×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Уникална платформа включва бургазлии в намирането на решения за качеството на въздуха


Уникална платформа включва бургазлии в намирането на решения за качеството на въздуха
Проектът бе представен от координатора за България Петко Георгиев (вляво) и Красимир Димитров - координатор за Бургас
16 Декември 2021, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Градът представлява България в най-голямата краудсорсинг инициатива в Европа

Цифрова платформа ще включи бургазлии в намирането на решения за подобряването на въздуха. Така градът ще представлява България в най-голямата краудсорсин инициатива в Европа. Дигиталната инициатива е пилотна за България и бе представена днес в Бургас от Петко Георгиев – координаторът за България, и Красимир Димитров – координатор за морския град. 

На събитието присъстваха заместник областният управител на Бургас Асен Бонджев, Маринета Николова - началник на Отдел „Климат, енергия и околна среда, адаптация към промените на климата“ към Община Бургас, общинският съветник и екоактивист Даниела Божинова, зам.-ректорът на Бургаския свободен университет проф. Милен Балтов, доц. Александър Димитров и др. 

Целта на експеримента е да се съберат, обобщят и представят за политическо решение мненията и предложенията на колкото се може повече граждани на града в търсене на практически решения за подобряване на въздуха, който дишаме. 

Освен генерирането на конкретни предложения и политики за качеството на въздуха, експериментът цели и тестването на цифрова платформа, която да позволи включването на гражданското мнозинство в решаването на всички важни за тях проблеми и по много други проблеми, които засягат пряко жителите на града. 

Платформата ще е достъпна от 1 януари за прякото участие на всички, които искат да участват, без ограничение – граждани, активисти, неправителствени организации.

Присъстващите взеха активно участие по време на представянето на проекта

Краудсорсингът ще продължи през цялата 2022 г. и ще премине през четири етапа. Това са определяне на проблемите, преложения за решенията, общ избор на подход и приоритети и формулиране на конкретни предложения къ компетентните институции,

"На тази първа фаза, ще се събират там по един доста прост начин, така че да не е сложно гражданското участие, ще се събира база данни какво хората виждат като проблеми в тази област. След като завърши тази първа фаза, от 1-ви април на следващата платформа, където ще бъдат качени съществуващите от първата платформа данни за съществуващите проблеми, пак с много активна кампания ще се опитаме да ангажираме гражданите да започнат да предлагат и идеи за това как тези проблеми могат да бъдат решени. На един по-следващ етап информацията ще бъде обобщена и качена, като гражданите ще могат да класират решенията за това кои според тях са приоритетни. На финала с помощта на европейски експерти ще се формулират определени предложения за законодателни и нормативни промени, които могат да бъдат прилагани на местно, национално или европейско ниво“, обясни координаторът Петко Георгиев. 

Едновременно с Бургас експериментът ще се провежда в големите градове на Германия, Нидерландия, както и в Атина, Будапеща, Лисабон, Рига и Талин.


В категории: Бургас


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
*****
06.01.2022 17:18:32
0
0
"Уникалната" платформа со съществува от седем години! Нез плагиатстване и келепирджии!!!
8.
Селянин
17.12.2021 08:35:31
0
3
Смятай за какви тъпани става въпрос.
1.Снощи се прибирам от София. Преди Бургас ме удря зверска миризма на химия. В дясно ясно се вижда как поне 5 комина бълват облаци в небето от рафинерията.
2.Преди седмица минавам вечерта по така нареченото околовръстно покрай Комлука. Тежка мъгла от горене на всякакви боклуци с миризма на изгоряла пластмаса, гума и подобни, и това само покрай Комлука. След Владимир Павлов се изчисти.
3. Сутрин дремя на световар. Светва зелено и се вижда как половината коли бълват облаци недобре изгорели газове които определено не са пара.
Тези трите неща по горе са очеизвадни и може да се решат много лесно и без да се усвоят едно пари за неясна електронна платформа, обаче никой в общината няма топки.
7.
Той
16.12.2021 21:44:46
0
9
Пълна идиотия , явно има пак някоя европрограма за усвояване... Последният месец колко пъти градът беше обгазяван от лукойл..нощем не можеш да си отвориш прозореца към 3 часа Смрад, не можеш да дишаш.. Колко обаждания на 112 има.. Никой от тези радетели за екология не си мръдна пръста,. Всочко било в норми, нямало отклонения бля бля... И сега щели да решават проблема с гражданите...че си инвярват... Изпълзяват само по избори и когато има за усвояване. Бих се срамувал да се нарека еколог в тоя град
6.
Щом
16.12.2021 20:59:24
0
5
Бонджев е бил там,въпроса ще се реши до ден-два,месец,година,може би или по-точно никога.
5.
brom
16.12.2021 20:31:43
1
5
А ве, дей кмета, ве? Как пропусна де си напрай тука пиар, ве?
4.
до 1
16.12.2021 20:25:34
0
7
Именно. Ако не беше тоталната българска корупция, при това сигурно за жълти стотинки в сравнение с щетите, Кроношпан никога нямаше да бъде тук, защото не е бил приет в много други държави, по очевидни за всички ни причини.
3.
Пецата
16.12.2021 19:33:33
0
7
Не ве тъпаци когато се надигне гражданско общество ще могат властите да бъдат натискани защото ние им плащаме заплатите, ама на последния протест за въздуха в бургас който дишаме всички се появиха 20 човека, всички са недоволни , най висок процент на ракови заболявания в бургас от цяла българия обаче ганьо даже не иска да си мръдне дебелия гъз да стане от дивана да отиде пред обшината, и по голям тарикат ли си като се смееш на тея които отидоха, един вид , виж кви глупаци мръзнат на протеста а аз съм тарикат дишам въздуха от лукойл и ми е голям кеф
Нека малко да бъдат активни хората поне в нета, сега поне няма да се наложи да се ходи никъде да ва ева
От друга страна тези които оравят това иследване ще видят колко активен материал има ,или вече всички са наведени и отворили широко бузите
2.
истината
16.12.2021 19:22:50
1
13
Някви калинки разсъждават на глас , за нещо което не разбират и се чудят как да изхарчат народна пара , която да се окраде без съществен резултат
1.
Асдфг
16.12.2021 19:12:43
1
22
И какъв е смисъла от това нещо? Да усвойм едни парички а когато целия град смърди от Лукойла или Кроношпана да пишете че всичко е в норми. Само простотия след простотия се мисли.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Следи от насилие не са открити Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Луна пусна за продажба мезонета, стяга куфарите за морето Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Работила почти десетилетие със стотици хиляди уебсайтове Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство
Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори