×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
  • 985 случая на коклюш у нас, 57 деца под една година са в болница
  • Пуснаха нод държавен дълг за 200 млн. лв.
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Корумпирани от ГЕРБ колят и бесят в бургаското образование


Корумпирани от ГЕРБ колят и бесят в бургаското образование
Гимназията по туризъм в Бургас е апетитна хапка – има ресторант, закусвалня, шефовете й са я превърнали в източник на добри доходи за себе си
Тема в развитие
виж още
скрий
20 Май 2011, Петък, 12:34 ч.
Автор: Пелагея МАЙСКА, Снимка: Добромир ДОСКАЧАРОВ

В тайното общество са шефката на инспектората Илиева, сестрата на депутата Димитър Бойчев – Таралова и приятелите им от гимназията по туризъм, които си въртят и паралелно частно училище

Няма друга управляваща партия, която да е предизвикала толкова много трусове в бургаското образование, докато уреди своите членове на ръководни позиции. Днес узнахме за поредната гавра в просветата, в която всички главни участници са членове на ГЕРБ.

Историята започва миналата година в Бургаската гимназия по туризъм, която току-що е останала без директор, след като десетилетия наред е била управлявана от несменяемата и при зрелия социализъм, и при демокрацията шефка Златка Далева. Конкурсът, който Министерство на образованието и науката (МОН) обявява през юни 2010, привлича все интересни лица: Павлин Генов, редови учител, но иначе член на ГЕРБ и неин неуспял претендент за общински съветник в Бургас, приятел на депутата и областен координатор за Бургас Димитър Бойчев; и Станка Узова, зам.-директорка на школото и много добра приятелка на новоназначената от ГЕРБ ръководителка на Регионалния инспекторат към МОН в Бургас Виолета Илиева. Илиева е важен фактор в ГЕРБ, членува в гражданската му структура още от самото й създаване.

Самата гимназия е апетитна хапка – тя не е просто училище, а

огромна база с ресторант и закусвалня, от които падат пари.


Още по-любопитна обаче е комисията, която пресява кандидатите, защото в нея е включена и експертката по образование от община Бургас Веселина Бойчева Таралова – също неуспял кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Бургас, но преди всичко известна с това, че е сестра на депутата Димитър Бойчев. Таралова, която преди ерата на ГЕРБ е детска учителка, е „вряла и кипяла в конкурсите“. През 2008-а, след като се разминава с кариера на политик, тя се урежда като шеф на Дирекция „Образование и демографски въпроси“ към Община Бургас в на свой ред спорен конкурс. Малко преди провеждането му, тя е назначена за експерт по предучилищно възпитание в общинската администрация, така че по време на конкурса да се чувства като у дома си и да е с едни гърди пред останалите кандидати, чиято задача очевидно е била да служат за фон. В интернет все още може да се намери откритото писмо (http://www.obshtestvo.belschool.net/HYPERLINK "http://www.obshtestvo.belschool.net/" ) на един от конкурентите й - Костадинка Недялкова, която най-подробно разказва за целия цирк около уговореното назначаване на Веселина Бойчева Таралова. “В началото и между двата етапа – госпожа Таралова влизаше и излизаше свободно от съседния кабинет, може би нейно работно място, като остави у мен впечатлението, че и в деня на конкурса е на работа, което я поставя в привилегированата позиция да бъде по-информирана от останалите кандидати“, пише между другото там.

Никак не би било чудно, че сестра Бойчева има възможността да приложи целия този богат житейски опит и при подбора на бъдещия шеф на Гимназията по туризъм в Бургас. Още повече, че в ГЕРБ няма как да не са забелязали най-личните кандидати за поста - Узова и Генов. Пред обществото те са просто едни служители в гимназията си. Тайно обаче водят паралелен живот. Четири месеца преди да се явят на конкурса двамата, заедно с още няколко верни другари, си регистрират Център за професионално обучение „Бургас 2020“ - частна организация, чийто занимания едно към едно покриват дейността на Гимназията по туризъм. Те не напускат тази си задкулисна организация ей-така от кумова срама дори към датата на конкурса, с което може и да нарушават Закона за конфликт на интереси, но пък няма как да не са станали особено симпатични на комисията по избора или поне на определени нейни членове в лицето на Веселина Таралова. Поради което Узова е определена за победител и назначена за директор на гимназията, а Генов – за неин заместник по учебната част.

Веднага, след като новият екип поема постовете,

в ръководството на школото е вкаран още един верен кадър


- Мария Воденичарова, която също е учредител на тайния Център. Тя е турната на поста „Главен учител“. Затова пък заварената зам.-директорка по професионалното обучение Йовелина Бедева, която е отказала да се включи в заверата с Центъра и да води двойнствен живот, е уволнена набързо и без официални мотиви. Любопитен момент е, че от Регионалния инспекторат на МОН в Бургас постъпва становище, в което пише, че уволнението на Бедева е правилно. Това становище е подписано от някой си Румен Евстатиев, инспектор. За несведущия това име не значи нищо. Румен Евстатиев обаче е един от хората, заради които неотдавна журналистите Катя Касабова и Божидар Божков осъдиха България в Страсбург. Преди десет години те го бяха уличили в корупция и афера с деца на големци, които той, като член на специална комисия, бе уреждал да учат без изпити в елитни гимназии. Тогава Евстатиев и останалите членове на комисията се почувстваха много обидени, заведоха дела срещу двамата журналисти за клевета и ги осъдиха. Сега, след като Страсбург разби на пух и прах присъдата, оказва се, Евстатиев все още работи в системата на образованието и продължава да раздава справедливост така, както той я разбира. В документите за уволнението на Бедева, съгласувани със специалиста по болни деца Евстатиев, пише, че щатът й се съкращава. Но за всички в Гимназията по туризъм е ясно – махната е, защото оттук – нататък там ще командват само хора, които могат да водят двойнствен живот по примера на премиера и с това са адски симпатични на ГЕРБ. Телом ще са в държавното школо, а духом мислите им ще кръжат около далаверата с частния Център.

Бедева обаче завежда дело, което печели на първа инстанция. Отделно разпраща до всички институции в страната сигнал за корупционните практики в системата на бургаското образование. В него подробно описва историята с Центъра. В отговор получава или мълчание, или красиви думи. Част от сигналите пък са препратени, уж за разследване, на хората, които са дарили на Узова и Генов властта – шефовете на регионалния инспекторат към МОН. Източници от инспектората разказаха, че веднага, след като получила сигналите, наместо да започне да извършва проверка по тях,

Виолета Илиева чисто и просто се обадила на приятелката си

Узова и я предупредила проформа да напусне Центъра, което тя и направила.


Уволнената Бедева обаче праща до институциите втори сигнал – оказва се, че Узова, освен основателка на тайния Център, се явява и собственичка на още една частна фирма, пак с паралелна педагогическа дейност, припокриваща напълно заниманията на училището, което ръководи - „Беста – Станка Узова“. Тази фирма е регистрирана още в далечната 1993, което значи, че цели десетилетия Узова е била в конфликт на интереси. Налага се вярната дружка Виолета Илиева да й подшушне приятелски да напусне и тази фирма – Узова я прехвърля на мъжа си.

Не стига това, ми подобен тройнствен живот водил и Генов. Освен основател на тайния и паралелен център, прясно назначеният зам.-директор на гимназията се оказва собственик и на още една частна фирма - „Паулис 60“. Тя хем припокрива основния предмет на дейност на държавното школо, хем предлага и други екстри, като например „заснемане на сватби“. Изобщо, весело си живеят в тази гимназия. Кеф ти сватба, кеф ти бал, кеф ти образование – обаждаш се на госпожа директорката или нейния заместник и частмакът върви на пълни обороти. И как няма да върви като човекът, който уж не трябва да допуска уронване престижа на образованието – шефката на инспектората в Бургас Илиева, бди преди всичко никой да не закача хората, които отдавна са го уронили.

Не толкова мило обаче е отношението към човека, подал всички тези сигнали. На Йовелина Бедева е намекнато, при това съвсем отговорно, че ако не се спре, повече никога няма да си намери работа в системата на образованието. Което си е всъщност доста сериозно предупреждение, защото когато идва от такива отговорни кадри като Веселина Таралова или Виолета Илиева, които имат цялата власт, включително и политическа, то може лесно да стане факт. Както се вижда, десет години, след като двама журналисти разровиха вонята в Регионалния инспекторат на МОН в Бургас, а съдът в Страсбург ги поощри, че са действали добросъвестно и правилно, откъм системата на образованието в морския град продължава да се носи ужасяваща смрад. Този път с дъх на прогнили ГЕРБ-ери.


В категории: Разследване


31
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
31
Коментара по темата
31.
123123
26.08.2014 15:53:53
0
5
А тоя Павлин Генов е голям далавераджия,нито данъци плаща,всичките му фирми въртят само престъпни схеми с измами,включително и черно тото в пунката си на Еврофутбол...ама за такива няма закон щото навсякъде са пуснали пипалата си.
30.
HighSpirited
26.08.2014 15:48:25
0
8
Много вярна статия,само да не речеш да се бориш с бургаската мафия,за жалост не само училищата са заграбили и съда е изцяло техен...
29.
ДПС
23.01.2014 14:36:05
0
10
Защо след като се знаят толкова много измами , има корупция , злоупотребява се с труда на хората вече толкова време не се вземат някакви мерки ? Управниците слепи ли са или така им изнася. Неможе такива селяни като Узова да управляват такова "предпиятие" каквито станаха училищата . Затова образованието е в такова положение не заради учителите а заради тези който стоят над тях и не си вършат работата. Няма никакви ясни правила за учениците и съответно родителите им всеки си прави кактовот иска после учителите са виновни. Трябва да се вземат спешно мерки но в тази ситуация май така им отърва на управляващите и предишните и сегашните. ЛАПАНИЦАТА Е ГОЛЯМА НО ТАКИВА СЕЛЯНИ КАТО УЗОВА ДОРИ НЕЗНАЯТ КАК ДА ГО НАПРАВЯТ 10тина годинки ЗАТВОР ЩЕ Я ОПРАВЯТ МАЛКО И ОСТАВА
28.
УЧЕНЕЧКА
14.01.2013 16:06:46
12
7
каква е тази тъпанарка Бедева,завършила полувисше в Разград .биотехнологии преподаваше биология,микробиология,написала рецепти,какви не други трудови "КНИЖЛЕТА"-СМЕШНИЧКА ОТ КЛАСА,ПРОСТА КАТО ГАЛОШ......
27.
УЧЕНЕЧКА
14.01.2013 16:06:46
12
7
каква е тази тъпанарка Бедева,завършила полувисше в Разград .биотехнологии преподаваше биология,микробиология,написала рецепти,какви не други трудови "КНИЖЛЕТА"-СМЕШНИЧКА ОТ КЛАСА,ПРОСТА КАТО ГАЛОШ......
26.
УЧЕНЕЧКА
14.01.2013 16:06:45
12
7
каква е тази тъпанарка Бедева,завършила полувисше в Разград .биотехнологии преподаваше биология,микробиология,написала рецепти,какви не други трудови "КНИЖЛЕТА"-СМЕШНИЧКА ОТ КЛАСА,ПРОСТА КАТО ГАЛОШ......
25.
УЧЕНЕЧКА
14.01.2013 16:06:45
11
6
каква е тази тъпанарка Бедева,завършила полувисше в Разград .биотехнологии преподаваше биология,микробиология,написала рецепти,какви не други трудови "КНИЖЛЕТА"-СМЕШНИЧКА ОТ КЛАСА,ПРОСТА КАТО ГАЛОШ......
24.
444
14.01.2013 15:50:15
0
3
otivai se babo,stiga tolkova====dosta 4akat====
23.
444
14.01.2013 15:50:14
0
3
otivai se babo,stiga tolkova====dosta 4akat====
22.
Егати системата
14.09.2012 13:32:33
0
3
Na centralniq portal na TOH sa izneseni spisuci na y4enici s EGN po zapoved na Direktorkata ot zamesnika i koyto e zavyr6il pravo.

6to ne pensionorat jenata kato si ima godinite?
21.
Моряк
20.10.2011 19:52:39
1
6
Заплашват по телефона, искат доброволно и сам да се изриташ от образованието. Искат да назначат дебили, послушни, глупави и много глупави! Това е образование, а не ДЕБИЛНИК! Да се научат да четат, а не да сричат пред публика!
20.
прошко
19.10.2011 19:55:49
0
6
На други не се намеква открито, а директно са изритани от образованието със зъбрана никой да не ги назначава. Справка: Таралова-Илиева
19.
Моряк
06.08.2011 13:42:52
1
7
Всичко е истина в статията, чакам и други жертви да проговорят!
18.
dsssss
26.07.2011 23:33:06
1
0
opasqvam se che po -golqma chast ot statiite v tozi sait lejqt na neprowerena baza ot informaciq
17.
Мария Воденичарова
08.06.2011 20:04:20
7
8
Хубаво е,когато човек се самоопределя като журналист, да е наясно, че добрият такъв проверява достоверността на източниците си. Иначе е апокрифен автор на пореден поръчков пасквил. За жалост, Вие сте точно такъв автор, струва ми се.
16.
хм
03.06.2011 13:02:46
3
7
хич не е за вярване, че ГЕРБ ще спечели изборите.Явно контактите ви се ограничават само сред гербери.Всичките ми познати, коита гласуваха за ГЕРБ са адски разочаровани и никой няма да повтори тази грешка повече.На какво разчитате-може би на фалшификации по време на избопите в самите секции и в нощта с чувалите?
15.
Viper
31.05.2011 20:20:12
4
1
Ei tiq jurnalisti ot "Besove" ne spqha da sipqt kofi s pumiq varhu GERB. Tova prili4a na zagovor: Besove-SKAT-Stoinovski. qvno gi e qd 4e GERB otnovo 6te spe4elqt izborite i sega gledat da gi o4ernqt. AMAN ot lajci
14.
Бургас
30.05.2011 12:05:40
2
10
То да беше само образованието - боклука Бойчев до каквото се е докоснал го е разрушил и всички боклуци около него. Долу този боклук и всичките му държанки!
13.
159
25.05.2011 20:07:38
1
6
фактът си е факт, без значение кой го изважда наяве.Щом е истина, какво значение има името или трябва да се правиш на интересен, какъвто в действителност хайде на бас - не си :))))
12.
Писна ни
25.05.2011 19:20:40
1
3
Остава да си кажете и кой се крие зад Пелагея МАЙНСКА
11.
БОНЗО
23.05.2011 13:53:47
0
0
А аз от сигурно място знам че зад прозвището Монзо се крие Пелагея МАЙСКА !Да си знаете ! Вервайте ми !
10.
Монзо
23.05.2011 00:39:19
1
7
Зад прозвището Гонзо се крие шефката на инспектората Илиева. Да си знаете. Срещнете ли Гонзо - значи е Илиева. Срещнете ли Илиева - значи е Гонзо.
9.
Гонзо
22.05.2011 20:58:29
11
6
Абе, вие журналистите няма ли да спрете да дезинформирате хората. Всички са ви виновни. Вашата паплач е съставена от комуняги, ченгета и агенти на държавна сигурност. Абсолютна сган сте, вие журналистите от Скат, Бесове и десант
8.
читател
21.05.2011 19:58:25
12
5
Тази статия си е типично бургаско "наплюване".Какво като е регистрирала фирма през 1993 г.Тогава нямаше конфликти на интереси,нито касови апарати,нито данъци дори.Всеки правеше каквото умее.Вадите на жената някакви измислени кирливи ризи, каквито има абсолютно всеки над 40 годишен българин.Просто защото след 89-та година е трябвало да работи и печели.Статията не е убедителна.Просто едно обикновенно крякане в пространството.
7.
човешки ресурси
21.05.2011 19:38:41
5
13
Главен кадровик в ГЕРБ след Д. Бойчев - Петко Танев-сътрудник ДС.
6.
1234
21.05.2011 08:03:42
2
12
Станка Узова не беше ли платен комсомолски секретар в ТП Балкантурист-Бургас до 89 год ? Добре, че дойде 10 ноември, че иначе имаше вероятност да се пенсионира като такава там....
5.
any
20.05.2011 23:34:03
9
7
Не виждам нищо лошо в това един зам. дирекор да стане директор, с какво новата е по-лоша от сегашната, нали трябва да има развитие и на останалите преподаватели, или те са анатемосани до живот да са учители, не е ли малко несправедливо към тях, всеки иска да се развива и усъвършенства така ги виждам аз нещата.
4.
prof.Any
20.05.2011 23:22:27
2
9
Бе Ани да не би и ти да си забъркала някоя далаверка някъде, че така настървено защитаваш наглите лапачи?
3.
any
20.05.2011 23:07:32
15
4
Нищо лошо няма в това един заместник директор да стане след години опит директор. Има си и стажа и опита, какви простии пишете. Тази предната какво до смърт ли да работи там или докато почне да и капят месата, трябва да има промяна в бургаското образование и то в полза на учениците.
2.
Станка
20.05.2011 18:51:25
3
18
Ало, непросветения! Не разбираш ли от статията, че ГЕРБ е яхнал образованието и цица пари оттам? Апропо нека журналистите направят справка кога г-жа Илиева е назначена за шефка на инспектората и кога се е провел контурсът. 6 месеца по-късно тя се явява на конкурс за собственото си място. А предните 6 е просто спусната с парашут и работи незаконно. Това само от ГЕРБ го могат.
1.
Гражданин
20.05.2011 17:54:52
13
4
егати простотиите, к'ви са тия хора въобще?май само тъпите журналисти си ги познавате
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори