×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обмислят да има двустепенна тарифа за вода за битови нужди


15 Ноември 2021, Понеделник, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Цената до 3 куб. м ще е една, а за повече потребление по-висока

Обмисля се въвеждане на диференцирана цена на ВиК услугите. Потребителите, които ползват до 3 куб. м вода месечно за един човек, каквато е общоприетата норма, ще плащат по една тарифа, а потребеното по-голямо количество ще се заплаща на различна, по-висока цена. Това стана ясно на среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, съобщиха от МРРБ.

Работим по проекта на Закон за ВиК и други нормативни актове с цел да осигурим на българските граждани вода, която е национално благо и стратегически отрасъл, на ниска, социално поносима цена, каза министър Комитова.

Промяната на законопроекта е ключова за изпълнението на проектите в отрасъл ВиК, които очакват финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, подчерта регионалният министър. Първата ни задача е насочена към защита на обществения интерес.

Подкрепяме всяка такава идея, заяви Иван Иванов. Предстои провеждане на разговори на експертно ниво, на които ще бъдат дискутирани конкретни предложения за по-добра регулация на ВиК отрасъла. По време на срещата стана ясно, че дружеството, което ще доставя електроенергия за ВиК холдинга и за ВиК оператори, вече е регистрирано по реда на Търговския закон и предстои да кандидатства пред КЕВР за лиценз.

В разговора участваха също заместник-министър Валентин Граматиков, Цветелина Лазарова – началник на кабинета на регионалния министър, съветникът Атанас Паскалев, представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, експерти от ведомството, както и Димитър Кочков – член на КЕВР, и директорът на дирекция ВиК в комисията Ивайло Касчиев. 


В категории: Животът


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
От 9
16.11.2021 19:46:12
0
0
Гледам имате интерес, от мнението ми, но хода на работа и чак сега се прибрах.
До 10 Казанчето ти от коя година е? Днешните казанчета харчат по 3-4,5 литра, стандартно са 4,5 л за пълно измиване и с половин цикъл от 3 л. Но и не се плаши толкова много от това което обсъждат, ще плащаш малко повече за кубиците над 3 месечно, а ако не можеш ще се научиш да пестиш.
Извсетно ми е че самото "водно" ако ти е повреден водомера начисляват среден разход на жилището за последните 12 месеца, при теб е било 5 кубика.

До 11
Грешиш че плащаш два пъти, разпределението ти идва по 2-3 кубика месечно или от това че общата ви тръба тече някъде преди личните ви водомери, или от това че някой съсед има 20 годишен водомер който не отмерва правилно и върти по бавно, или от това че някой ваш съсед съвсем съзнателно краде вода чрез магнит и там други шашми на водомера си. Обикновенно причината е кражба, но ВИК няма полза да рови и да хваща крадци в блокове, тъй като крадеца не краде от ВИК те отчитат общ водомер и по него се плаща, крадеца от вашия вход си остава за ваша сметка.

До 13
Не разбирам защо си толкова заинтересуван от биологичните ми нужди, но чекиите ги бие номер 8, мисли докато четеш.
Иначе да и тоалетна ползвам и мивка ползвам, тоалетната за "сереш" харчи 4,5 литра, а за "пикаеш" харчи 3 литра, мивката за миене харчи по 5 литра в минута, ръце се мият за 6-10 секунди, тоест до 1 литър вода. Не мога да си обясня харч от 100 литра за биологични нужди и миене на ръце, освен ако не пълниш ваната за да си измиеш ръцете в нея. А малките деца се възпитават и те действат според възпитанието си.
13.
до 9
16.11.2021 12:29:20
0
0
На теб биологичните нужди и свързаната с тях хигиена само до биенето на чикии ли ти се свеждат. Не сереш ли? А като пикаеш не пускаш ли вода? След това миеш ли си ръцете? А преди и след хранене? Само за тези дейности двама възрастни имат 100 литра на ден. А при малки деца, умножавай по 3 за всяко.
12.
292
16.11.2021 12:24:14
0
0
"...до 3 куб. м вода месечно за един човек, каквато е общоприетата норма...". Я я дайте тази норма, че да я видим: Наименование; година на издаване; субект, който я е утвърдил. Да ви .... и нормотворците, дето хал хабер си нямата от нещата, за които пишете.
11.
Голям цирк
16.11.2021 09:33:45
1
2
На мен пък ми писна да плащам вода от разпределение. Имам индивидуален водомер , изразходвам по 10-12 кубик на месец. Всеки месец обаче плащам по 2-3 кубика отгоре 'от разпределение". Та на година отиват към 40 кубика ей така от разпределение. Това разпределение било защото някой не си бил осигурил достъп до водомера и те ги начисляват на останалите потребители във входа. Следващият месец обаче тоя абонат си осигурява Достъп и заплаща и за предходния месец. И така неговата вода се заплаща два пъти. Един път от разпределение и един път от него. И защо в края на годината няма изравнителни сметки и приспадане на тия суми от разпределение???? Аз за чий го имам тоя водомер, а плащам чужда вода?
10.
до 9
16.11.2021 08:06:40
1
6
Само казанчето на тоалетната е между 5- 10 литра според настройките и модела, така, че не дрънкай как ще ти стигат 100 литра на ден. Само от тоалетната ще отиват минимум 50- 60 литра...А не говорим, че с този ковид си мием ръцете по 100 пъти на ден или ти си от тези за които хигиената е празна работа. ВиК-то да спрат първо течовете по системата, мангалските кражби, ВЕЦовете по язовирите и тогава да ми въвеждат норми. А известно ли ти е , че самото водно при липсващ водомер или повреден такъв начисляват по 5 кубика вода на човек на месец? Откога общоприетото количество на човек стана 3 кубика?
9.
До 8
16.11.2021 07:40:22
2
5
И готвя и мия и се къпя, 3 кубика са 100 литра вода на ден, Къпането ти да е два пъти на ден по 5-7 минути е 40 литра, имаш още 60 литра за готвене, пране, миене на чинии. Логично е че за един ден сам човек не може да измърси дрехи за цяла пералня, разбира се че няма да переш всеки ден, ако си сам.

Разбира се не съм сметнал че ще си биеш чекиите под душа, но това си е твоя особенност.
8.
До6
16.11.2021 07:15:36
1
3
Алооу математика,ти не готвиш ли? Не миеш ли?
Не си ли миеш задника или само на теория?
7.
Пецата
16.11.2021 07:12:28
1
5
Продължаваме промяната
6.
До 4
16.11.2021 06:05:01
2
2
Не е точно така!
3 кубика вода изтичат през душа за около 17 часа, което ще рече че имаш около половин час на ден къпане и отделно ще ти останат за пране.
5.
Реалист
16.11.2021 05:48:11
1
2
Доста тъпо нещо обмислят. Как ще разберът точно колко човека живеем у нас? Според това което им кажа или според това колко човека са регистрирани у дома?
Това което им кажа разбира се ще е преувеличено с цел да имам по голямо количество евтина вода, а според регистрацията пак няма да успеят, защото по лична карта са регистрирани в български жилища всички живеещи в чужбина.

До 3 замисълът им е по 3 кубика на член от семейство така че твоите 3-4 човека ще имат 9-12 кубика евтина вода и всеки следващ кубик ще е на скъпата цена, което значи че ако харчите 15 кубика и сте 4 човека ще плащаш 12 кубика на евтина цена и 3 кубика на скъпата цена.
4.
Ко?
16.11.2021 00:24:02
2
9
3 кубика на човек означава да миришем като на турска чаршия.
3.
PTO
15.11.2021 22:45:52
2
14
"Културата на хората се измерва по количеството изразходвана вода."
Quo vadis ?
2.
3 кубика? Хората да не се къпят ли?
15.11.2021 20:40:09
2
28
Цената до 3 куб.м. ?!
Че те 3 кубика са само за казанчето на тоалетната бре. За едно 3-4 чренно семейство е нормално да имат по 10 кубика студена вода и 5 кубика топла. Пак простотии мислят.
1.
питанка
15.11.2021 20:32:53
3
26
А за въздуха кога ?
Мамиц_ата ви сатанистка !
ЕС дава пари за водният сектор а накрая се оказва, че всичко ние сме си платили барабар с лихвите и загубата на суверенитет.
Ай сиктир от този скапан ЕС !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори