×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъж от Сливенско простреля с арбалет свой съгражданин
  • На всеки 10 минути един българин получава инсулт
  • Новият ковид води до гадене и диария
  • Първата детска онкологична болница в Румъния ще приема и българчета
  • Социалният министър предлага актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безплатни детски градини и учебници от 15 септември?


Безплатни детски градини и учебници от 15 септември?
8 млрд. лева се крадат. Не пресечем ли сивата икономика, няма да може да си финансираме разходните политики, каза социалният министър Георги Гьоков
15 Декември 2021, Сряда, 08:48 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Министър Георги Гьоков отговори на въпроса дали ще има помощ заради зеления сертификат

От следващата учебна година в България ще има безплатни детски градини и ясли. Децата ще имат и безплатни учебници. За това са нужни около 200 млн. лева, каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

„При БВП от 100 млрд. лева тези средства са почти нищо. До следващата учебна година би могло да се очаква дотогава да бъдат законодателно решени тези неща“, добави той.

„Ако няма място в детската градина, родителите вероятно ще получават ваучери. Няма да е честно, ако те не бъдат компенсирани по някакъв начин. Хората, които са принудени да останат вкъщи, за да гледат децата си, ще бъдат подпомогнати – дали ще е чрез ваучери или по друг начин ще има някакви стимули“, заяви Гьоков. 

На въпроса дали някой е обмислял социална помощ заради зеления сертификат той отговори отговори, че няма да е нормално това, защото тя трябва да е безусловна, когато се отговаря на условията за подпомагане, а това ограничение не може да е условие за това. 

„Единствената цел на този сертификат е да предотвратим следваща вълна от COVID-19. За бизнеса това е много по-опасно. Много са сложни нещата и са непопулярни, но трябва с твърда ръка и с много информация и рекламна кампания за ваксините да се поставят нещата. Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван“, подчерта социалният министър. 

„Не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други – не. Рано или късно ще се наложи да се уравним нещата. Хората се съпротивляват срещу него, защото не разбират за какво става въпрос. Свързват го пряко с ваксинирането, а той е и за преболедуване, и за антитела“, добави той. 

„На места, където има приемни за жалби на гражданите, как да го ограничим? Това означава, че спираме достъпа“, коментира Гьоков. 

„Важно е как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права. Някои неща трябва да се изяснят преди да се въведат“, добави той.

Ако парното поскъпне с 30%, всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще получат помощ, заяви министърът. 

„По време на управлението на служебното правителство се разшири кръгът от хора, които получават енергийна помощ. В момента са подпомогнати 290 000 човека. В историята не сме имали толкова много хора, получаващи помощта. Това стана заради разширяването на критериите за достъп“, обясни той.

„От една страна е добре, че държавата може да си позволи да подпомага хората, но от друга страна това означава, че има много бедни българи, които не може да си позволят да бъдат на топло“, изтъкна Гьоков. 

След като бе попитан дали от страна на КЕВР, която е доминирана от ГЕРБ, няма саботаж към правителството, той каза, че не обича конспиративните теории, но имало възможност за субективно определяне с колко да поскъпне тока. Мисля, че ако са други членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране, цените може да са други, коментира министърът. 

Според него са нужни нови мерки срещу работодателите, които дават част от трудовите възнаграждения на служителите си в плик, за да не ги осигуряват на пълна работна заплата.

„Иде ми малко в повече обаче предложението да бъдат глобявани и работниците, тъй като те са най-малко виновни в случая. Те нямат избор, ако шефът им каже „или вземай парите, или се махай“. Не може работниците за това да носят отговорност, но стъпки за изсветляване на икономиката са нужни“, коментира той.

„Сивата икономика поглъща около 10 млрд. лева, а част от тези средства могат да бъдат използвани включително и за социална политика. Премиерът говори за едни 8 млрд. лева, които изчезват... Грубо казано се крадат“, заяви Гьоков. 

Добрата новина е, че са осигурени ковид добавките за пенсионерите след Нова година, съобщи той.

Всички ще получават една и съща сума пари, защото това не е помощ, а добавка, уточни министърът. 

„Няма да има пенсионер, който досега е получавал една сума, а догодина – по-ниска. При всички случаи ще взема повече пари от тези, които до момента“, уверява той.


В категории: Животът


Флагман.БГ Никой не може да устои на тези бабини сиренки Никой не може да устои на тези бабини сиренки 13/05/2024, Понеделник 11:59 1
8
Коментара по темата
8.
Бах
15.12.2021 13:13:12
0
1
Мечтател!
Пита ли Кокорчо първо?
7.
До 6
15.12.2021 13:12:31
0
1
Орките не са глупави!
Ще им кажат да направят така, че да няма масто за оркчетата. Така ще взимат ВАУЧЕРИИИ.
Свежи пари и няма да губят време за ги водят да се образоват и учат български!
6.
9
15.12.2021 12:15:03
0
7
Безплатните детски градини ще се напълнят с орки, сега струват смешните 40лв, оставете ги така
5.
...
15.12.2021 11:38:29
2
5
Интересно как ще накарате работодателите да не дават пари в плик, и аз искам всички доходи да ме осигуряват, да са вписани в договора ми, но до сега не съм видял трудов договор, който да има реална заплата и никога не съм имал право да искам нещо да се впише в трудовия ми договор.
4.
Реалист
15.12.2021 11:31:40
2
6
Интересно как със сертификат ще предотвратите нови вълни, особенно щом в държави със над 80% ваксинирани не можаха да спрът нови вълни, вие как със сертификат мислите че ще успеете?
3.
Трол
15.12.2021 10:52:39
1
6
Кои деца ще имат безплатни учебници? Тези в 3-та група в ДГ или големите ученици?
2.
RA
15.12.2021 09:38:18
4
5
Takia ot Radnevo znaqt li ko govorqt
1.
уууу
15.12.2021 09:35:35
4
6
Това не може да стане !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Бургас награждава 140 ученици, отличени в състезанието по английски "Lets have fun" Кметът на Бургас награждава 140 ученици, отличени в състезанието по английски "Lets have fun" Церемонията ще бъде днес от 16.30 ч., в експозиционен център „Флора“ Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София То е оперирано успешно, следва възстановяване Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Винаги можете да разчитате на мен, обърна се към завършващите Марин Киров Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Има счупване на таза Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Рейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час Чудовищно:  Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Чудовищно: Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед” Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал Оказва се, че разходите за момичетата са почти два пъти по-големи от тези за момчетата 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията Иззети са списъци с имена, като жителите на квартала са принуждавани да гласуват за определен кандидат и определена партия, каза прокурор Маркова
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори