×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

А1 обяви война на Корнелия Нинова, била популист и не можела да спре индексацията


А1 обяви война на Корнелия Нинова, била популист и не можела да спре индексацията
Корнелия Нинова действа с твърда ръка и "настъпи" мобилните оператори, които са гневни от заповедта, спряла едностранното завишение на цените
30 Декември 2021, Четвъртък, 13:32 ч.
Автор: Флагман.бг

Според мобилният оператор вицепремиерът се намесвал в процеса на "свободното предлагане на услуги", което било незаконно, ако те искали щели да завишат цените, без да се съобразяват със заповедите на Нинова

Мобилният оператор А1 се противопостави на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова, която спря индексацията на цените на мобилните оператори. Припомняме, че в един и същ ден и А1 и Теленор обявиха, че едностранно повишават услугата на абонатите си, а веднага след тях същото направи и третият оператор "Виваком". Останаха подозренията за картелно споразумение. В момента КЗП разследва, след като Нинова лично настоя това да стане незабавно и да има резултат в кратки срокове.

А1 и Теленор вдигат цените без да ни питат след Нова година

Още преди Коледа Корнелия Нинова анонсира, че ще спре индексацията, а вчера го направи с нарочна заповед, с която си навлече гнева на могъщите консорциуми. Днес от А1 изпратиха съобщение, от което става ясно, че стига да искат ще индексират цените, независимо от заповедта на вицепремиера. Тълкуванено на мобилния оператор е, че не им се забранявала индексация, а просто не се приемал плана на компанията. Никой нямал право да ги ограничава, тъй като тази възможност била залегнала в договорните им отношения. 

Издадоха заповедите, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори

Според тях действията на Корнелия Нинова не били, за да защити "интереса на потребителите", а популизъм.

Eто и цялата позиция на А1:

На първо място бихме искали да изразим нашата изненада и съжаление, че се налага да общуваме с министъра на икономиката и индустрията чрез социалните мрежи вместо в пряк и разумен диалог, каквото намерение изразихме още от самото начало на комуникационната кампания за индексиране на цените на част от предоставяните от нас услуги.

За момента можем да потвърдим, че А1 България вчера получи заповед, издадена от Комисия за защита на потребителите, с която на основание на Закона за защита на потребителите оспорва избрания от нас начин за индексация на цените.

Важно е да се отбележи, че заповедта не забранява индексацията по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две, като я отложи максимално във времето. Това означава, че никой не оспорва правото ни да индексираме. Тази възможност е залегнала в договорните ни отношения от много години и никога досега не сме я ползвали.

Имахме правната възможност да индексираме и миналата година, както и в началото на тази, но не го направихме. До последно се опитвахме да поемем удара от инфлацията и да не повишаваме цените си, но в дългосрочен план това вече е невъзможно, затова увеличението е неизбежно, макар и в минимален размер.

В последните две години на пандемия доказахме, че нашите услуги са ключови за нормалното протичане на обществения и икономически живот. България беше една от страните, в които потребителите не усетиха претоварването на мрежите за разлика от редица европейски държави и ние осигурихме свързаността, необходима за нормалното функциониране на гражданите, институциите и бизнеса.

В този смисъл за нас сериозният политически отпор, който срещаме, е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите. Инфлацията в страната е факт и тя се отразява негативно върху всички сектори на икономиката с ръста на цените на горивата и електроенергията и стоките от първа необходимост.

За съжаление вместо да се фокусира върху истинските икономически проблеми, Министерството на икономиката и индустрията търси лесни начини за отвличане на вниманието, като атакува една от индустриите, която открито и прозрачно комуникира с клиентите си предстоящи промени на цени.

Ролята на държавата и в частност на Министерството на икономиката и индустрията е да намери най-добрия баланс между нуждите на бизнеса и тези на крайните потребители. Инфлацията и растящите цени поставят фирмите пред сериозни предизвикателства да продължат да работят нормално в полза на клиентите и обществото.

За съжаление комуникацията не се провежда с цел намиране на взаимноизгодно решение, а чрез натиск и непазарни послания, което за нас е напълно неприемливо.

Готови сме да съдействаме на Министерството на икономиката и индустрията да работи по осветляването и разрешаването на истинските проблеми на нашата индустрия като пиратството на авторски ТВ права, избягване заплащане на ДДС и други данъци, ползване на незаконни фиксирани мрежи. А1 България е част от A1 Group, която е водещ доставчик на телекомуникационни услуги и дигитални решения в Централна и Източна Европа, с над 25 млн. клиенти в седем страни и почти 18 000 служители, от които близо 3 600 работят в България.

Като един от най-големите работодатели и данъкоплатци, компанията винаги спазва изискванията на местното законодателство и води прозрачен диалог с отговорните институции. Всяка намеса на държавните институции в процеса на свободно предлагане на стоки и услуги трябва да бъде в съответствие с пазарните принципи и действащото законодателство и ние ще отстояваме позицията си по всички предвидени от закона начини и в най-добрия интерес на нашите клиенти.


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
14
Коментара по темата
14.
Хм
31.12.2021 01:02:46
0
2
А1 да си трае защото утре ще им вземат радио лицензите които наемат от държавата. Да си набият в главата, че не могат да индексират за две години назад, а само за една. Иначе утре няма да могат да работят.
13.
!:
30.12.2021 18:28:11
6
7
Всеки с малко мозък ще разбере, че тази заповед на Корнела е жалка. Все едно аз да си имам павилион за домати и краставици и Корнела да ми забрани да вдигат цените. Пазарна икономика се нарича.....за момента това правителство действа популистки. А това, че мобилните оператори са престъпници е вън от съмнение. Но не това е начина.
12.
Ти да видиш!
30.12.2021 18:19:51
1
15
"не можела да спре индексацията"

Ти да видиш!
Може и още как, защото е записано кога може да се ползва индексация и че е само за една календарна година назад, а не за 2 както искат да направят от триото. Не ви ли прави впечатление как трите оператора работят като една обща фирма?
11.
Запасняк
30.12.2021 17:12:39
0
3
Въййй! ...Ся сигур ши ма мобилизират да участвам в бойните действия!
Чай да приготвям мешката!
Ай чау!
10.
Хм
30.12.2021 16:38:12
0
14
Да се рсзведеш с А1 е като вечният съюз с Топлофикация.Те печелят милиони годишно.С няколко милиона надолу няма да фалират.Ще си ограничат печалбата както всички останали фирми и хора.
9.
Гражданин
30.12.2021 16:37:49
1
21
Еми,трябва като в Гърция!
Камъни и коктейли ,,Молотов" по офисите на кожодерите!!!
Ама надали?!?
Овчето пак ще надделее?!?
8.
Българин
30.12.2021 16:16:33
0
25
Време е държавата да издаде лиценз на четвърти моб.оператор.
7.
Асдфг
30.12.2021 15:26:49
1
23
Пука им на тях. Ще платят 30 000 лева глоба ама като вдигнат цените с по едно левче на 2 000 000 абоната май им е по изгодно. Ама така то в тая държава всичко е в полза на монопола.
6.
хайде
30.12.2021 14:45:37
1
30
един колективен иск за обявяване нищожност на клаузата в общите условия и на трите оператора поради неравноправност- няма реципрочна клауза за потребителя да иска намаляване на таксите при дефлация, и ще видим дали ще увиличите таксите.
5.
А2
30.12.2021 14:33:19
0
43
Бой по монополистите -телекоми,ерпта,вик защото това е робство не е пазарна икономика
4.
Какви времена
30.12.2021 14:13:54
0
45
Корнелия да ми стане симпатична!!!!

Колкото до А1 и тем подобни, мисля, че е време да.чуят онова, което чува всеки българин : На който не му изнася, да напуска.

Никъде не пише, че е задължително точно те да оперират в България. Конкуренцията ще доведе до по-справедвил пазар защото в момента има очеизваден картел между 3 - те мобилни оператора. Да не говорим, че те си знаят колко им струва да не бъде допуснат четвърти мобилен оператор в България
3.
T34RFYr
30.12.2021 14:08:09
24
31
Къде са сега уличните долнопробни, тройката педали Хаджигейов и компания, Маямата, Танка изкуфялата партизанка?
Майките от системата не им помага, от миналото лято да се тръшкат по жълтите павета , да има барикади на площади.
Много тихо сега , други като гелосани пендели и Коцита си похапват баницата на Доги турчето и му ближат сладоледа.
Въздуха сега в Бургас е много чист , няма и протести за това , а имаше една гей дружинката преди време пищеше като пуделчета за кренвиши , че въздуха бил мръсен в Бургас.
А от 8 месеца инфлация и високите цени кацнаха с комунистически самолет, но това е друга тема, не е за великите протестъри от миналото лято. Цените на ток , вода, парно, електрическа енергия, стоките и услугите скочиха до небесата с Радев космонавта.
2.
Боклуци мръсни
30.12.2021 14:02:06
6
51
Не се наядохте
1.
Морския
30.12.2021 13:55:16
6
76
Защо да е популизъм мама ви мръсна гадна.Това че се разписваме на договора който ви позволява да правите каквото си искате даже преди края на срока....Аз мога ли едностранно да си намаля таксата щото примерно не използвам вс МБ.
ГАДОВЕ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Няма данни за състоянието на шофьорите и пътниците в колите Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Според производител те ще оскъпят работната ръка Маскирани ошушкаха товарен камион до Новата поща, бургазлия ги издаде на ченгетата Маскирани ошушкаха товарен камион до Новата поща, бургазлия ги издаде на ченгетата Камионът бил пълен с проводници,акумулаторни батерии, ел. табла и циркулационни помпи Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Среброто представя и друга страна от културно-историческите процеси, които протичат в източните и централните части на Балканите преди 2500 години Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Това обаче ни е целта, каза президентът на БФС
Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори