×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Според предварителните прогнози ГЕРБ ще има 68 депутати, ИТН - 49, БСП - 47, ДПС - 26, „Продъжлаваме промяната“ - 26, ДБ - 24


23 Септември 2021, Четвъртък, 10:58 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Нека да го кажем ясно. В 45-я и 46-я парламент невинни депутати нямаше. Имаше виновни и по-малко виновни

 

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН. Заместник-ректор на УАСГ е от 1999 до 2003 г. Бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия, бивш председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” АД. Ето какво каза той в интервю пред колегите от вестник "Труд".

- Проф. Константинов, винаги преди избори се вдига шум около възможностите за фалшифицирането им. Чисто теоретично, съществуват ли такива възможности при машините?

- Обичам да казвам, че е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Да, възможно е. Имаше много сериозни обвинения за фалшификация на последните американски избори на 3 ноември миналата година. Искам да отбележа, че за да се повиши доверието в изборния процес и машинната обработка на резултатите, трябва или да се преброят всички контролни разписки, или да се направят достатъчно големи извадки, където да се сравни резултатът с преброените разписки, с този който е записала машината. В този смисъл ЦИК още е длъжник на българското общество, защото резултатите от 1300 такива проверки с разписки все още не са публикувани.

- За кои проверки говорите?

- На изборите на 11 юли, последните избори, в 1300 секции трябваше да се преброят разписките от машините. Тези компютърни разписки, които машината изплюва и после отиват в кутия за обувки, трябваше да се преброят. Не ми е известно резултатите от тази проверка да са публикувани. Апелирам ЦИК незабавно да публикува резултатите от проверката.

- Преди тези избори на 11 юли се вдигна шум около експерти, които ЦИК наемат. Става въпрос за външни експерти, на които трябваше да бъдат дадени кодовете и те да се занимават с машините. Какви опасности крие това, защото в момента ЦИК отново са назначили такива експерти.

- Не искам да изказвам съмнение относно работата на колегите, но когато се назначават такива хора, първо те трябва да минат проверка за надеждност от съответните органи и трябва да са убедени, че те са специалисти. Ако това е налице, може да разчитаме, че резултатите от проверките са достоверни. Това е много деликатна операция и трябва да бъде извършена от оторизирани представители - хора с висока квалификация и проверени от службите.

- Бихте ли обяснили за читателите какво представлява този код, за който ЦИК периодично вдигат шум, че Сиела не им го дава. Какъв е този магически код?

- В компютърната наука код е компютърна програма. Всяко действие, което извършва един компютър, става под инструкциите на съответната компютърна програма. Това е съвкупност от указания какво да извърши компютърът, за да реши някаква задача. Тези кодове са написани на няколко от алгоритмичните езици, а може да са написани и на машинен език. Не знам на кой език са написани тези кодове. Те са необходими, за да може да се провери всъщност какви операции се извършват в машината и как тя обработва резултата, иначе тя се превръща в една черна кутия, където не знаем какво се случва. Познаването на кода позволява да се проследят етапите на обработката и да се провери дали всичко е наред.

- Защо в България политиците толкова неистово искаха машинно гласуване след като цяла Европа се отказа от този тип гласуване?

- В град Брюксел също гласуват с машини. Това прави 1% от европейските избиратели, а сега процентите са 2, защото и България отиде в тази категория. В момента 2% от населението на Европа гласува машинно, останалите 98% гласуват с хартия. Хората не са абсолютно сигурни какво се случва с гласа им и това беше един от мотивите на германския конституционен съд, който забрани машинното гласуване на територията на федералната република, защото избирателите не са убедени какво се случва с гласа им, а като не са убедени, те не вярват в изборния процес. Една от фундаменталните цели на изборите е да има доверие в новоизбраната власт. Ако няма такова доверие, защо правим избори?

- Защо германците са смятали, че при машинно гласуване се нарушават правата им?

- Защото избирателят не може да проследи какво се случва с гласа му. Нещо от машината влиза и нещо излиза. Никой не може да каже какво влиза и какво излиза, ако не направи някой много внимателна проверка. Хартията е налице. Вие попълвате едни хартии и комисията ги брои. На това броене могат да присъстват всички - представители на партиите, експерти, граждани. Както се броят пари, през вас изваждат една пачка с бюлетини и казват тази бюлетина е за тази партия. Това се вижда от всички разбираемо. Когато вие натиснете едни клавиши, машината обработва съответната информация и вие все пак не сте сигурни какво е това, което сте вкарали като информация, и какво е това, което машината изкарва. Няма как да убедите хората без да извършите тази проверка, за която говоря - да се сравнят получените резултати с контролните разписки.

- Как можем да си обясним, че президентът обеща това да се случи, но в крайна сметка се отметна от думите си? Защо всъщност голяма част от политиците не желаят да се броят разписките?

- Попитайте тях. Аз смятам, че трябва да се броят, защото това е единствената гаранция, че това, което се вкарва в машината, е това, което тя изкарва. Това е съображението на германския конституционен съд. Германският конституционен съд забрани машинното гласуване дори когато има разписки, защото хората не са сигурни какво става. В България има някои дефекти на изборните технологии, които са поради лошо изпълнение на закона. Има случаи, при които са били инвалидизирани бюлетини или е имало инструкции за инвалидизиране на бюлетините. Има и много недействителни гласове, особено на местни избори, когато има гласуване за съветници. Да кажем, че машините преодоляват това. Обаче помислете какво се случва, когато на последните избори 600 хиляди българи не гласуваха в сравнение с тези през април.

Бяха 3 милиона и 300 хиляди на 4 април, станаха 2 милиона и 700 хиляди на 11 юли. Защо тези 600 хиляди души не гласуваха? Част от тях не го направиха, защото се уплашиха от машините и това е факт. Това също е лишаване на хората от право на глас. Ако човек се уплаши от тази технология и не си упражни правото на глас, му се отнема правото на глас. Това е политическо престъпление спрямо избирателните права на гражданите. Ако някой отива да гласува, и го спрете, и го затворите в една стая, и не го пуснете да отиде да гласува, това е политическо престъпление и ще бъдете осъдени на затвор, защото сте лишили този гражданин от право на глас. Когато 600 хиляди души не отидат да гласуват, какво е това? Нека всеки да си отговори. Това ме безпокои, да не се уплашат хората отново от сложните процедури и да не гласуват. Затова подготовката за гласуването трябваше да е започнала вече.

- В какъв смисъл подготовка?

- Да подготвим хората. Имаше подготовка преди изборите на 11 юли. Правеха се демонстрации, хората опитваха да гласуват. 600 хиляди избягаха от гласуването. Ако сега избягат още толкова?

- Възможно ли е изборите за президент да се решат още на първи тур?

- За да се решат изборите на първи тур, трябва да гласуват поне 3 милиона и 350 хихяди избиратели, което е половината от избирателите в списъците. Аз не мисля, че на 14 ноември ще има толкова избиратели. Ако не излязат, ще трябва да се произведе втори тур. Точно същият беше случаят през 2006 година. На първи тур президентът Първанов спечели над 60 процента от гласовете, но гласуваха по-малко от половината и затова имаше втори тур на президентските избори, когато той спечели с резултат 4 към 1. Президентът Първанов два пъти спечели над 50 на 100, но първия път не ги признаха, защото не гласуваха половината избиратели.

- Чисто математически, каква е логиката в твърденията, че избори 2 в 1 са полезни за партиите и не са добри за президента?

- Смятам това въртене около интересите на сегашния президента да го забравим. Избори се правят в интерес на хората, а не на президентите, това е първата ми забележка. Мен не ме интересуват нито президента, нито партиите. Мен ме интересува българския народ и да бъдат защитени интересите му.

- Каква е вашата прогноза за парламентарните избори? Ще се потрети ли това, което гледахме в два парламента?
- Според предварителните проучвания парламентът би изглеждал така - ГЕРБ с 68 депутати, ИТН с 49, БСП - 47, ДПС - 26, „Промяната продължава“ - 26 и ДБ - 24.

- Ще бъде ли възможно да се състави правителство?

- Това зависи от добрата воля на партиите. В предишните имаха прекрасна възможност да съставят правителство. Бяха изолирали ГЕРБ и ДПС, и без тях останалите партии имаха около 150 депутати. Имаха възможност без ГЕРБ и ДПС да направят избори. Защо не го направиха? Тук има история на конспирациите, има обикновена глупост, има излишни емоции. Те се псуваха от самото начало, наричаха се болонки, дебели задници и т. н. Те направиха всичко възможно да не направят правителство. Как ще кажеш на някого, че е болонка и ще искаш да преговаряш после с този човек. Не се говори така.

- Слави Трифонов казва, че той няма никаква вина за това, че не се е съставило правителство. Чия е вината?

- Нека да го кажем ясно. В 45-я и 46-я парламент невинни депутати нямаше. Имаше виновни и по-малко виновни. Най-малко виновни очевидно бяха депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС, защото им казаха, че ги изолират. Тези депутати нищо не можеха да направят срещу останалите, а останалите също така не направиха нищо. Така наречените партии на промяната са тотално виновни за провала на последните два парламента. Имаха 150-160 депутати, какво повече искаха? Колко трябва да имат? 240 ли? 240 няма как да имат. Ако със 150 депутати не може да се направи управление за какво говорим. Досега най-голямото мнозинство, което е правило правителство в България, е на Иван Костов през 1997 г., когато Обединените демократични сили имаха 137 депутати. Със 137 депутати се прави прекрасно управление.

- Как Ви се струват амбициите на служебната партия „Промяната продължава“ да направят мнозинство от 121 депутати обединени от почтеността? Как разчитате това?

- Тук има един фарс, защото в тази работа единият от кандидат-депутатите е канадски гражданин. Той няма как да стане депутат, ако не се освободи от канадското си гражданство. Във всеки случай, той и на 10 май е бил канадски гражданин и става министър в нарушение на Конституцията. Освен това е подписал декларация с невярно съдържание. Не знам колко е почтено това да знаеш, че има някакъв факт, който ти пречи да станеш министър, и да подпишеш декларацията с невярно съдържание.

Първо, имаме лъжа. Второ, имаме нарушение на закона, което се наказва с 3 години лишаване от свобода - това е член 313. Освен това същият този депутат, в случай че наистина стане депутат, поне сега да се откаже от това гражданство. Този човек говори глупости. Ако няма време да отиде до Букурещ, нека упълномощи шофьора си и той да взема документа. Този документ не е секретен. Нека бъде така добър да покаже документа, според който на 10 май е бил освободен от канадско гражданство, защото ако не го покаже трябва да лежи 3 години в затвора.


В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
9
Коментара по темата
9.
Габи
23.09.2021 17:29:04
1
6
България е пълна с глупави наивници. Какво трябва да имаш в главата за да гласуваш за Слави чалгата?НИЩО-едно голямо нищо. Сега пък други омайващи сладкодумци, които ще ни разкажат играта. Единият ни изчегърта, новите ще ни маркират с договор за почтенност, каквато те самите нямат.
8.
флагман
23.09.2021 13:52:53
3
2
излагате се, патриотите няма ли да имат 109?!?!
7.
мръсник
23.09.2021 12:58:38
9
7
Долен гербажия. Математик а ни връща към дървеното сметало за да може да маниполира изборите.
6.
Няма как да стане
23.09.2021 12:55:56
4
5
Гласовете за ПП ще дойдат от БСП и Мая. Мая ще запази 1-2% т.е. от нея ще дойдат 2-3%. Другото е от 16 % на БСП, т.е. около 7-8. Излиза, че за да има ПП 26 депутата, БСП трябва да има около 24 депутата. По-скоро ще е това: ГЕРБ 80 депутати, ИТН - 59, БСП - 25, ДПС - 26, „Продъжлаваме промяната“ - 26, ДБ - 24
5.
Бай Пешо
23.09.2021 12:46:26
12
10
До 123
Щом слушаш какво е казала Мика Зайкова, по-добре не се показвай!
А на Мишо Константинов може само праха да му дишаш!
Сравни в годините назад какво е казал и виж какво не се е случило от това, което е казал.
Но иска четене, де.
4.
Дореалиста 1
23.09.2021 12:40:30
7
3
ТИ В КОЯ РЕАЛНОСТ СИ! ТАЗИ НА 4ТО ИЗМЕРЕНИЕ? АМА ТИ СИ ГЕНИЙ ЧОВЕК! НЯКАКЪВ МЕДИУМ! АМИ КАЖИ НИ ТОГАВА КОГА ДА ЧАКАМЕ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 3000 ЛВ И МИН ПЕНСИЯ 1500? ДА СИ НАПРАВИМ ГРАФИЦИТЕ ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ НАПРЕД! ВСЪЩНОСТ НЕ ЧЕТЕШ ДОБРЕ, МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ И ИЗПИТВАМ СЪМНЕНИЕ В СПОСОБНОСТИТЕ ТИ! ОСВЕН ТОВА МАТЕМАТИКА СИ УЧИЛ САМО ПРОСТИ АРИТМЕТИЧНИ ОПЕРАЦИИ, ЗА ПРОСТИ ХОРА! НИЩО ЧУДНО, ЧЕ СМЕ ПАК НА ИЗБОРИ!
3.
Мъка
23.09.2021 12:19:49
2
8
2 г избори и единствено Герб къде ни прецакаха най много им се вдигна рейтинга....драма комедия пари за избори за партии само ..заслужават протести с камъни ...
2.
123
23.09.2021 11:17:16
5
13
На тоя Мика Зайкова ,не му ли каза да си ходи вече?
1.
Реалност
23.09.2021 11:14:45
19
14
ГЕРБ не повече от 40.ПП поне 70.ДБ 50.ДПС 25.БСП30.Тоя фалшификатор на избори не го публикувате повече.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори