×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скръбна вест! Почина доайенът на водната топка в Бургас Кольо Петров-Джонбул


Скръбна вест! Почина доайенът на водната топка в Бургас Кольо Петров-Джонбул
Почетният гражданин на Бургас ни напусна на 86-годишна възраст
02 Януари 2022, Неделя, 12:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Погребението ще е на 4 януари, вторник, в Траурния парк в Бургас

Напусна ни един от доайените на водната топка и почетен гражданин на Бургас Кольо Петров-Джонбул. Той издъхнал вчера, 1 януари, на 86-годишна възраст, съобщават от Българската федерация по водна топка. 

По този тъжен повод кметът Димитър Николов изказва съболезнования на неговите роднини, приятели и колеги:

„Загубихме един от основоположниците на спорта водна топка в Бургас. Единствената малка утеха е тази, че бате Кольо успя да стане свидетел на най-новите успехи на нашите отбори. 2021 г. донесе куп медали на бургаската водна топка и нейното бъдеще е добро. А Кольо Петров остава завинаги в спортната история на нашия град с всичко, което е постигнал. Вечна му памет!“.

Петров, заедно с починалия отдавна Сашо Панговски, през 1984 г. слагат началото на клуб „Нептун“. Кольо Петров е роден през 1935 г. в Обзор.

Организираната водна топка в Бургас води началото си от края на 50-те години на миналия век. Първият медал за водната топка в града от държавно първенство е бронзът на „Ботев“ от 1961 г. Тогава в състава е и Сашо Панговски – Шуната. Има данни, че първият мач по водна топка в Бургас се е играл през 1951 г. в рамките на фестивал на плувните спортове.

Петров е виден спортен деятел на Бургас, състезател и треньор по хандбал, а след това съосновател на „Нептун“ и един от първите двама треньори в клуба по водна топка, като водещата фигура е Сашо Панговски. Кольо Петров е дългогодишен учител в Средно специално училище по морски и океански риболов (ССУМОР) „Ген. Владимир Заимов“, Клубът по онова време е към Държавното стопанско обединение „Рибно стопанство“. Тренировките се провеждат в 25-метровия покрит басейн на училището, Петров е учител в ССУМОР на ватерполиста Огнян Герасимов и бъдещ треньор, активен деятел и международен съдия по водна топка, пристигнал като седмокласник от Кърджали в Бургас. По-късно Герасимов също става важна фигура в „Нептун“, особено при подновяване дейността на клуба през 2004 г.

Пет години са необходими на „Нептун“ и през 1989 г. са спечелени първите бронзови медали от държавно първенство по водна топка – за пионери, родени 1975-1976 г. След това клубът още няколко пъти се окичва с отличия от републиканските първенства при подрастващите.

Кольо Петров е родоначалник на женската водна топка в Бургас, като още през 1986 г. сформира подготвителни групи за девойки към „Нептун“.

За големите си заслуги към спорта в града през 2015 г. Кольо Петров е удостоен със званието почетен гражданин на Бургас.

Поконението пред тленните останки на Кольо Петров ще е на 4 януари 2022 г. от 12 ч. в Траурния парк в Бургас.

Поклон пред светлата му памет!


В категории: Бургас


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
23
Коментара по темата
23.
Kака Кера Картечарката
03.01.2022 22:44:34
0
1
Drugoselec, и аз съм чувал за подобен случай. И тогава Дучито и Иван Димов, щяли да го перат, че ги направил за смях без билети :)))
22.
алооо
03.01.2022 18:52:09
0
2
Градимире стига философства ами ела на басейна малко да разцъкаме старите кокали
21.
Кака Кера Картечарката
03.01.2022 06:40:41
0
4
Бинчев и той почина преди над 10 години мисля. Преди Панговски. За оправяне на бакии, Кольо беше също шампион. Спаси ме от изключване в ССУМОР-а. Щом ходиш да плуваш и предствяш училището, гол в женската баня скачаше за тебе:))) Веднъж на едно републиканско по плуване между училищата аз плушам и завървам втори, ама на секунда след първия. Вдигам си главата, виждам, че другото момче пипа малко преди и мене и чувам Кольо вика от блокчето за скачане; "Браво....... първи си." Пък знам, че съм втори. Излизам и му казвам, че момчето пипна първи, а Кольо "Аве еби го в мамата, аз съм в комисията" , хахах и взех златото:)))
20.
Флагман евала
03.01.2022 04:52:38
0
0
Като почина Сашо Панговски разбрахме след две години! А мен ме е бил сто пъти докато стана човек . А с Бинчев какво стана ? Да каже някой
19.
Waterpolo
03.01.2022 04:31:40
0
4
Кольо Петров беше човека който обикаляше по училищата и водеше по цели класове в басейна! За мен лично е идвал десет пъти да ми оправя бакиите в училище . Бай Перо Истината беше великан!!! Може да не е експерт по водна топка но беше професор по успиване и манипулации ! Схемаджия голям ! Няма спортист в гр Бургас който да не е чувал за него . Да почива в мир !
18.
Drugoselec
03.01.2022 01:01:44
0
3
Karame edin den fizi4esko v SSUMOR-a i Bai Pero ni stroyava na futbolnoto igri6te. Idva pri mene i me pita pred vsi4ki: "Abe ti ne be6e li na kino onzi den s edno momi4e?" , az se uhilih i otgovaryam " Ami moje i az da sam bil" i toi prodaljava "Abe syadam az do neya v kinoto i kato po4na filma i pusnah raka a pak tya bila s darven krak" - i vsi4ki padnahme da se smeem. Otnesah dosta 6egi za tova posle. :-)
17.
Drugoselec
03.01.2022 00:51:17
0
4
4uval sam za edin slu4ei (ne znam dali e istina) 4e, Bai Pero patuva v avtobus za Slan4ev bryag s drugite u4iteli ot SSUMOR-a i kazal na vsi4ki 4e toi e kupil bileti za vseki edin. Kogato minava kontrolata vseki u4itel kazva 4e biletite sa v Bai Pero. Kogato stignala do nego i mu poiskala bileti za vsi4ki ostanali toi i kazal "Ama az tezi hora ne gi poznavam!" :-)
16.
Drugoselec
03.01.2022 00:46:25
0
3
Leka mu prast!
Spomnyam si 4e karame fizi4esko v SSUMORa i toi kazva "4aka vi edno pe4eno agne v stolovata ako raztovarite tozi kamion s mebeli za hotela" Raztovarihme nie vsi4ko i posle toi iz4ezna - ni Bai Pero, ni pe4eno agne :-) Golyam be6e!
15.
Инсайдер
02.01.2022 23:42:29
0
3
Прякора му е Кольо Джомбула - идва от песента Jambalaya.

Това Джонбул в заглавието бие на криворазбран космополитизъм от страна на списващия.

Хубав човек беше - лека му пръст!
14.
Kака Кера Картечарката
02.01.2022 23:19:58
0
4
Разбирам. Прав сте. Просто казах, защо историят започва от по-късно и защо мисля, че не е споменато нищо за хандбала. Този, който е писал статията е говорил само с ватерполните среди и лично спред мен с Огнян. Това е те просто знаят Кольо от 82-83 г насетне.. А за доайен на водната топка също е пълна глупост. Аз съм от отбора на Нептун от набор 76, а баща ми от споменатия отбор на Ботев Бургас, бронзов медалист от 1961 и ви заявявам, че Кольо нищо не разбираше от водна топка. То няма и как и къде да е играл или учил, че да разбира. Роден е в Обзор, после е бил учител из селата от където е изгонен, щото в едното училище се е писал на щат за учител по 3 различни предмети и директор. Също е и преименувал училището на свое име. Къде да е играл Кольо водна топка, че да стане доайенът и в Бургас? Много преди Кольо да дойде в Бургас е имало водна топка. Доайените са Стоян Добрев - Бизона (беше брат на Коко с ключа и транзистора от Бургас, ако помните), той играеше в Септември София през 50-те - най-силния отбор тогава. Бизонът беше шеф на спасителната служба в цялото южно Черноморие. Загина в катастрофа през 80-те. А първия треньор е Иван Билюков - Билюкаа. Кольовата заслуга е при второто възраждане на спорта през 80-те когато е събрал няколко младежа от плажа и после го ползваха за пом. треньор и за шемекери. За организаторските и спортните му качества качества, и любовта му към колективния спорт, спор няма. Кольо нямаше равен в това. Беше деен и общо взето великия комбинатор. Истории могат да се разкават до утре. Има за цяла книга, както от училищната, така и от спортната му дейсност.
13.
Бургас
02.01.2022 23:06:15
1
6
Велик ЧОВЕК с голямо сърце най великия бил ми е учител треньор по хандбал в ССУМОР винаги сме били първи на всички първенства всички играхме в Черноморец той е за пример за всички спортисти . Знаеше как да ни надъхва имаше любима система ХАЛИФАКС негова така ни стимулиране.
Лек път БАЙ ПЕРО НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ЗАБРАВИМ
ПОКЛОН
12.
Цв.
02.01.2022 21:03:11
0
2
Който и Огнян да е-всичко започна от училище Любен Каравелов и за сведение, още нямаше водна топка, а той си остава водача на отбора по хандбал и негов основател! И съпругата му Веси работеше там в училищната библиотека. И Ванчето Стоянова беше учител заедно с него по физическо възпитание - съпруга на Васил Стоянов, и Димитрина Желева - съпруга на Вашпина треньор на футболния клуб беше там. Затова се спрете с историята. Преклонете глава!
11.
Кака Кера Картечарката
02.01.2022 20:46:45
0
5
Нищо за хандбала, защото базирано на историята в статията, бас държа, че интервюто е дадено от Огнян Герасимов, който е от Кърджали и дойде в ССУМОР-а през 1985г. За т'ва пише само за водна топка, отбора на Нептун и за самия Огнян. Само, че той не помни и не знае подробности след него, защото тогава вече беше войник. Както писах по-долу, взехме сребърни медали, а не бронзови и след нас никога вече Нептун не е взимал медали. Следващата година беше 90-та, т.е. след падането на бай Тошо. Панговски стана бизнесмен, направи Бистро Париж, зад трета поликлиника и Рояла в неговата къща и ни остави на произвола. Тая година едва станахме 4ти на Диана Бад, в София. После всичко западна. Не можехме да топлим басейна в ССУМОР-а, щото нямаше пара от Славянка, а Кольо и женския му отбор (те повечето бяха бивши плувкини от спортното) изобщо изчезнаха. Тъй че флагман, моля ви, вземайте информация от няколко източника, за да можете да сравните.
10.
Търтъра
02.01.2022 19:57:39
0
6
Нищо за хандбала...?За у-ще"Л.Каравелов...от 1967 до 1973 год.?Тогава отиде в ССУМОР-при Вл.Мишченков...
9.
Цв.
02.01.2022 19:47:39
0
7
Първо от всички неща направи най-великия отбор по хандбал в училище Любен Каравелов - Тошко Хънков беше вратар, а в последствие стана и на националния отбор! Беше ми учител по физическо. Бяха прекрасни времена! Лека им пръст и на двамата!
8.
Kака Кера Картечарката
02.01.2022 19:33:50
0
3
Флагман, химформацията ви не е верна за "пионерите" от набор 1976г. Тогава взехме сребърни медали на републиканското в Кърджали, не бронзови. Може би, ако Кольо беше там с няколко брикета паламуд, можеше да са и златни. Също, Кольо имаше голям спортен дух, беше страхотен организатор и цар по рушветите и нагласяне на мачовете, но нищо не разбираше от Водна топка. Там моторът беше Панговски.
7.
SixFour
02.01.2022 17:49:46
0
13
Бай Перо - курсов ръководител в ССУМОР.
Mного готин, голям мъжкар!
Такива като него са малко, не се забравят...

Сбогом и лек път!
6.
Ежко
02.01.2022 16:57:09
0
12
Въпреки, че не бе висок .......голям мъжкар!!!!
Много спортен дух обич към младите!
Лек път, бай Перо!
5.
Нептун 76
02.01.2022 15:29:43
1
23
Лека ти пръст ,ти ни направи спортисти !
Да споменем Сашо и Христо Панговски наши треньори и възпитатели ! Хора от златните времена на българския спорт ! Поклон!
4.
обикновен читател
02.01.2022 15:12:15
1
19
Бог да го прости!!!
Той има и големи заслуги към хандбала в Бургас.
ОУ Любен Каравелов го направи републикански шампион 1968 година по памет за момчета до 16г.
След това излязоха много стойност
ни хандбалисти от тях.....
Свиреше на китара и винаги създаваше атмосфера около себе си.
Мисля,че е от Обзор.
3.
Боцмана
02.01.2022 14:57:19
1
23
Бай Перо, много ГОЛЯМ!!!
СБОГОМ ТРЕНЕР!
2.
ССУМОР
02.01.2022 13:24:23
3
34
Легандо,почивай в мир!
1.
Мир на праха му
02.01.2022 13:03:05
2
26
Бог да го прости, поживял си е, повечето ни съграждани си отиват на по 60-65
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори