×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не знам защо някой си прави илюзия, че ГЕРБ е умряло куче


03 Ноември 2021, Сряда, 19:43 ч.
Автор: Флагман

Това е сериозно присъстваща центристка партия с 600 хиляди гласа в лошия случай и 700 хиляди - в добрия, което е страшно много

"Ако и сега не се сформира правителство, най-лошата последица може да е радикална промяна като например президентска република. Това смята социологът Андрей Райчев по повод предстоящите избори. По думите му в началото българинът ще е доволен, но после няма да може да я свали. Ето какво още каза той в интервю за Дойче веле.

- Г-н Райчев, за трети път отиваме на избори тази година - и то в условията на безпрецедентна здравна криза. Как ще се отрази пандемията на изборните нагласи?

- Това е въпрос, на който ми е трудно да отговоря. Тази криза е трета подобна и започва да изглежда вечна. Поляризира се между две неприятни крайности - свръхпротективна политика срещу фашизоидни и конспиративни теории. Обществото е настръхнало и страхливо. Ресторантите са празни не защото има мерки, а защото хората ги е страх. Миналия път тази вълна на страх ликвидира протестите. Ако можем да предположим нещо, то е, че ще бъде във вреда на протестърите.

- Представлява ли заплаха за Румен Радев всичко това?

- Във всеки случай представлява затруднение. Дистанцията му е много голяма, той води двойно. Но на втория тур, а такъв 99 на сто ще има, ДПС ще прелее - това са още 300 000 гласа. Избирането му изглеждаше безпроблемно, сега не изглежда такова. Но думата застрашен е прекалено силна.

- Открива ли се шанс за антисистемни партии? Говорихме си за „Възраждане" и преди последните два вота.

- Това е загадка. Не знам защо ги наричат антисистемни - те са си съвсем системни, но от друга система. Шанс има. Особено ако активността е ниска - ще влязат.

- Да поговорим и за „Продължаваме промяната": техният профил до голяма степен отговаря на този на т.нар. градска десница, но те успяха да разгърнат много повече подкрепата си. Откъде черпят одобрение?

- Не мисля, че техният профил е като на „Демократична България". „Демократична България" е класическо дясно, до голяма степен антикомунистическо. Това намалява, но по произход те са си антикомунисти. Двете нови момчета изобщо не влизат в тази хипотеза.

Центърът, а Борисов е такъв, може да бъде щурмуван и отляво, и отдясно, но неуспешно. Корнелия Нинова го щурмуваше отляво много дълго, но не спечели. После десните го щурмуваха с Росенец и протестите близо година. И пак не успяха да го съборят. Причината е, че центърът не може да бъде съборен от едно от крилата, а само ако те се обединят. „Продължаваме промяната" правят това - леви цели с дясна политика.

Тоест - и едното, и другото. Такъв опит направи и Мая Манолова на изборите за кмет, после и в партийната ѝ формация с Хаджигенов и Бабикян, но така и не стана. За кмет десните се уплашиха да подкрепят т.нар. „комунист", във втория случай ИБГНИ разменяха твърде много искри помежду си на тема ляво и дясно.

"Продължаваме промяната" правят автентичен съюз и получават много сериозен прилив отляво - хора, които не са доволни от БСП, но са червени. Това са около 1-1,2 милиона души в България. Освен десните, които ги харесват по линия на тяхната юпи същност, при тях отиват и леви избиратели.

- Възможно ли е и този път да не се сформира правителство?

- Аз съм на мнението на Иван Кръстев. Той каза: „Това ще бъде колективно самоубийство на българската политическа система."

- Защо? Какви рискове произлизат от такъв сценарий?

- Огромни и непредвидими - вълна на отвращение, неучастие на нови избори, поява на фашизоидни партии. Надявам се на никого да не му хрумва идеята и третият опит да не доведе до правителство. Каквито и компромиси да направят, ще са несравними с това, което иначе ще причинят на държавата. България шест месеца живее с правителство без законодателна възможност.

Това създава технологически проблеми. Ние живеем без парламент. Най-лошата последица може да е радикална промяна като например президентска република. Българинът обича единичната власт, но на етапи. В първите няколко години ще е доволен, но после няма да може да я свали.

- Като гледате прогнозите: коя е най-голямата драма и къде можем да очакваме изненади?

- Драмата се състои в следното. Колкото и да са разхвърляни прогнозите, никой не дава под 30% на трите протестни партии - ДБ, ИТН и ПП. Като съберете ГЕРБ и ДПС става пак нещо такова. Това означава, че решаващата роля ще е на БСП. Има гигантска разлика дали БСП ще е втора или трета. Ако е втора, с голяма вероятност десните ще кажат това, което и Иван Костов заяви в едно интервю: подразбира се, че не можем да бъдем с мандата на БСП.

Но когато бъде връчен третият мандат, БСП трябва да бъде повикана обратно. Как ще стане това? Ако втори са „Продължаваме промяната", се избягва това нещо. Те от самото начало казват, че ще предложат на всички. Ако обаче се сбъдне първото, ще се окажем в капан, който ще произведе уникална глупост. Подобно нещо се случи и със Слави Трифонов. Обстоятелствата бяха други, но ситуацията е аналогична.

- Има ли някаква ясна представа как ще изглежда бъдещето на ГЕРБ?

- Не знам защо някой си прави илюзия, че ГЕРБ е умряло куче. ГЕРБ е сериозно присъстваща центристка партия с 600 хиляди гласа в лошия случай и 700 хиляди - в добрия. Това е страшно много. Представете си протестните партии да направят правителство сега и да се скарат. Кой решава тогава? ГЕРБ. Всеки, който се съюзи с ГЕРБ, ще спечели властта. Но трябва първо да видим колко подкрепа ще наберат на изборите. За момента изглежда да не е незаобиколимо много, но е близко до незаобиколимото.


В категории: Политика


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
7
Коментара по темата
7.
Катя
04.11.2021 10:44:39
0
2
За герб гласуват предимно от администрацията, техните семейства, има корпоративен вот, купени цигани 100 000 и няколк заблудени, като мъжът ми. Е поне този път го разубедих и ще гласува за други.
6.
Само в голямата психиатрия
04.11.2021 10:13:29
1
1
Булгаристан кенеф може да има, такива слабоумници, които да говорят за "края" на ГЕРБ, при положение, че от 15 г. на всички избори са първи. Въпреки всички негативи, които по принцип носи управлението(още повече продължило 12 години),ГЕРБ продължи да е първа сила на изборите, и дори, когато, нямаше мнозинство да състави правителство, никоя друга партия или коалиция не успя. Сега пак е първа според всички орогнози, и ще бъде. Само много прост, злобен неудачник или психично болен полуидиот, може да нарича "вечно първия" - умрял, загиващ и др. подобни!
5.
Българин
03.11.2021 21:33:23
16
7
Точно президенска република ни трябва
4.
Бат Бойко
03.11.2021 21:27:55
5
16
Пак ще седнат на дедовия.
3.
Герб Over
03.11.2021 20:29:24
12
17
Защото е умряло куче
2.
Др Иванов
03.11.2021 20:08:22
17
14
НЕ САМО Е УМРЯЛО КУЧЕ,АМИ Е И ЗАРОВЕНО ДВА МЕТРА ПОД ЗЕМЯТА
1.
_nib_
03.11.2021 20:01:11
5
9
Всеки ФАШИСТ трябва да е куче умряло.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори