×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Председателят на Районния съд в Бургас въвежда нов модел за решаване на частните наказателни дела


Председателят на Районния съд в Бургас въвежда нов модел за решаване на частните наказателни дела
Казусите ще приключват с краен съдебен акт и няма да стигат до втора и трета инстанция, обясни Евгени Узунов
20 Декември 2021, Понеделник, 13:55 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Авторът

Ще се използват способи за извън процесуално решаване на споровете чрез спогодба или споразумение обясни административният ръководител на предновогодишна среща с медиите

Председателят на Районен съд – Бургас Евгени Узунов въвежда пилотен модел на управление в структурите на държавната институция от новата година. Целта е да се осигури качествено и краткосрочно решение на всеки казус. Това съобщи Узунов по време на среща с журналисти в Съдебната палата на Бургас. 

По думите му, правото е предвидима наука - едно и също престъпление има едно и също наказание според НК, затова 2022 г. ще започне не с обичайния ежегоден отчет, а с ежегодно планиране. Проектът на Узунов е насочен към конкретни стъпки, които да подобрят качеството на правораздаването и нивото на достъп на услугите, които се извършват в съда.

"Ще въведем в съдебна фаза използването на способи за извън процесуално решаване на спорове. Пробният период е 1 година, което може би ще удължи процесът, но пък ще се приключва с краен съдебен акт и няма да минават към втора и трета инстанция обжалвани дела.Ще заложим на спогодбите и споразуменията по определени  дела, като акцентът ще бъде в частните наказателни дела – за обида и клевета, тези по-леки престъпления ще бъдат подложени на предварителна оценка за помирение и спогодба, но когато не се постигне такава, ще продължи нашата работа по същество по делото. Инициативата ще бъде от нас, санкцията ще бъде от нас и ще бъде с окончателен акт", обясни Узунов. 

Председателят на Районния съд в Бургас номиниран за „Съдия на годината“

Процедурата ще бъде изпробвана и в гражданското правосъдие по отношение на родителските права и евентуално за издръжката. В рамките на тази една година ще се изследва полученият резултат от новия модел и ако той е положителен и съдебните отношения станат по-добре уредени, методът ще започне да се прилага в цялата страна.  Председателят на Районния съд уточни, че ако тенденцията е положителна, това ще стане част и от добрата адвокатска работа, тъй като този способ за решаване на спорове ще има по-голям стабилитет в системата и повече сигурност за гражданите.

"Хората ще се чувстват по-защитени и в по-кратко време като продължителност на делото. Законът ни дава такава възможност, правим модела пилотно и ще анализираме резултатите. Ако имам уверението при разговори с колегите от страната, че е удачен, ще започне да се прилага и в други съдилища, особено в големите областни центрове, където делата са много, а съдиите малко", каза още той. 

Евгени Узунов отбеляза, че всеки гражданин може да го потърси за съдебен съвет в приемния му ден, да му разкаже за своя проблем и той лично да му даде указание за решаване на проблема. 

"Всяко физическо или юридическо лице, всеки, който има нужда от достъп от съд и всеки, който има оплакване към качеството на работата ни, към поведението ни, към срочност, може да се обърне към мен и да вземем адекватни мерки, аз имам механизъм, по който мога да го направя. В основата му стоят приемствеността, заложил съм на качествен екип, колегите работят отговорно, макар и в трудна среда. Изключително ще държа обаче на уважение към институцията. Нашето собствено его може да го потиснем и ще го правим, но съдът е институция, която следва да се уважава. И никакво поведение на страни по дело или адвокати няма да бъде толерирано и няма да бъде подминавано с лека ръка. По всяко време съм отворен по всички въпроси и ще взема отношение, това е безусловно", увери председателят на Районния съд в Бургас. 

В края на този сериозен разговор Узунов почерпи репортерите с баница, в която имаше и късмети.


В категории: Темида


10
Коментара по темата
10.
до 4
21.12.2021 08:03:42
0
0
Ти за другите двама за достойнство не говори.Изчакай да видиш конкурса за апелативен председател и ще видиш как кака му на този ще отиде там и хармонията ще е пълна.Няма достойнство в тази жена. То не беше Лазар Груев преди това,после друг,трети,пети.Достойнство друг път.А този просто се е залепил за нея кой знае за какво,вършат си услуги,правят си комплименти физически и емоционални и той върви напред.Той не е виновен,добър човек е и използва момента.
9.
Аз
20.12.2021 23:31:56
0
0
Съдия Бобоков ме осъди Невинен с 4 фалшиви свидетеля?
Какво ще кажеш Узунов?
Добре ли е?????
8.
т
20.12.2021 16:06:15
1
19
Нищо ново няма. Човека си прави ПР, както и с предишната статия. Статуквото си отглежда нов бушон.
7.
Мефаил
20.12.2021 16:00:41
0
20
Ама те и сега си ги има споразуменията, спогодбите и т.н.Кое е новото?
6.
Един гражданин /или селянин/.
20.12.2021 15:42:01
7
7
Всеки разбрал недоразбрал коментира. Човека говори за извънпроцесуални споразумения по делата от частен характер. Ако и двете страни са се споразумели на грубо казано четири очи. /за щети, за вещи и т. н./ В противен случай делата си продължават по общия ред.
5.
Пилот
20.12.2021 15:36:52
2
9
Пилотен модел на управление
СРЕЩА на 4очи в затънтен странджански край рибарник или частна вила в с.Младежко ,Велика,Фазаново или Буджака и ДОГОВАРЯНЕ на сумата на обвиняемия ищец предварително преджобване за модерни записващи телефони
4.
Ха
20.12.2021 15:10:39
2
15
Съда ще одобрява извънпроцесуални споразумения ли? Като няма процесуална форма,няма как съда да се произнесе!
В кой процесуален закон го прочете това?!
Това ми прилича много на стила на господина по отношение на неуспешното прекрояване на съдебната карта,чийто съавтор бе и той.Само,че другите двама съавтори имаха доблестта да си подадат оставките. А тук в районния съд пак измисля ноухау,което е изначално неприложимо. Също като проваления му проект за нова съдебна карта!
3.
А бе
20.12.2021 14:57:26
3
21
Съда да не ти е бащиния?
Какви консултации ще даваш на граждатите?
Да си станал адвокат,щом ще даваш консултации.
В какво качество съда ще одобрява извън съдебни споразумения?
Искаш да кажеш,че ще разпореждаш на съдиите как да си решават делата ли?
Втори Бойко Борисов в съдебната система не ни трябва!
Пази Боже от хора с болни амбиции!
Флагман, хайде трийте с треперещи от бързане ръчички!
2.
А,дано
20.12.2021 14:23:57
3
9
ама понякога адвокатите имат и интерес да са повече заседанията и повече инстанциите, че така хонорара се увеличава. Той съдът ще предложи ,ама дали адвокатите ще са съгласни
1.
кака Боби
20.12.2021 14:06:02
2
21
На кака хубавеца!
На кака умника!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори