консултация и  корекция на лечението;
-    При липса на противопоказания имунопрофилактиката на сезонните инфекции при всички болни със сърдечно-съдови заболявания е препоръчителна.

- До каква степен модерната техника е решаваща за по-добрите резултати в работата на вашето отделение?

- Живеем във високотехнологична ера и имаме шанс да разполагаме в нашата болница с медицинска техника от последно поколение за диагностика и лечение в кардиологията. Тя ни позволява прецизна диагностика, а знаем, че доброто диагностициране води и до добро лечение. Кардиологичното отделение на МБАЛ ,,Бургасмед“ разполага с такава апаратура – ЕКГ, Холтер мониторинг,  Ехокардиография, включително за трансезофагиална ехокардиография, ангиографски апарат от последно поколение с най-съвременни възможности за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания при коронарна, мозъчно-съдова и периферна съдова болест. Разполагаме и с Отделение по образна диагностика с възможности за осъществяване на компютърна аксиална томография (скенер) и ЯМР диагностика на сърдечно-съдовата система.

- Предвиждате ли и тази година безплатни профилактични прегледи в рамките на кампанията „Бъдете здрави!“, която провежда МБАЛ ,,Бургасмед“?

Кардиологичното отделение на МБАЛ ,,Бургасмед“ разполага с екип от шестима кардиолози, включително трима сертифицирани инвазивни специалисти, ангиолог и специализант. Ние целогодишно активно участваме в програми  за скриниг и лечение на пациенти със сърдечно-съдова патология. Ще спомена участието ни в две такива програми през миналата година – безплатни прегледи през седмицата на ,,Деня на сърцето,“ и проследяване в рамките на месец и половина на болни с ритъмно-проводни нарушения, осъществено съвместно с Националната пациентска организация, на пациенти с предсърдно мъждене. Участието ни в кампанията за безплатни профилактични прегледи  „Бъдете здрави“ за скрининг и консултации при сърдечно-съдови заболявания е част от тазгодишните ни планове като колектив и институция.

Бих искал да добавя, че болничният екип е с режим на работа 24/7 и така денонощно осъществяваме кардиологична помощ и консултации за всеки потърсил медицинска помощ в нашата болница.


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Виктор от "Ергенът" избра рускинята Виктория, била като роза, но с бодли Виктор от "Ергенът" избра рускинята Виктория, била като роза, но с бодли "Той избра най-доброто за себе си. Това добро съм аз", каза горделиво Виктория Коцето от Поморие  се надруса, подмина като малка гара „стоп-палка“ и катастрофира Коцето от Поморие се надруса, подмина като малка гара „стоп-палка“ и катастрофира 25-годишният криминално проявен мъж седнал зад волана на Туран-а след ударна доза амфети и канабис 10 знака, че той няма да се ожени за вас 10 знака, че той няма да се ожени за вас Ако той става отбранителен, когато питате за бъдещето на вашата връзка, забравете за брак Как да разпознаем слабия любовник от един поглед Как да разпознаем слабия любовник от един поглед Не всеки шут е добър любовник, но отсъствието на чувство за хумор може да е фиаско е леглото Какво първо впечатление оставя всяка зодия Какво първо впечатление оставя всяка зодия Как ви възприемат околните при първа среща Рецепта за домашни питки от нахут Рецепта за домашни питки от нахут Ето как 5 начина да добавите куркума в ежедневното си меню 5 начина да добавите куркума в ежедневното си меню Пригответе си златно мляко Бургаски автор с литературна награда от Сърбия Бургаски автор с литературна награда от Сърбия В надпреварата за най-добър афоризъм участваха 70 автори Росица Кирова с 11-те кораба наказа съпартиеца си Биков, но ПП й вдигнаха „жълт картон“ Росица Кирова с 11-те кораба наказа съпартиеца си Биков, но ПП й вдигнаха „жълт картон“ Злоупотреба с процедура доведе до нов скандал в парламента Украинците откриха сезона на Северния плаж в Бургас Украинците откриха сезона на Северния плаж в Бургас Русокоси знойни красавици радват окото по цялото Южно Черноморие
Китай отново е основен играч в добива на биткойни Китай отново е основен играч в добива на биткойни Изостава единствено след САЩ, която през миналата година го измести като най-голяма дестинация за този тип дейност В Гърция дават ваучери за туризъм на хора с ниски доходи В Гърция дават ваучери за туризъм на хора с ниски доходи Предвидената сума за инициативата е над 30 милиона евро ООН: Войната в Украйна задълбочава проблема с глада по света ООН: Войната в Украйна задълбочава проблема с глада по света Тя е създала „безпрецедентна криза“ от ескалиращи цени на храните, които са предизвикали протести Хуан Карлос се завърна в Испания, разследването срещу него прекратено Хуан Карлос се завърна в Испания, разследването срещу него прекратено Крал Фелипе обяви, че докато е в Мадрид, баща му няма да живее в двореца Наоми Кембъл тайно в София Наоми Кембъл тайно в София Мегазвездата на модния подиум Руснаците унищожили Донбас, използвали храната като оръжие Руснаците унищожили Донбас, използвали храната като оръжие Президентът на Украйна обвини Москва, че извършва безсмислени бомбардировки, докато засилва офанзивата си Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Смятан за един от първите и най-значими творци в областта на електронната музика редом с французина Жан-Мишел Жар и японеца Исао Томита Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира В четвъртък съдебният процес в Киев за убийството на 62-годишния цивилен жител на Сумска област започна с разпит на подсъдимия Вадим Шишимарин Партизанско движение се вихри в Украйна Партизанско движение се вихри в Украйна В Мелитопол е взривен брониран влак и са убити висши руски военни, твърди медия Над 3000 туристи на ден летят с балони над Кападокия Над 3000 туристи на ден летят с балони над Кападокия При изгрев слънце 104 балона могат да излетят едновременно
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт В НЕК са се окопали хора на ГЕРБ и ДПС, а повредата в ПАВЕЦ "Чаира" е за 2 милиарда
Виц на деня Виц на деня Две приятелки си говорят:
- Твоят мъж кара много бързо, не се ли притесняваш за него?
- Не, той е застрохван.
Виц на деня Виц на деня Водих тъщата на терариум. Тя учудено гледаше змиите, яде сладолед, нещо мърмореше...В общи линии, доста добре се правеше, че не не разбира какво си съскат тези същества... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никой не става приятел на жена, ако може да й бъде любовник.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори