×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Искам да чистя офис и да…пея


Искам да чистя офис и да…пея
Христина е добре позната в района на "Славейков"
22 Май 2011, Неделя, 19:34 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА, снимка Добромир ДОСКАЧАРОВ

Това е мечтата на Христина, която спи по пейките, не познава родителите си, няма документи за самоличност и на въпроса какво е щастие – пита – какво значи тази дума

В „Славейков” всеки я познава. Слабичка, забързана фигурка, леко накуцваща, тръгнала незнайно закъде. Тя се спира при всяко познато лице, пита как си, усмихва се раболепно, после продължава пътя си  заникъде. Без самочувствие, без усмивка, дори без лични документи, защото срокът им е изтекъл, а тя няма пари да плати глобата и да си извади нови.

Христина не знае защо майка й я е оставила в родилния дом.

Предполага, че не я е харесала, защото едното й краче е малко по-късо от другото. Не съм била като другите бебета, не са ме искали, казва примирено тя. Доста по-късно разбрала, че е с луксация и крачето й можело да бъде оправено, но тогава никой не й обърнал  внимание. Първите й спомени са от дома в Подвис. Бой, бой и пак бой. Ако не ги наказвали учителките, то по-големите започвали да налагат по-малките. Имаше едно голямо момче, спомня си тя. То ни издърпваше за ушите и ни вдигаше във въздуха. Караше ни да пълзим, да ближем с език пода, а после ни изритваше по дупетата и падахме по очи. Не смеехме да плачем, защото лелките ни се караха, че  вдигаме шум. Веднъж това момче така ме удари по ръката, че тя се счупи като съчка. Заведоха ме в болницата и ме гипсираха. Но той ме риташе после по гипса и много болеше. 

От Подвис в Средец, от Средец в Елхово, от Елхово в Стара Загора и накрая пак в Бургас – това е пътят на сираците, обхванати от Системата. Там няма приятелства. Страх те е да се сприятелиш с някого, защото той ще те обади на госпожата какво си му доверил и ще те накажат. В дома всеки се спасява сам. Колкото по-настрани стоиш, колкото си по-самотен, толкова по-малко те наказват. Там Христина е получила най-големия и най-страшния урок.

Бъди сам, не се доверявай, за да оцелееш.

Сега тя отчаяно търси контакт с хората. Поздравява ги, говори им, но в мига, в който почувства по-голяма близост, изведнъж бяга. От страх да не бъде наранена.

След излизането от Системата, Христина не може да се социализира. Прекалено се страхува от истинския живот, от хората, не знае какво да прави. Вземат я за черна работа тук там, но за не повече от месец. Три години живее в дом „Надежда” и един ден й казват – срокът изтече, не можем да те гледаме повече. Регистрират я в Бюрото по труда, но си остава само с регистрацията. Дават й легло в общинско жилище заедно с още пет момичета, но момичетата я посрещат на нож. Тя взима малкото си дрешки и излиза на улицата. Открива тих вход в 18 блок в „Славейков” и вечер постила окъсано одеалце на цимента и спи. Денем обикаля с целия си багаж улиците, а нощем пак се промъква във входа. Докато слагат автоматична врата и една нощ тя не може да се прибере. Тогава я намира нейният/ нека остане анонимен засега/ приятел и я води да преспи при него. Той е нощен пазач и неговата къщичка на обекта става дома на Христина. Там пази дрехите си във вързоп, там са всичките й ценности, бельо, обувки, които се побират в два найлонови плика.  Сутрин става рано, облича се набързо, преди да е дошла дневната смяна и крадешком напуска обекта. Измива се на чешмата и тръгва към „Славейков”. В своя си „район”. От един павилион й дават кафе, от друг странджанка, а тя за благодарност хвърля боклука, или мете. Но денят е дълъг…Много ми се спи, признава тя. Ако е топло, лягам на някоя пейка и се завивам с вестници. Ако е много студено влизам в големите магазини и се разхождам вътре на топло. Докато ме изгонят. Понякога толкова ми се спи, че ми се плаче. Но няма къде и вървя, вървя, за да съм будна. Особено трудно ми е през зимата. По 12 часа на ден само да вървиш… Вятърът духа, прониква през дрехите ми, вледенявам се цялата. Веднъж измъкнах матрак от контейнера за боклук и го сложих под една тераса. Валеше. Исках да съм поне на сухо. Свих се на кълбо и заспах. От съня ме изтръгнаха жестоки ритници. Беше

домоуправителят, който каза, че съм грозно петно за района

и веднага трябва да се махам. Друг мъж ме наби, когато откъснах цвете от една градинка, за да го занеса на момичето, което ми дава закуски. Исках да й покажа, че я обичам, но отидох разплакана и насинена, без цвете. Едни пияни момчета също се опитаха да ме бият, но им избягах.    

Май ме обича само моят приятел, пазачът. Той ми дава подслон, дава ми и пари да си купя дрешки от втората употреба и лекарства, когато съм болна. Дори и да съм болна, пак няма къде да легна и да се скрия на топло през деня. Гълтам хапчетата и вървя. Пък каквото стане. А жената на моя приятел много му се сърди заради мен. Кълне ме, крещи му, нарича го нещастник. Той не я обича, но търпи. Обича ме, грижи се за мен, позволява ми да спя във фургона му, но аз май не мога да обичам. Страх ме е да обичам, защото за всяка обич досега съм получавала шамари. 

Толкова искам да си имам една малка стаичка. Само моя. Да мога да влизам в нея и през деня. Много ме боли крака, като вървя непрекъснато…

Искам да работя в офис. Да го мета, да е чист и лъскав, като дойдат хората сутрин на работа. После да ме изпратят да им купя кафе и закуски. И да ми плащат заплата, за да си имам мои пари. С тях ще си запиша диск и ще стана певица. Пеех още от малка, пеех на децата вечер, когато плачеха. Пея и сега. Когато съм тъжна. Зная всички песни на Тони Димитрова, на „Тоника” и на „Ритони”. Обичам баладите. Пяла съм в ресторант „Свети Георги” в Поморие, но някой каза, че съм грозна за такова заведение. Имам толкова красиви сини очи…Не харесаха, че куцам с едното краче.

Искам и да имам деца. Много ще ги обичам. Никога няма да ги оставя.

Понякога плача, когато видя майка с бебе.

И искам да го гушна, но се страхувам да не кажат, че съм грозна и да ме отблъснат. Ако имам пари, ще си купя хубави дрехи, ще се облека като другите. А за да имам пари, трябва да работя. Само че никой не ме иска”

Христина въздъхва, свършила тежката изповед, разплаква се и изведнъж си тръгва. Закрачила безнадеждно по улицата. Една глуха улица, без изход. 

Това е Системата в България. Тя ежегодно бълва сираци и ги оставя на улицата да се оправят, както могат. Абсолютно безсърдечен механизъм, в който няма топлина, няма съпричастност, няма обич, а само команди и бой. Силните успяват да оцелеят някак си. Но те са единици. На Христина са останали само белезите по тялото от тормоза в домовете, а колко са тези в сърцето, никой не знае.

Едно момиче срамежливо ни изпя своята песен, разплака се и избяга. Без да знае къде.

А то иска толкова малко от този живот. Една стаичка. Един офис, който да чисти. И малко обич. Ще се намери ли някой, който да й даде първите две? Третото ще го намери сама, когато намери смелост и самочувствие да обича. 




В категории: Лична драма


25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
Руска
01.06.2011 15:06:03
1
1
С какво сте й помагали, г-жо Симеонова? Подхвърляли сте й някой комат хляб? Легло ли сте й дали? Дрехи? Пари? Най-доброто, с което можете да й помогнете, е човечност. Да я научите на човечност. Тя сама казва, че не може да обича, не може да се социалицира. В реалния живот реагира както в дома. Крий се - да оцеляваш. Наистина каква мръсотия? Мъжа ли ви открадна, или изтърбушеният матрак от боклука е бил ваш!
24.
виолета симеонова
31.05.2011 13:58:32
3
0
това е много гадно момиченце много съм и помогала а тя ми е правила много мрасотии
23.
Яна Русева
28.05.2011 15:42:53
1
2
Историята на това момиче е точно такава ,каквато я описва и автора.Познавам я ,защото работех в Славейков,на никой нищо лошо не беше направила,но има лощи хора,които се държаха грубо с нея.
22.
човек
27.05.2011 14:34:05
1
6
Милото момиче, срещам я често в Славейков. Следващият път , когато я видя ще и помогна с каквото мога.
21.
Тодорова
25.05.2011 11:31:22
1
2
Покъртителна история. Бих искала зная имат ли такива истории развитие. Помагат ли? Обадил ли се е поне един бизнесмен с офис за почистване да помогне. И наистина какво правят многобройните организации за защита на сираците в Бургас? Или съществуват само да перат и лапат еврофондове? Свържете се с тях. Лично аз искам да зная какво ще стане с това момиче!
20.
Жанет
23.05.2011 12:08:38
1
5
България не използва живия потенциал от хора. Умните избягаха в чужбина. Сираците насила са отгледани като втора ръка хора. Никой не се интересува какво ще стане тях, няма ясна социална политика. Днес това момиче е на улицата, утре ще я намерят под някой мост или в някой контейнер за боклук. И на никого няма да му пукне, че тя е български гражданин и има равни права с другите. Тя самата не знае, че има права, така са я моделирали в домовете. Полицията няма право да й задържа личните документи, но тя и това не знае, а се тюхка, че няма пари да си плати за нова лична карта. Човечност няма в това общество. ЧОВЕЧНОСТ!
19.
Alex
22.05.2011 17:48:34
1
1
Za6to blagodetelite na Burgas mal4at? Nqma li nqkoy da pomogne?
18.
Limon
21.05.2011 20:37:41
1
0
Da eba skapanata darjava
17.
Dora
21.05.2011 10:01:55
1
1
GLUPAK!!!!!!!!
16.
Волен
21.05.2011 09:41:52
11
6
Циганите на сапун! Като се родят, да ги хвърлят! Какво ще я пращат по домове да трошат народна пара!
15.
Jaza
21.05.2011 09:13:47
1
1
Tova momi4e e emozionalen invalid. Jalko!
14.
Атанасов
21.05.2011 09:11:10
2
6
Да я вземат милионерите в някой хотел по морето. Да й дадат някое стайче, а денем да работи. Хем пари ще получава, хем ще се чувства човек.
13.
д-р Зарева
20.05.2011 21:22:58
1
7
Има толкова организации , които събират пари за сираци. Къде са Ротари, Масоните, Лайнсклуба, Сороптимист, префърцунените госпожи от Зонтаклуба? Къде всъщност отиват тия пари за сираци? Не могат ли да помогнат на това момиче дамите с костюми от по 2000 евро?
12.
Адам
20.05.2011 19:57:21
1
4
Упрравляващите ни превърнаха в скотове. Добре, че е Илонка Иванова да ни разтърсва отвреме на време. Но истината е, че ако искаме да променим нещо, трябва да излезем на улицата и да кажем НЕ! И да стоим там, докато ни чуят.
11.
Станимира
20.05.2011 18:53:36
0
0
Ето така се насърчава престъпността. Не, не. Тя просто се отглежда в социалните домове.
10.
Qna
20.05.2011 18:09:48
1
6
Razplakahte me...
9.
Nanev
20.05.2011 18:07:03
1
0
Cqlata ni darjava e takava. Vsi4ki sme po edin ili drug na4in na ulicata ostaveni na izjivqvane. Ne vqrnam nqkoy da pomogne na momi4eto. Hlqb moje i da mu podharlqt. No dom nikoy nqma da mu dade. To ne si znae pravata i nqma da se bori. 6te svar6i na ulicata
8.
Kенчева
20.05.2011 17:26:56
2
0
А като добрият чичко я изостави, после какво? Проститутка? Или бдителен домоуправител ще я пребие с ритници като куче.
7.
............................
20.05.2011 17:17:39
0
1
ебем ти и управията на таз държава
6.
4da74
20.05.2011 16:07:36
1
1
Ужасите в социалните домове продължават. Там осакатяват всяко дете. Какво стана, нали шеше да има приемни семейства? Тази Христина са я осакатили отвсякъде. Как искате да се адаптира в живота, когато адресът й е улицата.
5.
Ставрева
20.05.2011 15:23:36
0
0
По-добре питай що за държава е тази!
4.
Майка
20.05.2011 15:22:00
1
1
Сърцето ми се сви. Що за майка е била тази?
3.
sisi
20.05.2011 15:18:31
1
2
towa stawa w Balgariq.......sram me e da jiweq w takawa darjava
2.
Uzi
20.05.2011 15:12:57
0
1
Спи на земята? Целият вход гледа и на никого не му пука? Домоуправителят я рита? Добре ли чета? Това в България ли става?
1.
potresen
20.05.2011 13:55:13
1
4
Boje, dano nqkoi se otzove i pomogne!!! Ne ostavqite ne6tata do tuk!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира проф. Владимир Колев  Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони
Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори