×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рентгенографията означава много при заболявания на опорно-двигателния апарат и гръбначния стълб


Рентгенографията означава много при заболявания на опорно-двигателния апарат и гръбначния стълб
Д-р Ангелина Парапанова разясни какво точно представлява изследването и с какво допринася за диагностиката и лечението на пациенти с гръбначни проблеми
09 Декември 2021, Четвъртък, 17:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

При малки деца и бременни се прилагат нелъчеви методи на диагностика като магнитния резонанс, който е безвреден

Рентгенологът д-р Ангелина Парапанова е специалист с дългогодишен опит и богата професионална биография. Била е началник на Рентгеново отделение и директор на болница в гр. Елхово, била е и част от екипа на УМБАЛ – Бургас. Към момента приема пациенти и в Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас

Специалистът разясни какво точно представлява рентгеново изследване на гръбнака и с какво допринася за по-нататъшното лечение и рехабилитация на пациенти с гръбначни проблеми.

- Д-р Парапанова, кога се прави рентгеново изследване на гръбначен стълб?

- Гръбначният стълб е една от най-важните структури в тялото на човека – той го държи изправено, разпределя собствената му тежест и осигурява връзка между множество кости – череп, ребра, гръбначни прешлени. В него се разполагат гръбначния мозък и отделящите се от него гръбначномозъчни нерви. Състои се от прешлени и има s-образна форма.

Рентгеновото изследване или така наречената рентгенография на гръбначен стълб е рутинна образно-диагностична методика, която има голяма информативна стойност при заболявания на опорно-двигателния апарат и гръбначния стълб.

При рентгенография на гръбначния стълб се изобразяват прешлените, дисковете както и околните тъкани.

- В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Определяне на причината за честите болки в гърба или крайниците, при чувство на слабост и изтръпване.

Извършва се и при диагностика на патологични промени в ставите на междупрешленните дискове, при различни травми на гръбначния стълб, фрактури, сублуксации на междупрешленните дискове, при диагностика на възпалителни процеси, дегенеративни заболявания, откриване на туморни формации.

Диагностиката на различни форми на гръбначни изкривявания също се осъществява чрез рентгенография. Прави се и при усложнения след навяхвания и фрактури (например, ефектите на компресионни фрактури).

Необходима и при пациенти с вродени аномалии на гръбначния стълб и при новородени с такива. Също така рентгенова снимка се прави и след оперативни интервенции на гръбначния стълб.

- Необходима ли е предварителна подготовка от страна на пациентите?

- За извършването на рентгенография на шийния и гръдния отдел на гръбнака не се изисква специална предварителна подготовка.

При заснемане на лумбалната област в някои случаи за по-ясно изображение се налага предварително почистване на червата чрез очистителна клизма, наличните газове в червата също могат да повлияят образа.

Жените в репродуктивна възраст задължително трябва да информират изследващия лекар ако има вероятност да са бременни.

Непосредствено преди рентгенография на гръбначния стълб трябва да премахнете всички метални предмети и дрехите от изследваната област. В някои случаи се налага заснемането на повече от една снимка на дадена област от различен ъгъл. По време на изследването е необходимо да стоите неподвижни.

Възможно е да Ви бъде поставена оловна престилка в тазовата област за защита на репродуктивните органи.

- Как се провежда изследването?

Рентгенографията на гръбначен стълб се прави във фас и профил. Правят се и прицелни снимки там, където се очаква да е патологичния процес. В зависимост от областта, в която се прави рентгеновата снимка, се различават следните рентгенографии:

- Рентгенография на цервикален (шиен) отдел;

- Рентгенография на торакален (гръден) отдел;

- Рентгенография на лумбалния (поясен) отдел;

- Рентгенография на сакрум/опашна кост.

Най-честите рантгенови снимки на гръбначния стълб са тези на шийните (C) и лумбо-сакралните (LS) прешлени.

- Какво ще усетят пациентите по време на изследването?

- Рентгеновото изследване на гръбначен стълб не е свързано с неприятни усещания. Пациентите с травма могат да почувстват болка при опит да заемат правилната позиция, необходима за изследването.

- Има ли рискове от провеждането на изследването?

- По-висок риск има при изследване на малки деца и бременни. При тях се прилагат нелъчеви методи на диагностика като магнитния резонанс, който е безвреден.

- Какви са резултатите от проведеното изследване?

- Най-добрият резултат е когато прешлените на гръбначния стълб са с нормална големина и форма, извивката на гръбначния стълб е нормална и когато не се визуализират стеснени ставни междини, счупени прешлени, дислокации или чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали, инфекции, тумори и когато меките тъкани около гръбнака също изглеждат нормални.

- А когато се има отклонения от нормата?

- Тогава и нетренираното око може да види на снимката промяна във формата на прешлените. Тя може да се дължи на фрактура (счупване) на прешлени – наличие на фрактурна линия и фрагменти. Други причини за аномалии в формата на гръбнака са:

- Чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали;

- Дислокация на междупрешленни стави;

- Наличие на остеопороза, остеофити, шморлови телца.

За някои заболявания са характерни промени в костния строеж – виждат се остеолитични или остеосклеротични огнища, стеснение на междудисковите пространства.

Патологичните изменения на гръбначния стълб могат да се дължат на някои от следните заболявания:

- Счупвания на гръбначния стълб – компресионни и луксационни;

- Възпалителни заболявания – спондилити;

- Анкилозиращ спондилартрит (болест на Бехтерев);

- Спондилози;

- Спондилолистеза;

- Дискова херния;

- Изкривявания - сколиоза, кифози, лордози;

-Тумори на гръбначния стълб – доброкачествени, злокачествени, метастатични;

- Други заболявания.

Ранната диагностика е ключова, затова при болка, дискомфорт, скованост в гърба, консултацията при специалист не бива да се отлага.

- Какво лечение следва след откриването на някои от изброените от Вас проблеми?

- Лечението често е комплексно. Провежда се от неврохирурзи, невролози, ревматолози, ортопеди, специалисти по физикална терапия и рехабилитационна медицина, мануална терапия и акупунктура, каквито могат да бъдат намерени в Медицински център  „Д-р Стайков“ и Специализирана болница за рехабилитация „Стайков и фамилия“. И двете медицински заведение работят по здравна каса, и на свободен прием.

Важно е да се отбележи, че съчетаването на първоначално извънболничната рехабилитация и физиотерапия с последващо болнично лечение в специализирани структури, имат значително по-голяма ефективност при овладяване на симптоматиката.

Час за преглед и изследвания при д-р Ангелина Парапанова, като   и при  д-р Сергей Недялков  - специалист – рентгенолог в Медицинския център , можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза.

За планов прием в Специализирана болница за рехабилитация „Стайков и фамилия“  може да позвъните на тел. 0899 962 835.


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори