×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът трябва да бъде визионер, ще потърся и дам решения за съхраняване на българската идентичност


Президентът трябва да бъде визионер, ще потърся и дам решения за съхраняване на българската идентичност
Има много работа, но трябва да я свърши някой друг, а не сегашните обитатели на "Дондуков" 2, смята кандидатът за президент на НОД Горан Благоев
01 Ноември 2021, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Ролята на държавния глава е да посочи правилния път, дори с риск за своя авторитет

Горан Благоев е български журналист, историк, политик. Автор и водещ на предаването „Вяра и общество“ на БНТ до декември 2020 година. През миналата година става един от учредителите на партия „Републиканци за България“. В момента заедно с д-р Ивелина Георгиева са кандидатпрезидентската двойка от Коалиция Национално обединение на десницата (НОД), в която влизат партиите „Републиканци за България“ и „Консервативно обединение на десницата“. Горан Благоев включи и област Бургас в предизборната си обиколка, за да представи акцентите от платформата си. 

- Г-н Благоев, кампанията е в разгара си. Вие на какво отстояние сте от другите кандидати за президент? 

- Като слушам какво говорят другите кандидатпрезидентски двойки, мисля, че сме на светлинни години.Всички са срещу Румен Радев. Не, че аз също нямам гледната точка да бъда критичен за някои глупости, които твори той. Смятам, че един президент трябва да може да даде отговори на много по-глобални, мащабни и перспективни въпроси от гледна точка на не близкото бъдеще, в рамките на не една, две или три години, а в рамките на 10, 20, 30, 40, 50, ако щете дори 100 години. 

Д-р Виктор Серафимов: Приоритетите ни за Бургас са проблемите на хората, а десницата не ги отлага, решава ги!

- Тоест трябва да е визионер? 

- Да, точно така. Затова имам самочувствието да кажа, че в някои отношения съм на светлинни години от тях. Защото като човек, който 30 години е посветил професионалния си път на каузата да се отстоява българската идентичност, аз съм изключително притеснен от размерите на демографската криза, която ни е връхлетяла и от която никой не се опитва да намира многопланови решения. В това виждам една от съществените си роли като държавен глава, да направя дебат в обществото, да потърся и да дам решения, защото след 50-100 години тази територия да не се нарича само формално България. Да има българи, хора с българска идентичност, да не се окажем, ние, българите, малцинство в собствената си държава. Затова апелирам  като общество да осъзнаем нуждата, че трябва да имаме просветена нация, просветени общности. Умишлено не говоря за малцинства. Общности, които да просперират наравно с нас, да бъдат интегрирани наравно с нас, за да може на тези хора да се извади потенциала и когато ние, чисто етнически като българи се окажем малцинство, да има кой да пренася културното наследство на България в бъдещето. Тези общности в момента разчитат единствено на социални помощи, а държавата и властимащите даже ги стимулират, защото по този начин малцинствата стават по-зависими. Ето това ние като Национално обединение на десницата искаме да спрем. Искаме да има просперираща, благоденстваща нация, защото един благоденстващ човек, независимо дали е българин, ром, турчин, арменец, евреин, той е независим. Това е средната класа, която дава гръбнака на обществото. В момента ние нямаме качествен дребен или среден бизнес, нямаме стабилна средна класа, която да даде гръбнака на обществото и затова се люшкаме в ситуацията, в която се намираме. 

- Всички казват, че президентът Румен Радев разделя нацията, друг твърди, че ще я обедини. Вие как гледате на това обединение и разделение? 

- Президентът по Конституция олицетворява единството на нацията. Трудно може да се покаже ясната дефиниция на единството, защото нацията може да бъде единна в кризисни моменти, пред големи изпитания, не дай Боже война, но една единна нация, това малко отива на болшевизъм или на фашизъм всички да мислим униформено. Един от кандидатите за президент даже говореше, че ще обедини партиите, напротив, те трябва да имат диалог помежду си. Не тези простащини, на които се нагледахме в двата злощастни, кратки парламента. Да има градивна дискусия. Президентът трябва да извлича най-доброто от тази нея. Неслучайно още във Евангелието Апостол Павел казва да има разногласия между вас с позитивен оттенък, защото в тях се ражда истината. Държавният глава има достатъчно правомощия, дадени му от Конституцията, като едно от тях е регулярно, на 3 месеца най-малко, свикване на Съвета по национална сигурност, който знаем, че не е свикван година и 8 месеца. Президентът трябва да обединява нацията във вярната посока в ситуация като тази – на ковид криза. Затова казват, че Радев е разединител. Нали си спомняте какво каза миналата година на 3 март – че има един вирус в София и един на Шипка. Когато започнаха да говорят за ваксинация, Радев каза, че го интересуват правата на неваксинираните. Той не даде личен пример да отиде лично да се ваксинира, както правят в цивилизована Европа. Държавният глава, дори с риск за своя авторитет, на това, че може да си отлее гласове, той трябва да сочи правилния път. 

- Страната ни се намира в много сложна ситуация, вярвате ли, че имате потенциал да обедините нацията в правилната посока, за която говорите? 

- Смятам, че мога, защото 30 години като публицист това съм се опитвал да правя – да говоря на българите дори с риск някой път да бъда неразбран. Имам потенциал да обединя нацията за важните, основните неща. За другите трябва да има дискусия. Искам да обединя и българите от чужбина, защото те продължават да бъдат маргинализирани, продължават да се заиграват с тях. Ето, днес слушам как вицепрезидентът Илияна Йотова си поставя като основна цел интеграцията на българите в чужбина и се питам 5 години тя какво прави? Защото това са правомощията на вицепрезидента. Така че работа има много, но трябва да я свърши някой друг, не сегашните обитатели на „Дондуков 2“. 


В категории: Избори 2021


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори