×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Измама с дърва в Интернет: Мошениците вземат до 1500 лева, но не доставят стоката


Измама с дърва в Интернет: Мошениците вземат до 1500 лева, но не доставят стоката
Измамените, които са привлечени от ниските цени на дървата, които се предлагат в Интернет, губят от 100 до 1500 лева, каза Златка Падинкова от сектор Измами на полицията
17 Ноември 2021, Сряда, 09:43 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Златка Падинкова от ГД „Национална полиция“ разкри, че колегите й са по следите на „мулетата“ и на мнимите продавачи

За нова измама с дърва за огрев предупреждават от полицията. Схемата действа в социалните мрежи, където мошеници предлагат отопление на ниски цени при предварително заплащане. 

„Поръчах 10 кубика. Мъжът, с когото разговарях, ми обясни, че 50% от цената се плаща предварително по банков път“, разказа пред бТВ жена, която се изкушила от ниската цена.

Още на следващия ден тя изпраща пари, но не получава дървата. 

Оказва се, че тя не е единствената измамена за евтини дърва, уточняват от полицията. Първите сигнали за злоупотреба били получени още в края на октомври. 

На телефонния номер на мнимият търговец, предлагащ евтини дърва, никой не отговаря. 

„Схемата е доста опростена. Извършителите публикуват в социални мрежи или в платформи за безплатни обяви обява за продажба на дърва на много изгодни цени“, каза в „Тази сутрин“ по бТВ Златка Падинкова от сектор „Измами“ на Главна дирекция „Национална полиция“.

„Потенциалният купувач се свързва с тях и след като договорят сделката, извършителите искат авансово плащане, което се прави чрез куриерски фирми. След изпращането на капарото жертвите не могат да установят контакт с потенциалния продавач“, добави тя. 

„Ние стигаме и до т.нар. муле, което взема парите, и до престъпниците. На 5 ноември имаше задържани четирима измамници в Русенско. Сумите, които потърпевшите плащат са от 100 до 1500 лева“, заяви Падинкова. 

В много от случаите самите измамници са готови още докато тече разследването да възстановят взетите от жертвите пари, добави тя. 

„През последните няколко месеца доста сигнали получихме за опити за банкови измамни, при които престъпниците се представят като служители на финансови институции. Те подтикват хората да инсталират на мобилните си устройства приложение за отдалечен достъп и впоследствие успяват да извлекат лична и банкова информация, която е свързана с онлайн банкирането на клиента, за дебитна карта, за салдо по сметка“, заяви експертът от сектор „Измами“.

„Банковите служители никога не изискват такава информация от своите клиенти. Ако ви се обади някой и дори това, което чувате да изглежда достоверно, ви препоръчваме да прекъснете разговора и да се свържете по възможност от друг телефон с банката от известен и потвърден телефон, взет от гърба на дебитните карти“, добави тя. 


В категории: Крими


4
Коментара по темата
4.
Съгласен с предния
17.11.2021 20:51:15
3
0
Да, колко трябва да си тъп, да плащаш предварително?!
3.
А ТАКЪВ
17.11.2021 11:03:08
1
3
Плащаш при доставката ,а не преди това......
..и тогава измамниците да го духат.....
Ама Ганьо като види,, изгодна,, оферта по интернет и щото е голям тарикат си казва... .....ударих кьоравото
ДА...АМА ..НЕ
И сам се набутва.....еми хак да ви е.....
Като ония дето си купуваха коли по интернет плащайки предварително сумата....

От друга страна,хората не са толкова виновни,колкото измамниците.....
Щото всеки се чуди и се подиграва на наивниците ,ма никой не пЦова мошениците......Щото те са за трепане и като качат 2-ма -3-ма на въжето,бая народ ще се замисли ,преди да мами или да върши други престъпления,защото само като си помислят какво ги чака,ако престъпят закона и вече ша са са насрали....
2.
Ирена Павлова
17.11.2021 10:08:05
1
2
Ей,много прост народ,докато продължавате да не мислите с главите си,така ще е!!!
1.
Овце зс стригане
17.11.2021 09:54:09
2
9
Да плащаш дърва по банков път :-))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян 
Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори