×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изпращаме 2021 г. с две нови проучвания – Т-клетките предпазват от Омикрон повече от антителата


Изпращаме 2021 г. с две нови проучвания – Т-клетките предпазват от Омикрон повече от антителата
Изследванията са проведени в Нидерландия и Южна Африка паралелно, резултатите от тях са идентични, вижте ги
31 Декември 2021, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Така нареченият клетъчен имунитет се задейства срещу коронавируса независимо дали е един или друг негов вариант

Две нови проучвания – едното от Еразъм университета в Нидерландия, а другото от университета в Кейп Таун, Южна Африка – припомнят на човечеството, че антителата не са единствената защита на организама в борбата с COVID и поредния му вариант – омикрон.

И двете излседвания потвърждават, че Т-клетките, описвани като оръжието на имунната система срещу патогените, демонстрират „изненадваща“ адаптивност към новия вариант и са способни да го преборват.

Данните сочат, че именно Т-клетките са причината смъртността да не нараства при омикрон варианта, въпреки че светът стигна до рекордни бройки на новорегистрираните случаи за денонощие. Със или без ваксини, човешкото тяло има всички необходими инструменти за борба с подобни вируси, заключват учените. 

Реално най-важния елемент от Т-клетките е, че те атакуват целия спайк протеин, който вирусът използва, за да проникне в човешките клетки. Заради това мутациите в него, колкото и да са те на брой, не могат да избегнат имунния отговор на въпросните защитни клетки.

В проучването си нидерландските изследователи са разгледали случаите на 60 ваксинирани здравни работници и открили, че докато имунният отговор от антитела при тях бил нисък или на практика несъществуващ по отношение на омикрон, Т-клетките действали без промяна в ефективноста си и балансирали „липсата на антитела“.

При другото проучване от Южна Африка били разгледани случаите както на оздравели, така и на ваксинирани с Pfizer и Johnson&Johnson. Антителата отново не показали необходимата ефективност, но пък клетъчния имунитет при 70 до 80% от тях бил напълно достатъчен да спре омикрон.

И докато политиците по света продължават да „пеят едни и същи песни“ в борбата с вируса, настоявайки, че е нужна трета, четвърта или пета доза от ваксината, тези две проучвания демонстрират ясно, че имунната система на човека е много по-сложна от бинарното „имаш или нямаш антитела“. Докато антителата блокират инфекцията, Т-клетките убиват заразените вече клетки, предотвратявайки разпространението на патогена. 

В детайли за проучванията можете да прочетете ТУК




Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
16
Коментара по темата
16.
Han Kurban
01.01.2022 15:32:54
0
2
От статията разбирам, че хората са спрели да умират от Ковид. Дано да е вярно!
15.
До 14
01.01.2022 13:24:36
2
4
Проблемът е, че карат и преболедувалите да се ваксинират. А това миже да е опасно.
14.
Хм
01.01.2022 12:24:02
1
3
Такааа... А Т-клетъчен имунитет се придобива чрез преболедуване. За което няма гаранция дали ще е леко, или тежко и какви ще са пост-ковид усложненията. Което ни връща пак към ваксините - ваксинираш се, преболедуваш леко или безсимптомно и се имаш клетъчен имунитет.
Ако изследването е достоверно, защото източникът е сайт горе-долу като Уикипедия - всеки може да качва каквото си поиска, без доказателства.
13.
До 12
01.01.2022 09:28:20
1
11
Защото ЕС е подписало вече договор за милиони нови дози, а те трябва да се използват... Мерките с/у вируса не са медицински, а политически и финансови.
12.
Тази
01.01.2022 09:01:12
1
10
Статия е преоткрила топлата вода. Само дето не е поставила въпроса защо в България гражданите плащат от джоба си през ден-два за тестове и им се искат зелени сертификати, а държавата плаща милиони, за да плюват децата в училище, а всички заедно пълним гушите на няколко лаборатории, вносители на тестове и други физически и юридически лица. Вместо да се направи един-единствен масов скрийнинг на клетъчния имунитет на деца и възрастни и който е с положителен клетъчен имунитет да бъде оставен на мира. Защо, господа и дами журналисти, не поставите това питане пред премиери, министри, здравни инспектори и др.под "експертизи"? Какво още чакате?
11.
Да ок
01.01.2022 03:04:26
13
6
Най-вероятно е така, но колко хора имат т клетъчен имунитет? Тези няколко милиона умрели и заразени имаха ли такъв? Вие сте част от жалката пропаганда и сте мръсни в червата си. Днес една от най-гнусните от гилдията ви, беновска загуби сина си! Всичко се връща върху най-милото ви, закон Божи!
10.
До 3
31.12.2021 23:46:51
2
3
На коментатора се чудя. Каква преценка кое е обективно и научно обосновано, каква начетеност, какви познания... Във всички области. У навсякъде бил по всяко време, и всички статии прочел. Пенкилер. Малко невъзможно, а?! Че чак ще черпи.
9.
Ценоразпис
31.12.2021 23:21:54
3
8
Тест за антитела - 30лв
Тест за клетъчен имунитет - 90лв
Още пари давайте да се тествате
Скоро зелен сертификат ще се издава и със сополива кърпа
8.
До 3
31.12.2021 23:17:44
4
2
Само питам. Само торта... Не казвам, че пият... Даже е доста сигурно, че не прекаляват. Нещо месно така... Само питам...
7.
До 3
31.12.2021 23:14:31
5
1
А алкохол и безалкохолно?!
6.
Вакси
31.12.2021 22:49:45
26
15
Незнаех, че Нидерландия и Африка са водещи в медицинската наука! Въртим, сучим само и само да няма ваксини, жалко че толкова млади хора си отидохо заради една игла...пълно невежество!
5.
Морски
31.12.2021 21:57:30
6
24
Добър ден, това се знаеше от началото, но не беше удобно. Надявам се статията ви утре още да е налична, че нали не е по правилата.
4.
Dbyg
31.12.2021 21:48:42
7
21
Ама моля ви се какви са тези изследвания ?!? До няколко дни нашите пишман лабораторни гурута , математици , сексолози и пр. ще оборят всякакво такова научно изследване .
3.
Бай Димо
31.12.2021 21:24:14
12
21
Флагман, имате почерпка от мен! Веднъж да публикувате нещо точно, обективно и научно обосновано!
Имате голяма торта от мен подарък!
2.
*********
31.12.2021 21:19:24
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
123
31.12.2021 21:07:38
7
35
Дядо Мраз изпрати вест "Ковида" да изчезне от днес.
А за СЗО и Еврогейската дружина нова три иглена "Ковид" ваксина.
Да си я набият от зад да са по рахат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори