×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мика Зайкова на пазар, заболя я главата от скъпотия: Грешно смесихме баби и жаби


Мика Зайкова на пазар, заболя я главата от скъпотия: Грешно смесихме баби и жаби
Ако синът ми не ми праща пари от чужбина, няма да мога да оцелея, споделя синдикалистът и социален експерт
17 Януари 2022, Понеделник, 17:57 ч.
Автор: Флагман.бг

Тя отиде с ТВ екип на пазар, за да се увери за какво стига една пенсия

Най-известната синдикалистка и най-възрастен депутат, избран от ИТН, в предходните два парламента Мика Зайкова оцелява като пенсионер, благодарение на сина й, който ѝ изпраща пари от чужбина. Това стана ясно от "Говори сега" по БНТ.

"Моята пенсия не е особено висока, защото съм работила 30 години в КТ "Подкрепа", защото взимахме ниски заплати. Така че, моята пенсия се промени с 56 лв."

ВИДЕОРЕПОРТАЖА ГЛЕДАЙТЕ ТУК.

Излиза, че Зайкова е от хората, които са взели по-малко спрямо декември. Пенсиите у нас този месец бяха по-ниски от очакваното.

"Да. Аз имам син, който е адвокат в Америка и ми праща всеки месец пари. Иначе няма да мога да се оправя. Мъжът ми почина".

Зайкова отиде с ТВ екипа на пазар, за да се увери за какво стига една пенсия.

"Избрахме продукти от малката кошница от първа необходимост. 24 продукта. Макар че горе долу това е пазарът, който прави не ежедневно, но ежемесечно всеки човек. И сме превърнали кренвиршите, салама и другите неща в 1 кг, за да има база за сравняемост", разказа в ефира синдикалистката.

Избрани са продукти с най-ниски цени.

"Сравнихме ги с цените от ноември 2021 г., от КНСБ бяха изследвани.

Сметката сега ни излезе 157, 10 лв., а през ноември тя е била 122,45. Тоест разликата е 34,65 само за три месеца или 28% ръст на най-евтините, на най-употребяваните хранителни продукти и зеленчуци. Защото не сме избирали банани или маслини, защото смятаме за един беден човек за лукс".

Тези 157 лв. са почти колкото социалната пенсия.

"Да. 170 лв. Не само пенсионерите, а и бедните хора първо си плащат сметките. Ток, парно, вода и тогава пазаруват. Могат ли да си позволят да похарчат 157 лв.

Издръжката на един човек за 1 месец, без повишените цени на тока и парното са 625 лв., а като сложим тези пари е 1000 лв. Така че бедните в България стават все по-бедни и все повече. Така че все повече хора се нуждаят от помощи. При всички случаи доходите трябва да се вдигнат и да се направи ново преизчисление на пенсиите. Минималната пенсия трябва да бъде над прага на бедност", обясни Мика Зайкова.

- Минималната работна заплата е 650 лв., а минималната пенсия е 370 и то не говорим дори за социалната. Как е възможно линията на бедността да е 413 лв.?

- По начало беше грешка да се смесват баби и жаби, извинявайте за израза. Едно е да преизчисляваш пенсия, а друго е да даваш социална добавка. Тази беше COVID. Грешка беше да се говори, че никой няма да получи по-малко пари и хората чакаха да не получат по-малко пари от това, което са получавали през декември. Само, че когато намалиш наполовина COVID добавката.

- Мислила ли сте да отидете при тях да живеете?

- Те ме канят, обаче аз мисля, че по-полезна съм тук и докато работи това мисля да стоя тук.

Мика Зайкова винаги участва в предишни обсъждания за формиране на пенсиите. "Колегите ме търсят. Благодаря им! Давам акъл, за който го поиска".

"Вижте, още тогава говорихме с колегите, че ще даде негативен резултат. Те казаха, ама ние ще го допълним. Не става така. Освен това не очаквах този удар, който направи НОИ да елиминира 2018 г. и 2019 г. Той ги елиминира и това свали базата надолу и затова се получиха тези разлики."

- Как се промени животът ви след тези 3 месеца политически изяви?

- Мисля, че се постарах да направя нещо за региона, който бях депутат. Става въпрос за Смолян. Сега, когато, макар че не ме избраха, но случва се, сега им помогнах – имаше много наводнения, имаше прекъснати пътища. Така че те са ми близки на сърцето.

Скоро Мика Зайкова ще има юбилей.

"Единственото, което искам е всички хора, които обичам, да са здрави. Няма да празнувам юбилей, защото е пандемия и защото част от близките ми хора са далеч. За мен годините са само числа".


В категории: Животът


Флагман.БГ Никой не може да устои на тези бабини сиренки Никой не може да устои на тези бабини сиренки 13/05/2024, Понеделник 11:59 0
Флагман.БГ Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал 13/05/2024, Понеделник 10:37 3
12
Коментара по темата
12.
До 2
17.01.2022 23:10:16
3
3
Юри, гръмни се. Ти и цялата ти жлъч срещу тези червенушки, при които се редеше на опашка и те одрязаха навремето.
11.
Bgman
17.01.2022 20:59:53
0
14
30 години работила за Подкрепа на минимална заплата!!!! Икономически експерт!!! Браво, бе, синдикати.... Ама и вие цакате като всички частници...
10.
Buba
17.01.2022 20:59:33
2
12
Тези със социалните пенсии не са се осигурявали.Работели са за своя сметка.Сега какво?Да им се даде като на другите,които 40 години са внасяли осигуровки ли? Радево-Петкова зима.Малоумните 24% -25% ги избраха,сега си пати цяла България.
9.
Въх
17.01.2022 20:40:49
4
8
Депутатската заплата не стига ли ма.....
8.
Ебаси breaking newsa
17.01.2022 20:09:07
2
9
Добре,чи не са я закарали на публичен дом!.....Щеши да й са завий свят от курваджилък !
7.
И още нещо остана
17.01.2022 19:59:41
11
4
Да си набием всички американските ваксини, нали, тролче 3, 5, 5 6 и така нататък? Да повярваме на науката, да върнем герберастите.. и те така.
6.
Програмата на Подмяната върви
17.01.2022 18:56:40
3
17
Официализираха „джендърите“, легнаха на макетата, остава ликвидирането на месното население...
5.
На учиндолеца "кадрите"
17.01.2022 18:36:36
12
21
Кво ни занимавате с тоя дърт вампир ве. Тая бабка е толкова антипатична и противна, че като я видя и направо ми си гади.
4.
Тъпото Кире и Злобното Руми
17.01.2022 18:24:38
17
33
Радевата зима е по-лоша от Виденовата, започна и режим на тока!
Инфлацията полетя бетер Грипените!
Далаверата е огромна за менторите и началниците на ПППП, не само на Прокопи, а и на останалите Престъпни олигарси!
Сигурно Бойко пак е виновен, че са им протекли розовите прашси и напълнили зелените фуражки :))))
Да ви е честита Подмяната!
3.
Българина
17.01.2022 18:23:25
13
29
АБЕ Зайкова, нали ти и твояТ президент управлявате тая промяна?..
2.
Ха-ха-ха
17.01.2022 18:20:08
10
22
Мика Зайкова е сол ташак на Тренчев от 1990. Далаверите на Подкрепа почнаха още оттогава, тия от "профсъюза" си изкараха живота добре, още от казионният при Правешкият Цървул и след 89-та като ДС им направи Подкрепа и КНСБ. Не са за жалене.....
1.
Мама
17.01.2022 18:18:58
14
31
Мамати дърт боклук , ами нали вие управлявате сега ма .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Винаги можете да разчитате на мен, обърна се към завършващите Марин Киров Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Има счупване на таза Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Рейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час Чудовищно:  Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Чудовищно: Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед” Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал Оказва се, че разходите за момичетата са почти два пъти по-големи от тези за момчетата 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията Иззети са списъци с имена, като жителите на квартала са принуждавани да гласуват за определен кандидат и определена партия, каза прокурор Маркова Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Една от схемите е за опрощаване на дългове срещу гласуване за определена политическа сила или кандидат Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Не е знаел какво идва срещу тях, каза бащата на доблестният полицай, който с колега си Йордан Илиев от Бургас, загина, пометен от автобус, пълен с мигранти
Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори